Kreirajmo dom zajedno
Kako ispeći savršenu pizzu kod kuće – u pećnici, pizza peći ili na roštilju!
Ne treba vam krušna peć za pizzu kao iz restorana!
Domaća pizza jedan je od najomiljenijih obroka, a dobra vijest je da ne morate imati krušnu peć da biste postigli vrhunski rezultat. Bilo da koristite klasičnu pećnicu, specijaliziranu peć za pizzu ili roštilj – uz nekoliko ključnih koraka i dobar recept, i vaša kuhinja može zamirisati poput talijanske trattorije.
Kako pravilno postaviti stol? Savjeti i trikovi poznate bloggerice
Kako pripremiti tijesto za pizzu?
Savršena pizza počinje savršenim tijestom. Osnova je jednostavna, ali proces zahtijeva malo strpljenja:
1. Aktivacija kvasca: U zdjelu stavite malo mlake vode, prstohvat šećera i žlicu brašna. Dodajte kvasac i pričekajte da se zapjeni.

2. Izrada tijesta: U kvasac postupno umiješajte 00 brašno ili manitoba brašno,sol i ostatak vode. Mijesite dok ne dobijete meko, elastično tijesto koje se ne lijepi za ruke.

3. Dizanje: Pokrijte tijesto krpom i ostavite ga da se diže na toplom dok se ne udvostruči.

4. Oblikovanje: Nakon dizanja tijesto ponovno premijesite na pobrašnjenoj podlozi i oblikujte ga rukama, bez valjka, kako bi ostalo prozračno.

Nadjev: jednostavno i ukusno
Na razvlačeno tijesto namažite pasiranu rajčicu pomiješanu s origanom. Zatim dodajte ocijeđenu mozzarellu sobne temperature i malo naribanog sira. Nadjev uvijek rasporedite ravnomjerno i ne pretjerujte s količinom – tako ćete postići idealnu ravnotežu između hrskavog tijesta i sočnog središta.

1. Kako ispeći pizzu u pećnici
Ako nemate posebnu opremu, pećnica može biti savršen alat – uz pomoć jednog dodatka – kamena za pizzu.
Zagrijavanje: Prije pripreme nadjeva, uključite pećnicu na najvišu moguću temperaturu (250–300 °C). Kamen za pizzu stavite da se grije s pećnicom.
Pečenje: Kada je pizza spremna, stavite je na vrući kamen i pecite oko 5 minuta. Kamen pohranjuje toplinu i ravnomjerno je prenosi na tijesto, omogućujući brzo dizanje i stvaranje hrskave korice.
Savjet: Vrijeme pečenja ovisi o debljini tijesta i količini nadjeva – pazite da pizza ne izgori po rubovima, a ostane sirova u sredini.


2. Kako ispeći pizzu u pizza peći
Za one koji žele pravu pizzerija-atmosferu kod kuće, pizza peć je najbolji saveznik.
– „Peći za pizzu imamo raznih modela. Vrlo su moderne, lijepog dizajna i idealne za terase i balkone,“ kaže Irena Majić, prodajna savjetnica iz Lesnine. „Male su i lagane, pa ih se lako prenosi – čak i u vikendice na moru.“
Brzo zagrijavanje: Pizza peći dosegnu temperaturu i do 400 °C za otprilike 15 minuta.
Ekspresno pečenje: Pizza je gotova za samo jednu minutu, uz savršeno pečene rubove i dno.
Gorivo i lokacija: Peći mogu raditi na plin ili pelete, a koriste se isključivo na otvorenom – idealne su za natkrivene terase.
Dodatna oprema: U kompletu često dolaze vatrostalni kamen, lopatice, škare, noževi i daske za serviranje pizze – sve što je potrebno za pravi mali kućni pizzeria doživljaj.


3. Kako ispeći pizzu na roštilju
Ako već imate roštilj, uz kamen za pizzu možete lako ispeći pizzu i na dvorištu.
Sve što vam treba za idealan početak roštilj sezone
Priprema: Ugrijte roštilj na maksimalnu temperaturu i stavite zagrijavati kamen za pizzu.
Pečenje: Kada kamen postane dovoljno vruć (najmanje 250–300 °C), pažljivo spustite pizzu na kamen i pecite je zatvorenog poklopca.
Prednost: Roštilj simulira efekt krušne peći – posebno ako je opremljen poklopcem i termometrom. Rezultat je pizza hrskavih rubova i intenzivnog okusa.

Kako ispeći savršenu pizzu kod kuće? Svaka metoda ima svoj šarm
Bez obzira koristite li pećnicu, pizza peć ili roštilj – ključ savršene pizze kod kuće je u dobro pripremljenom tijestu, jednostavnom nadjevu i jakoj, stabilnoj toplini. Investicija u kamen za pečenje ili specijaliziranu peć dodatno će podići vašu kulinarsku igru – a i dojam na goste.

Dodaci koji olakšavaju posluživanje pizze
Osim peći i kamena, ljubitelji domaće pizze često investiraju i u pribor koji olakšava pripremu i posluživanje:
Lopatice za pizzu – izrađene od nehrđajućeg čelika ili aluminija, omogućuju sigurno i jednostavno umetanje i vađenje pizze iz peći.
Noževi i kotačići za pizzu – za precizno rezanje, bez razvlačenja nadjeva ili oštećivanja tijesta.
Škare za pizzu – sve popularnija alternativa klasičnim kotačićima, idealne za tanja tijesta i serviranje ravnih komada.
Drvene daske ili kamene ploče za posluživanje – funkcionalne i dekorativne, čine pizzu atraktivnom i na stolu.
Za potpuni doživljaj pizze kod kuće – od pečenja do posluživanja – vrijedi imati sve pri ruci. Domaća pizza tada postaje više od obroka: postaje ritual koji okuplja.
Kreirajmo dom zajedno
Ne, nije svejedno iz koje čaše pijete koktel – otkrivamo zašto
U Lesnini pronađite sve što vam treba za koktel bar u vlastitom domu

Savršeno ljetno osvježenje može biti skriveno u jednostavnoj čaši. Bilo da uživate u klasičnoj limunadi, vodi s okusom ili kreativnom koktelu, osim okusa, jednako je važan i način serviranja. Ako se pitate kako izabrati prave čaše za koktele, donosimo pregled najvažnijih tipova čaša i dodataka – s preporukama iz Lesnine.
Kako ispeći savršenu pizzu kod kuće – u pećnici, pizza peći ili na roštilju!
Kako izabrati čašu za Martini
Martini čaša prepoznatljiva je po svom stožastom obliku na visokoj nozi. Taj dizajn nije samo estetski – pomaže u oslobađanju aroma i čuva piće hladnim. Osim za Martini, koristi se i za klasike poput Cosmopolitana ili Manhattana.
Kako izabrati čašu za Gin(tonik)
Za gin se najčešće koriste široke čaše na stalku koje omogućuju prostor za led, tonik, limetu i dodatke poput začina. Upravo volumen ovih čaša omogućuje punoću okusa i osvježavajući doživljaj.
Kako izabrati čašu za Mojito
Mojito se najčešće poslužuje u višim i užim čašama koje mogu primiti puno leda i sode. Oblik pomaže da se svi sastojci – rum, limeta, šećer i menta – ravnomjerno rasporede i da piće dulje ostane rashlađeno.
Kako izabrati čašu za Moscow Mule
Bakrene čaše za Moscow Mule nisu samo estetski upečatljive – one zadržavaju hladnoću dulje od klasičnih staklenih čaša. Izrađene su od nehrđajućeg čelika s bakrenim premazom i pružaju poseban osjećaj na usnama prilikom ispijanja.
Kako izabrati prave čaše za limunadu i vodu s okusom
Za limunade se najčešće koriste long drink čaše – veće zapremine i jednostavnog oblika. U ponudi su i staklene boce s posebnim ulošcima za limun, mentu ili led, koje omogućuju aromatizaciju bez razvodnjavanja pića.

Kakav sve led postoji za koktele
Led je ključni sastojak svakog koktela. Osim klasičnih kockica, sve češće se koriste kamenčići od nehrđajućeg čelika ili posebni “ice stones” koji ne otapaju piće i dulje zadržavaju temperaturu.
“Specifičnost takvog leda je da ostaje hladan bez da se topi – piće ostaje koncentrirano, a efekt hlađenja dugotrajan,” objašnjava Martina Pikl iz Lesnine.

Slamke – estetika i funkcionalnost
Slamke su više od ukrasa – imaju i funkcionalnu ulogu u ispijanju koktela. U ponudi se nalaze staklene, višekratne slamke koje su ekološke, dugotrajne i lako se održavaju. Dolaze u raznim duljinama i oblicima, ravne ili blago zakrivljene.

Kako izabrati pravi šejker
Bez šejkera, nema pravog koktela. U Lesnini su dostupni klasični modeli, kao i multifunkcionalne verzije koje uključuju ugrađenu mjericu i tučak za led. To olakšava pripremu i omogućuje precizno doziranje svakog sastojka.

Zašto je važno birati kvalitetne dodatke
Kvalitetna čaša, dobar šejker i detalji poput slamki ili neklasičnog leda čine razliku između prosječnog i nezaboravnog pića. Ako se pitate kako izabrati prave čaše za koktele, krenite od pića koje najčešće poslužujete i dodajte funkcionalne detalje koji će upotpuniti doživljaj.
Kreirajmo dom zajedno
Spavanje bez znojenja: Evo koju posteljinu i madrac odabrati
Da bi spavanje tijekom ljetnih mjeseci bilo što udobnije, treba odabrati pravu posteljinu ali nije nevažan niti madrac

Tijekom ljetnih mjeseci, visoke temperature i sparina mogu ozbiljno narušiti kvalitetu sna. Pojačano znojenje i neugoda često pretvaraju noćni odmor u borbu s vrućinom.
No, uz nekoliko pametnih izbora moguće je stvoriti ugodno i prozračno okruženje za spavanje. Prvi korak je pravilna kombinacija ljetna posteljina i madrac koja omogućava bolju prozračnost i regulaciju temperature. Ljetna posteljina i madrac ključni su za ugodan san tijekom vrućih ljetnih mjeseci.
Jednostavni i učinkoviti trikovi koji će vam omogućiti lakši san za vrijeme velikih vrućina
1. Odabir madraca prilagođenog ljetnim uvjetima
U toplijim mjesecima, madrac mora osigurati dobru cirkulaciju zraka i udobnost. Na tržištu su dostupni različiti modeli: s bonell oprugama, džepičastim jezgrom te pjenasti madraci izrađeni od hladno lijevane ili poliuretanske pjene, često s dodatkom lateksa ili memory slojeva.
“Džepičasta jezgra je danas najzastupljenija, ali i madraci s bonell oprugama i dalje imaju svoju publiku. Također, pjenasti madraci s različitim vrstama pjena nude razne razine udobnosti i visine,” pojašnjava Sandra Lulić, prodajna savjetnica iz Lesnine.
Kod kupnje madraca važno je obratiti pozornost i na navlaku. Preporučuju se modeli s perivim i skidivim navlakama koje produžuju vijek trajanja madraca i olakšavaju održavanje higijene.
“Navlake se mogu jednostavno skinuti i oprati u perilici rublja. Većina ih se brzo suši na zraku, čak i bez potrebe za sušilicom, što čini cijeli proces vrlo praktičnim,” dodaje Lulić.


2. Ljetna rutina: provjetravanje kreveta prije pospremanja
Jedna od najčešćih pogrešaka ljeti je odmah ujutro pospremiti krevet. Stručnjaci preporučuju ostaviti posteljinu da se provjetri. Time se omogućuje isparavanje vlage nastale tijekom noći.
“Navlaka i posteljina nakon spavanja znaju biti vlažne i tople. Ako ih odmah prekrijemo, onemogućujemo sušenje, što može uzrokovati razvoj neugodnih mirisa i bakterija,” upozorava Lulić.
3. Tehnološki napredni jastuci za dodatnu svježinu
Jastuci s tehnogelom sve su popularniji zbog efekta hlađenja. Osim što pružaju ugodniji san, osobito tijekom vrućih ljetnih noći, često su i antialergijski pa su prikladni za osjetljive korisnike.
“Jastuk s tehnogelom ne morate okretati u potrazi za hladnijom stranom. On konstantno daje osjećaj svježine,” istaknula je Lulić.

Idealan jastuk odaberite prema položaju u kojem spavate
4. Ljetni popluni i posteljina: prirodni materijali kao prvi izbor
Dolaskom ljeta treba zamijeniti teške zimske poplune laganim prekrivačima od prirodnih materijala poput svile i pamuka. Takvi materijali omogućavaju koži da diše i smanjuju rizik od pregrijavanja.
“Ljetni popluni izrađeni su od 100% svile ili pamuka, kako navlake, tako i punjenje. Dolaze u različitim dimenzijama i idealni su za vruće ljetne noći,” objasnila je Valentina Filipčić, prodajna savjetnica iz Lesnine.
Sintetičke tkanine, poput poliestera, treba izbjegavati jer zadržavaju vlagu i toplinu, što može izazvati iritacije kože i osjećaj nelagode.
5. Kvalitetna posteljina – pamuk, saten, damast
Za optimalnu udobnost, ljetna posteljina bi trebala biti izrađena od 100% pamuka, po mogućnosti s dodatkom satena ili damasta. Takvi materijali ne samo da su ugodni na dodir, već i produžuju vijek trajanja posteljine.

Ljetna posteljina i madrac saveznici su za miran san
Za miran i osvježavajući san tijekom ljeta ključan je odabir kvalitetnih materijala i dobra higijenska rutina. Ljetna posteljina i madrac prilagođeni toplim mjesecima mogu značajno poboljšati kvalitetu sna, spriječiti znojenje i pružiti prijeko potrebnu regeneraciju tijekom noći.