Povežimo se

Interijeri

Oronuli stan u Splitu pretvoren u lukzusni dom

Glavni zahtjev investitora je bio moderan stan, ali koji će biti bezvremenski

Vodimo vas u Split, gdje smo snimili stan u kojem se odmah vidi da je ruka arhitekta zaslužna za svaki detalj. Arhitektica i produkt dizajnerica Mira Matulović Burazin, od oronulog stana iz 1973. godine stvorila je luksuzni stan čiji pogled puca ravno na more.

Pretvoriti devedesetak kvadrata stana iz 1973.u luksuzan i svevremenski interijer, bio je izazov stavljen pred arhitekticu i produkt dizajnericu Miru Matulović Burazin.

Mira-Matulović-dom-na-kvadrat

Moderan, ali timeless stan

‘Glavni zahtjev investitora je bio moderan stan, ali koji će biti timeless, da sam dizajn ne ostari brzo. Ali opet da ima neke trenutke koji su jako moderni ali s godinama lako promjenjivi, a da sam kostur bude dosta klasičan’, kaže Mira Matulović Burazin, mag. ing. arhitekture, M14N.

Otvoreni koncept stana, s dosta prostora za obitelj i goste dobila je rezanjem zidova i smanjivanjem nekad velikog ulaznog hodnika. Stvorila je interijer prepun čistih linija i ugradbenih elemenata s mnoštvom skrivenog prostora za odlaganje.

tv-komoda-dom-na-kvadrat

‘To nam je omogućilo da se igramo s pojedinim elementima, tako da je TV komoda u vrlo neobičnoj roza boji, koja možda nije uobičajena za dnevne prostore, više se stavlja u nekakve dječje sobe, ali nam je omogućilo da bude dosta nenametljiv akcent s obzirom na ostatak prostora’, kaže.

Splitska arhitektica dizajnirala stol i kuhinju

Komoda u kojoj su skriveni uređaji koje trebamo, ali ih obično ne volimo vidjeti ispod TV prijemnika, je produkt dizajn ove mlade splitske arhitektice.

kuhinja-dom-na-kvadrat

Dizajnirala je i blagovaonski stol i kuhinju. Njene ideje kao i 90 posto namještaja u stanu realizirala je splitska tvrtka Šimundža&Co. koja već 40 godina radi namještaj po mjeri. Vrlo su dobri u izradi namještaja za luksuzne stanove, vile i hotele.

‘Volimo kada nam arhitekti daju zahtjeve, postave izazove, a opet s druge strane, sve detaljno iscrtaju, znaju sve potrebe svojih kupaca, imaju poprilično analiziranu, cijeli raspored unutrašnji ormara, samih ugradbenih elemenata u kuhinji i slično’, kaže Jelena Hrga, Šimundža&Co.

jelena-hrga-dom-na-kvadrat

‘Što manje zatovrenog prostora’

Koliko god je zahtjevno, toliko je opet zahvalno kad arhitekt ima kompletnu viziju jednoga doma.

Mirina vizija bila je petrolej plava kuhinja sa zlatnom napom i zlatnim ručkicama. S napom koju je sama dizajnirala, udovoljila je i jednom zanimljivom zahtjevu investitora.

zlatna-napa-dom-na-kvadrat

‘Što manje zatvorenog prostora, ali što više spremišta, što je vrlo oprečan zahtjev. Dobili smo to na način da smo većinu kuhinje zatvorili, osim dijela gdje nam je indukcijska ploča’, dodaje.

Gres ploče u kuhinji i kupaonici

Za oblaganje tog prostora koji zajedno s radnom površinom djeluje kao cjelina, koristila je veliko-formatne terrazzo pločice talijanske tvrtke Refin. Riječ je o gres pločama dimenzije 120×278 cm koje se koriste za izradu kuhinjskih radnih ploča. Izvođenje takvih ploča zna biti zahtjevno, ali jako su tražene u interijerima i djeluju vrlo atraktivno. Osim u kuhinji, koristila ih je i u kupaonici, ali i kao površinu blagovaonskog stola.

kupaonica-dom-na-kvadrat

‘Klijenti nisu htjeli previše komplicirati s bojama i uzrocima, nit vodilja je bila da bude što opuštajuće, pa sam ih nagovorila da sva keramika bude jednoobrazna, samo da se igramo tonalitetom ili veličinom granulata. Tako da same pločice, na terasi i kupaonicama su iste, istih dimenzija ali su različitih tonova’, pojašnjava arhitektica Mira.

Materijali laki za održavanje

Zahtjev investitora bili su i materijali laki za održavanje pa je visokokvalitetna keramika talijanske tvrtke Refin bila nepogrešiv izbor. U samoj kupaonici, željeli su hotelski, spa ugođaj koji je postignut uravnoteženom kombinacijom terrazzo pločica s malim fugama i namještajem boje svijetlog drva.

mira-matulović-dom-na-kvadrat

‘Ovo mi je najdraža kupaonica jer mislim da smo tu izvrsno postigli zahtjev za opuštajućom atmosferom od mojih investitora, u tome mislim da su mi najviše pomogao odabir pločica. Meni kao arhitektu bilo je vrlo važno da pločice koje smo odabrali budu kvalitetne, da imam potpuno povjerenje u tvrtku koja stoji iza njih, da imam veliki izbor, i ako ikakvih bude problema da znam da mogu se problemi riješiti’, nadovezuje se.

Kroz cijeli stan proteže se svijetli parket chevron uzorka koji zadovoljava početni zahtjev investitora da stan bude bezvremenski. Zlatna rasvjeta još je dan u nizu detalja koji ostvaruju zahtjev za modernim i luksuznim interijerom. 

‘Dovoljno prostora da dišu’

‘To im je bio dosta važan zahtjev, da imaju velike umjetnine, da ostavimo dovoljno prostora da one dišu, i da imaju slobodu, da se u njima može uživati, a da nisu previše dinamitne’, kaže.

spavaća-soba-dom-na-kvadrat

Velike umjetnine nalaze se i u spavaćoj sobi koja ima veliki ugradbeni ormar sa staklenim vratima. Njime je ponovno udovoljen zahtjev vlasnika da što manje stvari bude vidljivo. Cijeli stan ipak je trebalo prozračiti i nekim otvorenim namještajem, što je arhitektica učinila nesvakidašnjom bibliotekom.

biblioteka-dom-na-kvadrat

Maksimalno iskorišten svaki kutak stana

Sav ovaj namještaj po mjeri učinio je da interijer zrači skladom, a arhitektici omogućio da ostvari ideje i svlada izazov da maksimalno iskoristi svaki kutak stana i stvori bezvremenski interijer s modernim elementima koji se s godinama mogu mijenjati.

teretana-dom-na-kvadrat

Tako da ukoliko vama za nekih 15, 20 godine padne napamet promijenit vratnice, mi već sve mjere imamo u sustavu. Upravo zato, kasnije vam je znatno pristupačnije odvažiti se na renovacije’, kaže Jelena.

Ovaj stan s pogledom na more, nakon gotovo 50 godina zasluženo je dobio potpuno novo ruho. Za njega je vizija arhitektice, u simbiozi sa stručnom izvedbom namještaja po mjeri bila dobitna kombinacija. 

Oglas

Uređenje i opremanje

Evo kako odabrati najbolji namještaj za mali prostor

Odabirom pametnih rješenja i prilagođenih komada namještaja možete stvoriti udoban i funkcionalan prostor čak i u malim prostorima – evo kako

Samo zato što možete unijeti kauč kroz vrata, ne znači da je prave veličine za vaš prostor. Pronaći namještaj za mali prostor može biti izazovan zadatak, ali uz nekoliko smjernica možete postići funkcionalan i estetski ugodan ambijent.

Ovih nekoliko trikova o pronalaženju najboljeg namještaja za male prostore u bilo kojoj sobi uštedjet će vam puno stresa.

Tri mala stana kao odličan primjer pametnog i kreativnog uređenja

Pripazite da ne pretrpate prostor

Kada je riječ o strateškom odabiru veličine namještaja, dizajnerica Marlaina Teich kaže da uvijek trebate paziti da ne pretrpate prostor. Birajte više većih komada namještaja, umjesto da ga ispunjavate raznim malim stvarima. U ovom slučaju manje je više.

Dajte namještaju prostora za disanje,” kaže Teich. “Znam da može izgledati teško dok pokušavate sve uklopiti, ali trebate ostaviti dovoljno praznog prostora između.”

Mali stan uređen emocijama

Iskoristite visinu prostorije postavljanjem visokih ormara ili polica koje će pružiti dodatni prostor za pohranu bez zauzimanja puno poda.

Pobrinite se da svaki komad ima svrhu

Ako je prostor skučen, maksimalno iskoristite svoj budžet i kvadraturu tražeći višenamjenski namještaj. Korištenje višenamjenskog namještaja ima nekoliko prednosti, posebno u malim prostorima. Višenamjenski namještaj može se lako prilagoditi promjenama u vašim potrebama ili rasporedu prostorije. Na primjer, kauč na razvlačenje može služiti kao mjesto za sjedenje tijekom dana i kao krevet noću. Mnogi višenamjenski komadi namještaja uključuju dodatne mogućnosti za pohranu, što može pomoći u održavanju reda i organizacije u domu.

Transformacija životnog prostora kroz višenamjenski namještaj

Odaberite jednostavan i funkcionalan namještaj kako bi ostavili prostora za dekoraciju

Odabir jednostavnog i funkcionalnog namještaja omogućuje vam da maksimalno iskoristite vaš mali prostor, ostavljajući dovoljno prostora za dekorativne elemente. Jednostavan namještaj obično ima čist i elegantan dizajn koji se lako uklapa s različitim stilovima dekoracije. To stvara neutralnu osnovu na koju možete dodati dekorativne elemente poput slika, ukrasnih jastuka ili tepiha, što doprinosi estetskoj privlačnosti prostora. Manje kompleksni komadi namještaja mogu doprinijeti općem dojmu čistoće i organiziranosti prostora, čineći ga ugodnijim za boravak i lakšim za održavanje.

Obratite pozornost na proporcije

Pažljivo promišljanje o proporcijama pomoći će vam da maksimalno iskoristite svoj mali prostor, stvarajući funkcionalan i ugodan ambijent koji odgovara vašim potrebama i estetskim preferencijama.

Namještaj za mali prostor treba biti pravilnih proporcija u odnosu na veličinu prostorije. Veliki komadi namještaja mogu pretrpavati prostor, dok premali mogu djelovati neprimjereno. Na primjer, umjesto velikog kauča, razmislite o manjoj ljubavnoj sofi koja bolje odgovara dimenzijama prostorije.

Različite visine namještaja mogu stvoriti dinamičan izgled i iskoristiti vertikalni prostor. Visoki ormari ili police mogu pomoći u pohrani bez zauzimanja puno podne površine, dok niži komadi namještaja otvaraju prostor prema gore.

Kada kombinirate različite komade namještaja u prostoriji, važno je da njihove proporcije međusobno funkcioniraju. Na primjer, ako imate veći kauč, možda je bolje odabrati manji stolić za kavu kako bi se očuvala ravnoteža.

Slijedite “pravilo broja tri” koje će vam osigurati savršeno uređen dom

Nastavite čitati

Dizajn i trendovi

Kako urediti interijer u boho stilu? Koristite plavu boju, prigušen sjaj, puno dekora…

Nikad dovoljno jastuka, prekrivača i tepiha…

S arhitekticom Sunčicom Mastelić Ivić bili smo u Lesnini te uz jednu kutnu garnituru lude boje i naučili što je boho stil i koje su njegove glavne karakteristike. A da bi ga u potpunosti razumjeli, važno je znati zašto nosi baš taj naziv. Srećom, Sunčica sve to zna pa nam je demonstrirala slojevit, lepršav i interesantan stil uređenja interijera – boho.

“Naziv boho, naziv bohemijan, naziv la bohem se koristi još u 19. stoljeću i jedan od najpopularnijih primjera tog naziva je sigurno poznata opera velikog talijanskog skladatelja Giacomo Puccinija, njegova opera La Bohem sigurno znate sadržaj, dešava se u Parizu, dešava se među društvom umjetnika, slikara, pisaca koji žive vrlo siromašnim životom, tako je zapravo u to doba u nekim dijelovima Pariza i bilo. I u ono doba, u 19. stoljeću, u siromašnim četvrtima Pariza nastaje naziv la Bohem, nastaje, naziv boemski, nastaje naziv koji koristimo danas i kažemo da su takva vrsta umjetnika i stanovnika da su boemi.”, pojasnila je Sunčica Mastelić Ivić, dipl. ing. arh., koja vam u nastavku teksta otkriva sve što trebate znati o, i danas omiljenom, boho stilu!

Naziv boho veže se uz doseljavanje romskog naroda iz povijesne regije Bohemije u Francusku

Već samim time možemo se prisjetiti i razmotriti koji su to elementi koji raspolažu i koji vladaju boemskim, boho stilom uređenja. To znači da je taj stil raznorodan, ima određenu povijest i vezujemo ga nerijetko i uz intelektualce koji često putuju; po Orijentu, po bliskom, dalekom istoku, Africi i sa sobom donose doma predmete lijepe, ručne, umjetničke izrade.

Boho stil života i uređenja interijera znači da sjedite sa svojim prijateljima zavaljeni u sofe, niskoga sjedišta, da s njima vodite razgovore u sitne noćne sate, poduprti čašom nekog dobrog vina, obavijeni dimom cigare, boho stil vas uvodi u određena prisjećanja dalekih putovanja, prisjećanja iz knjiga… Boho stil ćemo vam pokušati približiti uz veliku kutnu garnituru, kakve se danas često nalaze u našim domovima.

Kutnoj garnituri dodani su zanimljivi orijentalne tepihe, prekrivači i puno jastuka

Uz tu kutnu garnituru postavit ćete primjerice jednu do dvije manje fotelje od ratana koje također podsjećaju na daleka putovanja, na bliski, daleki istok i Afriku i dobro se uklapa u ovaj boho stil kojega danas opisujemo.

Na ovom primjeru danas smo kutnu garnituru jedne intenzivno žute boje povezali s tamno plavom bojom koja je jedna od osnovnih boja boho stila, dakle, ja bih rekla da u boho stilu možete razgovarati o nijansama tamno plave boje pa sve do tirkizne boje uz nešto malo tamno crvene ili možete imati boho stil uređenja koji prevladava u tamno crvenim tonovima, ali i uz jednu i uz drugu skalu, uvijek lijepo možete kombinirati prirodnu boju lana i boju prirodnih vlati iz suhoga cvijeća, pletenih košara ili boju lana kakav je u prirodi, a to je boja pijeska.

Nikad dovoljno jastuka, nikad dovoljno prekrivača i nikad dovoljno tepiha u boho stilu. Ako birate tepihe, onda svakako neka sadrže skalu boja koja u sebi ima nijanse tamno plave ili tamno crvene, ali vodite računa da ti tepisi imaju dekor, da imaju orijentalan pristup i to s etno motivima.

Od sjajnih elemenata, boho stil voli prigušeni sjaj. To znači, kada govorimo o srebrnoj, zlatnoj boji koje se u nekim situacijama može miješati, vodite računa da srebrna i zlatna boja svakako budu prigušene; koristiti elemente koji su brušeni jer tako se postiže prigušeni sjaj. Od elemenata kojima dalje barata boho stil koje možete čak izvući iz nekih svojih davnih sjećanja ili nekih svojih spremišta iz 70-ih godina je svakako upotreba makramea.

Boho stil teži stvaranju udobne i opuštene atmosfere, a njegova ključna karakteristika je spajanje različitih stilova i kultura u harmoničnu cjelinu.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice