Povežimo se

Interijeri

Retro stil vraća se na velika vrata

Puni detalja i jarkih boja unose toplinu u dom

Moderni interijeri često su hladni i nedostaje im topline koja nam je potrebna kada često boravimo u domu. To se jasno iskristaliziralo u posljednje dvije godine pa se industrija dizajna interijera okrenula retro stilovima.

nevenka-vidmar-retro-dom-na-kvadrat

‘Retro stilovi su nam privlačni iz razloga što su puni detalja, jarkih boja i unose jednu toplinu u dom. Nadalje, imamo geometrijske oblike na tapetama koje su bile u prošlom stoljeću 70-tih, jako popularne ili cvjetni uzorci na tkaninama i tapetama. Tako da dosta je šaroliko i intenzivno’, kaže Nevenka Vidmar, dipl. ing. arhitekture.

Od njega može i zaboliti glava

Pomalo neobičan i naglašen, retro je stil od kojeg, ako se pretjera, može boljeti glava. ‘Postoje kuće i interijeri koje su u potpunosti uređene u retro stilu, ali to je teško sve skupa uskladiti i tu treba biti jako vješt u tome, baš iz razloga što prevladavaju jarke boje i naglašene teksture i sav namještaj je isto naglašen. Takvi prostori nisu baš za svakog i mogu biti naporni za dulji boravak. To će vrlo rijetko nekome odgovarati’, upozorava arhitektica.

retro-dom-na-kvadrat

Preporuka je zato suvremeni prostor oplemeniti s nekoliko komada namještaja u stilu 50-tih, 60-tih ili 70-tih godina dvadesetog stoljeća.

‘Možemo ubaciti tu neku komodu pa je prebojiti u neku jarku boju ili recimo ako imate neke stare fotelje ili ste ih naslijedili od bake, presvući nekom tkaninom koja ima neki smjeli dekor, uzorak po sebi. Možda neka geometrijska tijela ili cvjetni uzorak.

Hladnjak danas proizveden, a izgleda kao da je ih 60-ih godina

Retro namještaj ne mora nužno biti star namještaj. ‘Danas se na tržištu može naći namještaj koji je proizveden u današnje doba, ali oponaša stil perioda 50-tih, 60-tih, 70-tih godina prošloga stoljeća. Kao na primjer hladnjak koji možete danas u dućanu kupiti, a izgleda i dizajniran je kao da je iz 60-tih godina’, dodaje.

retro-dom-na-kvadrat

Dašak prošlih vremena može pružiti i samo jedna stolna retro lampa, jastučići s geometrijskim uzorkom ili zid od opeke. Retro elementi su i metro pločice ili kvadratičaste crno bijele.

Unose toplinu u dom

‘Danas postoje na tržištu i tepisi koji nas asociraju na prošla vremena. Novi su, ali izgledaju kao da su istrošeni, izlizani. Oni se dobro uklapaju sa suvremenim namještajem koji je dosta često hladan, glatkih ravnih površina pa svi ti retro elementi unose jedan dašak topline u prostor’, kaže arhitektica.

retro-dom-na-kvadrat

Retro stil dozvoljava umjetničku slobodu, ali treba voditi računa da u prostor ne natrpate puno toga u retro stilu, jer će vas od siline uzoraka i boja zaboljeti glava. ‘Ono što bi svakako preporučila kad uređujemo interijer u retro stilu je da se držimo jednog vremenskog razdoblja, iz prošlog stoljeća, na primjer 50-ti ili 60-tih ili 70-tih ili 80-tih godina. Ne da miješamo sve te stilove, zato što su to ipak različiti stilovi. U konačnici neće lijepo izgledati’, nadovezuje se.

Retro dizajn vječna je inspiracija koja će modernom interijeru dati bezvremensku notu.

Interijeri

Osnovne značajke skandinavskog stila uređenja

Skandinavski stil je inspiriran načinom života, tradicijom, kulturom i dizajnom skandinavskih zemalja. Kako urediti stan u ovom stilu i kojih se pravila pritom trebamo pridržavati objasnila nam je arhitektica Sunčica Mastelić Ivić.

Stil jednostavnosti

S arhitekticom Sunčicom krenuli smo u skandinavsku ekspediciju. Iako je većini na spomen skandinavskog stila vjerojatno jasno o čemu se tu zapravo radi, dakle o jednostavnim rješenjima, odlučili smo na primjeru preuređenja jednog prostora potvrditi i utvrditi znanje.

Ako volite prozračne tonove i da svjetlo ulazi u prostor, te ako volite jednostavnost umjesto sitnica koje vam opterećuju interijer, onda je za vas skandinavski stil. Međutim, ako volite glamurozne interijere i ako želite svojim interijerom ostaviti nekoga bez daha, onda skandinavski stil nije za vas.

Karakteristike skandinavskog stila

Skandinavski stil voli svijetle tonove. Nadalje, skandinavski stil ne trpi namještaj velikih dimenzija i formata. Taj namještaj, u smislu dekora i tekstura, voli jake teksture koje su ugodne pod rukom, kao da ste se zavukli u toplu dekicu, a pored vas je ugodan jastuk.

Nadalje, ovaj stil voli biljke u prostoru. U dugim zimskim noćima pružit će vam toplinu jer skandinavski stil preferira keramičke detalje ručne izrade, voli rasvjetu sa širmovima koji propuštaju svjetlo. Nema velikih kontrasta, a ako pričamo o detaljima trebate biti oprezni, a pažnju dajte biljkama.

Skandinavski stil odraz je skandinavskog načina života

Osnovne značajke skandinavskog stila proizlaze iz skandinavskog načina života na koji naravno utječu i hladnija klima, kraći dani te polarne noći.

Moramo znati kako te zemlje nemaju veliku količinu sunčanog svjetla i topline, pa su Skandinavci uvijek u svojim interijerima pokušavali dovući što više vanjskog svjetla sunčeve topline u svoje prostore. Također, svojim načinom života htjeli su razviti određeni dizajn i uređenje interijera s kojim će potaknuti jednostavnost načina života.

Globalni trend

Počeci svjetske prihvaćenosti skandinavskog stila kreću još u razdoblju iza Drugog svjetskog rata kada je sa pojavom masovnije proizvodnje te potrebom da se što više kvalitetnog, ali jednostavnog namještaja proizvede tako da je svima dostupan, a bogata ponuda dostupna je i u Lesnini XXXL.

Treba napomenuti da su Skandinavci također bili posvećeni dizajnu, a tome svjedoče radovi njihovih važnih dizajnera arhitekata, kao što je primjerice Alvar Aalto ili Arne Jacobsen. Njihovi komadi namještaja poput sofa ,naslonjača, stolaca, i danas se koriste te predstavljaju vrijedne bezvremenske klasike koji vrijede ne samo u skandinavskom stilu, već i u drugim stilovima uređenja.

Biljke kao glavna dekoracija

S obzirom na to da ovaj stil zapravo nije navikao na dekoriranje prostora, Skandinavci biraju biljke koje imaju veliku ulogu u obogaćivanju i dekoriranju prostora.

Skandinavski stil predstavlja promišljeni dizajn, vrlo je funkcionalan i predodređen da traje.

Nastavite čitati

Interijeri

Napravite sami svoj adventski vijenac

U ovo predblagdansko vrijeme, kada su dani kraći, a noći hladne i duge, jednu večer mogli biste izdvojiti za ostanak kod kuće i povratak u djetinjstvo. Izrada adventskog vijenca sigurno će vam izmamiti osmijeh na lice. Vodimo vas u Lučko u kojem nas je dočekala naša dekoraterka i otkrila gotovo svoje tajne.

Što simbolizira adventski vijenac?

Adventski vijenci neizostavan su dio blagdanskog uređenja interijera, a mlada dekoraterka Dea Gajdek iz Lučkog otkrila nam je ne samo što je potrebno za pripremu, već i kakva se čarobna poruka krije iza njegovih grančica.

Adventski vijenac simbolizira pobjedu čovjeka, barem su tako smatrali u antičkom dobu, dakle pobjeda čovjeka nad mračnim dijelom života. Zato se na adventskom vijencu nalaze svijeće koje simboliziraju svjetlo iliti tu pobjedu.

Kružni oblik vijenca simbol je jedinstva i vječnosti. Prsten je znak vjernosti pa simbolizira Božju vjernost prema danim obećanjima, a zimzelene grane simbol su nade jer označavaju trajnost i vječni život koji ne prestaje.

Dobra priprema je pola posla

Najkompliciranije kod izrade je to što morate biti strpljivi, a znamo da je to nekada teško, no dobra priprema i grane izrezane na jednake dijelove olakšat će vam kompletnu izradu vijenca.

Osim adventskih vijenaca, Dea izrađuje i viseće vijence.

Razlika između adventskog vijenca i vijenca za zid je dosta očita, a to je da se na adventskom vijencu nalaze svijeće, a vijenac za zid zapravo ima istu bazu kao za adventski vijenac, ali nema svijeće i tu biramo ukrase koji su okomiti, a kod vijenca koji visi na zidu biramo ukrase koji će biti vidljivi kad je on okrenut prema nama.  

Trud se na kraju uvijek isplati

Vrijeme koje će vam biti potrebno za izradu vijenca varira. Ovisit će najviše o spretnosti prstiju onih koji se odluče uhvatiti u koštac s neposlušnim grančicama. Ovisno o tome jeste li stručnjak ili se prvi put upuštate u avanturu izrade adventskog vijenca, morat ćete za nju izdvojiti od pola sata do sat i pol vremena. Stoga, kako bi rekle naše bake – živce na ‘hozntregere’ i pomalo, da ne opečete prste!

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice