Povežimo se

Interijeri

Što je novi neoklasicizam

Naša arhitektica Sunčica Mastelić Ivić pomogla nam je otkriti sve čari takozvanog novog neoklasicizma. Osim što nas je naučila o povijesti tog stila i njegovim glavnim značajkama, na trenutak smo osjetili čari života na dvoru.

Odakle potječe?

Neoklasicizam u dizajnu interijera moderna je interpretacija bogatog stila uređenja kraljevskih palača koji nikad ne izlazi iz mode. Za bolje razumijevanje njegovih značajki, treba znati odakle potječe.

“On svoje korijene vuče zapravo kroz čitavu povijest ljudskog roda. Možemo pričati o staroj Grčkoj, o Rimu, o renesansi koja se inspirirala svime što je bilo prije. Onda nakon toga govorimo o klasicizmu 18. stoljeća, o neo klasicizmu 19. stoljeća i kada nam se sva ta saznanja i dizajn pretopi u 20. stoljeće, i u suvremeno doba, onda razgovaramo o novom neoklasicizmu”, objašnjava Sunčica.

Kuhinja u neoklasicističkom stilu

Za podrobnije objašnjenje ovog stila, Sunčica je izabrala kuhinju koja bojom i detaljima može pripadati u neoklasicizam.

“U kuhinji uočavamo da ona po oblikovanju svojih prednjih stranica, ono što zovemo od milja fronti, ima okvire posebno stolarski obrađene. To je jedan od tipičnih elemenata tog novog neoklasicizma i svih njegovih prethodnica koja slijede istu vezu. To znači da su se u povijesti često plohe ispunjavale okvirima, bilo da se radi o stropu, o zidu ili o prednjim stranama namještaja.”

Način oblikovanja takvog namještaja i vrata je proizašao iz tehnologije koja se razvijala kroz povijest. Trebate imati jaki drveni, masivni okvir u koji se onda uklađuje dio koji je nešto tanji pa onda takav namještaj i vrata nazivamo uklađenim frontama, odnosno uklađenim vratima. 

“Materijali od kojih je napravljena, kada govorimo o prednjim stranama namještaja je medijapan, sa dubokim profilacijama koji daje lijepu igru svjetla i sjene i na taj način okviri kojima je formirana prednja strana namještaja nam daje dojam profilacija i okvira koji su tipični za neoklasicizam.”

S druge strane, leđa kuhinje, takozvani back splash i radna ploča, su od materijala koji podsjeća na prirodni, šareni mramor. Što više žila to bolje. Neoklasicizam preferira prirodni mramor i sve materijale koji na njega podsjećaju.

Stil koji voli sjajne elemente

Sunčica je u kuhinju dodala zlatne i srebrne starinske svijećnjake te kristalne detalje jer ovaj stil voli sjajne elemente. Prostor je ukrasila velikim staklenim vazama prepunim božura u nježnim nijansama kako bi se zadržala u bojama karakterističnima za ovaj stil uređenja.

“Ne bih mogla reći da je novi neoklasicizam vjeran određenom tonalitetu boja. Međutim, pregledamo li lijepe svjetske primjere, uočit ćemo da ipak prevladavaju svijetle boje, da imamo bijelu boju, svijetlo sivu boju, da od ostalih materijala volimo srebrne tonove, bilo da je ulašteno srebro odnosno krom ili da je brušeno. Također može mjed ili zlato biti u visokom sjaju, a može biti i brušeno.”

Što ovaj stil preferira?

Želite li svoj prostor urediti u ovom stilu, on voli baršunaste tkanine, brokat, obrađeno tamno drvo i bogate zavjese.

“Ako već uložimo u ovakvu kuhinju u novom neoklasicističkom stilu, onda bi bilo ispravno da i ostatak stana više ili manje bude uređen s takvim namještajem. To znači da biste mogli stavljati i aplicirati na zid i strop dekorativne lajsne, da biste mogli postaviti poneki komad namještaja koji je inspiriran vremenom 19. stoljeća.”

Zbog udobnosti Sunčica preporuča da namještaj krupnijeg formata, primjerice, velike fotelje ili velike sofe ili krevet, bude jednostavnijih linija, voluminozniji, neutralnijih tonova tako da se stopi ili sa zidom ili sa podom. Na taj način će detalji koji spadaju u novi neoklasicizam biti dobro podloženi sa neutralnim velikim namještajem.

Novi neoklasicizam je vrlo otmjen i bogat stil, koji nekim elementima podsjeća na Hollywood glam ali ne koristi reflektirajuće površine niti crno staklo.

Tajna njegove popularnosti

Sunčica njegovu tajnu objašnjava na sljedeći način: “Volimo se pronaći i osjećati u prostoru koji podsjeća na palaču, pa ne volimo li svi u jednom trenutku se osjećati kraljevski? A kako to jest na neki način kraljevski stil zato jer su kraljevske obitelji bile prvi influenseri u povijesti, pa onda nam to daje odgovor na pitanje zbog čega se taj stil po svuda u svijetu jako dobro održao.”

Odlučite li se za ovaj stil, u Lesnini možete pronaći sve potrebne elemente da u svoj dom unesete dvorski ugođaj.

Oglas

Interijeri

Kako odabrati boju, namještaj i dekoracije za dječju sobu?

Uređenje sobe za vaše dijete može biti izazovan zadatak jer zahtijeva odabir stvari koje ne sviđaju samo vama – na umu je potrebno imati i njihove potrebe i želje.

Na sreću, danas je ponuda toliko velika da je ustvari teško pogriješiti u odabiru namještaja i boja za dječju sobu. Iako bismo dječje sobe za djevojčice prvo zamislili u ružičastoj boji, a za dječaka u plavoj, ideje i trendovi za uređenje sobe za novorođenčad uvelike su se promijenili.

Koje su boje danas hit u uređenju dječje sobe?

Prodajna savjetnica Nikolina Tušinec iz Lesnine navodi da je odabir velik, može se odabrati klasična bijela, zelena ili siva, a isto tako tu su kataloške narudžbe koje svakom omogućuju da izbor željene boje.

“Rekla bih da su danas dosta popularne “življe boje”, zelena je dosta tražena, mint se može smatrati hiti bojom ove sezone i u pitanju je odličan odabir jer se može odlično uklopiti u sobu za cure i za dečke. Možda je i to razlog zašto puno ljudi odabire baš tu nijansu.”, pojasnila je.

Tapete će svaki prostor učiniti zanimljivijim

Prilikom odabira dekoracija za dječje sobe najčešće nas privuku ljupki detalji, nježni uzroci i neutralne boje, a Lesnina nudi veliki izbor predivnih tapeta koje će se lako uklopiti u sve boje namještaja. Prilikom organizacije namještaja za novorođenče, vodite računa o praktičnosti i sigurnosti.

“Krevetić, komodu ili stol za prematanje bebe treba rasporediti u prostoru tako da roditeljima bude olakšano i praktično korištenje”, navodi Tušinec. Bez obzira na veličinu prostorije, razmislite o namještaju koji će se i kasnije moći koristiti. Namještaj s dvostrukom namjenom rasti će zajedno s vašom bebom.

Pravilan odabir namještaja

“Svaka komoda je napravljena tako da kada vi nakon što završite s previjanjem bebe taj dio možete maknuti i nastaviti koristiti komodu nevezano da li u dječjoj sobi ili bilo kojem drugom prostoru”, dodaje.

Razmislite kako najbolje iskoristiti prostor i podijelite ga na zone raspoređivanjem namještaja u skladu s tim. Funkcionalna zona je ona za mijenjanje pelena i oblačenje, a mirna zona je za hranjenje. Tu će vrlo koristan biti stolac za dojenje.

“On dosta sve olakšava, posebno noćnu brigu o bebi gdje vi možete u stolcu i odmoriti skupa s bebicom”, navodi savjetnica.

Jasno definiranim zonama dobiva se struktura i osjećaj protoka. To se najbolje vidi u zoni za presvlačenje gdje je važno uspostaviti učinkovit sustav pohrane kako bi sve bilo na dohvat ruke, a prioritet imaju one stvari koje se najčešće koriste.

Kako odabrati krevetić za dijete?

Kod odabira sobe za novorođenče, najteži izbor obično je krevetić, a oni se dijele u nekoliko skupina – kolijevke, „next to me“, modularni krevetić i klasični kinderbet. Kolijevke se koriste prvih nekoliko mjeseci bebi, next to me smještaju se uz roditeljski krevet, a modularni krevetići prate bebino odrastanje.

“Oni su malo većih dimenzija, 70×140 cm, a madrac se postavlja vrlo jednostavno. Kada sinemo stranice kreveta, on postaje krevetić za juniore, predškolske i školske dobi. Krevet vas može služiti oko 7 godina bez problema, znači tako da ste dosta, dosta dugo mirni s jednim krevetićem.”, zaključila je Tušinec.

Vrlo brzo vaša će beba trebati prostor za igru i pohranu igračaka, a u Lesnini možete pronaći velik izbor modularnih soba s kojima ćete jednostavnije pratiti odrastanje svojih mališana.

Nastavite čitati

Interijeri

Pametna WC školjka – sama se čisti, eliminira bakterije i ima funkciju bidea

Za unaprjeđenje osobne higijene i udobnosti, Grohe predstavlja inovativne WC školjke s pametnom kombinacijom tradicionalnih značajki WC-a i luksuza bidea.

Prema riječima prodajne savjetnice, Katarine Nikolić, ovaj inovativni proizvod dostupan je u različitim modelima, a Grohe WC školjke s funkcijom bidea olakšavaju i pojednostavljuju vašu svakodnevnu higijenu zahvaljujući svojim modernim značajkama. Mlaznice Grohe wc školjki osmišljene su s funkcijom za pranje intimnog područja. Daljinsko upravljanje omogućuje lak odabir između različitih funkcija kao što je podešavanje jačine mlaza i temperature vode.

WC školjke s funkcijom bidea

Korištenje Grohe WC školjke s funkcijom bidea smanjuje se upotreba toaletnog papira, što ih čini ekološki prihvatljivima. Unutrašnjost ovih WC školjki bez ruba sprječavanja nakupljanje bakterija, čemu pridonosi i antibakterijski premaz te samočisteće mlaznice koje školjku ispiru prije i poslije svake upotrebe.

“Upoznajte naš Grohe asortiman. Sensia Arena nudi visok stupanj higijene i širok izbor dodataka. Ovaj model nudi dvije odvojene samočisteće mlaznice kojima se može prilagoditi položaj, jačina mlaza i temperatura vode s odvojenom funkcijom sušenja. Isto tako nudi opciju automatskog otvaranja i zatvaranja poklopca wc daske te moćno triple vortex ispiranje i s tri otvora u keramici za snažno čišćenje u unutrašnjosti wc školjke bez ruba. Tehnologija dezinfekcije zraka plazma cluster aktivno eliminira bakterije unutar wc školjke i prostorije dok aqua ceramics tehnologija i antibakterijski hyper clean premaz sprječavaju nakupljanje kamenca i prljavštine. Za upravljanje ovim modelom možete koristit pripadajući daljinski upravljač ili aplikaciju na svom pametnom telefonu.”, pojasnila je Nikolić.

Personalizirano čišćenje školjke i funkcija pranja

Uz Grohe Sensia Pro poboljšajte svoje svakodnevne rutine korištenjem prirodne snage vode, a diskretno osvjetljenje ovog modela omogućuje obavljanje noćne nužde bez paljenja dodatnog svjetla.

Skrivena vrata hit su u uređenju interijera

“Sensia pro nudi personalizirano čišćenje s inovativnim funkcijama pranja. Vrlo sličnih značajki kao prethodnica Sensia Arena, nova Sensia pro obučena je u moderan slim dizajn i dostupna je na početnoj cjenovnoj razini. Lako te intuitivno rukovanje funkcionalnostima nove Sensie pro putem daljinskog upravljača, brzo ulazi pod kožu i zadovoljava čak i najzahtjevnije kriterije higijene”, otkrila je sugovornica.

Inovativne daske za WC školjke

Za uživanje u iznimnoj higijeni i dodatnoj udobnosti svoju WC školjku nadogradite fantastičnom Grohe daskom s dva mlaza koji otkrivaju novu dimenziju čistoće.

Bau manual bide wc daska dizajnirana je da odgovara vašem postojećem wc-u. Ovaj model isto tako dolazi s dvije odvojene samočisteće mlaznice koje su prilagodljive i izrađene od antibakterijskog materijala. Ovaj proizvod ne zahtijeva napajanje električnom energijom, umjesto toga, za aktivaciju mlaza koristi bočnu polugu koja je stavljena na dohvat ruke za jednostavno i nježno čišćenje. Izrađena od izdržljivog duroplasta, sporospuštajuća wc daska, elegantan je vizualni dodatak svakoj suvremenoj kupaonici.”, zaključila je Nikolić.

Isprobajte jednostavne Grohe proizvode za unaprjeđenje higijene i usudite se koristiti najprirodnije sredstvo za čišćenje koje poznajete – vodu.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice