Povežimo se

Uređenje i opremanje

Keramičke pločice maštovitog dizajna

Keramičke pločice mnogi doživljavaju kao hladne i neugodne u interijeru. Ipak, zahvaljujući suvremenom i maštovitom dizajnu te lakoći održavanja, pločice se vraćaju u domove na velika vrata.

Foto: Keramika Modu

Keramičke pločice zadovoljavaju estetske, higijenske i sigurnosne kriterije u pokrivanju zidnih i podnih obloga i kao takve su nezaobilazne u modernom oblikovanju stambenih i poslovnih prostora. Izbor boja, uzoraka, oblika i veličina pločica zaista je velik, pa svaki prostor u kome su postavljene može postati jedinstvena kreacija. Pored estetske komponente keramika ima brojne prednosti u odnosu na druge vrste podnih obloga.

Pločice se, pri uređenju i opremanju interijera, postavljaju na mjestima izloženim utjecaju vlage i vode, kao što su kuhinje, hodnici i kupaonice. U kombinaciji sa sistemima podnog grijanja i zbog jednostavnosti održavanja, pločice se sve češće koriste kao podni pokrov i u dnevnim boravcima te u blagovaonicama. Osobe alergične na grinje i kućnu prašinu mogu se odlučiti i za njihovu primjenu u spavaćim sobama. U kuhinji se kvalitetnim pločicama može prekriti i radna površina, što će uz prikladne bordure na zidovima osigurati specifičan ambijent u tom prostoru.

keramicke plocice dom2

Podne i zidne kombinacije

Od velike je važnosti razlučiti podne od zidnih pločica, pošto se zidne preporučuje postavljati isključivo na vertikalne površine, dok se podne mogu postavljati i na horizontalne i vertikalne površine. Tako ćemo izbjeći potencijalno pucanje pločica i druge probleme do kojih može doći.

Velike zidne pločice djeluju posebno elegantno i otmjeno, a zahvaljujući  raznovrsnosti ponude bordura, ukrasnih pločica i lajsni, lako ih je stilski i koloritno uskladiti s ostalim elementima prostora. Keramičke pločice veće kvalitete izrađene su od tvrde gline i pečene na visokim temperaturama. Posebno vrijedne pločice izrađuju se od porculana, dok su luksuzne izvedbe obogaćene Swarowski kristalima ili ukrasnim detaljima izvedenim od zlata, srebra ili platine. Ponekad je riječ o pravim umjetničkim djelima čije uzorke potpisuju čak i veliki Rosenthal, Picasso ili Joop.

keramicke pločice dom2

Tipovi pločica

Pločice u završnoj obradi dijelimo u dvije osnovne kategorije: mat i sjajne, a površina im može biti glatka ili s istaknutom teksturom. Sjajne, a posebno tamnije pločice nije dobro postaviti u dobro osvijetljenim prostorijama jer će na njima biti vidljiv i najmanji trag prašine ili nečistoće. Po tvrdoći, odnosno otpornosti na mehaničke utjecaje, pločice su podijeljene u pet grupa. Prve dvije namijenjene su za prekrivanje zidova, a ovisno o izloženosti opterećenju, za podne obloge koriste se pločice iz treće ili četvrte grupe, odnosno pete, koja je najskuplja, ali i najkvalitetnija.

Postavljanje pločica ne predstavlja veći problem niti za samouke entuzijaste, no taj je posao ipak bolje povjeriti stučnjaku, kako se s eventualnim pogreškama ne bi morali svakodnevno suočavati. Pločice atraktivnog i modernog dizajna sve su poželjnije u suvremenim stambenim i poslovnim prostorima, koje će umiriti svojom jednostavnošću, a korisnicima olakšati njihovo održavanje te im  omogućiti potpuno uživanje u ugodnom ambijentu.

Interijeri

Detalji koji spavaću sobu čine savršenom

Jeste li znali da u prosjeku spavajući provedemo 26 godina života, a čak sedam izležavajući se po krevetu. Spavaća soba stoga  mora biti ugodno mjesto prilagođeno odmoru  i vraćanju energije. Po savjete kako je urediti na pravi način otišli smo u Lesninu.

Spavaća soba treba biti oaza mira

S dolaskom hladnijih dana imamo potrebu sve više boraviti u svome domu, a posebno u spavaćoj sobi u kojoj provodimo puno vremena, ponajviše spavajući. Zato bi spavaću sobu trebalo urediti i prilagoditi svojim potrebama i pretvoriti ju u oazu mira, u mjesto gdje se osjećamo sigurno i zaštićeno od vanjskog svijeta.

Lesnina donosi savjete za uređenje sobe u kojoj ćete obožavati boraviti

Kako postići ugođaj topline?

Za toplinu, odnosno stvaranje dojma topline u sobi, treba birati lampe i boje koje unose osjećaj topline svojim vizualnim dojmom. U to spadaju svijeće, dekice, ali i fotelja koja je uvijek dobrodošla kao mjesto, odnosno kutak u sobi gdje se možemo opustiti i čitati dobru knjigu dok pod toplom dekom ispijamo kavu ili čaj.

U funkcionalnom smislu na ove stvari treba obratiti pozornost

U smislu udobnosti trebamo odabrati kvalitetne madrace, jastuke i poplune. Kod njihova odabira najbitnija je upravo udobnost, no, ovdje nema striktnog pravila. Neki više preferiraju mekše madrace, dok drugi tvrđe iz primjerice zdravstvenih razloga. To ovisi o potrebama i preferencama samih korisnika, a da biste znali koji vam najbolje odgovora, najbolji test je da ga jednostavno isprobate, sjednite i legnete na njega.

Opća pravila kod uređenja spavaće sobe

Ako u vašoj sobi ima dovoljno prostora poželjno je sa svake strane bračnog kreveta imati noćne ormariće sa rasvjetom, kao i tepih u sobi. Uvijek je bolje da kada se ujutro probudimo, bosom nogom umjesto na parket stanemo na mekani tepih. Što se boje tepiha tiče, ona je stvar vašeg izbora i ukusa, no iz Lesnine preporučaju neutralne tonove koji će donijeti ugođaj topline.

Odabir kvalitenog popluna i posteljine, te dodavanje dekorativnih jastuka učinit će vaš krevet ne samo mjestom na kojem spavate, nego i jednom lijepom vizualnom cjelinom koja odabirom i dodavanjem određenih detalja vašu sobu može učiniti na oko vrlo luksuznom i glamuroznom.

Osim toga, ako ste ljubitelj cvijeća, stavljanjem u spavaću sobu nećete pogriješiti. Cvijeće uvijek unosi svježinu u prostor. Uz cvijeće, dobrodošle su i svijeće koje pružaju osjećaj mira i spokoja.

Uz ove savjete nećete htjeti izaći iz sobe!

Nastavite čitati

Interijeri

Opustite se i iskažite svoju osobnost

ABC interijer vam pomaže kombinirati moderne elemente u kupaonici.

Preuređenje kupaonice zahtjevan je posao. A to najčešće otkrijemo tek kad u njega krenemo. Zato je važno imati dobrog partnera koji će vam u tome biti od velike pomoći. Mi znamo gdje ga možete pronaći.

Renoviranje kupaonice

Moderno, klasično, svjetlo, tamno, otkačeno… Kupaonica je postala mjesto gdje se opuštamo i u posljednje vrijeme sve više želimo iskazati svoju osobnost. U zahtjevan posao renoviranja kupaonice bacila se i influencerica Ines Šitum.

‘ Ja mislim da nitko ne shvaća koliko je taj posao zahtjevan dok ne kreneš u cijelu tu adaptaciju. Kako smo mi u potpunosti renovirali stan, odlučili smo se izbaciti cijelu keramiku koja je već tamo jer mi se nije naravno svidjela i krenuli smo u potragu tako da smo renovirali i kupaonicu i manji wc’, kaže Ines Šitum, influencerica.

ABC interijer vam pomaže

Sve potrebno za svoju novu kupaonicu pronašla je u ABC interijeru.

‘Zapravo nisam ni htjela nešto klasično, išla sam na to da kupaonica odnosno wc s obzirom da su, ovo je uzorak koji će biti u mom wc-u, da bude onako razigran, veseo, moderan, uzorak koji sam ja birala za terrazzo nije zapravo ovako više šaren, više su sive nijanse, ali kada sam ušla u showroom od ABC interijera, kad sam ja ugledala taj terrazzo, ja sam rekla ok, idemo s tim terrazzom, to je ono što će mi biti nit vodilja, i onda sam poslije prema tome, s obzirom da terrazzo je specifičan, da trebaš biti malo hrabriji izabrati neke poslije možda modele i boje da se sve lijepo ukomponira, da ne bude previše’, kaže.

Nakon terrazzo pločica, u kupaonicu je trebalo uklopiti i slavinu, i wc školjku i ogledalo. U ovu razigranu kupaonicu svakako se uklopio i nagrađivani umivaonik Arblu Allegro.

‘Nisam samo tamo došla izabrati proizvode, imaju predivan asortiman, nego sam naravno, imala pomoć od Sanje, Sanje arhitektice s kojom sam dogovorila kavu, mi smo lijepo sjele i rekla sam i svoje želje, napravila mi je 3D vizualizaciju i u biti mi je pomogla oko svega, od biranja fugi, od biranja veličine pločica, znači, prepustila sam joj jedan dosta zahtjevan posao jer ja mogu nešto sebi zamisliti vizualno, al kad to treba stvarno poslije i kvadraturu i to, nisam tip za matematiku tako da sam sve te brojke prepustila njoj’, kaže.

Najnoviji trendovi

A sudeći prema viđenom arhitektica Sanja iz ABC interijera zna jako dobro kombinirati moderne elemente u kupaonici.

‘Zapravo sve češće se i traži savjet projektanta, arhitekta koji će urediti vaš prostor, mislim da su tome dosta pridonijele i društvene mreže, znači dobar dio klijenata već dolazi sa nekim idejama koje želi ugraditi u svoju kupaonicu, da li dođu sa ne znam, pipom koju su našli negdje u nekom časopisu ili na internetu, i onda oko pipe izgradimo čitavu priču, ili žele dobiti neku atmosferu, koju su isto tako negdje, evo uglavnom, najčešće od toga krećemo, a sve češće traže naš savjet’, kaže Sanja Štampić Ivandić, dipl.ing.arh. ABC interijer.

Većina nas kod uređenja doma ide na prokušano i sigurno, ali ponekad treba biti hrabar. U ABC interijeru prate posljednje trendove i spremni su ih uklopiti u vaš dom ako se usudite prihvatiti izazov.

‘Sve češće se u nekim luksuznijim stambenim prostorima, u luksuznijim vilama pojavljuje potreba integriranja kupaonice i spavaće sobe pa ovdje smo željeli pokazati zapravo takvu jednu kupaonicu koja je dio spavaće sobe. Na podu je drvo, na zidovima je mramor, ovo je ovako nešto između klasičnog prostora sa nekakvim modernijim odmacima’, kaže.

Osnovno pravilo za uređenje kupaonice

Zidovi ove kupaonice oplemenjeni su toplom smeđom bojom u keramici koja imitira mramor. Štukature iza kade unijele su dodatnu dozu elegancije, a prostor je upotpunjen zelenilom.

‘Svakako treba vidjeti koje su potrebe obitelji odnosno čovjeka koji želi urediti svoju kupaonicu. I onda pristupamo dalje projektiranju kupaonice. Znači, o njegovim navikama ili željama ovisi da li ćemo staviti tuš kadu, ili ležeću kadu, da li će to biti prostrani umivaonik ili tek kutak za zapravo dnevnu higijenu’, tvrdi.

Sve ovisi o prostoru kojim raspolažete, te o vašim preferencijama. A stručnjaci se kasnije bave detaljima.

‘Sada nam tržište i nudi jako veliku paletu i materijala i što se tiče keramike i što se tiče sanitarija, pa tako i pipa i ostale opreme. Jako velika je paleta metala, odnosno obrada koje se nude, tako smo i ovdje iskoristili zapravo vrlu modernu obradu bakra koju smo onda prilagodili žilama koje su nam se desile na mramoru’, kaže Sanja.

A ako se vratimo Ines s početka priče, čini se da, kad je riječ o ABC interijeru, neće stati samo na kupaonici, već će uz njihovu pomoć preurediti i kuhinju.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice