Povežimo se

Interijeri

Praktične i dekorativne zidne vješalice

Želite li odložiti kaput, kućni ogrtač ili pregaču, zidna vješalica će vam omogućiti da uvijek budu pri ruci i na pravom mjestu. Zanimljivi modeli vješalica oplemenit će svaki životni i radni prostor.

Već prilikom ulaska u stan mnogi se od nas suočavaju s problemom kamo odložiti ključeve iz džepa, kapu ili šal. Ove sitnice bez kojih ne možemo najrađe bi odložili negdje usput, no pošto nam trebaju gotovo svakodnevno, nepraktično ih je svaki put iznova tražiti.

Iako mnogima vješalica služi tek kao dekorativni detalj na zidu, ona može preuzeti funkciju mnogih “ozbiljnijih” komada namještaja kao što su ormari, police i stijene za vješanje kaputa i kišobrana.

Ovaj gotovo nezamjentni detalj već stoljećima nalazi svoje mjesto u brojnim hodnicima, kupaonicama i na balkonima. Vješalice se pojavljuju u različitim oblicima i dimenzijama, a vrlo je širok spektar i materijala od kojih se izrađuju. Bilo da je riječ o obrađenom ili prirodnom drvetu ili pak plastici, kovanom željezu ili nečem drugom – funkcija joj je uvijek ista – vješanje odjeće i modnih dodataka. Najčešće se smješta uz vrata ili zid pri čemu minimalno zauzima prostor. Zidne vješalice odlikuje prostorna nezahtjevnost i izuzetna praktičnost, dok je njihov atraktivan, a ponekad i vrlo zanimljiv izgled tek poželjna karakteristika.

Vjesalice Dom2

Vješalice je moguće postaviti na bilo koju praznu zidnu površinu, no bitno ih je smjestiti na visinu koju će svi ukućani kojima je namjenjena, moći dosegnuti.

Vješalice u spavaćoj sobi

U spavaćoj sobi zidne će vješalice vrlo korisno poslužiti za odlaganje već nošene odjeće, za koju u ormarima s čistom i mirisnom odjećom nema mjesta. Vješalica u obliku drveta ili s likom nekog animiranog junaka, u vedrim bojama, oživjet će prostor dječje sobe i razveseliti mališane. U kuhinji će vrlo dobro poslužiti za vješanje posuđa, cjedila, daski za rezanje i drugih pomagala, dok će u garaži ili podrumu svoje mjesto na njima naći radna kuta, kišna kabanica, pa čak i alat.

Zidne vješalice često su kombinirane s ormarićima, ladicama, ogledalom i rasvjetnim tijelima kako bi se što bolje stopile s interijerom. Potrebno ih je dobro uklopiti u prostor, čak i kada su samostojeće, što lako možete postići uskladite li ih bojom i stilom, s drugim namještajem i detaljima u prostoriji.

Vjesalice Dom2

Hodnici ili kupaonice

Tako će se u moderno uređenom hodniku ili kupaonici s minimalističkim namještajem najbolje uklopiti moderne vješalice od lima i kromiranih metalnih šipki, na koje je predviđeno vješanje klasičnih vješalica za odjeću. U interijeru uređenom u shabby chic ili klasičnom stilu najbolje će pristajati vješalice na stalku od drveta ili kovanog željeza.

Ukoliko vam ne manjka inspiracije i kreativnosti, možete i sami izraditi unikatnu vješalicu kojom ćete s ponosom ukrasiti svoj dom. U tome vam može poslužiti zanimljiva grana koju ste pronašli u šetnji šumom, obične vrtlarske vile, neiskorišteni komad drvene ograde ili vrata s kukicama za vješanje koja odavno skupljaju prašinu na tavanu.

Vaša će vješalica, neovisno jeste li ju kupili gotovu ili izraditi sami, sigurno lijepo ispuniti slobodan prostor te vam ponuditi korisno i praktično rješenje za vaše sitne probleme.

Interijeri

Osnovne značajke skandinavskog stila uređenja

Skandinavski stil je inspiriran načinom života, tradicijom, kulturom i dizajnom skandinavskih zemalja. Kako urediti stan u ovom stilu i kojih se pravila pritom trebamo pridržavati objasnila nam je arhitektica Sunčica Mastelić Ivić.

Stil jednostavnosti

S arhitekticom Sunčicom krenuli smo u skandinavsku ekspediciju. Iako je većini na spomen skandinavskog stila vjerojatno jasno o čemu se tu zapravo radi, dakle o jednostavnim rješenjima, odlučili smo na primjeru preuređenja jednog prostora potvrditi i utvrditi znanje.

Ako volite prozračne tonove i da svjetlo ulazi u prostor, te ako volite jednostavnost umjesto sitnica koje vam opterećuju interijer, onda je za vas skandinavski stil. Međutim, ako volite glamurozne interijere i ako želite svojim interijerom ostaviti nekoga bez daha, onda skandinavski stil nije za vas.

Karakteristike skandinavskog stila

Skandinavski stil voli svijetle tonove. Nadalje, skandinavski stil ne trpi namještaj velikih dimenzija i formata. Taj namještaj, u smislu dekora i tekstura, voli jake teksture koje su ugodne pod rukom, kao da ste se zavukli u toplu dekicu, a pored vas je ugodan jastuk.

Nadalje, ovaj stil voli biljke u prostoru. U dugim zimskim noćima pružit će vam toplinu jer skandinavski stil preferira keramičke detalje ručne izrade, voli rasvjetu sa širmovima koji propuštaju svjetlo. Nema velikih kontrasta, a ako pričamo o detaljima trebate biti oprezni, a pažnju dajte biljkama.

Skandinavski stil odraz je skandinavskog načina života

Osnovne značajke skandinavskog stila proizlaze iz skandinavskog načina života na koji naravno utječu i hladnija klima, kraći dani te polarne noći.

Moramo znati kako te zemlje nemaju veliku količinu sunčanog svjetla i topline, pa su Skandinavci uvijek u svojim interijerima pokušavali dovući što više vanjskog svjetla sunčeve topline u svoje prostore. Također, svojim načinom života htjeli su razviti određeni dizajn i uređenje interijera s kojim će potaknuti jednostavnost načina života.

Globalni trend

Počeci svjetske prihvaćenosti skandinavskog stila kreću još u razdoblju iza Drugog svjetskog rata kada je sa pojavom masovnije proizvodnje te potrebom da se što više kvalitetnog, ali jednostavnog namještaja proizvede tako da je svima dostupan, a bogata ponuda dostupna je i u Lesnini XXXL.

Treba napomenuti da su Skandinavci također bili posvećeni dizajnu, a tome svjedoče radovi njihovih važnih dizajnera arhitekata, kao što je primjerice Alvar Aalto ili Arne Jacobsen. Njihovi komadi namještaja poput sofa ,naslonjača, stolaca, i danas se koriste te predstavljaju vrijedne bezvremenske klasike koji vrijede ne samo u skandinavskom stilu, već i u drugim stilovima uređenja.

Biljke kao glavna dekoracija

S obzirom na to da ovaj stil zapravo nije navikao na dekoriranje prostora, Skandinavci biraju biljke koje imaju veliku ulogu u obogaćivanju i dekoriranju prostora.

Skandinavski stil predstavlja promišljeni dizajn, vrlo je funkcionalan i predodređen da traje.

Nastavite čitati

Interijeri

Savršenstvo svjetla s omiljenim pogledom ili uspomenom

Sljedeća pametna rješenja dolaze nam iz Njemačke. S inovativnim Led rasvjetnim panelima vaš dom može zasjati u potpuno novom svjetlu. Kada se radi o atmosferskoj rasvjeti, za vašu kreativnost uistinu više nema ograničenja.

Dodatno naglasite mjesta i predmete koje volite

Završio je radni dan, ulazimo u svoj savršeni dom, u naš svijet. Svijet ispunjen našim uspomenama, predmetima, fotografijama. Usmjeravamo pogled na mjesta koja nas vesele i opuštaju. Njih sada možemo još dodatno naglasiti s rješenjima koja dolaze u obliku led rasvjete, a Kuzman Invision nudi bogatu ponudu.

Led svjetla mogu se primijeniti u dnevnim  boravcima, kao stropna rasvjeta, tada je to tzv. “sky panel” koji služi kao ambijentalno svjetlo, ali i glavno svjetlo u dnevnom boravku te se može mijenjati i u zvjezdano nebo.

Sami kreirajte ugođaj kakav želite

Ovisno o dobu dana i našem raspoloženju, sami stvaramo ugođaj, od jutarnjeg izlaska sunca, do noćnog zvjezdanog neba. I barem na tren, putujemo u drugi svijet. Čak i za vrijeme tuširanja.

U interijeru led svjetla mogu se primijeniti i kao stjenka tuša u kupaonici, ali i kao izolacijski panel na podu, između npr. kamina i poda.

Mogu predstavljati krošnju, mogu biti pogled s našeg omiljenog mjesta, ili pak prizor iz daleke zemlje gdje smo bili na putovanju iz snova. Mjesto s našeg najdražeg godišnjeg odmora ili mjesto gdje se tek spremamo otići.

Svako ponaosob može izabrati ili “uhvatiti” neki dio svog života ili neki pejzaž svojim mobitelom. Tada se ta slika može projicirati na staklo koje se obradi i dobijete takvu projekciju koja izgleda kao da ste tamo.

Brojne opcije i mogućnosti

Od zidnih led elemenata s vašom individualnom fotografijom, led rasvjete za kuhinjske zidne obloge s fotografijom ili uzorkom, podnih ploča do stropne rasvjete s oplatom od pravog kamena.

Fasadni panel također nam daje mogućnost mijenjanja boja.

Ogledalo koje je sastavni dio svake kupaonice, može se integrirati svjetlo koje može biti od hladno bijelog do toplog žutog svjetla. 

Osim interijera, možemo osvijetliti i eksterijer

Led elementi podržavaju moderni stakleni karakter arhitekture. Kad padne mrak, svjetlosni efekti pružaju impresivne naglaske, osvjetljuju fasade i prikazuju ih  potpuno u novom svjetlu.

Svaki panel ima garanciju 5 godina. Svi su otporni na temperature, vodu, sve vremenske utjecaje. Također, ovi paneli su potpuno drugačiji od drugih.

Inovativna led svjetla

Proizvodi Kuzman Invisiona inovativni su po tome što u odnosu na sve druge led rasvjete i panele u cijeloj svojoj difuziji svjetlosti svijetle isto. Prijenos svjetlosti sa jednog kraja panela na drugi je ravnomjeran. Tako on svijetli u punoj svojoj širini i dužini istim intenzitetom.

Zato neka bude svjetlo! Neka bude život. Baš onakav kakav vi želite. Onako kako vi želite da zasja i da svijetli.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice