Lifestyle
Biljke u okvirima – ovako se radi herbarij
Skupljali ste poljsko bilje u djetinjstvu, sušili ga i lijepili u bilježnice kojima ste se hvalili svojim prijateljima? A možda ste za svoj trud dobili i odličnu ocjenu iz prirode. Riječ je naravno o herbarijima, a jedna dama je ovaj hobi sada digla na novu razinu. Ona, naime, izrađuje slike od sušenog bilja.
Predivno poljsko, ali i rezano cvijeće može svoj životni vijek produžiti dugo nakon branja. U okvirima na zidovima ono nastavlja pričati svoju priču: priču o čudesnoj prirodi, njezinoj ljepoti i utjecaju. Donosimo savjete kako izraditi herbarij i napraviti slike bez slikanja.

Zadovoljstvo u ovom hobiju pronašla je prevoditeljica i herbaristica Ivana Ostojčić koja se izradom herbarija bavi godinu dana. “Puno sam vremena provodila sa svojom malom kćeri u šetnjama po šumi. Brale smo cvijeće, lišće. Ona je meni donosila razne stvari. Vidjela sam da je to zanima pa smo nekako ušle u to, a ja inače volim biljke, volim i rezano cvijeće, zaista mislim da je priroda nešto najsavršenije što postoji”, kaže Ostojčić.

Što je sve potrebno za herbarij?
Za savršen herbarij potrebno je vrijeme. Minimalno 7 dana, koliko je biljkama potrebno za prešanje i sušenje. Bilo bi ih dobro umetnuti u novinski papir obložen ubrusima te na njih staviti 5 do 10 kilograma težine.


Za izradu prekrasnih herbarija potrebni su: kistovi, ljepilo na vodenoj bazi, skalpel, škare, pinceta, šestar, kvalitetni 300 gramski papir i biljni materijal.


Herbarij se može izraditi u od raznog cvijeća i u raznim oblicima i svaki je unikatan. Jer kao što ne postoje ni dva jednaka lista u prirodi, ne postoje ni dva identična herbarija.
“Nakon što izvadimo uzorke, pohranimo ih u kutijice ili između paus papira, a onda kada nas ulovi inspiracija, krećemo slagati oblike. Za probu složimo jedan oblik na papir i olovkom pribilježiti gdje su nam nekakve gornje, donje, krajnje točke, savjetuje Ostojčić.

Nakon slaganja slijedi lijepljenje. Ljepilo se nanosi vrlo precizno i obilato na pozadinu listova, a ako je to potrebno, svaki list se može dodaatno učvrstiti premazivanjem površinskog sloja. Nakon cjelodnevnog sušenja, herbarij se uokviruje. “Ostavim ga do sutradan da se suši. Nikad ga ne stavljam u okvir isti dan”, naglašava Ostojčić. To vrijedi i za prekrasne herbarije od rezanog cvijeća u geometrijskim oblicima koje ova herbaristica izrađuje od rezanog cvijeća, prvenstveno ruže.

Kao prekrasne dekoracije ili podsjetnici na bezbrižno djetinjstvo, ovako izrađeni herbariji svoje mjesto lako pronalaze na zidovima, ali i u srcima.

Lifestyle
Rapsodija Uskrsa gdje se tradicija, nasljeđe i ljepota susreću s rajskom raskoši egzotočnog voća
Uskrsni stol s porukom

Uskrs je blagdan zajedništva, obiteljske topline i duboke duhovne simbolike. Upravo zato središnje mjesto blagdanskog jutra zauzima uskrsni stol – prostor okupljanja, molitve i slavlja. Ove godine, inspiraciju za njegovo uređenje donosi Marija Zdilar, čiji pristup spaja prirodne elemente, mediteransku estetiku i osobnu priču prožetu simbolima ljubavi, zahvalnosti i novog početka.
Uskrsni stol kao produžetak duše i tradicije
„Uskršnje jutro za mene predstavlja tišinu s kojom započinje novo razdoblje. Sve počinje molitvom, a zatim slijedi objed s hranom koju smo nosili na blagoslov,“ kaže Marija. Njezin uskrsni stol ne predstavlja samo estetsku kompoziciju, već i duboku emocionalnu priču. Tradicionalne delicije poput sira, vrhnja, šunke, mladog luka i pinca isprepliću se s osobnim dodirom i duhovnim značenjem.

Cvjetna i simbolična rapsodija inspirirana Mediteranom
Ovogodišnje uređenje stola Marija je zamislila kao „cvjetnu rapsodiju s dodirima Mediterana“, gdje se plavo-bijeli porculan naslijeđen iz obiteljske ostavštine savršeno uklopio s maslinovim grančicama, palmama i cvijećem. Vizualni dojam nadopunjuje egzotično voće sa simboličkim značenjem, što stolu daje i emocionalnu dubinu.
„Ananas simbolizira dobrodošlicu i toplinu doma, banana podsjeća na jednostavnost i obilje, a zmajsko voće govori o unutarnjoj snazi i nježnosti čovjekove duše,“ pojašnjava Marija.
Kruh kao središnji element duhovne i nutritivne vrijednosti
Na etažeru, posebno mjesto zauzima domaći kruh, koji Marija sama priprema. Obogaćen sjemenkama lana, buče i suncokreta, kao i suhim voćem i orašastim plodovima, taj kruh ima višestruko značenje. Osim što donosi benefite za zdravlje, simbol je zajedništva, truda i posvećenosti.
„Za mene kruh ima dominantnu notu na stolu. On prenosi poruku rada, hranjenja tijela i duše,“ ističe.

Detalji koji stvaraju atmosferu
Estetika stola oslanja se na spoj tradicije i suvremenog izraza. Mediteranski duh naglašen je porculanom koji podsjeća na spoj mora i neba, dok prirodni elementi – masline, palma i sezonsko cvijeće – unose toplinu i autentičnost. Egzotično voće povezuje suvremeni svijet s biblijskim motivima i donosi priču o univerzalnosti simbola.

Uređenje uskrsnog stola ne traži raskoš, već pažnju i iskrenost. Kako poručuje Marija Zdilar, na stol treba staviti ono što vašim najmilijima prenosi poruku ljubavi, zahvalnosti i nade. Uskrs je, u svojoj srži, slavlje novog početka – i svaki detalj na stolu može to odražavati.
Lifestyle
Kako uštedjeti u kuhinji: Jednostavni savjeti za manju potrošnju energije
Bilo da kuhate na štednjaku ili pečete u pećnici, svaka sitnica može imati utjecaj na mjesečni račun za struju

U doba energetske krize i rasta troškova, pitanje kako uštedjeti u kuhinji postaje sve važnije. Uz male promjene u navikama korištenja štednjaka i pećnice, moguće je ostvariti znatne uštede energije – i novca. Donosimo praktične savjete koji će vam pomoći u tome.
Štednjak: mala prilagodba, velika razlika

Uvijek koristite poklopac dok kuhate – tako možete smanjiti potrošnju energije i do 20%. Grijače ploče birajte prema veličini lonca – manja posuda na velikom kolu samo rasipa energiju.
Ako pripremate malu količinu hrane, birajte i manju posudu.
Provjerite i donju površinu posuda – ravno dno bolje prianja uz ploču, a samim time i brže zagrijava sadržaj.
Pripazite da na plinskom štednjaku plamen ne kruži oko posude. Osim što to može biti potencijalno opasno, uz to i dodatno rasipa energiju.

Nakon što voda prokuha, snizite jačinu ploče za kuhanje – veća snaga neće ubrzati kuhanje, samo će povećati potrošnju.
Kako uštedjeti u kuhinji prilikom pečenja?

Pećnicu isključite 10 minuta prije no što je jelo gotovo. Pećnica će još neko vrijeme zadržati potrebnu temperaturu, a hrana će se nastaviti peći. Isto vrijedi za grijače ploče, no njih ugasite nekoliko minuta prije.
Vrata pećnice otvarajte što rjeđe – svaki put kad to učinite, izgubi se oko 20% topline. Redovito je čistite pećnicu jer naslage masti i prljavštine otežavaju zagrijavanje.
Preporučuje se i pečenje više jela odjednom ili uzastopno – na taj način koristite već zagrijani prostor bez dodatne potrošnje.

Pećnice s ventilatorom pokazale su se kao posebno učinkovite prilikom pečenja. Mogu uštedjeti 10-15% energije.
Dodatni savjeti: kako uštedjeti u kuhinji uz male trikove
- Koristite kuhalo za vodu za manju količinu tekućine – ono je energetski učinkovitije od štednjaka.
- Isključite aparate iz struje kad ih ne koristite – i na stand-by troše energiju.
- Planirajte obroke unaprijed kako biste smanjili vrijeme pripreme i uključivanja uređaja.
- Ne stavljajte tople obroke u hladnjak – pričekajte da se ohlade kako ne bi povećavali unutarnju temperaturu i opterećivali uređaj.

Ako vas zanima još konkretnih preporuka i izračuni potrošnje energije u kuhinji, posjetite službenu stranicu HEP Opskrbe – Kako uštedjeti energiju u kuhinji.
Uz malo pažnje i primjenu jednostavnih trikova, brzo ćete otkriti kako uštedjeti u kuhinji bez narušavanja kvalitete pripreme obroka. Bilo da kuhate na štednjaku ili pečete u pećnici, svaka sitnica može imati utjecaj na mjesečni račun za struju.
You must be logged in to post a comment Login