Povežimo se

Interijeri

Slika u okviru? Ili kuhinja? Oboje!

Male kuhinje mogu biti vrlo simpatične. No, kada sve stane u nešto više od dva četvorna metra i pri tome izgleda kao slika u okviru, onda je to umjetnost kuhinje koju morate vidjeti.

Mali prostor može se pametno iskoristiti

Kuhinja je jedna od onih prostorija u kojoj držimo najviše stvari, a gotovo uvijek imamo premalo mjesta. No dobrim planiranjem i pametnim uređenjem moguće je nadoknaditi nedostatak prostora. Upravo to je u ovoj kuhinji učinila arhitektica Gordana Đerić.

“S kuhinjom sam se baš namučio. Tražio sam jedno dvije, dvije i pol godine što napraviti s tim prostorom jer je manje od dva i pol kvadrata bilo predviđeno za samu kuhinju i ta nosiva greda je zadavala glavobolje u bilo kojem dućanu u koji sam zašao i onda sam naišao na arhitekticu Gordanu Đerić koja mi je pomogla da sve svoje ideje i želje ostvarim i provedem u realitet”, prisjeća se Fran Ljubas, student medicine.

Kuhinju je Fran zamislio kao sliku u okviru. Kako bi ostvario zamišljeno odlučio se za print na staklu kuhinjskih ormarića. Poseban štih čitavoj priči daje led rasvjeta u svim duginim bojama.

“To je možda njena najbolja osobina, ta svjetla i ovaj print koji sam izabrao daju neki karakter i dušu tome”, govori Fran.

Lijepa i funkcionalna kuhinja

Ova se mala kuhinja pokazala sjajnim primjerom prostora koji nadoknađuje nedostatak mjesta. Praktične ideje, mnoštvo skladišnog prostora u policama i ormarima te izvlačni ormarići pokazuju kako i minijaturna kuhinja može biti lijepa i funkcionalna.

Veliki ormari od poda do stropa idealno su rješenje za skladištenje. Ovako će u njih stati znatno više stvari neko u klasične ormariće. U slučaju ove kuhinje, posebno je zanimljiva polica s kliznim vratašcima.

“Budući da je tu ispred nosiva greda koju smo htjeli sakriti, da se taj nedostatak arhitektonski makne i ukloni, onda smo gledali da li da to budu roletne, da li da se to otvara na van, ali ustvari kako je malo prostora ništa drugo nije ni moglo ići nego baš to klizno”, objašnjava Fran.

Takvo korištenje zidnog prostora obavezno je želite li dobiti što je više moguće iskoristive površine za skladištenje, a u isto vrijeme i vizualno povećati kuhinju. Premda su mu predlagali veliki kuhinjski prostor koji bi zauzimao veći dio dnevnog boravka, Fran se ipak radije odlučio na opciju skučenijeg, a funkcionalnog prostora. 

Glomazan namještaj nije opcija

“Prijašnji arhitekti i dućani su mi savjetovali da stavim veliki otok nasred dnevnog boravka, da ta kuhinja ustvari bude puno izbočenija na van, što se meni nije sviđalo zato jer mislim da ću malo vremena provoditi u toj kuhinji, a najviše u dnevnom boravku i sa društvom pa sam odabrao tu varijantu da mi oduzima što manje mog radnog prostora”, govori Fran.

Imati malu kuhinju u kojoj je sve na svom mjestu, gdje ništa ne nedostaje i sve nađete iz prve, moguće je i lakše nego što se čini. No važno je da zaboravite na glomazan namještaj. U ovom slučaju – manje je više, a imajući to na umu Fran je svoju kuhinju jednostavno oplemenio efektnim barskim stolicama od pluta.

Stolci od pluta

Plutene stolce je zapravo odabrao impulzivno. Bila je to impulzivna kupnja. Vidio ih je, poslao fotografiju Gordani koja se složila i odluka je brzo pala.

Alternativa blagovaonskom stolu u ovoj kuhinji je barski element koji može poslužiti kao mjesto za jelo, a budući da će biti svojevrstan produžetak kuhinjskog prostora, nudi i dodatan prostor za spremanje te tako pomaže pri uštedi prostora.

Živi sam i ako mu dođe neko društvo obično jedu “s nogu” pa nije imao potrebu za klasičnim stolom.

Učinkovito uređenje malog prostora znači da nijedan dio ne bi trebao ostati neiskorišten, a ova kuhinja dokaz je kako je to itekako izvedivo. 

Oglas

Interijeri

Kreativne ideje za uređenje malih stanova: Trikovi za proširenje prostora

Život u malom stanu može biti izazovan kada se suočite s ograničenim prostorom. Međutim, s nekoliko pametnih trikova i kreativnih ideja, možete pretvoriti svoj mali stan u funkcionalan i estetski privlačan prostor.

U ovom članku, istražujemo neke od najboljih ideja za uređenje malih stanova koje će vam pomoći proširiti prostor i maksimalno iskoristiti svaki kutak.

Multifunkcionalni namještaj

Odaberite namještaj koji ima višestruku svrhu. Kreveti s ladicama za dodatno spremanje, sofe koje se pretvaraju u krevete ili stolovi s preklopnom funkcijom su samo neke od mogućnosti.

Ovim pametnim komadima namještaja možete uštedjeti prostor i pružiti više funkcionalnosti.

Iskoristite vertikalni prostor

Kada nemate dovoljno prostora u širini, okrenite se prema vertikalnom prostoru. Postavite police duž cijele visine zida kako biste stvorili dodatni prostor za pohranu knjiga, ukrasa i drugih predmeta.

Također možete objesiti kuke ili vješalice na zidove kako biste organizirali svoje stvari i spriječili nered.

Ogledala za iluziju prostora

Postavljanje ogledala na strateška mjesta u vašem stanu može stvoriti iluziju proširenja prostora. Ogledala reflektiraju svjetlost i stvaraju dubinu, čineći prostor otvorenijim i prozračnijim.

Odaberite velika ogledala ili postavite više manjih ogledala kako biste maksimalno iskoristili njihovu optičku iluziju.

Svijetla rasvjeta

Dobro osvjetljenje može stvoriti dojam prostranosti. Koristite prirodno svjetlo koliko je god moguće i držite zavjese i zavjese otvorenima. Ako nemate pristup prirodnom svjetlu, odaberite svijetle žarulje i postavite ih na strategijska mjesta u stanu kako biste osvijetlili sve kutke.

Pregledna organizacija

Održavanje stvari uredno organiziranima može učiniti čuda za proširivanje prostora. Iskoristite kutije, košare i ladice za spremanje stvari i držite ih van vidokruga. Ovo će stvoriti dojam čistoće i prostranosti, čak i u malom prostoru.

Odaberite svijetle boje

Boje imaju veliki utjecaj na percepciju prostora. Kada uređujete mali stan, birajte svijetle boje za zidove, podove i namještaj. Bijela, bež, svijetlo plava ili svijetlo zelena su odlični izbori jer reflektiraju svjetlost i stvaraju dojam prozračnosti.

Također, možete koristiti svijetle tonove za detalje poput jastuka, prekrivača ili ukrasnih predmeta kako biste dodali malo boje bez da opterećujete prostor.

Minimalizam

Manji prostor izgleda vizualno veći kada je uredan i minimalistički uređen. Smanjite količinu namještaja i ukrasa na minimum. Odaberite funkcionalne komade namještaja koji su estetski privlačni, ali ne opterećuju prostor.

Minimalistički stil uređenja stvara dojam prostranosti i olakšava kretanje kroz prostor.

Prostor za rad

Ako radite od kuće, važno je osigurati prostor za rad u malom stanu. Razmislite o postavljanju stola s preklopnom funkcijom koji možete sklopiti kada ga ne koristite. Također, koristite vertikalni prostor za pohranu radnih materijala i organizaciju.

Otvaranje prostora pregradama

Ako vaš mali stan ima pregrade koje stvaraju zatvorene prostore, razmotrite mogućnost uklanjanja ili smanjenja tih pregrada kako biste stvorili otvoreniji prostor. To će stvoriti dojam kontinuiranog prostora i poboljšati protok svjetlosti i zraka.

Uređivanje malog stana može biti izazovno, ali uz kreativnost i pametno planiranje, možete stvoriti funkcionalan i prostran prostor. Iskoristite ove pametne trikove za proširenje prostora, prilagodite ih svojim potrebama i stvorite svoj mali raj.

Nastavite čitati

Interijeri

Boho stil: Inspiracija i savjeti za uređenje prostora s boho šarmom

Boho stil, skraćenica od “bohemian”, je popularan dizajnerski stil koji privlači sve veću pažnju svojom jedinstvenom kombinacijom udobnosti, topline i razigranosti.

Inspiriran slobodnim duhom umjetnika, nomada i putnika, boho stil stvara atmosferu koja je opuštena, prirodna i šarmantna. U ovom članku istražit ćemo neke ključne elemente boho stila te pružiti inspiraciju i savjete za uređenje prostora s boho šarmom.

Kolorit

Boho stil obiluje bogatim i raznolikim koloritom. Slobodno se poigravajte s jarkim i toplim bojama poput narančaste, crvene, žute, smaragdno zelene i tirkizne. Također, prirodne boje poput smeđe, bež i zemljanih tonova mogu pružiti osjećaj ravnoteže i topline.

Teksture

Teksture su ključne za postizanje autentičnog boho izgleda. Koristite različite tkanine, poput šarenih jastuka, presvlaka, tepiha od prirodnih vlakana poput jute i sisala te zavjesa od laganih tkanina. Drveni namještaj i pleteni predmeti također dodaju dozu teksture.

Biljke i zelenilo

Dodavanje biljaka i zelenila u prostor donosi osjećaj svježine i povezanosti s prirodom, što je karakteristično za boho stil. Odaberite različite vrste biljaka, poput visećih kaktusa, paprati i cvjetova, i postavite ih na različite lokacije u prostoru.

Mješavina stilova

Boho stil se temelji na mješavini različitih stilova. Ne bojte se kombinirati različite uzorke, materijale i stilove namještaja. Reciklirani ili vintage komadi namještaja mogu dodati autentičnost i karakter prostoru.

Umjetnost i detalji

Dodavanje umjetnosti i zanimljivih detalja je važan dio boho stila. Postavite galeriju slika ili okvira na zid, izložite ručno izrađene predmete ili suvenire s putovanja te koristite zanimljive svjetiljke i svijeće kako biste stvorili toplu atmosferu.

Boho stil je izvanredan način da se izrazi kreativnost i osobnost u uređenju prostora. Slijedeći ove inspiracije i savjete, možete stvoriti prostor s boho šarmom.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice