Povežimo se
Adventski kviz

Uređenje interijera

STRUČNJACI SAVJETUJU Kako trošiti manje energenata?

Troškove života možemo jednostavno smanjiti pametnijim odabirom

Zbog rasta cijena energenata mnogi će trebati štedjeti na njima. To nije jednostavno, ali postoje trikovi koji vam mogu pomoći. Kako manje trošiti – saznali smo od stručnjaka.

Troškove života možemo jednostavno smanjiti pametnijim odabirom i korištenjem električnih uređaja. Odličan primjer je perilica rublja čija potrošnja električne energije izravno ovisi o njenom kapacitetu i o načinu korištenja.

uštede-dom-na-kvadrat

‘Što je veći kapacitet, veća kilaža rublja ili slično, trošit će više energije. Kad pričamo o perilici rublja, uvijek je treba koristiti tako da ona bude maksimalno napunjena, nikad preko jer to uništava uređaj, ali do maksimuma napunjena rubljem u svom kapacitetu jer time smanjujemo broj ciklusa koje ona godišnje mora odraditi’, obkašnjava Marko Bišćan, stručnjak za energetiku, EIHP

Troškove koje stvaraju perilice rublja i suđa ili sušilice, snižavaju se njihovim uključivanjem u vrijeme jeftinije struje. ‘Imamo jednu cijenu u noćnim satima i jednu cijenu za vrijeme dana. Ona vam je otprilike prosječno kunu i 20 za vrijeme dana, odnosno 60 lipa za vrijeme noći. Znači razlika je dva puta’, kaže.

Lagan način štednje

Zimi je struja jeftinija od 9 sati navečer do 7 ujutro, a ljeti od 10 navečer do 8 ujutro. Ovako se lako štedi jer noviji uređaji većinom imaju mogućnost uključivanja u zadano vrijeme. Tehnološki razvoj kućanskih uređaja u zadnjih 20 godina, iznimno je visok pa i zamjena starih uređaja za nove, pogotovo energetski učinkovitije, donosi ogromnu uštedu kućanstvima.

uštede-dom-na-kvadrat

Prosječan uređaj koji smo koristili prije 20 godina u odnosu na onog kojeg možemo kupiti danas na tržištu, njegova potrošnja električne energije vam je između tri do pet puta veća. Zamrzivač današnji troši 200 kilovat sati, ovisno o tome koja je njegova učinkovitost, volumen i slično. Ali prije 20 godina, isti takav zamrzivač bi imao otprilike potrošnju 800 kilovat sati. Znači 4 puta’, upozorava.

Velika potrošnja zbog nepravilnog korištenja

Preračunato u kune, na godišnjoj razni za noviji zamrzivač plaćamo 200 kuna struje godišnje, a za stari 800 kuna. Uređaji na koje možemo potrošiti pravo malo bogatstvo su i klima uređaji. Do prevelike potrošnje dolazi zbog njihovog nepravilnog korištenja.

‘Ako smanjujemo temperaturu za jedan stupanj tada povećavamo potrošnju električne energije do 10 posto’, pojašnjava.

uštede-dom-na-kvadrat

Zato od ovoga ljeta klima uređaj više nemojte stavljati na najnižih 16 ili 17 stupnjeva. Razlika vanjske i unutarnje temperature zraka neka bude biti maksimalno 8 Celzijevih. To će biti dobro za vaše zdravlje i novčanik.  Umjesto temperature na klimi, radije spustite rolete. 

Kupaonica

Hidroizolacija u kupaonici: kako odabrati pravu vrstu

girl putting tiles in white bathroom

Hidroizolacija je ključna za svaku kupaonicu. Ona štiti konstrukciju, pločice i prostor od vlage i curenja. Pravilno odabrana izolacija sprječava pukotine, plijesan i skupe popravke. Odabir vrste hidroizolacije ovisi o starosti zgrade i stanju podloge. U nastavku donosimo praktične savjete za različite situacije.

Obnova kupaonice: Kako izgleda stručan proces sanacije od podloge do završnog fugiranja

Starije zgrade bez betonske podloge

Stare zgrade često imaju drvene ili kombinirane podove. Takve podloge mogu se pomicati i zahtijevaju elastična rješenja. Proizvođači preporučuju polimerne hidroizolacije zbog njihove fleksibilnosti. Samoljepljive membrane također su prikladne za neravne površine. Kritični spojevi moraju imati hidroizolacijske trake, a vodovodne cijevi i sifoni zaštitu manšetama. Primer poboljšava prianjanje hidroizolacije na podlogu.

Starije zgrade s betonskim estrihom

Estrih u starijim objektima često ima pukotine ili neravnine. Cementne hidroizolacije obogaćene polimerima pružaju čvrstu podlogu za keramiku. Polimerne premazne hidroizolacije dodaju elastičnost i sprječavaju pucanje u osjetljivim dijelovima. Preporučuje se nanositi barem dva sloja. Površina mora biti čista i otprašena prije nanošenja.

Novogradnja i ravni estrih

Novogradnje imaju kvalitetne i ravne estrihe. Za ovakve prostore dovoljne su cementne hidroizolacije u dva sloja. Ako kupaonica ima podno grijanje, polimerne elastične hidroizolacije bolje podnose toplinska širenja. Membranski sustavi su idealni za veće ili luksuzne kupaonice jer osiguravaju ujednačen sloj i dugotrajnu zaštitu.

Skandinavska, minimalistička ili “šarena” kupaonica? Što god ste zamislili, renovirati možete i sami

Vodič kroz najvažnije vrste masa za fugiranje

Podno grijanje i vlažne podloge

Podno grijanje stvara toplinska širenja koja mogu oštetiti keramičke obloge. Polimerne elastične hidroizolacije najbolje podnose ove uvjete. Ljepila i mase za fugiranje također moraju biti fleksibilna. Grijanje se uključuje tek nakon potpunog sušenja premaza. Vlažne podloge zahtijevaju cementne hidroizolacije ili membrane. Ovi materijali sprječavaju prodor vlage i štite gornje slojeve.

Pravilna kombinacija materijala i pažljiva priprema prostora osigurava dugotrajnu zaštitu. Odabir hidroizolacije prema tipu objekta i stanju podloge sprječava oštećenja i pruža sigurnu, funkcionalnu kupaonicu. Slijedeći ove smjernice, čak i stare zgrade mogu dobiti trajnu i pouzdanu zaštitu od vlage.

Nastavite čitati

Dizajn prostora, namještaja i dekoracija

Izlog, restoran ili hotel: Pravila dizajnerice za blagdansko uređenje poslovnog prostora

Kako postići da prostor ostane funkcionalan i profesionalan, a ipak svečan, otkriva nam dizajnerica evenata…

blagdansko uređenje poslovnog prostora

Blagdani unose poseban ritam i u naše domove, ali i u radne i javne ambijente, a advent u uredu, recepciji, salonu, hotelu ili restoranu ne bi djelovao autentično bez barem jednog pažljivo odabranog blagdanskog detalja.

Kako postići da prostor ostane funkcionalan i profesionalan, a ipak svečan, otkriva dizajnerica evenata i maloprodajnih prostora Manuela Javor, koja savjetuje kako pristupiti božićnom uređenju poslovnog prostora na način koji poštuje identitet brenda, dinamiku rada i doživljaj korisnika.

Manuela Javor vodi nas korak po korak do izrade vlastitog adventskog vjenčića

Dobro osmišljena dekoracija pritom ne samo da uljepšava prostor, nego i stvara ugodniji ambijent u kojem se blagdanska atmosfera prirodno osjeća.

Funkcionalnost i sigurnost kao ključna pravila

Manuela naglašava da je polazišna točka svakog blagdanskog uređenja poslovnog prostora razumijevanje načina na koji se on svakodnevno koristi. Prostor mora ostati prohodan, siguran i jednostavan za rad i kretanje.
„U javnom prostoru moramo voditi računa o sigurnosti i funkcionalnosti. Ne možemo se voditi samo osobnim stilom, nego sve moramo prilagoditi prostoru i ne pretjerivati. Uređenje uvijek mora biti u skladu s onim što se u tom prostoru zaista događa.“

Damjan Geber otkriva: Intuicija i analiza ponašanja oblikuju suvremeni prostorni dizajn

Takav pristup osigurava da se blagdanski duh osjeti, ali da prostor ostane praktičan i organiziran.

Trendovi koji obilježavaju božićno i blagdansko uređenje poslovnog prostora

Ovogodišnji trendovi posebno su prilagođeni poslovnim ambijentima jer naglasak stavljaju na jednostavnost, prirodne materijale i dugotrajnost dekoracija. Suptilne boje, prirodne teksture i elementi inspirirani zimom stvaraju atmosferu koja izgleda svečano, ali ne dominira prostorom.

Sve je popularniji monokromatski pristup – odabir jedne dominantne palete koja se lako uklapa u različite stilove interijera, od modernih ureda do toplih restorana i profinjenih hotelskih recepcija. Umjesto naglašene raskoši, naglasak je na detaljima koji stvaraju doživljaj i daju prostoru karakter.

Najveći trend, navodi Manuela, nije u određenoj dekoraciji, već u emociji koju prostor prenosi. Blagdansko uređenje poslovnog prostora treba pružiti suptilan “wow” trenutak – detalj koji posjetitelj primijeti odmah, ali koji ne narušava profesionalni dojam.

Kako uklopiti blagdanske dekoracije u identitet poslovnog prostora

Dekoracija poslovnog prostora treba biti u skladu s njegovim interijerom i identitetom brenda. Moderni prostori bolje podnose minimalističke dekoracije, dok prostori s toplijim ili razigranijim interijerom mogu nositi retro ili klasične naglaske.

Manuela pokazuje primjer jednog restorana uređenog u estetici pedesetih godina. Dekoracija je pažljivo usklađena s umjetničkim djelima u prostoru, čime je postignuta ravnoteža između vintage inspiracije i suvremene interpretacije.

Blagdanski ugođaj kroz jednostavne, ali promišljene elemente

Blagdanski ugođaj u poslovnim prostorima najlakše se postiže kroz nekoliko promišljenih dekorativnih elemenata. Suptilne lampice toplog tona, borove grančice, stakleni ornamenti i tekstilni detalji mogu uvesti blagdanski duh bez vizualnog prenatrpavanja. Materijali poput drva, papira, stakla i tekstila naglašavaju prirodnost i nenametljivu eleganciju, što je idealno za profesionalne prostore.

Kada se dekoracija uskladi s arhitekturom i vizualnim identitetom brenda, božićno uređenje poslovnog prostora postaje dio cjelokupnog korisničkog iskustva. U takvom prostoru blagdanska druženja, sastanci i svakodnevne interakcije dobivaju posebno ugodan ton, a prostor odiše toplinom i svečanošću.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama