Povežimo se

Interijeri

Tabure – vladar svakog prostora

Udobnost, kvaliteta i dizajn značajke su taburea koji je mladi poduzetnik dizajnirao.

Tabure ili otoman, komad je namještaja koji s vremenom gubi na značaju. Najčešće služi da na njega tek ispužimo noge, odložimo neku robu ili stvari. No, jedan mladi poduzetnik odlučio je dizajnirati tabure kojem je dao veću funkcionalnost, a u estetskom smislu može postati vladar svakog prostora.

Vlastiti dom san je svakog mladog čovjeka. A kada, napokon, imamo svoju nekretninu slijede slatke muke – uređenje interijera. Ponuda namještaja često ne ispunjava očekivanja i zahtjeve, pa ljudi pristaju na kompromisna, klasična rješenja. No, ne i kreativac Marin Gospić vlasnik brenda Manotto design.

Izrada namještaja

‘Za svoj stan nisam mogao pronaći neke komade namještaja koje bi mi se dobro uklapale i onda je nekako došla ideja idem probati nešto proizvesti sam’, kaže Marin Gospić dizajner namještaja.

Za sebe kaže da je oduvijek volio stvarati. Vlastiti stan projektirao je sam. Većinu građevinskih radova, također je izvodio sam. Nije želio odustati od svog doma iz snova, pa je izrada namještaja bila novi izazov.

‘Ideja je bila proizvesti velike tabure, više komada da mogu slagati u bilo koju formaciju L, U ovisi kako mi paše’, kaže.

Udobnost, kvaliteta i dizajn

To je bio redosljed zahtjeva koji su Marinu bili bitni za njegov novi tabure. A kada radite za sebe, tražite samo najbolje.

‘Tražio sam da to bude  zaista što kvalitetniji materijal, što skuplji materijal jer mislim da trenutno, pogotovo u Hrvatskoj, imamo jako puno namještaja koji je rađen od loših materijala samo da dobro izgleda, a dugotrajnost je nikakva’, tvrdi Marin.

Nakon brojnih pokušaja i pogrešaka, ispitivanja materijala i prototipova, Marin je napravio tabure koji mu odgovara. Točnije, za svoj dom napravio ih je sedam, koliko mu je bilo potrebno. Zadovoljan rezultatom, odlučio je proizvod staviti i na tržište. 

‘Još uvijek postoji jako puno prostora u svijetu, na tržištu za dobre otomane koji će biti State of the art unutar interijera’, kaže.

Brojne mogućnosti za tabure

Danas već postoje brojne mogućnosti, a svaki kupac može kombinirati svoj idealan tabure. Možete birati boju nogica, šavova i materijala i tako ga ukomponirati u prostor i svom tabureu dati vlastiti pečat.  Drvo koje se koristi je američki crni orah, a prva kolekcija napravljena je od kašmira koji, smatra dizajner, osim što je lijep, zbog gustoće tkanja je i jednostavan za održavanje.  A ukoliko ih imate nekoliko, možete ih slagati i dobit ćete novu namjenu. Uloga i funkcija ovog taburea iz dana u dan raste i dobiva sve veću ulogu.

‘ Htjeli smo napraviti da to bude jedan komad namještaja koji, između ostalog, lijepo izgleda, dugotrajan je, udoban je, opruge se nalaze u svim foteljama tako da se može dugo sjediti na njima. Cijela priča, cijeli paket je zadovoljen tako da on zaista može služiti kao komad namještaja u sklopu dvosjeda, trosjeda što nam je iduća kolekcija koju smo napravili nakon otomana tako da se ima neka veća uloga i svrha, osim odložiti odjeću’, kaže.

Prilagodba potrebama korisnika

Od početka, dizajner je promišljao ovaj tabure kao komad namještaja koji će se prilagođavati potrebama korisnika i moći mijenjati svoju ulogu u prostoru i vremenu.  Upravo zbog toga, ne smatra ga potrošnim ili sezonskim komadom namještaja koji ćemo s vremenom zamijeniti.

‘Svaki komad namještaja ima garanciju. Trenutno još nisam odredio vremenski rok, ali razmišljam u tom smjeru da zapravo bude neograničena garancija. Sve ono što se ošteti lošim korištenjem ili slučajnošću to je druga stvar, ali ako se nešto dogodi bilo kojem komadu namještaja uslijed lošije proizvodnje ili bilo čega da ćemo potpuno besplatno to zamijeniti’, tvrdi.

Ovom zanimljivom idejom o doživotnoj garanciji završavamo priču o tabureu koji donosi neko novo svjetlo na taj zapostavljeni komad namještaja.

Oglas

Interijeri

Kreativne ideje za uređenje malih stanova: Trikovi za proširenje prostora

Život u malom stanu može biti izazovan kada se suočite s ograničenim prostorom. Međutim, s nekoliko pametnih trikova i kreativnih ideja, možete pretvoriti svoj mali stan u funkcionalan i estetski privlačan prostor.

U ovom članku, istražujemo neke od najboljih ideja za uređenje malih stanova koje će vam pomoći proširiti prostor i maksimalno iskoristiti svaki kutak.

Multifunkcionalni namještaj

Odaberite namještaj koji ima višestruku svrhu. Kreveti s ladicama za dodatno spremanje, sofe koje se pretvaraju u krevete ili stolovi s preklopnom funkcijom su samo neke od mogućnosti.

Ovim pametnim komadima namještaja možete uštedjeti prostor i pružiti više funkcionalnosti.

Iskoristite vertikalni prostor

Kada nemate dovoljno prostora u širini, okrenite se prema vertikalnom prostoru. Postavite police duž cijele visine zida kako biste stvorili dodatni prostor za pohranu knjiga, ukrasa i drugih predmeta.

Također možete objesiti kuke ili vješalice na zidove kako biste organizirali svoje stvari i spriječili nered.

Ogledala za iluziju prostora

Postavljanje ogledala na strateška mjesta u vašem stanu može stvoriti iluziju proširenja prostora. Ogledala reflektiraju svjetlost i stvaraju dubinu, čineći prostor otvorenijim i prozračnijim.

Odaberite velika ogledala ili postavite više manjih ogledala kako biste maksimalno iskoristili njihovu optičku iluziju.

Svijetla rasvjeta

Dobro osvjetljenje može stvoriti dojam prostranosti. Koristite prirodno svjetlo koliko je god moguće i držite zavjese i zavjese otvorenima. Ako nemate pristup prirodnom svjetlu, odaberite svijetle žarulje i postavite ih na strategijska mjesta u stanu kako biste osvijetlili sve kutke.

Pregledna organizacija

Održavanje stvari uredno organiziranima može učiniti čuda za proširivanje prostora. Iskoristite kutije, košare i ladice za spremanje stvari i držite ih van vidokruga. Ovo će stvoriti dojam čistoće i prostranosti, čak i u malom prostoru.

Odaberite svijetle boje

Boje imaju veliki utjecaj na percepciju prostora. Kada uređujete mali stan, birajte svijetle boje za zidove, podove i namještaj. Bijela, bež, svijetlo plava ili svijetlo zelena su odlični izbori jer reflektiraju svjetlost i stvaraju dojam prozračnosti.

Također, možete koristiti svijetle tonove za detalje poput jastuka, prekrivača ili ukrasnih predmeta kako biste dodali malo boje bez da opterećujete prostor.

Minimalizam

Manji prostor izgleda vizualno veći kada je uredan i minimalistički uređen. Smanjite količinu namještaja i ukrasa na minimum. Odaberite funkcionalne komade namještaja koji su estetski privlačni, ali ne opterećuju prostor.

Minimalistički stil uređenja stvara dojam prostranosti i olakšava kretanje kroz prostor.

Prostor za rad

Ako radite od kuće, važno je osigurati prostor za rad u malom stanu. Razmislite o postavljanju stola s preklopnom funkcijom koji možete sklopiti kada ga ne koristite. Također, koristite vertikalni prostor za pohranu radnih materijala i organizaciju.

Otvaranje prostora pregradama

Ako vaš mali stan ima pregrade koje stvaraju zatvorene prostore, razmotrite mogućnost uklanjanja ili smanjenja tih pregrada kako biste stvorili otvoreniji prostor. To će stvoriti dojam kontinuiranog prostora i poboljšati protok svjetlosti i zraka.

Uređivanje malog stana može biti izazovno, ali uz kreativnost i pametno planiranje, možete stvoriti funkcionalan i prostran prostor. Iskoristite ove pametne trikove za proširenje prostora, prilagodite ih svojim potrebama i stvorite svoj mali raj.

Nastavite čitati

Interijeri

Boho stil: Inspiracija i savjeti za uređenje prostora s boho šarmom

Boho stil, skraćenica od “bohemian”, je popularan dizajnerski stil koji privlači sve veću pažnju svojom jedinstvenom kombinacijom udobnosti, topline i razigranosti.

Inspiriran slobodnim duhom umjetnika, nomada i putnika, boho stil stvara atmosferu koja je opuštena, prirodna i šarmantna. U ovom članku istražit ćemo neke ključne elemente boho stila te pružiti inspiraciju i savjete za uređenje prostora s boho šarmom.

Kolorit

Boho stil obiluje bogatim i raznolikim koloritom. Slobodno se poigravajte s jarkim i toplim bojama poput narančaste, crvene, žute, smaragdno zelene i tirkizne. Također, prirodne boje poput smeđe, bež i zemljanih tonova mogu pružiti osjećaj ravnoteže i topline.

Teksture

Teksture su ključne za postizanje autentičnog boho izgleda. Koristite različite tkanine, poput šarenih jastuka, presvlaka, tepiha od prirodnih vlakana poput jute i sisala te zavjesa od laganih tkanina. Drveni namještaj i pleteni predmeti također dodaju dozu teksture.

Biljke i zelenilo

Dodavanje biljaka i zelenila u prostor donosi osjećaj svježine i povezanosti s prirodom, što je karakteristično za boho stil. Odaberite različite vrste biljaka, poput visećih kaktusa, paprati i cvjetova, i postavite ih na različite lokacije u prostoru.

Mješavina stilova

Boho stil se temelji na mješavini različitih stilova. Ne bojte se kombinirati različite uzorke, materijale i stilove namještaja. Reciklirani ili vintage komadi namještaja mogu dodati autentičnost i karakter prostoru.

Umjetnost i detalji

Dodavanje umjetnosti i zanimljivih detalja je važan dio boho stila. Postavite galeriju slika ili okvira na zid, izložite ručno izrađene predmete ili suvenire s putovanja te koristite zanimljive svjetiljke i svijeće kako biste stvorili toplu atmosferu.

Boho stil je izvanredan način da se izrazi kreativnost i osobnost u uređenju prostora. Slijedeći ove inspiracije i savjete, možete stvoriti prostor s boho šarmom.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice