Povežimo se

Interijeri

Super junak unutarnjeg uređenja – Pluto

Najpoznatiji je kao materijal za izradu čepova, ali i rado viđen materijal u radnim i životnim prostorima. Riječ je o samozatajnom super junaku unutarnjeg uređenja – plutu, kojeg dizajneri interijera obožavaju.

Upotrebljava se već tisućama godina

Pluto ili čepovina materijal je koji se dobiva od hrasta plutnjaka. Zbog vodonepropusnosti, elastičnosti i vodootpornosti koristi se u širokoj paleti proizvoda, od kojih su najuobičajeniji vinski čepovi. Upotrebljava se već tisućama godina, a pronađen je čak i u grobnicama starog Egipta. Stari Grci i Rimljani koristili su ga izradi sandala i plovaka za ribarske mreže, a seljaci za gradnju kuća.

Pluto se koristi za najrazličitije stvari, a za gradnju kuća se koristi između ostalog zbog svojih fenomenalnih svojstava vezanih uz zaštitu od topline, zaštitu od buke i zaštitu od vibracija. Idealno je za obloge, bilo unutarnje ili vanjske.

Ovaj svestrani materijal ulazio je i izlazio iz mode otkako je svoj vrhunac doživio sredinom prošlog stoljeća kada su ga vizionarski dizajneri Edward Wormley i Frank Lloyd Wright koristili za izradu nekih od svojih najpoznatijih djela.

U Hrvatskoj još uvijek nije toliko popularan

“Dizajneri namještaja vole pluto, no u Hrvatskoj se za sada ne koristi previše. Vole ga zato što je apsolutno podatan, jer omogućava da se bilo koja ideja ostvari kroz to pluto, a i zbog svojstava. Dakle, pluto je apsolutno prirodni ekološki materijal”, govori Mladen Jambrović.

Namještaj od pluta je održiv, antibakterijski, atraktivan i uklapa se u različite interijere. Zbog različitih nijansi i zanimljivih uzoraka vizualno je atraktivan i sigurno neće proći nezamijećeno. Tekstura plutenih predmeta i topla prirodna boja pluta s lakoćom se uklapa u svaki stil uređenja.

Vrlo je funkcionalan

“Može ga se koristiti na mnogo različitih načina. Od zidnih obloga, stropnih obloga i samog namještaja, a u ovom slučaju to su dizajnerski komadi, stolovi za kavu, foteljice, dvosjedi, ležajevi i takve stvari. Pluto nije mekano, barem ne ovo pluto, ali je vrlo ugodno za sjedenje”, objašnjava Mladen.

Osim za namještaj, građevinari pluto danas koriste i za oblaganje podova i zidova. Pluteni pod može olakšati život ljudima koji imaju probleme s kralježnicom, koljenima i zglobovima jer njegova fleksibilnost omogućuje mikro odskakivanja koja smanjuju pritisak na te dijelove tijela.

Lako se održava

Pluto kao jedinstveni dodatak interijeru, jednostavan je za održavanje. Površine od pluta dovoljno je samo prebrisati vlažnom krpom, pomesti metlom ili usisati, a ne preporučuje se  korištenje vodene pare i usisavača na vodu.

Dovoljno je koristiti bilo koji usisavač ili blagu vodu. Voda prolazi kroz pluto, ne zadržava se u njemu, a vodena para zapravo utječe dalje termalno i može dovesti do bržeg starenja jer je pluto potpuno prirodni materijal, stoga brže ostari ako ga stalno tretirate velikom toplinom.  

Zahvaljujući svojim svojstvima, pluto svaki interijer čini posebnim, zdravijim i toplim. Zbog tih karakteristika ga se još naziva i samozatajnim super junakom u interijeru.

 
Oglas

Interijeri

Izbor savršenog difuzora prema vašem načinu života: vodič za kupce

Difuzori su postali neizostavan dio mnogih domova, pružajući mirisno iskustvo i potičući opuštanje, a često su zahvaljujući svom dizajnu i dekorativan dodatak vašem prostoru. No, kako odabrati onaj koji najbolje odgovara vašem životnom stilu?

Važnost odabira pravog difuzora

Pravilan odabir difuzora prilagođen vašem životnom stilu može znatno poboljšati vaše iskustvo opuštanja kod kuće. Razmislite o potrebama vašeg prostora i preferencijama kako biste pronašli difuzor koji će najbolje zadovoljiti vaše zahtjeve. Neki od ključnih faktora su svakako veličina prostorije u kojoj ćete ga koristiti, razine buke i potreba za održavanjem. Razmislite o njima kako biste mogli izabrati onaj najbolji koji će odgovarati svim vašim potrebama.

Difuzor, s obzirom na svoju ulogu u širenju mirisnih nota, igra ključnu ulogu u stvaranju ugodnog okruženja. Ako imate manji prostor, poput ureda ili spavaće sobe, kompaktni difuzor s prigušenim zvukom može stvoriti intimnu atmosferu. S druge strane, za prostrane dnevne sobe preferirajte difuzore s većim kapacitetom i prilagodljivim postavkama. Veličina prostorije je ključan faktor koji utječe na učinkovitost difuzora. Difuzori s kapacitetom od 100 do 200 ml obično su prikladni za male do srednje prostorije, dok će veći difuzori s kapacitetom iznad 200 ml bolje odgovarati prostranim prostorijama poput dnevnih soba ili ureda otvorenog tipa.

Za one koji cijene mir i tišinu, važno je odabrati difuzor s niskom razinom buke. Difuzori s tehnologijom tišeg rada pružaju opuštajuće iskustvo bez ometanja vaše svakodnevne rutine. Pri kupnji, obratite pažnju na deklaracije proizvođača o razini buke kako biste osigurali optimalnu udobnost.

Kako održavati difuzor da vam traje čim duže?

Da biste produžili vijek trajanja vašeg difuzora i osigurali njegovu dugotrajnu učinkovitost, važno je redovito održavanje. Periodično čišćenje difuzora ključno je za održavanje čistog i zdravog raspršivanja mirisa. Slijedite upute proizvođača za čišćenje difuzora. Korištenje destilirane vode umjesto obične može spriječiti nakupljanje mineralnih naslaga unutar difuzora. Ako vaš difuzor koristi filtere ili uloške, pratite preporuke proizvođača o redovitoj zamjeni. Ovaj korak osigurava da difuzor uvijek radi s optimalnom učinkovitošću.

Izbjegavajte upotrebu jakih eteričnih ulja jer neka mogu uzrokovati nakupljanje ostataka ili oštetiti unutarnje dijelove difuzora pa je važno svakako pratiti preporuke proizvođača. Također, ako ne koristite difuzor duže vrijeme, preporučljivo ga je spremiti na suho mjesto. Čuvanje difuzora u suhom okruženju pomaže u očuvanju unutarnjih dijelova i sprječava eventualnu koroziju.

Nastavite čitati

Interijeri

Učinkovito čišćenje: perilice posuđa koje štede prostor u malim kuhinjama

Perilica posuđa u potpunosti može promijeniti vaš stil života oslobađajući prostor i vrijeme tako da više možete uživati u kuhanju. A samo zato što imate malu kuhinju, to ne znači da ne možete iskoristiti prednosti koje nudi kvalitetna perilica posuđa.

U vremenu urbanog života i minimalističkog dizajna male kuhinje postaju sve češći odabir mnogih pojedinaca. No, morate biti svjesni toga da izazov zbog ograničenog prostora ni u kojem slučaju ne znači žrtvovanje modernih pogodnosti ovih kućanskih aparata. U nastavku koji slijedi objašnjavamo o čemu sve trebate voditi računa prilikom odabira perilice posuđa te naglašavamo popularnost kompaktnih modela idealnih za pojedince s ograničenim kuhinjskim prostorom. Bogata i raznovrsna ponuda perilica posuđa na Mall.hr otvara vam ruke širom otvorene prilikom odabira.

Veličina je bitna

Kompaktne perilice posuđa široke cca 55 cm ubrajaju se u manje modele te su idealne za stanove ili kuće u kojima je najvažnije optimalno iskorištavanje svakog slobodnog prostora. No bez obzira na njihovu manju dimenziju, ove perilice posuđa jednako su učinkovite kao i glomazni modeli.

Učinkovitost i funkcionalnost

Kao što smo ranije spomenuli, neka vas veličina ne zavara; naime, kompaktne perilice posuđa nude višestruke cikluse pranja i podešavanje raznih postavki, osiguravajući optimalno pranje vašeg posuđa. Od osjetljivog staklenog posuđa do jako zaprljanih lonaca i tava, ovi kućanski pomagači učinkovito podnose različita „opterećenja”.

Ušteda energije i vode

Kompaktne perilice posuđa ne samo da štede prostor nego su i energetski učinkovite. Njihov manji kapacitet podrazumijeva manju potrošnju vode i energije po ciklusu pranja u usporedbi s većim modelima. Ovo ne samo da koristi okolišu, već također pridonosi uštedi na računima za komunalne usluge.

Fleksibilna instalacija

Još jedna od ključnih prednosti kompaktnih perilica posuđa odnosi se na njihovu fleksibilnost u pogledu montiranja. Osim što ih je jednostavno ukomponirati u postojeće ormariće, možete ih koristiti i kao samostalne jedinice. Ova prilagodljivost čini ih odličnim odabirom bez obzira na kuhinjski raspored te vlasnicima omogućuje prilagođavanje prostora bez ikakvih kompromisa.

Tihi rad

Moderne kompaktne perilice posuđa opremljene su naprednom tehnologijom zvučne izolacije koja osigurava tihi rad. Ovo je osobito važno u stambenim prostorima otvorenog koncepta gdje bi bučni uređaj mogao narušiti mir.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice