Povežimo se

Interijeri

Novi aparthotel s pogledom na Opatiju i Kvarner

Sjajan primjer obnove ruha povijesne građevine

U Hrvatskoj je puno starih građevina neiskorištenog potencijala. Razlog tome često su nesređeni papiri, cijena objekta i obnove, ali i nedostatak ideje u što ih i kako pretvoriti. Sjajan primjer obnove ruha povijesne građevine, iznutra uređene u modernom stilu, pronašli smo na ulazu u Opatiju.

opatija-hotel-dom-na-kvadrat

Nakon dugogodišnje inozemne karijere u visokom hotelskom biznisu, Riječanin Davor Bobinac odlučio je ovu donedavno uspavanu ljepoticu u Preluku kraj Opatije pretvoriti u vrhunski apart-hotel.

‘Nakon 30 godina rada u Švicarskoj i bavljenja hotelijerstvom, a još uvijek sam radno aktivan, odlučio sam uložiti nešto u Hrvatsku. Tražio sam lokaciju, da je uz more, da je blizina Opatije ili sama Opatija i odlučio sam kupiti ovaj objekt. On je bio na licitaciji i mislim da sam napravio dobar potez što sam to uradio’, kaže Davor.

opatija-hotel-dom-na-kvadrat

Prema nekim izvorima, ovo je prvotno bio samostan riječkih augustinaca, a nakon toga i zgrada talijanske Finanze, te upravna zgrada kamenoloma.

‘Zgrada je uvijek bila u funkciji dok nije na kraju totalno bila devastirana i kao takva je bila ruglo na ulasku u Opatiju. Samim tim sam bio sretan da sam mogao tako nešto napravit. Čak su mi stari Vološčani su mi rekli da se to zvalo Bella Villa. Ljudi su bili oduševljeni da se to ponovo vratilo’, dodaje.

12 luksuznih apartmana

Danas se zove Mare Sano Resort. Unutar obnovljenih povijesnih zidina, krije se 12 luksuzno opremljenih apartmana.

opatija-hotel-dom-na-kvadrat

‘Želja nam je bila da proizvedemo građevinu koja će se decentno uklapati u okoliš, koja je zapravo dio nasljeđa nekog kulturnog. Znači u Rijeci svi znaju za ovu zgradu. Ona je uvijek bila neka tužna zgrada na zavoju. Pretvorili smo je u neku veselu građevinu sa veselim okolišem ali smo naravno tom zahvatu dali taj tehnološki dio koji je želja kad se otvore vrata da se pojavi skriveni svijet unutar postojećih gabarita zgrade koju smo naslijedili iz povijesti’, objašnjava Gordan Resan, glavni projektant.

Osim 1800 četvornih metara zgrade uređene prema najvišim standardima, Mare Sano nudi nešto jedinstveno.

opatija-hotel-dom-na-kvadrat

‘Mislim da je ovo jedina zgrada u Opatiji koja ima pogled na Volosko i na Opatiju. Iza je prostor koji nažalost šetači ili prolaznici ne vide, gdje imamo na gotovo tri tisuće kvadrata uređene parkove’, dodaje Davor.

Spoj povijesti i inovacije

‘Zgrada se sastoji od jednog ogromnog kompleksa iza koji se pretvara u klasične opatijske terase koje smo iskoristili maksimalno moguće, a zapravo smo ih naslijedili. Jako smo bili sretni kada smo vidjeli što to sve sadrži naša zgrada iza, pretvorili smo ih u prelijepe vrtove i terase, sunčališta, bazene, tako da smo nakon realizacije ovog projekta dobili jedan prelijepi kompleks jedinstven u Opatiji’, kaže Gordan.

Njegov šarm savršeno upotpunjuje  kolni ulaz uređen Wienerbergerovim brendom, Semmelrock Arte opločnicima u kojima se spaja povijesni izgled kaldrme i jedinstvena inovacija.

opatija-hotel-dom-na-kvadrat

‘Ovaj luk jedan se sastoji od četiri elementa i oni se znači mogu slagati u lepeze ili u valove. I kombinacijom ta četiri elementa sa različitih palet a se dobije ustvari unikatna površina’, objašnjava nam Marko Erstić, regionalni voditelj prodaje Semmelrock.

ARTE betonski opločnik tolerantan je na visoka opterećenja. ‘On ima posebno patentiran sistem utora i reški koje mi nazivamo ‘Einstein sistem.’ To su, utori i reške se kao kliješta uhvate jedno za drugo i prenose opterećenja znači, silu na veliku površinu’, dodaje Marko.

Odbran je brončano prošarani Arte opločnik slagan u lepeze. ‘Moj cilj i Davorova ideja je bila da taj prostor oko građevine pretvorimo u jedan javni prostor nalik nekom trgu, centra nekog grada’, kaže Gordan.

Savršeno uklapanje u koncept

‘Ja sam htio kaldrmu stavit ispred objekta i onda smo naišli na Semmelrockov jedan produkt, Arte koji nam je predivan i koji nam se uklapa u kompletnu koncepciju objekta’, tvrdi Davor. Od početka projektiranja do konačne izvedbe na terenu, inženjersku podršku pružao je Semmelrockov CAD odjel.

‘Kada se investitor odlučio za Semmelrock, napravili smo CAD nacrt sa ARTE opločnikom i znači napravili smo mu shemu slaganja i ono što je isto dosta bitno kod narudžbe, specifikaciju samih materijala, tako da gospodin točno zna koliko materijala mu treba za njegovu površinu’, dodaje Marko.

Zajedno s pripremom podloge, opločnik otporan na smrzavanje i sol, bio je postavljen za nekoliko dana.

opatija-hotel-dom-na-kvadrat

Slaganje je izuzetno brzo, nije kao kod stare kaldrme, gdje se mora svaka kockica posebno slagati ili stavljat ju u beton. Ovo se stavlja na pripremljenu drenažnu podlogu i sa ta četiri elementa postavi se prvi red i onda to jednostavno ide brzo slaganje‘, kaže Marko.

Probuđena prelučka ljepotica

Priprema podloge, iskapanje vrši se do razine smrzavanja, to ovisi u kojem dijelu države se nalazimo, negdje je potrebno dublje, negdje manje. I onda se stavlja šljunak isto ovisno o dubini iskopa, od 20 – 45 centimetara koji se nabija sa valjkom ili sa vibro pločom, a na njega ide tucanik 3 – 5 centimetara tucanika granulacije 4 – 8 milimetara i na njega se slažu opločnici. Opločnik se zatim fugira sa kvarcnim pijeskom i nabija se ponovno sa vibro pločom da bi taj pijesak utisnuo u fuge i da bi se stabilizirala kocka i da bi se ona iznivelirala, znači da bi bila ravna.

Ova predivna kaldrma novog doba, od ovog ljeta, bit će svjedok jednog lijepog razdoblja koje očekuje napokon probuđenu prelučku ljepoticu.

Oglas

Interijeri

Najljepši božićni doručak uz Villeroy and Boch

Čekanje je konačno gotovo, Božić je pred vratima! Blagdansko razdoblje donosi posebnu toplinu i radost, a božićnu atmosferu stvaramo ukrašavanjem svojih domova. Stol za božićni doručak može postati pravo malo umjetničko djelo, gdje se posebno ističu Villeroy and Boch dekoracije. 

Djed Božićnjak dolazi u posjet

Kad bi pričali o jednom  postavu kako će nam Djed Božićnjak doći na doručak, u postavu stola imamo saonice, znači nešto što nas podsjeća na djetinjstvo, možda će nam Djed Mraz odnosno Božićnjak doći sa vlakom, a jedna od najnovijih, najmodernijih tema definitivno, on će doći sa svojim okićenim autom, rekla je Mirela Sušić, dizajnerica cvjetnih aranžmana za vjenčanja. 

Božićno izdanje posuđa Villeroy and Boch budi ljubav prema tradicionalnom božićnom ozračju koje dijelimo s našim najbližima. Ovi posebni setovi posuđa ne samo da dodaju elegantnost blagdanskom stolu, već i bude osjećaj topline i zajedništva koji je jedinstven za blagdanski period. 

Villeroy and Boch posuđe nam svake godine pruža predivnu paletu tog božićnog posuđa gdje svaki detalj na tom tanjuru ili posuđu podsjeća na Božić. Tu su mali medenjaci, lizalice, mali borići, mašne, medvjedići, a svake godine se božićna kolekcija proširuje. Tu su prekrasne muzičke kutije, šalice, vrčevi i  Villeroy and Boch nam pruža da upravo u vrijeme Božića uživamo u njihovom posuđu, izjavila je Sušić za Dom na kvadrat.  

Kako dekoracijama ispričati božićnu priču

Dekoracija na božićnom stolu nikada nije previše. To blagdansko vrijeme nudi nam glamur, sjaj i sreću.

Božić je vrijeme kad nam Villeroy and Boch posuđe najavljuje svečanost, veselje i gozbu oko stola tako da nikad ne možemo pretjerati. Smatram da možete pustiti mašti na volju, ali svake godine birajte neku novu temu oko koje ćete ispričati svoju božićnu priču, kaže Sušić. 

Ja sam ove godine izabrala crnu kao podlogu na kojoj će posuđe, šalice, tanjurići doći do izražaja, a onda na tu crnu podlogu, kao baznu, temeljnu podlogu stavljamo te nekakve vesele detalje poput crvene, mahovine, poput šipka, da nam sve to zamiriši i da nas prilikom ulaska u prostor odmah osjetimo tu dozu Božića, nastavila je Sušić. 

Dodajte osobni pečat detaljima na stolu koji za vašu obitelj i goste imaju poseban značaj. Mirela se ove godine odlučila za slasne, zelene boriće. 

Zeleni borić iz razloga što se zeleni bor uvijek i ponavlja na Villeroy and Boch posuđu i dakle imamo ga u svim segmentima, šalice, salvete, čajnici, apsolutno zeleni bor uvijek je prisutan, objasnila je Sušić. 

Ukrasi za božićno drvce

Središnji element ukrašavanja doma uvijek je božićno drvce. Bez obzira odabirete li umjetno ili pravo, okitite ga s ljubavlju. 

Ja definitivno biram da lampice koje su na boru budu neutralne, zato što će svaki detalj biti vrlo poseban i osebujan. Tu će biti Villeroy and Boch medvjedić, anđeli, prekrasna zvona i bomboni, sve ono što nas podsjeća na Božić. Jako je bitno da taj bor izgleda vrlo putopisno i da bude pun uspomena, ispričala je Mirela Sušić. 

S ovim posebnim ukrasima stvaramo jedinstvenu atmosferu koja sjedinjuje tradiciju i suvremenost, dodajući poseban ugođaj iščekivanju Božića te radosti dijeljenja s obitelji i prijateljima. 

Nastavite čitati

Interijeri

Božićna čarolija u Ljubljani

Za Marku Karpan Božić traje cijelu godinu. Izložbeni prostor svoje trgovine Pro mak u Ljubljani počinje uređivati već u kolovozu, a uvijek krene od ideje kako svojim klijentima dočarati postavljanje i usklađivanje božićnih dekoracija u stvarnom prostoru. Njena božićna bajka prikazuje trendove i tradiciju uz obilje kreativnosti. 

Ove godine, kao i posljednje tri ili četiri godine, naglašena je zlatna boja. Zato sam napravila kombinaciju zlatna i bijela, zatim ide crvena, nakon nje ide bordo i ružičasta i zatim ove godine imamo puno noviteta, poput dekoracija u obliku slatkiša, ružičaste boje s kontrastom tirkizne, mint boje, žute. Taj Barbie svijet nas je privukao. Cijeli svijet je privukao, pa tako i nas mora privući taj Barbie film, rekla je Marka Karpan iz trgovine Pro Mak. 

Umjetna božićna drvca nove generacije

Sva okićena drvca u ovom prostoru su umjetna. Radi se o novom, izdržljivom i fleksibilnom materijalu koji se može oblikovati, stvarajući tako realniji dojam bora. 

Božićna drvca su nove generacije, nisu više napravljene od PVC-a već su polietilenska. Svaka grančica je za sebe napravljena pa jednostavno možemo dobiti različite vrste poput jelke, bora, ariša, sve vrste crnogoričnih drva. Imamo ih u različitim veličinama, od vrlo malih, od 90 centimetara ali mogu biti i manji, od 30 centimetara do tri metra, četiri metara, rekla je Marka. 

Marka je s nama podijelila nekoliko savjeta kako okititi božićno drvce, a prvo ćemo odabrati vrh. 

Matematika ukrašavanja božićnog drvca

Ove godine, kao i prošle, naglašavamo vrhove za borove da to nisu one klasične špice koje su se koristile zadnjih sto godina, i to je lijepo, ali danas nije potrebno s time podizati božićna drvca nego ih želimo napraviti raspršene, bogate, s različitim granama, cvijećem, pticama, s različitim dekoracijama, raširimo taj vrh, objasnila je Marka. 

Za idealno ukrašeno drvce, postoji jednostavna matematika koju treba pratiti ako ovakvu božićnu bajku želite napraviti u svom domu. 

Prvo si postavimo jednu centralnu kuglicu, na tu centralnu kuglicu u obliku trokuta postavljamo druge kuglice i unutar tog trokuta dobijemo prostor za iduću vrstu kuglica. I tako jednostavno te trokute ponavljamo preko cijelog drvca i tako se dobije jedno vrlo uravnoteženo božićno drvce, objasnila je Marka za Dom na kvadrat. 

Svaka jelka priča svoju priču, bilo da odiše klasičnim šarmom, slatkom slastičarskom kreativnošću ili razigranim šašavim detaljima, a svaki se ukras nadopunjava s drugim. 

Kako kombinirati ukrase za božićno drvce

Široka mašna obavijena oko cijelog božićnog drvca može biti vrlo efektna, ona napravi okvir u koji onda stavljamo ukrase. Također ih možemo rasporediti u trokute ili u spirale i dobijemo neki novi oblik. Takve nove stvari obično se rade za ugostiteljske objekte, za izloge trgovina, zato što su vrlo efektne i privlače klijente. Posebno se trudimo pokazati takve modele koji su učinkoviti za izloge. Te dekoracije nisu preskupe, ali su pridonijele prodaji, izjavila je Karpan. 

Ako su vaše kuglice različitih veličina, nije svejedno gdje ćete ih staviti, a Marka ima savjet kako postići atraktivan i raskošan izgled božićne jelke. 

Velike kuglice, najveće naravno, idu od dna pa sve do sredine gdje još uvijek idu velike kuglice, a zatim se nižu manje kuglice. Te velike kuglice stvaraju vrlo impozantna božićna drvca. One manje kuglice, od 6 centimetara, uopće ne raspoređujemo po boru, takve male kuglice, ako ih imate kod kuće, grupirajte ih u skupine po tri kuglice, različitih kombinacija, tako ćete dobiti od malih kuglica jednu veliku masu koju onda stavimo na božićno drvce, objasnila je Marka. 

Ispreplitanje svjetlosti i boja savršeno ukrašenih božićnih jelki u prostor unose radost i veselje stvarajući čarobnu atmosferu koja nas obuzima. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice