Povežimo se

Interijeri

Trendovi u uređenju interijera za 2013. godinu

Koje će boje biti “in”, a koji materijali oduševljavati renomirane dizajnere namještaja u 2013. godini vrijeme će pokazati. No, to nije razlog da se ne pozabavimo predviđanjima što iduće godine možemo očekivati u svijetu uređenju interijera.

 

Prema poznatoj prognostičarki trendova u uređenju interijera Lidewij Edelkoort u 2013. i 2014. godini svoj veliki povratak doživjet će materijali i površine izraženih tekstura.

 

Trendovi u uređenju 2013 Dom2

 

Dodir će tako postati jedan od ključnih osjeta prilikom uređenja životnih prostora. Važnost taktilnog osjeta kombinirat će se s nježnim prirodnim nijansama boje kože i mesa i teksturama izblijedjelog drveta.

 

Trendovi u uređenju 2013 Dom2

 

Jedna od energičnih boja koja će dominirati veselim interijerima je žuta. Topla žuta idealna je za interijere s nedovoljnim količinama prirodnog svjetla, kao i u hodnicima i kuhinjama u kojima pobuđuje kreativnost. Psihologija boja sugerira da su poklonici žute vitalni i živahni, aktivno se uključuju u sve što se zbiva oko njih i vole komunicirati. Jedino pitanje koje se postavlja je – koja nijansa žute će biti najpopularnija?

 

Trendovi u uređenju 2013 Dom2

 

Svoj veliki povratak trebali bi doživjeti dezeni poput stiliziranih floralnih motiva i retro uzoraka i to posebice na bijeloj podlozi. Dezeni će također biti inspirirani afričkim i meksičkim folklorom i kulturom. Edelkoort posebnu pozornost skreće na kompanije Ege Carpets i Moroso.

 

Trendovi u uređenju 2013 Dom2

 

Heklanje i makrame tehnika nisu više rezervirani samo za starice koje zimi uz peć izrađuju tople šalove i pulovere za svoje unuke. Namještaj i dekori ukrašeni takvim tehnikama počeli su se vraćati u modu već 2011. godine, a u 2013. trebali bi doživjeti svoj vrhunac.

 

Trendovi u uređenju 2013 Dom2

 

Svakodnevni kućanski predmeti neće se više tako ozbiljno shvaćati. Dizajn će biti razigraniji no ikad, a spontanost njegova glavna komponenta. Nemojte se začuditi ako vidite lustere ukrašene žlicama i vilicama ili mjericu za brašno i tekućinu koji će postati vaza za cvijeće. Svakodneni elementi time će dobiti potpuno novu primjenu.

 

Trendovi u uređenju 2013 Dom2

 

Nadrealni svijet Alise u zemlji čudesa i Disneyevih klasika utjecat će na uređenje interijera, baš kao i kaligrafija i skiciranje.

 

Trendovi u uređenju 2013 Dom2

 

Jedan od trendova koji će razveseliti mnoge žene je veći angažman muškaraca u domu. Muškarci postaju sve više uključeni u kućanske poslove, ali i donošenje odluka pri uređenju životnog prostora. Interijeri će tako postati muževniji što će donijeti novu dinamiku u svim sferama života pa tako i u uređenju i opremanju interijera.

 

Trendovi u uređenju 2013 Dom2

 

U svijetu dizajna doći će do prožimanja seoskog i gradskog života što će rezultirati većom ekološkom osvještenosti poput veće uporabe zelenih zidova i krovova. Osim što gradske stanove obogaćuju potrebnim biljem, zeleni zidovi u interijeru stvaraju idealnu mikroklimu, dok je zeleni krov jedno od rješenja kako smanjiti troškove grijanja (odnosno hlađenja tijekom ljeta), a samim time i emisiju većih količina ugljikovog dioksida.

 

 Više o ovoj temi pogledajte u video prilogu!

 

 

 

Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Interijeri

Čarobne božićne dekoracije u domu

Advent počinje ovu nedjelju i polako se pripremamo za nadolazeće blagdane. Od kupnje darova i kićenja božićnih drvca, do uređenja doma, blagdanskog stola i naravno adventskog vijenca. Dizajnerica cvijeća za vjenčanja Mirela Sušić, pozvala nas je u svoju pravu šumsku božićnu bajku!

Drugačiji adventski vijenac

Dolazi nam najljepše vrijeme u godini i Mireli najdraže. Dom je već obukla u božićno ruho te nam je odlučila otkriti svoje tajne kako da napravimo drugačiji adventski vijenac, a za svoj je inspiraciju pronašla u okruženju.

Ove godine osmislila je jednu predivnu božićnu šumsku bajku. Inspiracija joj je bilo predivno okruženje u kojem živi – šuma. Upravo je u šumi pronašla materijale potrebne za izradu dekoracija. Prirodni materijali koje svaka osoba može pronaći dok se šeće šumom. Dakle, ne moramo biti konzumenti, kupovati i trošiti na dekoracije, dovoljno je samo otići u šetnju ili iskoristiti ono što već imamo doma.

Iskoristite ono što već imate kod kuće

Da bismo izradili jedan predivan adventski vijenac koji će krasiti naš stol, bitno je da elementi koje biramo nisu strogo nabavljeni baš za tu prigodu, savjetuje Mirela, nego je bolje da koristimo neki detalj koji imamo od prije. 

Primjerice, ovakav pladanj za tortu ima apsolutno svaka kuća. To nam je baza. Nadalje, adventski vijenac ne mora nužno biti napravljen od borovih grančica jer to je nešto što viđamo godinama. Adventski vijenac za ovu prigodu izradila je od mahovine.

Ako imate nešto što već godinama držite kod kuće, dakle jedan elemenat poput kuglice koja će se kasnije ponoviti na vašem boru, također ju možete iskoristiti.

Orašari su nezaobilazni, kao i pliš

Ono što svi jako vole su orašari. Oni su nezaobilazni svake godine, pa tako i u Mirelinoj šumskoj božićnoj bajci. Nakon toga na red dolaze svijeće, u ovom slučaju bijele, kako bi ostali predmeti i boje došli do izražaja.

Kod odabira božiće mašne najbolje je odlučiti se za plišanu. Pliš podsjeća na Božić i daje jednu toplu notu, jer kada ga dodirnemo osjećamo toplinu, mekoću, osjećamo Božić!

Ribizle kao dekoracija

Ribizle obično koristimo kod pravljenja slastica, no Mirela predlaže da ih iskoristimo i za uređenje vijenca.

Prvo ćemo ribizle premazati sa bjelanjkom, umočiti u šećer i onda ćemo ove predivne ribizle posložiti na adventski vijenac. Ne trebate biti neki veliki stručnjak, samo si dajte mašti na volju i budite poput djeteta.

Finalni rezultat je najljepši blagdanski stol

Mirelin poseban adventski vijenac je gotov, a da bi se priča zaokružila, mjesto dobiva u centru blagdanskog stola.

Adventski vijenac usklađen je sa stolnjakom od paprati, ribizlama, predivnim kuglicama iz kojih će se popiti koktel kada dođu gosti. Jako je bitno da razmišljamo o bojama. Ovdje su prisutne sve boje Božića. Sa crvenom bojom ne možete pogriješiti, a bijela, zelena i zlatna predstavljaju pravu svečanu formu.

Prvu svijeću na adventskom vijencu palimo u nedjelju. Do tada imate vremena iskoristiti svaki Mirelin savjet, sigurni smo da nećete pogriješiti!

Nastavite čitati

Interijeri

Napravite sami vijenac za vrata

Za izradu adventskog vijenca treba malo više inspiracije, znanja i vještine. Kako napraviti i uskladiti vijenac za vrata sa adventskim vijencem, objasnit će nam dizajnerica cvijeća Boška Bahtijarević.

Budite sam svoj majstor i pustite mašti na volju

Predblagdansko vrijeme početak je muka mnogih domaćica koje svoj dom žele oplemeniti novim božićnim detaljima kojima će razbiti monotoniju duha prošlih Božića. Prilika je to za nabavku novih ukrasa, ali i za zasukati rukave i samostalno izraditi ponešto, kao npr. viseći vijenac. U idejama za ovo posljednje pomogla nam je Boška.

Ljudi kada se odlučuju za izradu vijenca trebali bi se prvo opustiti kako bi iskoristili svoju maštu, ne opterećivati se i skupiti materijal da imaju sve pri ruci. Kada nešto sami napravite, zasigurno ćete dobiti osjećaj zadovoljstva i sreće.

Neobični zahtjevi klijenata

Svoje vijence Boška radi i prema narudžbi, a još dan danas sjeća se jednog zahtjeva koji ju je od srca nasmijao.

“Radila sam veliko žičano srce i u toj žici je bio bojani asparagus i cvijeće koje se suši. Došao je jedan gospodin koji me pitao može li otkupiti to srce jer bi volio, budući da se rastao, da to srce stavi iznad kreveta kako bi djevojke koje bi dovodio doma mislile da je jako romantičan”, prisjeća se Boška.

Bili romantični ili se samo predstavljali takvima, božićno vrijeme u vama će zasigurno probuditi malo dijete željno igre. Tu želju bolje je utažiti igrama s grančicama, nego pravim srcima, stoga smo zamolili Bošku da nam pokaže kako poput profesionalca izraditi vijenac zbog kojeg će susjedi pozelenjeti od zavisti. 

O Božiću počinje razmišljati još na ljeto

Boška s planovima za Božić počinje već na ljeto. Ove je godine htjela nešto drugačije. Zamislila je ljude koji sjede za stolom, oko njih šumicu i borove koji mirišu vrlo blizu njihovih noseva. Zamislila je da su adventski vijenci poputih malih šumica u kojima se ponekad nađe i neka srnica i vjeverica i da sve skupa bude romantično.

Prilikom nabavke materijala za izradu vijenca trebali biste obratiti pažnju na to koje ćete grančice koristiti. Boška uvijek koristi onu vrstu čempresa s najduljim trajanjem. Najteži dio izrade, kaže Boška, je sama ideja i pokoja rana koja se nađe na rukama predanog radnika.

Trud se na kraju uvijek isplati

“Najteže je doći do ideje i smisliti svake godine nešto novo, a kada u pripremi napraviš pedeset – šezdeset vijenaca na kraju dana imaš potpuno izranjavane ruke”, iskreno govori.

Što se ukrasa na vijencu tiče, Boška drži da se tu ne treba pretjerano paziti.

Doba Božića je doba kiča, veselja, može se raditi što god, možda i nešto što nije tipično. Prošle je godine radila vijence koji su bili u totalno ludim bojama i netipični za ovo godišnje doba, ali ljudima se svidjelo. Kaže kako nam je trebalo veselja nakon svega što se izdogađalo, pa ju je to inspiriralo za “otkačene” vijence.

Za izradu ovakvog vijenca trebat će vam, ovisno o tome koliko ste vješti, od pola sata do sat vremena, tijekom kojih neće biti zgorega da ga iz vodoravnog položaja katkad postavite u okomiti kako biste vidjeli kako će se grane poviti. Jednom kad u potpunosti budete zadovoljni učinjenim, svoj novi ukras možete ponosno objesiti na pripadajuće mjesto.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice