Povežimo se

Interijeri

Proljeće u vašem domu

S dolaskom proljeća i priroda se budi iz zimskog sna. Toplina nadvladava zimsku hladnoću, koju u domu odražava bijeli namještaj i sive nijanse. Probudite svoj dom bojama i u njega unesite proljetnu energiju.

Kako bi stambeni prostor bio usklađen s prirodom, u interijer s vremenom treba unijeti promjene, a u proljeće to je sva radost i bogatstvo boja karakterističnih za ovo godišnje doba. Vedre boje tako će se naći u svim prostorima doma – u kuhinji, blagovaonici, kupaonici, kao i dnevnoj i spavaćoj sobi.

Izbor proljetnih boja

U kontekstu proljetnih dekoracija pozornost treba posvetiti šarolikosti kojom nas priroda daruje u vrijeme svog buđenja. Žuta, zelena, plava, ljubičasta i crvena samo su neke od boja kojima se priroda služi pri izražavanju svoje maštovitosti i umjetničke slobode.

Zelena i žuta boja u interijeru, uz dodatak cvjetnih dezena na tkaninama i namještaju, interijer pretvaraju u veselu proljetnu livadu. Ovaj osvježavajući koktel boja vješto balansira između toplog i hladnog kolorita i kao takav je izuzetno prikladan za uređenje svakog prostora u domu. Svojom vedrinom i svježinom ružičasta će osvježiti prostor, dok je ljubičasta boja u interijeru kreativnosti i optimizma, osobito poželjnog prilikom proljetnog uređenja doma. Još jedna osvježavajuća kombinacija tople i hladne boje su plava i narančasta, dok će temperamentna crvena svojom energijom zagrijati svaki prostor.

Ova se filozofija prenosi i na dekoriranje stola, odnosno kombinacije boja i varijacije nijansi kod izbora stolnjaka, nadstolnjaka, jastučića, ukrasa i posuđa. Proljetnu čaroliju upotpunit će i svježe cvijeće koje tako može postati centralni ukras na stolu.

Proljetno dekoriranje Dom2

Žuta

Najsvjetlija u spektru boja, žuta, tradicionalno se povezuje s toplinom, srećom i vitalnošću, a vjeruje se da potiče umne sposobnosti i kreativnost, karakteristike vrlo poželjne u kuhinji. Nijanse žute međusobno se nadopunjuju. Svijetli tonovi vizualno proširuju prostor i čine ga prozračnim, dok istovremeno djeluju smirujuće, pa su pogodni za spavaće i radne sobe.

Žarka sunčana boja u interijeru oživjet će prostor u kojima nema dovoljno prirodne svjetlosti, zbog čega je poželjna u uskim hodnicima, malim predsobljima i tamnim prostorima. Ukoliko u dnevnom boravku žutom obojite samo jednu frontu zida, cijeli će prostor zračiti toplinom i pozitivnom energijom.

Zelena

Zelena je idealna za buđenje blijedih i slabo naglašenih prostorija. To je boja dobrog življenja, mira i obnove, a brojne varijante i mogućnosti kombiniranja čine je idealnom za promjenu interijera.

Blijedozelena se odlično nadopunjuje s neutralnom bijelom (ne)bojom. Bijeli drveni namještaj u kombinaciji sa zavjesama i jastučićima u zeleno-žutoj kombinaciji, u prostoru dnevnog boravka djelovat će profinjeno, lagano, a opet živahno. Sunčano-žuta i blijedozelena nude spoj svježine i odmora.

Spajanjem anis-zelene i boje tamne čokolade odražava se duh Azije, uz dojam mira i topline u prostoru. To može biti kombinacija boja zidova ili tek zelene posteljine na tamnom drvenom krevetu. Zelena i ljubičasta će u interijer unijeti eleganciju i harmoniju, a ova toplo-hladna kombinacija je posebno poželjna u sobama za mlade.

Energične kombinacije

Kada se ljubičasta i žuta boja nađu zajedno nastaje energični duo, idealan za prostore u kojima se obavlja neka kreativna djelatnost. Kuhinja u boji ciklame ili namještaj s presvlakama u istoj boji, također će djelovati proljetno svježe i razigrano.

S namještaja, posteljina, prozračnih zavjesa i veselih dekora smiješi nam se svo bogatstvo boja, koje će u domu stvoriti pravi proljetni ugođaj.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Interijeri

Piši briši tapeta za sve uzraste

Podsjetnici na zidovima i frižiderima mogu se vidjeti u gotovo svakom domu. Prvo smo voljeli perive boje za zidove, a sad smo se zaljubili u „Piši briši“ tapete.

Tapete su se vratile na velika vrata i postale su zanimljiv način za unijeti promjenu u interijer. Moderne tehnologije donijele su brojne mogućnosti foto tapeta koje su mogu izraditi prema željama, a da bi dobro izgledale važno je pravilno pripremiti zid za lijepljenje tapete. 

Kako pripremiti zidove?

Antun Kufner iz Foto tapete Zg, objasnio je da je najbitnije je da zid bude ravan i da ne bude prašine. Ako je zid hrapav ili puno prašine na zidu, onda najbolje pregletat zid i obavezno staviti impregnaciju kako bi se tapeta dobro držala. Foto tapete Zg svojim kupcima nude video uputstva montaže, objašnjavaju kako se postavljaju tapete korak po korak, da ljudima bude jednostavnije.

Princip lijepljena je sličan, ali kada se lijepi tapeta na bazi ljepila, jednostavnije je ako slučajno pogriješite, nju možete micati po zidu, a ako je to samoljepljiva tapeta i lijepilo se zalijepi na zid onda je već teško spasiti tapetu, kaže Kufner.

Antun Kufner, Foto tapete Zg

Piši briši tapete su hit!

Sve popularnije su tzv. Piši briši tapete – foto tapete s posebnim premazom zbog kojeg se po njima može pisati i podsjećaju na školsku ploču. Idealne su za svaki prostor, a djeca će ih obožavati. Piši briši tapete mogu biti crne i bijele.

Po bijeloj fototapeti može se pisati samo flomasterom, a po crnoj piši briši tapeti može se pisati i kredom ili flomaster kredom. Mi preporučujemo flomaster kredu jer je jednostavnije i ljepše izgleda, objasnio je Kufner.

Piši briši tapete su samoljepljive i jednostavno se postavljaju. Nakon što se odredi mjesto postavljanja, ukloni se dio zaštite, a zatim se raklom, plastičnom pločicom s tkaninom, ispuhuje zrak skupljen ispod tapete i Piši briši tapeta odmah je spremna za korištenje.

Što se tiče održavanja piši briši tapeta, za bijelu piši briši tapetu vam je potrebna suha krpica, za crnu tapetu vam je potrebna mokra krpa, rekao je Kufner.

Kad vam dosadi, tapeta se jednostavno može ukloniti. Ako zid ima samo jedan sloj boje, tapete ga neće oštetiti, dok kod više slojeva, možete očekivati djelomično skidanje boje.

Nastavite čitati

Interijeri

Važnost dobre organizacije stana

Za dobar stan nije presudna kvadratura već dobra tlocrtna organizacija, a to podrazumijeva da su prostorije smisleno i funkcionalno povezane.

Stanovi se standardno dijele prema veličini i broju soba, tako imamo jednosobne, dvosobne, trosobne i četverosobne stanove te one s više soba.

Kako bi postigli neki komfor stanovanja u tim stanovima, neke standardne dimenzije jednosobnog stana su 25 do 35 metara kvadratnih, dvosobnog 35 do 45 metara kvadratnih, trosobnog 55 do 75, a četverosobnog 75 do 95 metara kvadratnih, objasnila je Tatjana Liktar Elez, dipl. ing. arh.

Tatjana Liktar Elez, dipl. ing. arh.

Jednosobni stan ima jednu sobu koja služi kao dnevna i spavaća soba, a dvosobni stan znači da ima jednu izdvojenu spavaću sobu i dnevni boravak. Dvosobni stan ima dvije odvojene spavaće sobe i dnevnu i tako dalje.

Broj osoba na broj soba

Tatjana Liktar Elez kaže da se stanovi projektiraju za određeni broj osoba, ne možemo baš nagurati previše ljudi u premali stan pa tako za neki komforan život u jednosobnom stanu bi trebalo stanovati jedna do dvije osobe, u dvosobnom dvije do tri, u trosobnom tri do četiri, u četverosobnom četiri do pet i tako dalje. 

Svaka prostorija ima minimalnu veličinu koja je proizašla iz namjene prostorije i dimenzija čovjeka. Što se tiče same konkretne kvadrature, kod kuhanja je neka kvadratura pet kvadrata za male stanove do deset kvadrata za veće stanove. Kod soba je to 10 kvadrata za jednu osobu ili 12 kvadrata za bračni par te kod djece 8 kvadrata za jedno dijete i 10 kvadrata za dvoje djece, kaže arhitektica Liktar Elez.

Integrirana kuhinja

Da bi se u kuhinju postavili osnovni elementi, potreban je minimalno tri metra dug zid, a za dobru funkcionalnost ispred kuhinjskog elementa potrebno je barem 110 centimetara praznog prostora.

Tatjana Liktar Elez iz iskustva govori da u današnjem projektiranju vrlo često kuhinje nisu više samostalni prostori, zatvorene kuhinje nego se one integriraju u prostor stana. Na taj način ne samo da se štedi na kvadratima već se i to kuhanje povezuje s dnevnim aktivnostima, tako da je kuhinja najčešće povezana s kuhinjom i dnevnim boravkom u jedan open space

Odlučite li se za otok  koji vizualno odvaja kuhinju od blagovaone ili dnevne sobe, njegova dubina trebala bi biti 60 centimetara, koliko se koristi i za standardne kuhinjske elemente dok dužinu diktira prostor.

Razmak između kuhinjskog elementa i otoka bi trebao biti barem 110, 120 da bi se svi elementi mogli normalno otvarati i koristiti, a ako u okolni prostor predviđamo i neke stolice za blagovanje, onda i više, kaže Liktar Elez.

Za smještaj blagovaonskog stola za šest osoba, prostor blagovaonice trebao bi biti minimalno tri puta dva i pol metra. Kod odabira stola, prostor treba pažljivo izmjeriti jer namještaj u velikim salonima izgleda manje nego što doista jest. Prilikom uređenja prostora, optimalna veličina i količina namještaja doprinijeti će osjećaju prostranosti na što će utjecati i visina prostora.

Danas je neki standard 2 metra 60 za stambeni prostor, potrebna nam je dovoljna količina prozora, znači dovoljno osvjetljenja te ukoliko je moguće što veća povezanost s vanjskim prostorom. Kad govorimo o osvjetljenju i o prozorima, školsko projektiranje je da veličina prozora odnosno stakla bi trebala biti bar jedna sedmina veličine sobe, izjavila je Liktar Elez za Dom na kvadrat.

Kod kupnje stana, obično je kvadratura ključna, no, dobra organizacija prostora i eliminacija pasivnih dijelova, poput dugačkih hodnika, presudne su za funkcionalnost životnog prostora.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice