Povežimo se

Interijeri

Proljeće je na vratima: Unesite svježinu u dom

Par trikova za sasvim novo ruho prostorija

Stiglo nam je proljeće i vrijeme je da ovo godišnje doba unesete i u vlastite domove. Inspiraciju kako to napraviti u različitim dijelovima doma s nama je podijelila dizajnerica interijera Andreja Pažić.

‘U ovom dnevnom boravku radi se o tamnom namještaju i još s tamnom bojom zida, te ovim trosjedom u smaragdnoj boji i daje nam jedan zimski i malo hladniji ugođaj, a da bismo dobili jednu vedrinu prostora, ne mijenjajući velike komade namještaja, to možemo s dodacima poput tepiha, taburea, jastučića, cvijeća, možemo osvježiti prostor da on dobije jedan novi izgled’, pojašnjava Andreja Pažić, dizajnerica interijera.

dom-na-kvadrat-pastelne-boje

Pastelne boje

Nakon manjih komada namještaja dizajnerica interijera bacila se na dekoracije. ‘U odnosu na prethodnu dekoraciju ovog interijera koja je imala cvjetni motiv malo jakih boja, mi smo ovdje unijeli malo blažu rozu boju i poigrali smo se s nekim geometrijskim oblicima, koji se vide i u tabureima, i u uzorku jastuka, a kao cvjetni motiv dodali smo cvijeće’, dodaje.

Odabirom pastelnih boja u pomalo težak i izražajan interijer unesena je potrebna prozračnost. Proljetni se duh u njega nanovo može unositi promjenom sezonskog rezanog cvijeća.

Ovaj dnevni boravak ima i svoj kutak za opuštanje kojim dominira cvjetna fotelja. Nju je dizajnerica odlučila zamijeniti manje izražajnim komadima namještaja koji će se uklopiti u ostatak interijera.

uređenje-doma-dom-na-kvadrat

Novi elementi

‘Ovdje smo maknuli fotelju cvjetnog uzorka koja je bila onako jaka i dominantna i stavili smo zelenu boju tako da pratimo ostatak uređenja dnevne sobe, a također smo i neke druge elemente dodali poput taburea i detalja u tim rozo bež pastelnim bojama’, kaže.

Dizajnerica je naglasak stavila na zidnu sliku s motivom ptičica kako bi razbila tamni dio zida i namještaj.

‘Tamne boje u interijeru nisu nužno zimske, jesenske boje, mi sa dodacima možemo jako lijepo ih kombinirati i da se osjećamo ugodno i u drugim godišnjim dobima’, tvrdi dizajnerica.

Osim klasičnog namještaja, dozu ozbiljnosti dnevnom prostoru daje i odabir materijala.

‘U ovom prostoru dosta je zastupljen materijal baršun, kojeg možemo vidjeti na tabureu i fotelji i ostatku namještaja, on je dosta popularan u zadnje vrijeme, vrlo je ugodan, a jako lijepo se stapa s drugim materijalima u prostoru’, dodaje.

Prirodni materijali

A sada je vrijeme za blagovaonicu, rustikalnu koja ima puno drvenih i bijelih elemenata i s puno pastelnih boja na zidu. To nam uvelike olakšava unošenje proljetnog duha u nju. Budući da se bliži Uskrs, dizajnerica se odlučila za prigodne dekoracije.

‘Dekoracije za stol birali smo da nam odgovaraju sa stilom uređenja ove blagovaonice. Birali smo prirodne materijale. Znači, da su ukrasi od grančica, od, drveni ukrasi, a suđe, ono opet odgovara bojama, da su to nekakve pastelne, roze i zelenkaste boje, koje zapravo imamo sada sve više u prirodi’, kaže Andreja.

proljetni-interijeri-dom-na-kvadrat

Pažnja na jednom detalju

Odabir takvih dekoracija omogućio je da se jedan detalj istakne.  ‘Kod ovakvih prostora uvijek pazimo da pažnja bude usmjerena onda na jedan ili dva, najviše dva elementa, a drugo da je manje uočljivo. Ovdje smo to odabrali detalj jastuka koji paše s tapetom i malo podigli cijeli prostor’, dodaje.

Nakon tmurnih i hladnih dana vrijeme je da u svoje domove unesete svjetlost. ‘Sigurno bismo mogli reći da proljeće samo sa sobom nosi puno svijetlih boja jer u zimi smo bili zatvoreni s plavim, zelenim, tamnim tonovima, a u proljeće su nam dobrodošli svi tonovi pastelnih boja’, sigurna je Andreja. A u ovako skladno i živahno uređenim interijerima spremni ste za proljetne avanture.

Interijeri

Čarobne božićne dekoracije u domu

Advent počinje ovu nedjelju i polako se pripremamo za nadolazeće blagdane. Od kupnje darova i kićenja božićnih drvca, do uređenja doma, blagdanskog stola i naravno adventskog vijenca. Dizajnerica cvijeća za vjenčanja Mirela Sušić, pozvala nas je u svoju pravu šumsku božićnu bajku!

Drugačiji adventski vijenac

Dolazi nam najljepše vrijeme u godini i Mireli najdraže. Dom je već obukla u božićno ruho te nam je odlučila otkriti svoje tajne kako da napravimo drugačiji adventski vijenac, a za svoj je inspiraciju pronašla u okruženju.

Ove godine osmislila je jednu predivnu božićnu šumsku bajku. Inspiracija joj je bilo predivno okruženje u kojem živi – šuma. Upravo je u šumi pronašla materijale potrebne za izradu dekoracija. Prirodni materijali koje svaka osoba može pronaći dok se šeće šumom. Dakle, ne moramo biti konzumenti, kupovati i trošiti na dekoracije, dovoljno je samo otići u šetnju ili iskoristiti ono što već imamo doma.

Iskoristite ono što već imate kod kuće

Da bismo izradili jedan predivan adventski vijenac koji će krasiti naš stol, bitno je da elementi koje biramo nisu strogo nabavljeni baš za tu prigodu, savjetuje Mirela, nego je bolje da koristimo neki detalj koji imamo od prije. 

Primjerice, ovakav pladanj za tortu ima apsolutno svaka kuća. To nam je baza. Nadalje, adventski vijenac ne mora nužno biti napravljen od borovih grančica jer to je nešto što viđamo godinama. Adventski vijenac za ovu prigodu izradila je od mahovine.

Ako imate nešto što već godinama držite kod kuće, dakle jedan elemenat poput kuglice koja će se kasnije ponoviti na vašem boru, također ju možete iskoristiti.

Orašari su nezaobilazni, kao i pliš

Ono što svi jako vole su orašari. Oni su nezaobilazni svake godine, pa tako i u Mirelinoj šumskoj božićnoj bajci. Nakon toga na red dolaze svijeće, u ovom slučaju bijele, kako bi ostali predmeti i boje došli do izražaja.

Kod odabira božiće mašne najbolje je odlučiti se za plišanu. Pliš podsjeća na Božić i daje jednu toplu notu, jer kada ga dodirnemo osjećamo toplinu, mekoću, osjećamo Božić!

Ribizle kao dekoracija

Ribizle obično koristimo kod pravljenja slastica, no Mirela predlaže da ih iskoristimo i za uređenje vijenca.

Prvo ćemo ribizle premazati sa bjelanjkom, umočiti u šećer i onda ćemo ove predivne ribizle posložiti na adventski vijenac. Ne trebate biti neki veliki stručnjak, samo si dajte mašti na volju i budite poput djeteta.

Finalni rezultat je najljepši blagdanski stol

Mirelin poseban adventski vijenac je gotov, a da bi se priča zaokružila, mjesto dobiva u centru blagdanskog stola.

Adventski vijenac usklađen je sa stolnjakom od paprati, ribizlama, predivnim kuglicama iz kojih će se popiti koktel kada dođu gosti. Jako je bitno da razmišljamo o bojama. Ovdje su prisutne sve boje Božića. Sa crvenom bojom ne možete pogriješiti, a bijela, zelena i zlatna predstavljaju pravu svečanu formu.

Prvu svijeću na adventskom vijencu palimo u nedjelju. Do tada imate vremena iskoristiti svaki Mirelin savjet, sigurni smo da nećete pogriješiti!

Nastavite čitati

Interijeri

Napravite sami vijenac za vrata

Za izradu adventskog vijenca treba malo više inspiracije, znanja i vještine. Kako napraviti i uskladiti vijenac za vrata sa adventskim vijencem, objasnit će nam dizajnerica cvijeća Boška Bahtijarević.

Budite sam svoj majstor i pustite mašti na volju

Predblagdansko vrijeme početak je muka mnogih domaćica koje svoj dom žele oplemeniti novim božićnim detaljima kojima će razbiti monotoniju duha prošlih Božića. Prilika je to za nabavku novih ukrasa, ali i za zasukati rukave i samostalno izraditi ponešto, kao npr. viseći vijenac. U idejama za ovo posljednje pomogla nam je Boška.

Ljudi kada se odlučuju za izradu vijenca trebali bi se prvo opustiti kako bi iskoristili svoju maštu, ne opterećivati se i skupiti materijal da imaju sve pri ruci. Kada nešto sami napravite, zasigurno ćete dobiti osjećaj zadovoljstva i sreće.

Neobični zahtjevi klijenata

Svoje vijence Boška radi i prema narudžbi, a još dan danas sjeća se jednog zahtjeva koji ju je od srca nasmijao.

“Radila sam veliko žičano srce i u toj žici je bio bojani asparagus i cvijeće koje se suši. Došao je jedan gospodin koji me pitao može li otkupiti to srce jer bi volio, budući da se rastao, da to srce stavi iznad kreveta kako bi djevojke koje bi dovodio doma mislile da je jako romantičan”, prisjeća se Boška.

Bili romantični ili se samo predstavljali takvima, božićno vrijeme u vama će zasigurno probuditi malo dijete željno igre. Tu želju bolje je utažiti igrama s grančicama, nego pravim srcima, stoga smo zamolili Bošku da nam pokaže kako poput profesionalca izraditi vijenac zbog kojeg će susjedi pozelenjeti od zavisti. 

O Božiću počinje razmišljati još na ljeto

Boška s planovima za Božić počinje već na ljeto. Ove je godine htjela nešto drugačije. Zamislila je ljude koji sjede za stolom, oko njih šumicu i borove koji mirišu vrlo blizu njihovih noseva. Zamislila je da su adventski vijenci poputih malih šumica u kojima se ponekad nađe i neka srnica i vjeverica i da sve skupa bude romantično.

Prilikom nabavke materijala za izradu vijenca trebali biste obratiti pažnju na to koje ćete grančice koristiti. Boška uvijek koristi onu vrstu čempresa s najduljim trajanjem. Najteži dio izrade, kaže Boška, je sama ideja i pokoja rana koja se nađe na rukama predanog radnika.

Trud se na kraju uvijek isplati

“Najteže je doći do ideje i smisliti svake godine nešto novo, a kada u pripremi napraviš pedeset – šezdeset vijenaca na kraju dana imaš potpuno izranjavane ruke”, iskreno govori.

Što se ukrasa na vijencu tiče, Boška drži da se tu ne treba pretjerano paziti.

Doba Božića je doba kiča, veselja, može se raditi što god, možda i nešto što nije tipično. Prošle je godine radila vijence koji su bili u totalno ludim bojama i netipični za ovo godišnje doba, ali ljudima se svidjelo. Kaže kako nam je trebalo veselja nakon svega što se izdogađalo, pa ju je to inspiriralo za “otkačene” vijence.

Za izradu ovakvog vijenca trebat će vam, ovisno o tome koliko ste vješti, od pola sata do sat vremena, tijekom kojih neće biti zgorega da ga iz vodoravnog položaja katkad postavite u okomiti kako biste vidjeli kako će se grane poviti. Jednom kad u potpunosti budete zadovoljni učinjenim, svoj novi ukras možete ponosno objesiti na pripadajuće mjesto.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice

Izbor uredniceprije 5 dana

Televizori nove generacije za najbolji nogometni doživljaj

Počelo je svjetsko prvenstvo u nogometu! I dok su neki sretnici otišli u Katar podržati naše Vatrene, mnogi će ih...

Izbor uredniceprije 5 dana

Kuhinjska drobilica – tako mali, a tako moćan uređaj

U vrijeme kada je zbrinjavanje otpada postala goruća tema svakog kućanstva, mnogi se pitaju kako doskočiti problemu sortiranja biootpada zbog...

Izbor uredniceprije 2 tjedna

Keramika kao mentalna terapija

Ravitera je svojim pristupom jedinstvena u regiji jer svojim prisustvom objedinjuje sve – proizvodnju, prodaju, savjetovanje i edukaciju na području...

Izbor uredniceprije 2 tjedna

Paket tekućeg računa Nove hrvatske banke će vam pomoći u izvanrednim situacijama

Kada uređujete ili preuređujete nekretninu gotovo je pravilo da će vam se dogoditi neka nepredviđena situacija, a to znači i...

Izbor uredniceprije 3 tjedna

Sve prednosti bezgotovinskog kartičnog plaćanja

Bezgotovinsko kartično plaćanje jednostavnije je i brže, a često nudi i brojne druge pogodnosti. Ukoliko niste pobornik takvog načina plaćanja...

Gradnjaprije 3 tjedna

Adaptirati je lako, saznajte kako

Uređenje, preuređenje, adaptacija nekretnine – sve su to izrazi na čiji se spomen mnogi hvataju za glavu. Probijanje planiranih troškova,...

Izbor uredniceprije 1 mjesec

Kako do vlastite nekretnine

Cijene nekretnina u Hrvatskoj već duže vrijeme za mnoge su prilično visoke, pa ni ne pomišljaju na rješavanje stambenog pitanja....

Lesnina_dječji krevetić All In One_2.490,00kn Lesnina_dječji krevetić All In One_2.490,00kn
Izbor uredniceprije 7 mjeseci

Za bezbrižne i sigurne trenutke s vašim najmilijima

Inspiracija i ideje za uređenje originalnog dječjeg kutka nalazi se u svim Lesnina XXXL trgovinama i na webshopu!

nekretnine-krediti-dom-na-kvadrat nekretnine-krediti-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 9 mjeseci

Kako do prve vlastite nekretnine subvencioniranim kreditom?

Kupnju svog prvog doma mnogima su olakšali subvencionirani krediti APN-a, namijenjeni mladima. Osim pronalaska odgovarajuće nekretnine, treba odabrati i dobru...

Stambene-zgrade-u-Zagrebu Stambene-zgrade-u-Zagrebu
Izbor uredniceprije 9 mjeseci

Isplati li se kupovati nekretnine uz državne subvencije?

Na proljeće kreće novi krug prijava za APN-ove kredite.