Povežimo se

Interijeri

Zašto su crvena i zelena božićne boje?

Dvije boje koje, kada je u pitanju uređenje interijera, tradicionalno povezujemo s božićnim blagdanima nesumnjivo su crvena i zelena. No, što zapravo simboliziraju te boje i zašto ih za Božić unosimo u svoje domove?

kuglica-grančica-božić-domnakvadrat

Energična crvena razbuđuje svaki prostor u kojemu se nađe, dok ju komplementira smirujuća zelena koja donosi harmoniju i svježinu. No, zašto su baš te dvije boje postale ‘božićne boje’? Razlozi nisu crveno odijelo djeda Božićnjaka ni zelene oprave njegovih pomoćnika, već nešto sasvim drugo.

Po kršćanskom vjerovanju zelena je simbol vječnog života, poput zimzelenog drveta koje tijekom hladne zime zadrži svoje iglice. Kršćanima ta boja predstavlja vječni život Isusa Krista, dok crvena označava Kristovu krv koju je prolio na križu.

Crtica iz povijesti

Prema povijesnim činjenicama u 14. stoljeću crkve su održavale vjerske priredbe čiji je cilj bio educirati nepismeno stanovništvo. Na Badnjak se tradicionalno održavala tzv. “Rajska predstava” o Adamu i Evi, a umjesto drveta jabuke koje nije bilo dostupno tijekom zimskih mjeseci, jabuke su pričvrstili na borove grane. Bor je tako postao prisutan element u crkvama, ali i u brojnim domovima s dodatkom crvenih jabuka kao ukrasa.

Inače, božićno se drvce ovim plodovima ukrašavalo do sredine prošlog stoljeća kada su ih zamijenili drugi ukrasi.

Crvena i zelena u drugim kulturama

Iako zelena i crvena asociraju na božićne blagdane, njihovo značenje varira u različitim kulturama. Crvena tako predstavlja ljubav, toplinu, strast, sreću te životnu snagu, ali ima i negativne konotacije – agresiju, zabranu, mržnju i pakao.

U zemljama poput Indije crvena se tradicionalno oblači na vjenčanjima, dok je proslava kineske Nove godine također nezamisliva bez crvene koja simbolizira istinu, sreću i krepost. U centralnoj Africi ova snažna boja je znak za život i zdravlje, dok u južnoj Africi označava smrt i žalovanje. Crvena je svoje mjesto našla i na mnogim nacionalnim zastavama, a kod mnogih zemalja poput SAD-a i V. Britanije označava patriotizam, odnosno hrabrost i požrtvovnost.

U suvremeno doba, zelena je postala zaštitni znak brojnih grupa za zaštitu okoliša, no baš kao i crvena, riječ je o boji konfliktnih značenja. U srednjem vijeku predstavljala je plodnost i ljubav, a mlade su je često nosile na dan vjenčanja. Istovremeno, smatrali su je bojom otrova i zla. Usprkos uvriježenim mišljenjima, nacionalna boja Irske (koju nazivaju i “Smaragdnim otokom”) izvorno nije zelena, već kraljevsko plava. Zbog bogatih zelenih površina te djeteline kao jednog od simbola Irske, danas je zelena opće prihvaćena boja te zemlje.

Iako pojedinačno imaju različita značenja, zelena i crvena dobitna su božićna kombinacija koja će u domove diljem svijeta unijeti pravu svečanu atmosferu.

Interijeri

Osnovne značajke skandinavskog stila uređenja

Skandinavski stil je inspiriran načinom života, tradicijom, kulturom i dizajnom skandinavskih zemalja. Kako urediti stan u ovom stilu i kojih se pravila pritom trebamo pridržavati objasnila nam je arhitektica Sunčica Mastelić Ivić.

Stil jednostavnosti

S arhitekticom Sunčicom krenuli smo u skandinavsku ekspediciju. Iako je većini na spomen skandinavskog stila vjerojatno jasno o čemu se tu zapravo radi, dakle o jednostavnim rješenjima, odlučili smo na primjeru preuređenja jednog prostora potvrditi i utvrditi znanje.

Ako volite prozračne tonove i da svjetlo ulazi u prostor, te ako volite jednostavnost umjesto sitnica koje vam opterećuju interijer, onda je za vas skandinavski stil. Međutim, ako volite glamurozne interijere i ako želite svojim interijerom ostaviti nekoga bez daha, onda skandinavski stil nije za vas.

Karakteristike skandinavskog stila

Skandinavski stil voli svijetle tonove. Nadalje, skandinavski stil ne trpi namještaj velikih dimenzija i formata. Taj namještaj, u smislu dekora i tekstura, voli jake teksture koje su ugodne pod rukom, kao da ste se zavukli u toplu dekicu, a pored vas je ugodan jastuk.

Nadalje, ovaj stil voli biljke u prostoru. U dugim zimskim noćima pružit će vam toplinu jer skandinavski stil preferira keramičke detalje ručne izrade, voli rasvjetu sa širmovima koji propuštaju svjetlo. Nema velikih kontrasta, a ako pričamo o detaljima trebate biti oprezni, a pažnju dajte biljkama.

Skandinavski stil odraz je skandinavskog načina života

Osnovne značajke skandinavskog stila proizlaze iz skandinavskog načina života na koji naravno utječu i hladnija klima, kraći dani te polarne noći.

Moramo znati kako te zemlje nemaju veliku količinu sunčanog svjetla i topline, pa su Skandinavci uvijek u svojim interijerima pokušavali dovući što više vanjskog svjetla sunčeve topline u svoje prostore. Također, svojim načinom života htjeli su razviti određeni dizajn i uređenje interijera s kojim će potaknuti jednostavnost načina života.

Globalni trend

Počeci svjetske prihvaćenosti skandinavskog stila kreću još u razdoblju iza Drugog svjetskog rata kada je sa pojavom masovnije proizvodnje te potrebom da se što više kvalitetnog, ali jednostavnog namještaja proizvede tako da je svima dostupan, a bogata ponuda dostupna je i u Lesnini XXXL.

Treba napomenuti da su Skandinavci također bili posvećeni dizajnu, a tome svjedoče radovi njihovih važnih dizajnera arhitekata, kao što je primjerice Alvar Aalto ili Arne Jacobsen. Njihovi komadi namještaja poput sofa ,naslonjača, stolaca, i danas se koriste te predstavljaju vrijedne bezvremenske klasike koji vrijede ne samo u skandinavskom stilu, već i u drugim stilovima uređenja.

Biljke kao glavna dekoracija

S obzirom na to da ovaj stil zapravo nije navikao na dekoriranje prostora, Skandinavci biraju biljke koje imaju veliku ulogu u obogaćivanju i dekoriranju prostora.

Skandinavski stil predstavlja promišljeni dizajn, vrlo je funkcionalan i predodređen da traje.

Nastavite čitati

Interijeri

Savršenstvo svjetla s omiljenim pogledom ili uspomenom

Sljedeća pametna rješenja dolaze nam iz Njemačke. S inovativnim Led rasvjetnim panelima vaš dom može zasjati u potpuno novom svjetlu. Kada se radi o atmosferskoj rasvjeti, za vašu kreativnost uistinu više nema ograničenja.

Dodatno naglasite mjesta i predmete koje volite

Završio je radni dan, ulazimo u svoj savršeni dom, u naš svijet. Svijet ispunjen našim uspomenama, predmetima, fotografijama. Usmjeravamo pogled na mjesta koja nas vesele i opuštaju. Njih sada možemo još dodatno naglasiti s rješenjima koja dolaze u obliku led rasvjete, a Kuzman Invision nudi bogatu ponudu.

Led svjetla mogu se primijeniti u dnevnim  boravcima, kao stropna rasvjeta, tada je to tzv. “sky panel” koji služi kao ambijentalno svjetlo, ali i glavno svjetlo u dnevnom boravku te se može mijenjati i u zvjezdano nebo.

Sami kreirajte ugođaj kakav želite

Ovisno o dobu dana i našem raspoloženju, sami stvaramo ugođaj, od jutarnjeg izlaska sunca, do noćnog zvjezdanog neba. I barem na tren, putujemo u drugi svijet. Čak i za vrijeme tuširanja.

U interijeru led svjetla mogu se primijeniti i kao stjenka tuša u kupaonici, ali i kao izolacijski panel na podu, između npr. kamina i poda.

Mogu predstavljati krošnju, mogu biti pogled s našeg omiljenog mjesta, ili pak prizor iz daleke zemlje gdje smo bili na putovanju iz snova. Mjesto s našeg najdražeg godišnjeg odmora ili mjesto gdje se tek spremamo otići.

Svako ponaosob može izabrati ili “uhvatiti” neki dio svog života ili neki pejzaž svojim mobitelom. Tada se ta slika može projicirati na staklo koje se obradi i dobijete takvu projekciju koja izgleda kao da ste tamo.

Brojne opcije i mogućnosti

Od zidnih led elemenata s vašom individualnom fotografijom, led rasvjete za kuhinjske zidne obloge s fotografijom ili uzorkom, podnih ploča do stropne rasvjete s oplatom od pravog kamena.

Fasadni panel također nam daje mogućnost mijenjanja boja.

Ogledalo koje je sastavni dio svake kupaonice, može se integrirati svjetlo koje može biti od hladno bijelog do toplog žutog svjetla. 

Osim interijera, možemo osvijetliti i eksterijer

Led elementi podržavaju moderni stakleni karakter arhitekture. Kad padne mrak, svjetlosni efekti pružaju impresivne naglaske, osvjetljuju fasade i prikazuju ih  potpuno u novom svjetlu.

Svaki panel ima garanciju 5 godina. Svi su otporni na temperature, vodu, sve vremenske utjecaje. Također, ovi paneli su potpuno drugačiji od drugih.

Inovativna led svjetla

Proizvodi Kuzman Invisiona inovativni su po tome što u odnosu na sve druge led rasvjete i panele u cijeloj svojoj difuziji svjetlosti svijetle isto. Prijenos svjetlosti sa jednog kraja panela na drugi je ravnomjeran. Tako on svijetli u punoj svojoj širini i dužini istim intenzitetom.

Zato neka bude svjetlo! Neka bude život. Baš onakav kakav vi želite. Onako kako vi želite da zasja i da svijetli.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice