Povežimo se

Lifestyle

Novi pristup plastici na domaćoj business sceni

Zagađenje okoliša, a posebice utjecaj plastike u tome procesu stvara sve veću brigu za budućnost. Kako se nositi s plastičnim otpadom, ali i plastikom općenito – imamo pozitivne primjere iz hrvatskog poslovnog svijeta.

Od početka srpnja određeni plastični proizvodi za jednokratnu uporabu više nisu dostupni na našem tržištu. Mnogi se protiv jednokratne plastike bore već godinama jer ona često završi u morima. Srećom, novi pristup plastici i briga za plastični otpad, sve je više popularno kod domaćih kompanija.

eko poslovanje otpad

Nova era plastike

Još prije dvije godine neke su se hrvatske tvrtke uključile u akciju Plastic Free Croatia. To su tvrtke koje su iz svojeg poslovanja izbacile jednokratnu plastiku. Jer, plastične čaše u uredu se lako zamijene staklenima, a jednokratni tanjuri i pribor mogu biti i od drugih materijala.

Revolucionarno otkriće – učinkovita razgradnja PET ambalaže

plastika lampe namještaj

“Mi već dosta dugo pokušavamo racionalizirati upotrebu plastike. Plastika sama po sebi nije loša, to je zaista revolucionaran izum čovječanstva. Međutim, potpuno je nekritički koristimo i ono što mi pokušavamo je smanjiti upotrebu jednokratne plastike”, otkrio je kreativni direktor reklamne agencije, Davor Bruketa.

Jer plastika je revolucionaran izum koji je trebao spriječiti sječu šuma za proizvodnju papira. Jedina joj je mana što je se kasnije ne možete riješiti. Međutim, kad je dovoljno kvalitetna, može se ponovno upotrijebiti.

Plastika i društvena odgovornost

recikliranje plastike

“Recikliramo već godinama, ljudi koji ovdje rade recikliraju već godinama, a pridružili smo se ovoj inicijativi kako bi zapravo zaokružili taj proces. Ono što je možda još važnije je potaknuti druge kompanije i naše sugrađane da promišljaju o plastici na jedan racionalniji način”, dodaje Bruketa.

društveno odgovorno poslovanje plastika

U današnje vrijeme ekološka svjesnost možda nije presudna za dobro poslovanje, ali ima vrlo važnu ulogu kod privlačenja mladih zaposlenika.

“Mislim da danas mladi ljudi kad biraju poslodavca imaju na umu i neke druge vrste aktivnosti, osim onih orijentiranih na posao. Uzimaju u obzir i kakav osjećaj odgovornosti prema budućnosti imaju poslodavci”, rekao je Petar Pavić, osnivač inicijative Platic free Croatia i dodaje:

“Isto tako kada birate vašeg partnera i dobavljača, cijena nije jedini faktor. U poslu se gledaju kvalitete, ali i načini na koji neka tvrtka radi svoj posao. Barem mogu za sebe osobno reći da ću sigurno bolje gledati na tvrtku koja ima i druge vrijednosti u fokusu, a ne samo čisti posao.”

Stara plastika u novim formatima

Novi pristup plastici vidljiv je i u kompanijama koje imaju želju od starog plastičnog otpada kreirati nešto novo.

Jednokratne plastike se po sili zakona rješavamo. A što je s onom nereciklabilnom poput kablova u kući, perilica rublja, hladnjaka i svim onim aparatima koji se zbog aditiva, vatrootpornosti i bolje UV zaštite jako teško recikliraju?

“Jako su skupe u startu, a kada se jednom izlije proizvod od njih više se ne recikliraju. Iz sve te jednokratne plastike mi smo napravili kućicu“, kaže nam inovator Josip Šincek.

kuća nova reciklirana plastika

“Po tome smo uspjeli biti 100% ekološki jer koristimo plastiku koja je već korištena u kućanstvu. Mi smo je samo primjenili na drugi način”, objašnjava.

Uz inovativne ideje sve je moguće, pa tako i smanjiti količinu plastičnog otpada na svijetu. A već smo puno puta čuli da kad se male ruke slože sve se može.

eko friendly gradnja namještaj

“Nitko sam ne može promijeniti svijet, ali svatko može promijeniti sebe. Naša je dužnost kao ljudi koji ovdje žive i rade, da to napravimo. To je, čak bi se moglo reći i jedan oblik domoljublja”, rekao je gospodin Bruketa.

Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Lifestyle

Rapsodija Uskrsa gdje se tradicija, nasljeđe i ljepota susreću s rajskom raskoši egzotočnog voća

Uskrsni stol s porukom

uskrsni stol

Uskrs je blagdan zajedništva, obiteljske topline i duboke duhovne simbolike. Upravo zato središnje mjesto blagdanskog jutra zauzima uskrsni stol – prostor okupljanja, molitve i slavlja. Ove godine, inspiraciju za njegovo uređenje donosi Marija Zdilar, čiji pristup spaja prirodne elemente, mediteransku estetiku i osobnu priču prožetu simbolima ljubavi, zahvalnosti i novog početka.

Uskrsni stol kao produžetak duše i tradicije

„Uskršnje jutro za mene predstavlja tišinu s kojom započinje novo razdoblje. Sve počinje molitvom, a zatim slijedi objed s hranom koju smo nosili na blagoslov,“ kaže Marija. Njezin uskrsni stol ne predstavlja samo estetsku kompoziciju, već i duboku emocionalnu priču. Tradicionalne delicije poput sira, vrhnja, šunke, mladog luka i pinca isprepliću se s osobnim dodirom i duhovnim značenjem.

Uskrsni stol

Cvjetna i simbolična rapsodija inspirirana Mediteranom

Ovogodišnje uređenje stola Marija je zamislila kao „cvjetnu rapsodiju s dodirima Mediterana“, gdje se plavo-bijeli porculan naslijeđen iz obiteljske ostavštine savršeno uklopio s maslinovim grančicama, palmama i cvijećem. Vizualni dojam nadopunjuje egzotično voće sa simboličkim značenjem, što stolu daje i emocionalnu dubinu.

„Ananas simbolizira dobrodošlicu i toplinu doma, banana podsjeća na jednostavnost i obilje, a zmajsko voće govori o unutarnjoj snazi i nježnosti čovjekove duše,“ pojašnjava Marija.

Kruh kao središnji element duhovne i nutritivne vrijednosti

Na etažeru, posebno mjesto zauzima domaći kruh, koji Marija sama priprema. Obogaćen sjemenkama lana, buče i suncokreta, kao i suhim voćem i orašastim plodovima, taj kruh ima višestruko značenje. Osim što donosi benefite za zdravlje, simbol je zajedništva, truda i posvećenosti.

„Za mene kruh ima dominantnu notu na stolu. On prenosi poruku rada, hranjenja tijela i duše,“ ističe.

Nezamjenjiv miris domaćeg kruha

Detalji koji stvaraju atmosferu

Estetika stola oslanja se na spoj tradicije i suvremenog izraza. Mediteranski duh naglašen je porculanom koji podsjeća na spoj mora i neba, dok prirodni elementi – masline, palma i sezonsko cvijeće – unose toplinu i autentičnost. Egzotično voće povezuje suvremeni svijet s biblijskim motivima i donosi priču o univerzalnosti simbola.

Uređenje uskrsnog stola ne traži raskoš, već pažnju i iskrenost. Kako poručuje Marija Zdilar, na stol treba staviti ono što vašim najmilijima prenosi poruku ljubavi, zahvalnosti i nade. Uskrs je, u svojoj srži, slavlje novog početka – i svaki detalj na stolu može to odražavati.

Nastavite čitati

Lifestyle

Kako uštedjeti u kuhinji: Jednostavni savjeti za manju potrošnju energije

Bilo da kuhate na štednjaku ili pečete u pećnici, svaka sitnica može imati utjecaj na mjesečni račun za struju

U doba energetske krize i rasta troškova, pitanje kako uštedjeti u kuhinji postaje sve važnije. Uz male promjene u navikama korištenja štednjaka i pećnice, moguće je ostvariti znatne uštede energije – i novca. Donosimo praktične savjete koji će vam pomoći u tome.

Štednjak: mala prilagodba, velika razlika

štednjak-kuhinja-domnakvadrat

Uvijek koristite poklopac dok kuhate – tako možete smanjiti potrošnju energije i do 20%. Grijače ploče birajte prema veličini lonca – manja posuda na velikom kolu samo rasipa energiju.

Ako pripremate malu količinu hrane, birajte i manju posudu.

Provjerite i donju površinu posuda – ravno dno bolje prianja uz ploču, a samim time i brže zagrijava sadržaj.

Pripazite da na plinskom štednjaku plamen ne kruži oko posude. Osim što to može biti potencijalno opasno, uz to i dodatno rasipa energiju.

invisiacook indukcijska ploča
Invisacook – nevidljiva ploča za kuhanje

Nakon što voda prokuha, snizite jačinu ploče za kuhanje – veća snaga neće ubrzati kuhanje, samo će povećati potrošnju.

Kako uštedjeti u kuhinji prilikom pečenja?

pećnica-kuhinja-domnakvadrat

Pećnicu isključite 10 minuta prije no što je jelo gotovo. Pećnica će još neko vrijeme zadržati potrebnu temperaturu, a hrana će se nastaviti peći. Isto vrijedi za grijače ploče, no njih ugasite nekoliko minuta prije.

Vrata pećnice otvarajte što rjeđe – svaki put kad to učinite, izgubi se oko 20% topline. Redovito je čistite pećnicu jer naslage masti i prljavštine otežavaju zagrijavanje.

Preporučuje se i pečenje više jela odjednom ili uzastopno – na taj način koristite već zagrijani prostor bez dodatne potrošnje.

kako očistiti pećnicu
Kako besprijekorno očistiti pećnicu u sedam koraka?

Pećnice s ventilatorom pokazale su se kao posebno učinkovite prilikom pečenja. Mogu uštedjeti 10-15% energije.

Dodatni savjeti: kako uštedjeti u kuhinji uz male trikove

  • Koristite kuhalo za vodu za manju količinu tekućine – ono je energetski učinkovitije od štednjaka.
  • Isključite aparate iz struje kad ih ne koristite – i na stand-by troše energiju.
  • Planirajte obroke unaprijed kako biste smanjili vrijeme pripreme i uključivanja uređaja.
  • Ne stavljajte tople obroke u hladnjak – pričekajte da se ohlade kako ne bi povećavali unutarnju temperaturu i opterećivali uređaj.
Pet uređaja koji troše struju čak i kada ih ne koristite

Ako vas zanima još konkretnih preporuka i izračuni potrošnje energije u kuhinji, posjetite službenu stranicu HEP Opskrbe – Kako uštedjeti energiju u kuhinji.

Uz malo pažnje i primjenu jednostavnih trikova, brzo ćete otkriti kako uštedjeti u kuhinji bez narušavanja kvalitete pripreme obroka. Bilo da kuhate na štednjaku ili pečete u pećnici, svaka sitnica može imati utjecaj na mjesečni račun za struju.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice