Povežimo se

Gastro

Naučite kako odabrati zrelu lubenicu i dinju – ovi će vam trikovi pomoći!

Slatku i sočnu lubenicu ili dinju ponekad nije lako prepoznati

Ljeto donosi razne ukusne plodove, a među njima su i lubenica i dinja. Mnogi se slažu da se radi o najukusnijem voću, ali za razliku od borovnica i banana, teško je prepoznati je li voće zrelo i ukusno.

Donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da odaberete najslađe voće!

Kako odabrati zrelu dinju

One prije svega trebaju biti lijepe žuto – narančaste boje, a nikako zelene. Voće će imati i slatku mirisnu aromu kada je spremno za jelo.

Provjerite stabljiku

Kada birate dinju, prvo pogledajte stabljiku – koja se ne bi trebala nalaziti na njoj! Ako dinja ima stabljiku to znači da je ubrana prije nego je postala zrela. Ako dinja ima malu udubinu, ona je indikator da se dinju tijekom branja lako odvojila od stabljike i da je spremna za konzumaciju.

Težina

Zrela dinja se uvijek čini teškom za svoju veličinu, a provjeriti možete i je li zrela ako pritisnete dno dinje, koje će se lagano saviti te vratiti an mjesto. Ako se to ne dogodi, dinja nije zrela.

Tikvice se mogu uzgajati i u teglama na balkonu – pratite ove jednostavne korake

Zvuk

Još jedan način za prepoznavanje zrele dinje je taj da je podignete i protresete. Ako čujete zvuk, to znači da je dinja previše zrela i sigurno neće biti jako ukusna.

Kako odabrati zrelu lubenicu?

Od svibnja do rujna možemo uživati u lubenicama i nabaviti ih u trgovinama, a zrela lubenica neće biti tako privlačna izgledom, niti će biti sjajne kore, što se često smatra znakom zrelosti.

Provjerite dno lubenice

Pritom mislimo da obratite pažnju na dio lubenice koji je bio u kontaktu s tlom kada je rasla. Na tom mjestu lubenica nije bila izložena suncu i boja bi trebala biti žuta ili bež, nikako bijela. Ako je ipak bijelo, to znači da nije zrela i da neće ponuditi predivan okus. Ako je to mjesto tamno žute boje, moguće je da je i previše zrela za konzumaciju.

Težina

Kada veličina nije dobar indikator zrelosti, onda je težina. Zrela lubenica ima veću koncentraciju vode i čini se preteškom za svoju veličinu. Kada birate, uzmite u ruke dvije jednake lubenice i usporedite težinu. Odaberite naravno onu koja je teža.

Voće i povrće iz vrta koje morate oprati prije kuhanja ili jela

Zvuk

Koliko je lubenica zrela može vam otkriti i zvuk – ako je spremna za konzumaciju onda će imati duboki, “šuplji” zvuk kada ju lupite prstima. Ipak, stručnjaci smatraju da zvuk lubenice nije najbolji pokazatelj zrelosti pa se ne oslanjajte samo na njega.

Gastro

Pripremite pitu od sira, bundeve ili čokolade – bez paljenja pećnice!

Za ove recepte inspirirane jeseni ne treba vam pećnica

Jesen je konačno stigla! Što znači da se napokon možemo ušuljati pod dekicu i uživati u plodovima koje nam je donijela. Kada poželite fini jesenski desert predlažemo ove brze deserte bez pečenja. Dovoljno samo pomiješati sastojke i voila – desert je gotov!

Evo kako jednostavno očistiti šipak i kojim ga jelima možete dodati

Pita od bundeva ( koja se ne peče )

@babyhandsbakes No Bake Pumpkin Pie 🎃 Ingredients 15 oz. Pumpkin puree 6.8 oz. Vanilla Instant Pudding Mix {2 boxes 3.4 oz. each} 8 oz. Cool Whip 1 tsp. Pumpkin Pie Spice 1 Graham Cracker Pie Crust Instructions Thaw Cool Whip in refrigerator for 4 hours. Once Cool Whip has thawed, mix together Pumpkin, Pumpkin Pie Spice, Cool Whip, and Vanilla Pudding Mix. Pour mixture into Graham Cracker Pie Crust, replace the lid that came with the crust onto the pie, and freeze for 2 – 3 hours before serving, so it can firm up. After 2 – 3 hours, remove from freezer, slice, top with whip cream, and sprinkle a dash of Pumpkin Pie Spice on top #pumpkinpie #nobake #fallrecipes #easyrecipe ♬ Bloom (Bonus Track) – The Paper Kites

Sastojci:

cca 450mL pirea od bundeve
200 mL mješavine za instant puding od vanilije
cca 250mL tučenog vrhnja
1 žličica mješavine začina za pite od bundeve ( mješavina cimeta, đumbira, muškatnog oraščića, pimenta i klinčića)
gotova kora za pite ( ili ju možete napraviti sami od keksa i putra, kako je opisano u receptu ispod)

Priprema:

Pomiješajte bundevu, začine za pitu od bundeve, tučeno vrhnje (odnosno šlag) i smjesu za puding od vanilije.
Ulijte smjesu u koru za pitu i zamrznite 2 – 3 sata prije posluživanja kako bi se stvrdnula.
Nakon 2 – 3 sata izvadite iz zamrzivača, narežite, prelijte šlagom i po vrhu pospite malo začina za pitu od bundeve. Uživajte!

Cheesecake s pistacijom bez pečenja

@foodbyarii No bake piastachio cheesecake eid recipe🌙 20cm+ 200g biscuits 120g butter filling: 170g cream cheese 250ml whipped cream 1 whipped cream powder 60g powdered sugar 2 tbsp pistachio top: 170g melted pistachio cream #pistachio #cheesecake #dessert ♬ Nature Sounds – Birds – Nature Recordings & Nature And Bird Sounds

Sastojci:
200g keksa
120 g maslaca
punjenje:
170 g krem ​​sira
250 ml vrhnja za šlag
1 šlag u prahu
60 g šećera u prahu
2 žlice pistacija
glazura:
170g otopljene kreme od pistacija

Pogledajte proces u videu, stavite u frižider na par sati i oduševite svoje goste!

Čokoladni tart bez pečenja

@healthylivingjames Easiest No-Bake Chocolate Tart 🍫 🛒 Ingredients:⁣ ▪️ 300ml coconut milk (from a can, roughly 3/4 can) ▪️ 210g chocolate of choice ▪️ 300g ground almonds ▪️ 1/2 cup cacao powder (55g) ▪️ 1/3 cup maple syrup (85ml) ▪️ 3 tbsp coconut oil, melted 1️⃣ Add the coconut milk to a pot over a low heat, once warm add the chocolate and stir until melted. Take off the heat and allow to sit whilst you make the base 2️⃣ To a large mixing bowl add the ground almonds + cacao powder + maple syrup + coconut oil and mix until it combines 3️⃣ Pour into a tart tin and press down (aim for roughly 0.3mm thickness all around) 4️⃣ Now pour the chocolate sauce into the base and place in the fridge for 3-4 hours until the chocolate has firmed up (you can speed this up by placing in the freezer for 1-2 hours) 5️⃣ Finally top with whatever you want and slice #vegan #glutenfree #tiktokbaking #chocolate #dessert #chocolatetart ♬ original sound – James Wythe

Sastojci:
300 ml kokosovog mlijeka (iz limenke, otprilike 3/4 limenke)
210g čokolade po izboru
300g mljevenih badema
1/2 šalice kakao praha (55 g)
1/3 šalice javorovog sirupa (85 ml)
3 žlice kokosovog ulja, otopljenog

Priprema:
Dodajte kokosovo mlijeko u lonac na laganoj vatri, kad se zagrije, dodajte čokoladu i miješajte dok se ne otopi. Skinite s vatre i ostavite da odstoji dok pripremate podlogu.

U veliku zdjelu za miješanje dodajte mljevene bademe + kakao prah + javorov sirup + kokosovo ulje i miješajte dok se ne sjedini.

Izlijte u kalup za torte i pritisnite (pokušajte da bude oko 0,3 mm debljine).
Ulijte čokoladni preljev u podlogu i stavite u hladnjak na 3-4 sata dok se čokolada ne stegne (ovo možete ubrzati stavljanjem u zamrzivač na 1-2 sata).
Na kraju nadjenite čime god želite, narežite i uživajte.

Nastavite čitati

Gastro

Evo kako jednostavno očistiti šipak i kojim ga jelima možete dodati

Jesen je idealno vrijeme za konzumaciju svježeg šipka jer je tada u punoj sezoni, što znači da je najsočniji i najbogatiji hranjivim sastojcima

Sezona šipka (nara) je u punom jeku. Traje od rujna do prosinca, pa je sada važno znati kako jesti šipak kako biste mogli uživati u svakom sočnom zrnu. Jesti šipak u jesen donosi brojne zdravstvene prednosti jer je ovo voće prepuno hranjivih tvari i antioksidansa koji jačaju imunitet i štite tijelo od sezonskih bolesti. Čišćenje šipka može zvučati zamorno, ali jednom kad se probijete kroz njegovu debelu crvenu koru, sočni užitci čekaju. Autorica kuharica i stručnjakom za voće podijelili su svoje bogato znanje o šipku.

Šipak 101

Šipak (Punica granatum) je listopadni grm ili malo drvo koje potječe iz antičke Perzije (današnji Iran) i susjednih zemalja, s vremenom se proširivši na Arapski poluotok, Afganistan i Indiju. Danas se ovaj plod veličine bejzbolske lopte uzgaja u umjerenim i tropskim klimama, uključujući Indiju, Iran, Afganistan, Čile, Španjolsku, Izrael, Tursku, Kaliforniju i Arizonu.

Vrste: “Šipak imaju preko 100 sorti, s različitim razinama kiselosti, slatkoće i boje kore, ovisno o regiji,” kaže Leila Taghinia-Milani Heller, autorica knjige Perzijske gozbe: Recepti i priče s obiteljskog stola.

Boja: Iako je crvena najčešća boja kore, neki kultivari se razlikuju, pa vanjska boja može biti burgundska, ružičasta, bijela ili ljubičasta.

Šipci obično sadrže oko 600 jestivih sjemenki, okruženih crvenkastim sočnim mesnatim zrncima, koja se nazivaju arili. “Arili su plod oko manje bijele sjemenke,” kaže Alex Jackson, potpredsjednica prodaje i nabave u Frieda’s Branded Produce, veleprodajnoj tvrtki specijaliziranoj za neobično voće. Da biste došli do sočnih dijelova, morate ukloniti arile iz guste bijele spužvaste strukture zvane žila, koja se nalazi ispod kore. Ovo može biti izazovno jer su arili raspoređeni u brojnim komorama.

Kako očistiti šipak

Uklanjanje zrna je preduvjet za uživanje u svim blagodatima šipka. “Većina ljudi misli da je najbolji način prepoloviti ga i udarati drvenom žlicom kako bi zrno ispalo, no postoji praktičniji (i lakši) način za otvaranje i vađenje arila,” kaže Jackson. Evo kako ona to radi:

  1. Operite šipak pod hladnom tekućom vodom.
  2. Izrežite kvadrat na vrhu, probijajući kroz kožu.
  3. Povucite krunu i uklonite kvadrat, što otkriva unutrašnjost.
  4. Napravite rezove niz strane, od krune prema dnu.
  5. Napravite pet do šest segmenata, zatim izvadite dijelove.
  6. Uklonite žilu prstima.
  7. Zatim možete lako odgristi arile i uživati, ili ih izvaditi žlicom i koristiti u receptima ili kao grickalicu za kasnije.

Hellerina tehnika je malo drugačija. Ona predlaže rezanje kruga na vrhu i dnu, zatim rezanje duž prirodnih rebara. “Šipak režem na način sličan kako gulim naranču,” kaže ona.

Kako jesti šipak

Arili šipka donose osvježavajući okus i mješavinu kiselkastog i slatkog u razna jela, kaže Heller. “Šipci su bitan dio perzijske kuhinje, posebno u sjevernom Iranu, kao i u regijama poput Kashana, Isfahana i pustinjskih područja gdje rastu u izobilju.”

I dok ih možete kuhati, upozorava da se okus može izgubiti pri visokim temperaturama. Evo nekoliko načina kako iskoristiti ovaj crveni dragulj:

  • Dodaci za mliječne proizvode: Jogurt i labneh su sjajan izbor. “Moje omiljeno jelo je pečeni patlidžan s labnehom na vrhu, ukrašen šipcima, začinskim biljem, balzamikom i maslinovim uljem,” kaže Jackson.
  • Prilozi: Šipak daje poseban okus kus-kusu, rižinim jelima i kuhanom povrću.
  • Salate: Arili se često koriste kao slatki, sočni i hrskavi sastojak u salatama.
  • Meso: Dobro se slažu s perzijskim jelima od janjetine i piletine. “Slatkoća šipka nadopunjuje bogatstvo mesa, obogaćujući okus jela,” kaže Heller.
  • Variva i juhe: Sjemenke se odlično slažu s perzijskim varivima, poput variva od patlidžana, oraha i šipka, kao i piletine s orasima i šipkom, poznatog kao fesenjoon.

Voće i povrće iz vrta koje morate oprati prije kuhanja ili jela

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice