Povežimo se

Lifestyle

Ekološka osviještenost kao dodatna turistička ponuda

Korištenje obnovljivih izbora energije u turizmu

Foto: Villa Pere, Makarska

 

U posljednje vrijeme sve se češće govori o važnosti energetske obnove, kako javnih zgrada, tako i privatnih. Jedna od tema na Međunarodnom sajmu investicijskih projekata REXPO-u 2017, koji se održao 20. studenog i 01. prosinca 2017. godine bila je Promocija energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u turizmu.

 

energetska ucinkovitost u turizmu dom2

Foto: DOMnaKVADRAT

Na panel raspravi su govorili Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, Snježana Turalija, pročelnica upravnog odjela za razvoj grada, gospodarstvo i EU fondove u Gradu Karlovcu, Marko Markić iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike, te Miroslav Madžar, izvršni direktor hotela Olympia Vodice.

 

Što su istaknuli i kako vide energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu pogledajte u videu!

 

 

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Lifestyle

Ako vas muče alergije, ovim biljkama nije mjesto u vašem dvorištu

Donosimo i savjete kako se zaštiti od alergena u vrtu

Tužna istina je da se sve više ljudi muči s alergijama cijele godine, ali proljeće može biti posebno izazovno ako ste vrtlar ili želite uživati na svom balkonu uz cvijeće.

Postoje navike koje će vam pomoći da izbjegnete curenje nosa i kihanje, a ako govorimo o sadnji onda je neke biljke bolje izbjegavati jer će izazvati alergijske reakcije.

Koje su biljke najgore ako ste alergični na pelud?

Pelud je čest alergen, a ako odlučite zasaditi pravo cvijeće možete ga izbjeći u svom vrtu. Ovo su biljke i drveće koje bi mogle izazvati simptome pa ih držite dalje od vrta.

Tuja
Joha
Jasen
Jasika
Bukva
Breza
Topola
Borovnica
Hrast
Topola
Vrba

Kojak izbjeći pelud?

Nažalost, to je nemoguće. Pametno je izbjegavati biljke koje proizvode pelud, ali sigurno nećete čupati svako drvo ili biljku koja već godinama stoji u vrtu…

Ove biljke treba orezati u travnju kako bi se potaknuo njihov rast

Postoje stvari koje možete napraviti kako biste lakše izbjegli reakcije, pa je dobro poznavati okidače i izbjegavati vrtlarenje u jakoj sezoni peluda. “Drveće je problem ljeti, trava u proljeće a korov u jesen, iako se može dogoditi da se jave u isto vrijeme”, navodi dr. Chatarine Monteleone, profesorica na sveučilištu u New Jerseyu.

Ako planirate vrijeme provoditi u vrtu, savjetuje kako se zaštititi:

1. Prije izlaska uzmite lijekove protiv alergije.
2. Vrtlarite rano ujutro ili navečer kada je manje peludi.
3. Provjerite kvalitetu zraka prije odlaska u vrt.
4. Nosite šešir i naočale u vrtu kako biste spriječili da pelud uđe u oči i u kosu.
5. Izbjegavajte odlazak u vrt kada je vjetrovito jer će pelud biti posvuda.
6. Kad ste gotovi s poslom u vrtu, odmah se istuširajte i operite kosu, a cipele ostavite ispred vrata.
7. Operite i osušite odjeću koju ste nosili u vrtu.
8. Kada ste u kući, prozore zatvorite i upalite klima uređaj

Nastavite čitati

Lifestyle

Sedam predmeta kojima nije mjesto u kuhinji – riješite ih se odmah

Kuhinja je središte svakog doma i često puna stvari koje nam ne trebaju

Lako je natrpati kuhinju raznim aparatima pa i osobnim stvarima, ali ako želite da uvijek izgleda lijepo i da vam boravak u njoj bude ugodan, evo što biste iz nje trebali ukloniti.

1. Previše ukrasa

Kuhinja je mjesto u kojem se priprema hrana i trebala bi prije svega biti funkcionalna. Dekoracijama želimo unijeti malo sebe u taj prostor, ali često pretjeramo i oni samo zauzimaju vrijedan prostor. Umjesto raznih predmeta, ukrasite kuhinju tapetama ili bojama.

2. Kristal i porculan

Fini kristal i porculan nikada nemojte držati u kuhinji jer će zauzeti puno prostora ali i veče su šanse da ćete ih oštetiti ili zaprljati kada svakodnevno koristite prostore u blizini.

Za njih odvojite poseban prostor u kući gdje ćete ih pohraniti na sigurno, ali će biti i svima vidljivi.

3. Sredstva za čišćenje

Stručnjaci se slažu kako se oni ne bi trebali čuvati u kuhinji posebno zato što sadrže štetne i opasne kemikalije koje se moraju maknuti s površina na kojima kuhate, smatra stručnjakinja za čišćenje Jessica Samson. Ako imate djecu koja bi moga doći u kontakt sa sredstvima za čišćenje, posebno je važno staviti ih van njihovog dosega.

Voće i povrće iz vrta koje morate oprati prije kuhanja ili jela

4. Knjige o kuhanju

Ako dans većinu recepata tražite na internetu ali i dalje u kuhinji imate desetke kuharica, niste jedini, ali bi ih se trebali riješiti jer samo zauzimaju prostor. Ako ih ne želite bacati, možete ih uvijek pokloniti ili donirati.

5. Aparati koje ne koristite

Dans za svaki posao u kuhinji postoji aparat, od onih za pripremanje kave do tostera i blendera. Kako biste spriječili nakupljanje viška stvari u kuhinji, pohranite ih u kuhinjske ormare i ostavite na radnoj površini samo one koje koristite svakodnevno.

Želite biti dobar i pristojan gost? Ovo su pravila ponašanja koja treba slijediti

6. Nered

Ne mora se posebno napominjati ali sav višak i sve smeće držite van kuhinje. Kako je u pitanju prostor koji služi za pripremanje jela i okupljanje obitelji, što je prostor uredniji to će vama biti lakše raditi i održavati ga čistim.

Redovno perite radne površine i uklonite sve što je višak.

7. Višak posuđa

Sigurni smo da ga imate, višak tanjura ili čaša koje ne koristite redovno ukloniti s površina. One ne trebaju stajati u kuhinji ako ćete ih koristiti nekoliko puta godišnje pa ih pohranite bilo gdje u kući.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice