Lifestyle
Muči vas neugodan miris vode iz slavine? Otkrivamo najčešće uzroke i jednostavna rješenja
Malo što je odbojnije od uzimanja gutljaja vode ili pranja posuđa, a pritom nailaska na neugodan miris

Budući da koristimo vodu za kuhanje, čišćenje, piće i kupanje, mudro je zabrinuti se ako voda u vašem domu ima neugodan miris. Ovisno o izvoru mirisa, konzumacija te vode može biti bezopasna ili ozbiljna prijetnja zdravlju.
Smanjite mogući uzrok problema provjeravajući hladnu i toplu vodu na svakoj slavini u kući. Ako se problem javlja na svim slavinama, glavni vodovod je vjerojatno izvor problema. Ako se javlja samo kod tople vode, problem je obično u bojleru, ali ako je miris primjetan samo na određenim slavinama, problem može biti u obližnjoj vodovodnoj instalaciji. Također, identificiranje specifičnog mirisa može pomoći u određivanju što uzrokuje problem. Koristite ovaj vodič za više informacija i odgovor na pitanje: Zašto moja voda smrdi?
1. Zašto moja voda ima miris klora?
Klor je često prisutan u javnim vodovodima na razini od oko 0,2 do 2,0 dijelova na milijun (ppm), no u nekim slučajevima, razina klora može doseći i do 5 ppm, što može uzrokovati blagi miris klora. Obično se miris prirodno smanjuje nakon nekoliko minuta kada je voda izložena zraku, ali vrijedi kontaktirati vodovodnu službu kako biste provjerili lokalne razine klora.
Klor prisutan u vodi može reagirati s organskim materijalom koji se nakuplja unutar cijevi vodovodnog sustava. Ako miris ne nestane nakon izlaganja vode zraku, kontaktirajte lokalnu vodovodnu službu. Ako imate sustav bunara, trebate angažirati profesionalca da ispere vodovod.
2. Miris trulih jaja
Miris sumpora ili trulih jaja čest je u vodovodnim sustavima. Ovaj miris obično se javlja kada dođe do povećanog bakterijskog rasta u odvodu, bojleru ili bunaru. Tijekom vremena, organska tvar može se nakupiti u odvodima, što postaje idealno mjesto za razvoj bakterija. Slično tome, ako je bojler isključen ili postavljen na nisku temperaturu duže vrijeme, bakterije mogu napredovati u mlakoj vodi.
Dezinfekcija i ispiranje odvoda mogu eliminirati miris trulih jaja, ali ako je problem u bojleru, možda ćete morati zamijeniti anodu i ispustiti te isprati spremnik. Ako miris dolazi i iz tople i hladne vode, izvor problema vjerojatno je bunar.
Ovih pet stvari nikad nemojte baciti u odvod
Kontaminacija bunara ozbiljan je problem koji može biti uzrokovan poljoprivrednim otjecanjem, curenjem septičkog sustava ili nekontroliranim bakterijskim rastom u tom području. Kontaktirajte stručnjaka kako biste pronašli izvor kontaminacije, popravili curenje i šokirali bunar kloriranjem kako biste uklonili preostale bakterije. Ako ste na javnom vodovodu, a miris dolazi i iz tople i hladne vode, odmah kontaktirajte vodovodnu službu ili odjel za javno zdravstvo.

3. Zašto moja voda smrdi po kanalizaciji?
Miris kanalizacije oko sudopera često je uzrokovan trulećim organskim materijalom u odvodu. Dobra vijest je da voda nije kontaminirana. Međutim, miris će se zadržati dok se problem ne riješi. Da biste uklonili truleći organski materijal, ulijte pola šalice sode bikarbone u odvod i ulijte pola šalice octa. Ostavite da kemijska reakcija djeluje oko 15 minuta, a zatim isperite odvod vrućom vodom.
Neugodnog mirisa iz odvoda možete se riješiti ovim jednostavnim trikom
Ako miris kanalizacije dolazi iz slavine, a ne samo iz sudopera, to može značiti da se truleći organski materijal nalazi u spremniku pod tlakom bunara. Redovito čišćenje i održavanje spremnika pod tlakom nužno je kako bi se spriječio ili uklonio ovaj problem. Ispustite, isperite i očistite spremnik pod tlakom kako biste uklonili nakupljeni truleći materijal, i razmislite o dezinfekciji bunara klorom.
4. Metalni miris ( ili okus )
Postoji nekoliko razloga zašto vaša voda može mirisati ili čak imati okus po metalu. Najčešći uzrok je propadanje metalnih cijevi u domu. To se obično događa s godinama, kada cijevi počnu otpuštati mangan, cink, željezo ili bakar u vodu. Zamjena cijevi može riješiti ovaj problem, ali pristupačnija opcija je ugradnja reverzne osmoze ili omekšivača vode.
Voda iz bunara ili javnog vodovoda može sadržavati visoke razine raznih metala i minerala, uključujući željezo, bakar, olovo, mangan i cink. Ova visoka koncentracija minerala može uzrokovati da voda miriše na metal, ali rješenje je jednostavno – ugradnja filtera za vodu ili omekšivača vode. Čak i mali omekšivač na slavini u kuhinji može napraviti značajnu razliku.
Voda s mirisom i okusom metala također može biti posljedica niske pH vrijednosti. Općenito, što je niži pH, to je voda metalnijeg okusa. Ovaj problem možete riješiti postavljanjem filtera s remineralizacijom na slavini u kuhinji, koji će blago povisiti pH vode.

5. Zašto moja voda ima miris ribe?
Barij ili kadmij u vodi mogu uzrokovati riblji miris. Barij je uobičajen metal koji se nalazi u mineralnim rudama. Ovaj metal može prodrijeti u bunarski sustav ili glavne cijevi za opskrbu vodom, uzrokujući riblji miris. Slično tome, kadmij može prodrijeti u vodovodni sustav iz industrijskog otpada ili zagađenja gnojivom, dajući vodi riblji miris. Ugradnja sustava za filtraciju reverznom osmozom može riješiti ovaj problem i ukloniti riblji miris.
Kada voda sadrži visoku razinu amonijaka, amonijak može reagirati s niskim razinama klora, stvarajući spoj poznat kao kloramin. Najbolji način za tretiranje visoke razine amonijaka i filtriranje kloramina je sustav za obradu vode, poput filtera s reverznom osmozom ili filtracijskog sustava s granuliranim aktivnim ugljenom (GAC).
Kontaminacija algama može se dogoditi kada jezerima ili rezervoarima tijekom toplijih mjeseci dođe do cvjetanja algi. Ova kontaminacija daje vodi pljesniv miris, ali također može proizvesti riblji miris. Ako koristite bunarski sustav, bunar je potrebno dezinficirati, a ako ste priključeni na javni vodovod, obratite se lokalnoj vodovodnoj službi i prijavite problem.

Rasvjeta je ključna za stvaranje atmosfere u prostoru, no poseban doživljaj unose i mirisi. O tome kako odabrati mirise za dom i otkud potječe tradicija mirisanja prostora govori Borut Mihalić.
Borut Mihalić, uz to što je stručnjak za mirise, istaknuti je hrvatski modni stilist i kritičar, poznat i kao voditelj emisije Shopping kraljica na RTL-u. U tom je showu vodio dvije sezone i snimio čak 180 epizoda, čime je postao prepoznatljivo lice hrvatske televizije.
Mirisi kroz povijest
„Mirisi za dom postoje otkad postoji i čovjek,“ kaže Mihalić. Prvi mirisi datiraju iz starog Egipta, gdje su se koristile mirisne smole prvenstveno za liturgijske obrede. Kasnije su mirisi postali dio svakodnevnog života – za mirisanje prostora, kuća i odaja.
Lavanda – mediteranska kraljica mirisa koju morate imati u vrtu
Kako odabrati mirise za prostor?
Danas postoji niz proizvoda za mirisanje prostora, a svaki ima svoje prednosti:
1. Mirisne svijeće
Osim mirisa, svijeće unose i atmosferu svjetla. „Sa svijećom se treba brinuti – ne ostavljati je bez nadzora i redovito trimati fitilj, no ona donosi iznenadan i snažan miris u prostor,“ objašnjava Mihalić. Neke luksuzne svijeće, poput onih brenda Trudon, mirišu na krastavce, dajući prostoru osjećaj svježine i hladnoće, idealno za ljeto.

2. Difuzori s mirisnim štapićima
Popularni su zbog jednostavnosti. „Difuzori zahtijevaju minimalnu brigu, a miris koji otpuštaju je intimniji, ali kontinuiran,“ kaže Mihalić.
Mirisne svijeće i difuzori nisu samo funkcionalni proizvodi, već često i dekorativni objekti. Neke svijeće, poput onih iz suradnje s umjetnicom Lito, ručno su prekrivene 24-karatnim zlatom i postaju luksuzni detalji interijera. „Ljudi ponekad kupe svijeću zbog mirisa, a kasnije je koriste kao kutijicu za male predmete,“ dodaje Mihalić.



3. Parfemski sprejevi i ‘parfum guns’
Sprejevi brzo ispunjavaju prostor mirisom, dok tzv. parfum guns oslobađaju veliku količinu mirisnih aerosola odjednom, pogodni su za kongresne dvorane ili veće prostore.
4. Olfaktivne katalitičke lampe
Maurice Berger izumio je katalitičke lampe 1898. godine, a koristile su se za neutralizaciju neugodnih mirisa u prostorima poput kuhinja i mrtvačnica. Danas služe i za mirisanje prostora. „Fitilj se natopi tekućinom, zapali, ugasi nakon minute i tada počinje proces pročišćavanja i mirisanja prostora,“ pojašnjava Mihalić.

5. Mirisne kamene kamee
Koriste se u kombinaciji s malim lampicama. Dok vosak svijeće daje svjetlost, kamea se zagrijava i otpušta miris u prostor.
6. Japanski mirisni štapići
Za razliku od indijskih, nemaju drveni dio, već su cijeli mirisna masa. Tanje su izrade, a nakon što se zapale, polako tinjaju i otpuštaju miris.

7. Armenski papir (Papier d’Arménie)
Popularan u Francuskoj, a kod nas manje poznat. Papir se presavije poput harmonike, zapali i polako gori, osvježavajući prostor i neutralizirajući neugodne mirise.

Zašto je važno znati kako odabrati mirise za dom?
Mirisi snažno utječu na emocije i sjećanja. „Oni stvaraju atmosferu jednako snažno kao rasvjeta ili boja zida,“ ističe Mihalić. Bilo da odaberete svijeće s notama krastavca za ljetnu svježinu, difuzore za stalnu prisutnost mirisa ili katalitičku lampu za pročišćavanje zraka, važno je znati kako odabrati mirise za dom koji će prostoru dati osobnost i unijeti novu dimenziju u vaš životni stil.
Lifestyle
Požar! Kako ga nehotice možemo uzrokovati i što ako se u njemu nađemo
Pročitajte koje svakodnevne navike mogu nehotice izazvati požar i ugroziti sve oko vas

Svake godine s dolaskom ljetnih vrućina i suhih dana, Hrvatsku pogode brojni požari. I dok neke od njih izazovu prirodni uzroci poput udara groma, većinu ipak uzrokuje čovjek – i to najčešće nehotice. Zbog toga je važno znati kako svojim ponašanjem možemo spriječiti požar, ali i kako reagirati ako se nađemo u požarnom području.
Ovo su najvažniji savjeti koje treba slijediti u slučaju požara u kući ili stanu
Kako možemo nehotice izazvati požar?
Mnogi od nas ni ne pomisle da bi obična svakodnevna radnja mogla izazvati požar. Ipak, upravo zbog tih sitnica, svake godine gori na stotine hektara šuma, maslinika i poljoprivrednih površina, a ugroženi su i ljudski životi i domovi.
Bacanje opušaka kroz prozor automobila
Jedna od najopasnijih navika je bacanje opuška cigarete kroz prozor automobila. Dok vozimo autocestom ili lokalnim cestama kroz šumska i travnata područja, zapaljeni opušak pada na suhu travu uz rub ceste i vrlo lako izazove požar koji se širi velikom brzinom, osobito ako puše vjetar.
Roštiljanje i kampiranje
Ako volite kampirati ili roštiljati u prirodi, nikada nemojte ostaviti vatru bez nadzora, pa čak ni žar. Nakon što završite, dobro ugasite ostatke vatre ili roštilja vodom i zemljom. Provjerite rukom iznad pepela je li potpuno hladan. I najmanja iskra koju vjetar odnese na suhu travu može zapaliti požar.
Staklo koje može izazvati požar
Možda zvuči nevjerojatno, ali staklena boca ili komad stakla ostavljen u prirodi mogu izazvati požar. Na suncu staklo djeluje poput povećala – koncentrira zrake svjetlosti i zagrijava suhu travu ili lišće do točke samozapaljenja. Zato, čak i ako niste vi bacili bocu, dok šećete prirodom pokupite staklene predmete koje vidite i odložite ih u za to predviđene spremnike.
Spaljivanje korova i rad s motorima
Mnogi još uvijek spaljuju travu i korov u vrtovima i maslinicima, često bez dozvole. Dovoljno je malo vjetra i plamen se više ne može kontrolirati. Također, rad s kosilicama, trimerima i drugim motorima s unutarnjim izgaranjem na suhom terenu može stvoriti iskre koje zapale travu.

Kako reagirati ako se nađete u požarnom području?
Ako primijetite dim ili plamen u blizini, ne oklijevajte:
- Nazovite 193 (vatrogasci) ili 112 (centar za hitne situacije) i jasno opišite lokaciju i što vidite.
- Ako ste u vozilu, zatvorite prozore, ugasite ventilaciju i napustite područje u smjeru suprotnom od vatre.
- Ako ste pješice, udaljite se od požara niz vjetar i prema otvorenom prostoru bez vegetacije.
- Nemojte se vraćati po stvari niti pokušavati gasiti veliki požar sami.
Zašto je važno razmišljati unaprijed?
Požari ne uništavaju samo prirodu i domove. Oni mijenjaju mikroklimu područja, uništavaju tlo, biljke i životinje, a posljedice se osjećaju godinama kroz eroziju, poplave i smanjene poljoprivredne prinose. Osim toga, mnogi ljudi ostanu bez svojih domova, maslinika ili vinograda, a neki izgube i život.
Požari ne ostavljaju posljedice samo tijekom trenutka kada bukte. Njihovi učinci na prirodu traju godinama, ponekad i desetljećima. Kada vatra zahvati šumske i travnate površine, uništava biljni pokrov koji sprječava eroziju tla. Bez korijenja koje drži tlo, kiše ispiru zemlju, što dovodi do klizišta i smanjuje plodnost zemljišta.
Mnoge biljke i drveće potpuno nestaju s opožarenih područja, a povratak šumske vegetacije često traje desetljećima. U nekim slučajevima, zbog promjene mikroklime, određene vrste se više nikada ne vrate, čime se mijenja cijeli ekosustav.

Požari imaju razoran učinak i na životinje. Mnoge manje životinje, poput guštera, zmija, ježeva i kukaca, stradavaju u samom požaru jer nemaju vremena pobjeći. Veće životinje, iako uspiju pobjeći od vatre, ostaju bez hrane i skloništa te su prisiljene napustiti područje ili ugibaju od gladi i stresa. Dugoročno, požari smanjuju bioraznolikost područja, narušavaju prirodnu ravnotežu i ostavljaju trajne posljedice na cijeli živi svijet tog staništa.
Požar se ne događa nekome drugome. Dovoljan je jedan neugašeni opušak ili komad stakla na suncu da se cijelo ljeto pretvori u katastrofu. Zato razmišljajte o svojim postupcima, upozorite druge ako ih vidite u rizičnom ponašanju i, ako primijetite požar, odmah nazovite nadležne službe. Vaša brza reakcija može spasiti nečiji život.