Povežimo se

Uređenje i opremanje

Fantastičan sustav za održavanje doma čistim

Bili stanovi mali ili veliki, redovno ih treba održavati. Predstavljamo vam smo jedan jako zanimljiv sustav koji po tom pitanju može biti od pomoći – kako u stanovima, tako i u obiteljskim kućama. Otkrijte kako funkcionira centralno usisivanje.

Drška od usisivača u rukama i crijevo u zidu. Usisivač kojeg vučete za sobom po cijelom stanu, dok čistite, stvar je prošlosti jer danas su sve popularniji takozvani centralni usisivači, a mi vam predstavljamo onaj Disanov.

Marijan Šepić iz Šepić commerce-a objašnjava nam kako sustav funkcionira: „Centralni usisivač je centralna jedinica koja je smještena u nekakvoj nusprostoriji, može biti u prostoriji gdje je kotlovnica naprimjer. I onda se od njih razvodi sistem cjevovoda do usisnih mjesta.“

disan-centralni-usisivac-domnakvadrat

Usisno crijevo na centralnoj poziciji etaže

Usisno crijevo može biti dugačko od sedam i pol do jedanaest metara i upravo se prema njemu pozicioniraju usisna mjesta. Ona se obično nalaze negdje centralno na etaži kako bi se njime moglo obuhvatiti što više prostora za usisavanje. U današnje se vrijeme ovakvi usisivači često stavljaju u stambene zgrade, a jako su praktični za obiteljske kuće.

cijevi-po-stanu-disan-domnakvadrat

„Nikad nije kasno za staviti centralni usisivač u kuću. Najidealnije je prilikom gradnje, obično u momentu kad se rade ostale instalacije, poput struje, centralnog grijanja, vode. Tada je bitno provući cjevovod koji nije neka velika stavka što se tiče financija. A nakon toga možete usisivač staviti kasnije, godinu, dvije, tri, bitno je da imate cjevovod instaliran u prostoru“, dodaje Šepić.

sustav-centralnog-usisivanja-domnakvadrat

Ako je utičnica s crijevom pozicionirana centralno, tada može usisavati promjer od 22 metra. Kad je riječ o kućama, onda samo na katu koji usisavate izvučete crijevo za usisavanje i obavite posao. Nošenje kućnog pomagača po katovima stvar je prošlosti. Jer prljavština koju usisate sada putuje unutar vaših podova i zidova: „Cijevi su plastične, obično su plave boje i antistatičke, ne skuplja se prašina na njima. Svi spojevi se lijepe ili hladno vare, to je ljepilo na bazi nitra koje površinski rastopi jedan i drugi dio i to praktički bude zavareno.“

Sustav za održavanje za obiteljske kuće i stanove

Tim cijevima prljavština ide u jedinice za njezino skupljanje. One za stanove su manje, prikladne za usisavanje do 100 kvadrata, a one za kuće dolaze u veličinama za 200, 300, ali i 500 kvadrata.

velicine-spremnika-za-usisivanje-disan-domnakvadrat

„Uređaj se sastoji od motora sa turbinom, jednog velikog filtera i posude za prašinu, za smeće. Jedanput godišnje potrebno je filter očistiti da bi uređaj bio u što boljoj funkciji“, kaže Šepić.

Što se održavanja tiče, jednom godišnje treba očistiti filter Disan usisavača. A vrećice za usisivač gotovo da možete zaboraviti.

sustav-za-odrzavanje-stanovi-u-zgradi-domnakvadrat

„U normalnoj uporabi, gdje nema nekakvih građevinskih radova u kući, šest mjeseci je dovoljno, jedanput godišnje je dovoljno isprazniti vrećicu za smeće, obična plava vrećica najlonska je unutra“, objašnjava Šepić.  

Nastavci za usisivanje za sve potrebe

Oni zahtjevniji pitat će i kakvi nastavci za ovaj usisivač postoje. Od onih za parkete, tepihe, većih, manjih. Postoje čak i nastavci za suho i mokro usisavanje.

nastavci-za-usisivanje-disan-domnakvadrat

U ponudi su i četke za četkanje pasa koje odmah usisavaju dlake, a isto tako i posude za pepeo iz kamina iz kojih ga onda pospremite u svoj veliki spremnik u podrumu kuće.

nastavci-za-usisivanje-disan-domnakvadrat-četke

Kliničke studije pokazale su da korištenjem ovakvih sustava kod alergičara nestaje čak 61% simptoma alergija. Usisavanje je gotovo bez buke, a čak i do četiri puta snažnije. Održavanja gotovo nema, sustav je trajan i jednom kad je ugrađen, nema dodatnih troškova. A i izgled utičnice za crijevo možete birati. Prednosti ovakvih sustava su očite, pa ako gradite kuću, ovo bi mogao biti jedan od mudrih izbora kojem ćete se godinama ponositi.

Interijeri

Detalji koji spavaću sobu čine savršenom

Jeste li znali da u prosjeku spavajući provedemo 26 godina života, a čak sedam izležavajući se po krevetu. Spavaća soba stoga  mora biti ugodno mjesto prilagođeno odmoru  i vraćanju energije. Po savjete kako je urediti na pravi način otišli smo u Lesninu.

Spavaća soba treba biti oaza mira

S dolaskom hladnijih dana imamo potrebu sve više boraviti u svome domu, a posebno u spavaćoj sobi u kojoj provodimo puno vremena, ponajviše spavajući. Zato bi spavaću sobu trebalo urediti i prilagoditi svojim potrebama i pretvoriti ju u oazu mira, u mjesto gdje se osjećamo sigurno i zaštićeno od vanjskog svijeta.

Lesnina donosi savjete za uređenje sobe u kojoj ćete obožavati boraviti

Kako postići ugođaj topline?

Za toplinu, odnosno stvaranje dojma topline u sobi, treba birati lampe i boje koje unose osjećaj topline svojim vizualnim dojmom. U to spadaju svijeće, dekice, ali i fotelja koja je uvijek dobrodošla kao mjesto, odnosno kutak u sobi gdje se možemo opustiti i čitati dobru knjigu dok pod toplom dekom ispijamo kavu ili čaj.

U funkcionalnom smislu na ove stvari treba obratiti pozornost

U smislu udobnosti trebamo odabrati kvalitetne madrace, jastuke i poplune. Kod njihova odabira najbitnija je upravo udobnost, no, ovdje nema striktnog pravila. Neki više preferiraju mekše madrace, dok drugi tvrđe iz primjerice zdravstvenih razloga. To ovisi o potrebama i preferencama samih korisnika, a da biste znali koji vam najbolje odgovora, najbolji test je da ga jednostavno isprobate, sjednite i legnete na njega.

Opća pravila kod uređenja spavaće sobe

Ako u vašoj sobi ima dovoljno prostora poželjno je sa svake strane bračnog kreveta imati noćne ormariće sa rasvjetom, kao i tepih u sobi. Uvijek je bolje da kada se ujutro probudimo, bosom nogom umjesto na parket stanemo na mekani tepih. Što se boje tepiha tiče, ona je stvar vašeg izbora i ukusa, no iz Lesnine preporučaju neutralne tonove koji će donijeti ugođaj topline.

Odabir kvalitenog popluna i posteljine, te dodavanje dekorativnih jastuka učinit će vaš krevet ne samo mjestom na kojem spavate, nego i jednom lijepom vizualnom cjelinom koja odabirom i dodavanjem određenih detalja vašu sobu može učiniti na oko vrlo luksuznom i glamuroznom.

Osim toga, ako ste ljubitelj cvijeća, stavljanjem u spavaću sobu nećete pogriješiti. Cvijeće uvijek unosi svježinu u prostor. Uz cvijeće, dobrodošle su i svijeće koje pružaju osjećaj mira i spokoja.

Uz ove savjete nećete htjeti izaći iz sobe!

Nastavite čitati

Interijeri

Opustite se i iskažite svoju osobnost

ABC interijer vam pomaže kombinirati moderne elemente u kupaonici.

Preuređenje kupaonice zahtjevan je posao. A to najčešće otkrijemo tek kad u njega krenemo. Zato je važno imati dobrog partnera koji će vam u tome biti od velike pomoći. Mi znamo gdje ga možete pronaći.

Renoviranje kupaonice

Moderno, klasično, svjetlo, tamno, otkačeno… Kupaonica je postala mjesto gdje se opuštamo i u posljednje vrijeme sve više želimo iskazati svoju osobnost. U zahtjevan posao renoviranja kupaonice bacila se i influencerica Ines Šitum.

‘ Ja mislim da nitko ne shvaća koliko je taj posao zahtjevan dok ne kreneš u cijelu tu adaptaciju. Kako smo mi u potpunosti renovirali stan, odlučili smo se izbaciti cijelu keramiku koja je već tamo jer mi se nije naravno svidjela i krenuli smo u potragu tako da smo renovirali i kupaonicu i manji wc’, kaže Ines Šitum, influencerica.

ABC interijer vam pomaže

Sve potrebno za svoju novu kupaonicu pronašla je u ABC interijeru.

‘Zapravo nisam ni htjela nešto klasično, išla sam na to da kupaonica odnosno wc s obzirom da su, ovo je uzorak koji će biti u mom wc-u, da bude onako razigran, veseo, moderan, uzorak koji sam ja birala za terrazzo nije zapravo ovako više šaren, više su sive nijanse, ali kada sam ušla u showroom od ABC interijera, kad sam ja ugledala taj terrazzo, ja sam rekla ok, idemo s tim terrazzom, to je ono što će mi biti nit vodilja, i onda sam poslije prema tome, s obzirom da terrazzo je specifičan, da trebaš biti malo hrabriji izabrati neke poslije možda modele i boje da se sve lijepo ukomponira, da ne bude previše’, kaže.

Nakon terrazzo pločica, u kupaonicu je trebalo uklopiti i slavinu, i wc školjku i ogledalo. U ovu razigranu kupaonicu svakako se uklopio i nagrađivani umivaonik Arblu Allegro.

‘Nisam samo tamo došla izabrati proizvode, imaju predivan asortiman, nego sam naravno, imala pomoć od Sanje, Sanje arhitektice s kojom sam dogovorila kavu, mi smo lijepo sjele i rekla sam i svoje želje, napravila mi je 3D vizualizaciju i u biti mi je pomogla oko svega, od biranja fugi, od biranja veličine pločica, znači, prepustila sam joj jedan dosta zahtjevan posao jer ja mogu nešto sebi zamisliti vizualno, al kad to treba stvarno poslije i kvadraturu i to, nisam tip za matematiku tako da sam sve te brojke prepustila njoj’, kaže.

Najnoviji trendovi

A sudeći prema viđenom arhitektica Sanja iz ABC interijera zna jako dobro kombinirati moderne elemente u kupaonici.

‘Zapravo sve češće se i traži savjet projektanta, arhitekta koji će urediti vaš prostor, mislim da su tome dosta pridonijele i društvene mreže, znači dobar dio klijenata već dolazi sa nekim idejama koje želi ugraditi u svoju kupaonicu, da li dođu sa ne znam, pipom koju su našli negdje u nekom časopisu ili na internetu, i onda oko pipe izgradimo čitavu priču, ili žele dobiti neku atmosferu, koju su isto tako negdje, evo uglavnom, najčešće od toga krećemo, a sve češće traže naš savjet’, kaže Sanja Štampić Ivandić, dipl.ing.arh. ABC interijer.

Većina nas kod uređenja doma ide na prokušano i sigurno, ali ponekad treba biti hrabar. U ABC interijeru prate posljednje trendove i spremni su ih uklopiti u vaš dom ako se usudite prihvatiti izazov.

‘Sve češće se u nekim luksuznijim stambenim prostorima, u luksuznijim vilama pojavljuje potreba integriranja kupaonice i spavaće sobe pa ovdje smo željeli pokazati zapravo takvu jednu kupaonicu koja je dio spavaće sobe. Na podu je drvo, na zidovima je mramor, ovo je ovako nešto između klasičnog prostora sa nekakvim modernijim odmacima’, kaže.

Osnovno pravilo za uređenje kupaonice

Zidovi ove kupaonice oplemenjeni su toplom smeđom bojom u keramici koja imitira mramor. Štukature iza kade unijele su dodatnu dozu elegancije, a prostor je upotpunjen zelenilom.

‘Svakako treba vidjeti koje su potrebe obitelji odnosno čovjeka koji želi urediti svoju kupaonicu. I onda pristupamo dalje projektiranju kupaonice. Znači, o njegovim navikama ili željama ovisi da li ćemo staviti tuš kadu, ili ležeću kadu, da li će to biti prostrani umivaonik ili tek kutak za zapravo dnevnu higijenu’, tvrdi.

Sve ovisi o prostoru kojim raspolažete, te o vašim preferencijama. A stručnjaci se kasnije bave detaljima.

‘Sada nam tržište i nudi jako veliku paletu i materijala i što se tiče keramike i što se tiče sanitarija, pa tako i pipa i ostale opreme. Jako velika je paleta metala, odnosno obrada koje se nude, tako smo i ovdje iskoristili zapravo vrlu modernu obradu bakra koju smo onda prilagodili žilama koje su nam se desile na mramoru’, kaže Sanja.

A ako se vratimo Ines s početka priče, čini se da, kad je riječ o ABC interijeru, neće stati samo na kupaonici, već će uz njihovu pomoć preurediti i kuhinju.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice