Povežimo se

Interijeri

STANDARDI OPREMANJA DOMA Znate li prosječne visine i razmake?

‘Standardi u opremanju interijera su nam potrebni da bi mogli na učinkoviti način koristiti prostor’, kaže Željka Tomašić, dipl. ing. arhitekture

Čest problem u samostalnom opremanju interijera je odabir namještaja pogrešnih mjera. Rješenje ovog problema krije se u standardnim mjerama. Sve o njima zna arhitektica Željka Tomašić.

Kod uređenja interijera pametno je voditi se standardnim mjerama. ‘Standardi u opremanju interijera su nam potrebni da bi mogli na učinkoviti način koristiti prostor’, tumači Željka Tomašić, dipl. ing. arhitekture.

standardi-dom-na-kvadrat

Minimalni razmak od blagovaonskog stola do zida trebao bi biti 80 centimetara. ‘Prosječna visina stola je između 70 i 75 centimetara. Visina stolica je oko 45, sjedišta stolice. Što se tiče veličine stolova, standard je oko 60 centimetara po osobi koja sjedi za njim. Znači, imamo stolove od 120, 180, 240 centimetara dužine, a širina nam je između 80 i 90 za blagovaonske stolove’, kaže.

U kuhinji je iznimno bitno da vam radna ploha nije preniska niti previsoka. ‘Prijašnji standardi kuhinje, visine radne plohe su bili 80 centimetara, 85. Danas je to prenisko s obzirom na to da su ljudi viši i danas je standard 95, čak postoje i slučajevi gdje se do metra stavlja visina radne plohe’, dodaje.

kuhinja-dom-na-kvadrat

Visinu kuhinjske radne plohe svakako prilagodite svojoj visini, a raspored elemenata preporučljivo je napraviti prema standardu. ‘Nekakvo osnovno pravilo kod projektiranja kuhinje je to da imate frižider, sudoper, radnu plohu i štednjak. Pretpostavlja se da ćete uzet iz frižidera hranu koju ćete oprat u sudoperu, pripremit na radnoj plohi, i onda stavit na štednjak’, tvrdi.

Optimalnih 110 centimetara

Ukoliko želite kuhinju s prolazom pripazite na razdaljinu između elemenata. ‘Ono što nam definira potreban prolaz kuhinje koja ima sa obje strane elemente je da se može perilica suđa i pećnica otvorit da vi još možete stat iza. Znači minimum je 90 centimetara. Međutim to je zapravo prilično malo i ono što je optimalno je 110 centimetara’, dodaje.

soba-dom-na-kvadrat

U spavaćoj sobi minimalna razdaljina između kreveta i zida mora biti 60 centimetara. ‘Što se tiče udaljenosti od ormara, trebali bi imati mjesto za noćni ormarić plus još 60 centimetra da se otvore vrata ormara jel je ormar u prosjeku dubine 60 centimetara znači, vrata su 55 negdje. Ako nemamo taj prostor, onda nam je najbolje rješenje da stavimo klizna vrata na ormar’, kaže arhitektica.

U manjim prostorima izbjegavajte glomazne komade

Širina minimalnog prolaza od 60 centimetara standard je i za kupaonice. ‘Imamo umivaonike, 60 centimetara bi bilo optimalno da je širina, širina tuša tj. dimenzije su 80×80. Prostor prohodni između kade i tuša, wc-a, moraju isto biti nekih 60 centimetara da možete neometano prolaziti’, dodaje.

Preporuka visine ugradnje umivaonika je 85 centimetara, a wc školjke 45. U manjim dnevnim boravcima valja izbjegavati glomazne sjedeće garniture. Stolić od garniture trebao bi biti udaljen 45 centimetara.

soba-dom-na-kvadrat

‘Pozicija televizora na individualna. Ono što bi bilo optimalno je da kad sjedite, da gledate i da vam ostane dvije trećine ekrana ispod vidnog polja i trećina iznad’, kaže. Prostor u kojem živimo treba prilagoditi vlastitim potrebama, a pritom ne izostaviti standarde.

Oglas

Interijeri

Kuhinje po mjeri najbolji su izbor

Do unazad nekoliko godina, za kupnju kuhinje bila  su važna tri osnovna parametra – budžet, mjere i rok izrade. 

Bilo je bitno koliko novaca imate za to, kada vam to treba i koje su dimenzije. Naravno, kao i sve ostalo i kod kuhinja se to uvelike promijenilo. Sada su dosta su u to sve uključene emocije, a kuhinja se predstavlja kao centralni dio doma, kupcima se to pokušava predočit kao nekakvo mjesto za druženje, za provođenje vrijeme s obitelji, zajedničko uz kuhanje, a naravno kuhinje su sad povezane s dnevnim boravkom, nisu više izolirane u nekakvim prostorijama, rekla je Lovorka Bogdanović, voditeljica odjela kuhinja u Lesnini. 

Kuhinje – centralno mjesto doma

Davno su prošli dani kad su kuhinje bile samo sumoran radni prostor. Postavši centralno mjesto doma, kuhinje su dobile boju, veću funkcionalnost i naravno, zanimljiv dizajn. 

Pravo je vrijeme za oslobađanje kreativnosti i stvaranje kuhinje iz snova

Sve više toga se polaže na dizajn i brojne su mogućnosti što se tiče i dekora i elemenata. Kako se sve razvija i napreduje, tako i kuhinjski dodaci. Sve u smislu ugodnijeg provođenja vremena u kuhinji, a opet da bi taj dio koji otpada na rad ostao što kraći, kako bi što više vremena ostalo za druženje, dodala je Bogdanović. 

Pet elemenata na koje treba obratiti pažnju

Pet elemenata tvore kamen temeljac svake kuhinje – stil, raspored, radna ploča, uređaji i napa.  Stil ovisi o kompletnom uređenju interijera, osobito ako se radi o otvorenom tlocrtu, dok se raspored prilagođava veličini i obliku prostora. Ako niste sigurni koji stil i raspored želite, izložbeni prostor u Lesnini pruža odličan pregled  mogućnosti. Njihovi savjetnici napraviti će vam 3D prikaz potencijalne kuhinje u vašem prostoru.

Organizacija kuhinje

Kupac dođe s nekim osnovnim mjerama i onda se prema tim dimenzijama složi ono što se kupcu sviđa. 

Nacrta se nešto što je kupcu interesantno, iskombinira se da je i ta nekakva cijena bude u okvirima koje si je zadao i uplaćuje se akontacija za tu kuhinju. Mi nakon toga nudimo i uslugu naše izmjere, onda naša stručna osoba dolazi u prostor, mjeri kompletan prostor i instalacije,  zatim se onda taj prvo napravljeni nacrt prilagođava tim instalacijama, tom prostoru, objasnila je Bogdanović proces naručivanja kuhinje u Lesnini. 

Kuhinje po mjeri

Tako prilagođene kuhinje, odnosno modularne kuhinje po mjeri, najbolje su rješenje za potpuno iskorištavanje prostora. 

Mi ih nazivamo kuhinje po mjeri, možda neki put krajnji kupac ne doživi to na taj način nego zamišlja da su to elementi po mjeri. Mi ne radimo kao što to rade stolari, to je ipak industrijska proizvodnja ali naravno to se od nekakvih gotovih elemenata u nekakvim određenim dimenzijama, s tim da su sad mogućnosti zaista ogromne i usudila bi se reći da gotovo da nema prostora koji mi ne možemo opremiti kuhinjom, a sama ta industrijska proizvodnja ulijeva kupcima povjerenje, rekla je Bogdanović za Dom na kvadrat. 

Kuhinje po mjeri

Suvremene kuhinje odlikuju pametna rješenja za pohranu, iznimna funkcionalnost i privlačan dizajn, a sve to lako se prilagođava bilo kojoj veličini prostora. 

Nastavite čitati

Dizajn i trendovi

Minimalistički stil uređenje interijera

Minimalistički stil uređenja interijera inspiraciju pronalazi u estetici dalekog Istoka, osobito Japana. On njeguje jednostavnost i ima nekoliko osnovnih principa. 

Jedna od važnih karakteristika minimalističkog stila uređenja je nedostatak dekoracija. Točnije rečeno, ako i ima detalja onda su oni u vrlo kontroliranoj količini, to se radi o jednom do dva predmeta. Nemojte se plašiti takvih prostora, mislim da baš nedostatak dekoracija je nešto što vas navodi na razmišljanje. Ta praznina, ta pauza koju minimalizam ima je nešto što daje napetost prostoru. U ostalom, kao i u najpoznatijem dijelu japanske književnosti i poezije, Haiku pjesme govore koje su sklop vrlo kratkih rečenica kojima definirate esenciju života. Japanska poezija, taj Haiku, uvijek ima u svojoj konstrukciji određenu pauzu. Vi sa pauzom u recitiranju takve poezije definirate vrhunac i definirate rješenje, na istom principu funkcionira i estetika minimalističkog stila uređenja, ispričala je Sunčica Mastelić Ivić dipl. ing. arh.

Multi funkcionalnost – važan element minimalizma

Minimalizam potiče pohranjivanje uspomena u srce i time omogućuje oslobađanje prostora od nepotrebnih stvari. 

Ne smijemo zaboraviti važan element minimalističkog stila uređenja interijera funkcionalnost i da podcrtam, multi funkcionalnost. To znači da minimalistički stil voli prostore, oblike, predmete koji imaju višeznačno korištenje. Evo, jedan jednostavni primjer. U minimalističkom stilu interijera ormar postaje zid, zid postaje ormar. To znači da ćete predmete koje koristite, staviti, sakriti, odložiti u ormar. Taj ormar ujedno može biti dobra pregrada između dva prostora, dodala je Mastelić Ivić. 

Nedostatak dekoracija u prostoru omogućuje uživanje u ljepoti površina, materijala i tekstura. 

Ujednačena skala boja bez jakih dekoracija na tkaninama

Minimalizam ne mora određivati jesu li materijali prirodni ili su imitacija, što više, vrlo vjerna i fina imitacija. Dakle, vi možete koristiti prave drvene furnire, isto tako možete koristiti i imitacije furnira drvenih, možete imati pravu kožu, kao tapecirung materijal za sofe i fotelje, a isto tako da koža može biti eko koža, umjetna koža koja će biti fino obrađena i sa svojom teksturom, bojom, dizajnom će davati onaj pravi moment koji trebamo, rekla je Mastelić Ivić. 

Minimalistički stil uređenja interijera ne trpi jake dekoracije na tkaninama, a skala boja mora biti ujednačena, bez obzira radi li se o svijetlim ili tamnim tonovima. 

Kako je minimalistički stil zavodljiv na jedan vrlo spor način očekuje se da su svi elementi međusobno jako usklađeni i da prostor teče. Da nemate velikih skokova, jakih akcenata, čak i kad imate pauzu, ona nije šokantna i to znači da ćete morati uskladiti elemente sa njihovom teksturom, bojom, tonalitetom, volumenom i načinom kako su organizirani u prostoru, dodala je. 

Filozofija dalekog istoka

Mogli bismo reći da je namještaj dalekog istoka nizak, što proističe iz kulture hrane, funkcioniranja unutrašnjeg prostora i vanjskog prostora, kretanja kroz prostor i naravno da minimalistički namještaj u dobrom dijelu zna biti nizak. Minimalizam nije princip života dalekog istoka prihvatio u svoje oblikovanje, međutim, mogli bismo reći da kod jako velikih, voluminoznih komada namještaja poput sofa, se primjećuje ta usmjerenost prema tlu i primjećujem da namještaj koji je jako voluminozan da je obično i nizak, objasnila je Mastelić Ivić. 

Posebna pažnja rasvjeti

Minimalistički stil uređenja voli puno prirodnog svjetla i specifično postavljenu rasvjetu. 

Naravno da sa rasvjetom ćete obratiti pažnju na površine za koje želite da se posebno osvijetle. Sa rasvjetom morate kreirati atmosferu. Ipak minimalistički stil nije hladan, to mora biti zadatak rasvjete koja mora utopliti prostor. Znači da ga nećete osvijetliti na način da on bljesne nego da fokusirano se označe predmeti koji su bitni, rekla je Mastelić Ivić. 

Haiku poezija prožeta je zenom, baš kao i ovaj stil uređenja interijera koji potiče na uživanje u jednostavnosti. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice