Povežimo se

Interijeri

Rijetko se griješi s industrijskim stilom

Osnovni elementi industrijskog stila nastali su iz praktičnih razloga – bilo je preskupo sakriti cigle i cijevi. Sve o odrednicama tog popularnog stila uređenja te kako i gdje je nastao, zna naša Sunčica Mastelić Ivić.

Osnovna pravila industrijskog stila

Jedan sasvim običan prostor, bez izričitog stila uređenja, Sunčica Mastelić Ivić pretvorila je u industrijski interijer vodeći se osnovnim pravilima tog stila.

“Prvo smo krenuli od vlastitog odijevanja koje nas je onda poslije inspiriralo i u smjeru ostalih dekorativnih elemenata. To znači da smo u tamnim, prigušenim tonovima koje voli industrijski stil, da imamo sirove tamne kože, da imamo rasvjetna tijela koja potječu iz te pogonske industrijske arhitekture 19. i početka 20. stoljeća”, govori Sunčica.

“Neki predmeti izgledaju kao da smo ih radili kod bravara ili sami, ostavili smo zidove koji nas podsjećaju na tamnu, golu, neobrađenu ciglu.”

Što ovaj stil čini posebnim?

Otvoreni prostor jedna je od glavnih tlocrtnih karakteristika industrijskog stila i zadržavaju se originalni arhitektonski detalji koji ovaj stil čine posebnim.

“Taj stil na neki duhovit način zapravo predstavlja urbanu motoriziranu sestru rustikalnog stila što znači da sve ono u čemu uživamo na selu, okruženi i utopljeni u interijer rustikalnog stila, takvu istu emociju možemo doživjeti u industrijskom stilu, ali u urbanoj sredini”, objašnjava Sunčica.

Muškarci preferiraju industrijski stil uređenja

Industrijski stil vrlo je popularan kod muškaraca koji vole pridonijeti interijeru nekim vlastitim uratkom.

“Kad govorimo o stambenim prostorima, moram reći da muškarci koji sami sebi uređuju stambeni prostor jako vole industrijski stil jer kako ima puno metala grube obrade i puno sirove kože, on ima u sebi dosta muških elemenata.”

Stil u kojem se rijeko griješi

Klijenti koji sami uređuju svoj stambeni prostor rijetko u tom stilu naprave grešku jer ga dobro razumiju, za razliku od nekih drugih stilova gdje se korisnik zna malo doći u sklizav teren.

Nastao je u Americi

Iako se njegova vrijednost uočava tek 2000-ih godina, industrijski stil nastao je kao odgovor na konkretne potrebe društva krajem 19. stoljeća.

“Početci industrijskog stila sežu unazad nekih 20-ak godina i pamtimo ga kao nešto što je nastalo u Americi u područjima centara velikih gradova, a priča započinje na taj način što su nekad, sa prijelaza iz 19. u 20. stoljeće, u centrima gradova se nalazila skladišta i pogoni industrija.”

Nakon Drugog svjetskog rata industrijski pogoni sele se na periferiju i ostaju veliki prazni prostori koje prvo naseljavaju umjetnici te kreiraju svoj atelje i dom u jednom prostoru.

Osim toga što se umjetnici nalaze sa svojim ateljeima u tim prostorima, dolaze i drugi stanovnici gradova koji počinju uviđati da je tamo vrlo šarmantno i interesantno biti. Počinju se otvarati umjetničke galerije, otvaraju se mali bistroi, mali kafe prostori i dešava se jedna kritična masa, jedna vibracija tog prostora.

Naglasak na zidove i cijevi

Industrijski stil populariziran je arhitektonskom praksom ponovne uporabe starih zgrada naglašavajući strukturne elemente poput zidova ili cijevi.

“Od unutrašnje arhitekture skladišnih prostora podrazumijevamo postojeću rasvjetu koja je industrijska, to su zvonaste velike visilice. Također imamo neobrađene ili zaglađene betonske podove koji su služili za jednostavno pomicanje kolica u toku rada u nekom pogonu ili nekom skladištu.”

Ako vaš stan ima skrivene cijevi i cigle, industrijski stil uređenja može se postići korištenjem namještaja od drveta, željeza i čelika divljeg i nedovršenog dizajna.

Više o industrijskom stilu čitajte ovdje.

Oglas

Interijeri

Izbor savršenog difuzora prema vašem načinu života: vodič za kupce

Difuzori su postali neizostavan dio mnogih domova, pružajući mirisno iskustvo i potičući opuštanje, a često su zahvaljujući svom dizajnu i dekorativan dodatak vašem prostoru. No, kako odabrati onaj koji najbolje odgovara vašem životnom stilu?

Važnost odabira pravog difuzora

Pravilan odabir difuzora prilagođen vašem životnom stilu može znatno poboljšati vaše iskustvo opuštanja kod kuće. Razmislite o potrebama vašeg prostora i preferencijama kako biste pronašli difuzor koji će najbolje zadovoljiti vaše zahtjeve. Neki od ključnih faktora su svakako veličina prostorije u kojoj ćete ga koristiti, razine buke i potreba za održavanjem. Razmislite o njima kako biste mogli izabrati onaj najbolji koji će odgovarati svim vašim potrebama.

Difuzor, s obzirom na svoju ulogu u širenju mirisnih nota, igra ključnu ulogu u stvaranju ugodnog okruženja. Ako imate manji prostor, poput ureda ili spavaće sobe, kompaktni difuzor s prigušenim zvukom može stvoriti intimnu atmosferu. S druge strane, za prostrane dnevne sobe preferirajte difuzore s većim kapacitetom i prilagodljivim postavkama. Veličina prostorije je ključan faktor koji utječe na učinkovitost difuzora. Difuzori s kapacitetom od 100 do 200 ml obično su prikladni za male do srednje prostorije, dok će veći difuzori s kapacitetom iznad 200 ml bolje odgovarati prostranim prostorijama poput dnevnih soba ili ureda otvorenog tipa.

Za one koji cijene mir i tišinu, važno je odabrati difuzor s niskom razinom buke. Difuzori s tehnologijom tišeg rada pružaju opuštajuće iskustvo bez ometanja vaše svakodnevne rutine. Pri kupnji, obratite pažnju na deklaracije proizvođača o razini buke kako biste osigurali optimalnu udobnost.

Kako održavati difuzor da vam traje čim duže?

Da biste produžili vijek trajanja vašeg difuzora i osigurali njegovu dugotrajnu učinkovitost, važno je redovito održavanje. Periodično čišćenje difuzora ključno je za održavanje čistog i zdravog raspršivanja mirisa. Slijedite upute proizvođača za čišćenje difuzora. Korištenje destilirane vode umjesto obične može spriječiti nakupljanje mineralnih naslaga unutar difuzora. Ako vaš difuzor koristi filtere ili uloške, pratite preporuke proizvođača o redovitoj zamjeni. Ovaj korak osigurava da difuzor uvijek radi s optimalnom učinkovitošću.

Izbjegavajte upotrebu jakih eteričnih ulja jer neka mogu uzrokovati nakupljanje ostataka ili oštetiti unutarnje dijelove difuzora pa je važno svakako pratiti preporuke proizvođača. Također, ako ne koristite difuzor duže vrijeme, preporučljivo ga je spremiti na suho mjesto. Čuvanje difuzora u suhom okruženju pomaže u očuvanju unutarnjih dijelova i sprječava eventualnu koroziju.

Nastavite čitati

Interijeri

Učinkovito čišćenje: perilice posuđa koje štede prostor u malim kuhinjama

Perilica posuđa u potpunosti može promijeniti vaš stil života oslobađajući prostor i vrijeme tako da više možete uživati u kuhanju. A samo zato što imate malu kuhinju, to ne znači da ne možete iskoristiti prednosti koje nudi kvalitetna perilica posuđa.

U vremenu urbanog života i minimalističkog dizajna male kuhinje postaju sve češći odabir mnogih pojedinaca. No, morate biti svjesni toga da izazov zbog ograničenog prostora ni u kojem slučaju ne znači žrtvovanje modernih pogodnosti ovih kućanskih aparata. U nastavku koji slijedi objašnjavamo o čemu sve trebate voditi računa prilikom odabira perilice posuđa te naglašavamo popularnost kompaktnih modela idealnih za pojedince s ograničenim kuhinjskim prostorom. Bogata i raznovrsna ponuda perilica posuđa na Mall.hr otvara vam ruke širom otvorene prilikom odabira.

Veličina je bitna

Kompaktne perilice posuđa široke cca 55 cm ubrajaju se u manje modele te su idealne za stanove ili kuće u kojima je najvažnije optimalno iskorištavanje svakog slobodnog prostora. No bez obzira na njihovu manju dimenziju, ove perilice posuđa jednako su učinkovite kao i glomazni modeli.

Učinkovitost i funkcionalnost

Kao što smo ranije spomenuli, neka vas veličina ne zavara; naime, kompaktne perilice posuđa nude višestruke cikluse pranja i podešavanje raznih postavki, osiguravajući optimalno pranje vašeg posuđa. Od osjetljivog staklenog posuđa do jako zaprljanih lonaca i tava, ovi kućanski pomagači učinkovito podnose različita „opterećenja”.

Ušteda energije i vode

Kompaktne perilice posuđa ne samo da štede prostor nego su i energetski učinkovite. Njihov manji kapacitet podrazumijeva manju potrošnju vode i energije po ciklusu pranja u usporedbi s većim modelima. Ovo ne samo da koristi okolišu, već također pridonosi uštedi na računima za komunalne usluge.

Fleksibilna instalacija

Još jedna od ključnih prednosti kompaktnih perilica posuđa odnosi se na njihovu fleksibilnost u pogledu montiranja. Osim što ih je jednostavno ukomponirati u postojeće ormariće, možete ih koristiti i kao samostalne jedinice. Ova prilagodljivost čini ih odličnim odabirom bez obzira na kuhinjski raspored te vlasnicima omogućuje prilagođavanje prostora bez ikakvih kompromisa.

Tihi rad

Moderne kompaktne perilice posuđa opremljene su naprednom tehnologijom zvučne izolacije koja osigurava tihi rad. Ovo je osobito važno u stambenim prostorima otvorenog koncepta gdje bi bučni uređaj mogao narušiti mir.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice