Povežimo se

Interijeri

Rasvjeta na skandinavski način

Kratki dani i duga razdoblja mraka te velike količine padalina, neke su od karakteristika nordijskog vremena. Unatoč tome, skandinavski interijeri su prozračni i veseli, a veliku ulogu u njihovom kreiranju ima i rasvjeta. Predstavljamo dizajnersku rasvjetu norveškog brenda rasvjetnih tijela Northern Lighting.

Izvor fotografija: northernlighting.no

Smješten na samom sjeveru Norveške, proizvođač rasvjetnih tijela Northern Lighting inspiraciju crpi iz nordijske kulture, društva i prirode, a opisuju ga kao razigran, maštovit i mladenački. Od svog osnutka 2005. godine, brend je lansirao desetke jedinstvenih modela koji se uklapaju u različite stilove uređenja.

Northern Lighting Dom2

Iza naziva “Norveška šuma” skriva se stolna i viseća lampa čije sjenilo krasi motiv borova i šumskih životinja. Sjenilo je izrađeno od tankog furnira breze ili bijelog jasena na koji su dezeni laserski urezani. Od ostalih kreacija u rustikalnom stilu valja izdvojiti malenu lampu “Spiff” za koju su dizajneri nadahnuće pronašli u starinskim drvenim igračkama. Lampa je izrađena od vrlo popularnog nordijskog materijala, hrastovine. Drveni dijelovi lampe međusobno su povezani mjedenim spojnicama čime se lampa može okretati u različitim smjerovima, no mjed utječe i na estetiku samog rasvjetnog tijela.

Northern Lighting Dom2

Ambijentalna lampa dizajnerskog dvojca Morten & Jonas, privlači pažnju svojim dizajnom, ali i nazivom – “Ispeci mi tortu” (eng. bake me a cake). Osim neobičnog imena, “Ispeci mi tortu” lampa ima i nesvakidašnjeg proizvođača. U suradnji Northern Lightinga i norveške preodgojne službe, došlo je do ideje kako će lampu izrađivati zatvorenici. Ime lampe inspirirano je uvijek popularnim zapletom iz svijeta animiranog i igranog filma, u kojemu majka svome sinu stavlja turpiju u tortu kako bi mu pomogla u bijegu iz zatvora. Cilj je bio stvoriti proizvodnju visoke kvalitete unutar norveških zatvora, a time i pozitivno utjecati na same zatvorenike.

Northern Lighting Dom2

Zidna LED lampa “Snakkes” objedinjuje nekoliko pametnih ideja: razigrani dizajn čini ju pogodnom za suvremene interijere kojima nedostaje malo hrabrosti i originalnosti. Osim pružanja svjetla, lampa funkcionira i kao svojevrsni “post-it” papir. Na prednjem dijelu lampe crnim markerom je moguće ispisati kratku poruku. Inače, “Snakkes” na norveškom znači “čujemo se poslije”.

Northern Lighting Dom2

“Scheisse” luster stoji na pola puta između umjetnosti i industrijskog dizajna. Svojim dizajnom ova viseća lampa odaje počast tradicionalnim žaruljama koje nam već dugi niz godina daju svjetlost i nesumnjivo su jedan od najznačajnijeg čovjekovog izuma. Dizajner lampe Hans Bleken Rud smatra kako tradicionalne žarulje nažalost nisu energetski učinkovite. To ga je potaknulo da eksperimentira sa svjetlom i sjenom, pozitivnim i negativnim oblicima te stvori lampu koja asocira na rasprsnutu žarulju.

Northern Lighting Dom2

Bistro nordijsko zvjezdano nebo u sumrak, inspiriralo je dizajnericu Anu Moser pri kreiranju lustera “Nova”. Riječ je o lusteru od puhanog stakla, napravljenog od tri sloja stakla: prozirnog, bijelog, prozirnog. Serija lustera sastoji se od tri modela koji nose imena po zvijezdama – Callisto, Miranda i Ophelia.

Northern Lighting Dom2

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Uređenje i opremanje

Na što sve obratiti pažnju pri odabiru stana za najam?

Neovisno o tome tražite li garsonijeru ili veći stan, važno je obratiti pažnju na ono što će vas u njemu zateći.

Pogodnosti za iznajmljivanje dolaze u različitim oblicima, u rasponu od perilice i sušilice rublja, najsuvremenijeg alarmnog sustava do kontrole štetočina svake dvije godine i privatnog parkirnog mjesta. Ako budete imali sreće, možda ćete pronaći i unajmiti stan sa svim navedenim pogodnostima.

Vjerojatnije je, međutim, da ćete morati odrediti prioritete ovisno o tome što vam je na kojem mjestu važnosti. Postavlja se dakle pitanje koje biste pogodnosti trebali staviti na vrh svog popisa?

Perilica posuđa

Nakon što ste iskusili čari perilice, teško je vratiti se ručnom pranju posuđa. Ručno pranje posuđa nakon dugog dana na poslu zadnja je stvar koju bi itko želio učiniti. Posjedovanje perilice posuđa ne samo da vam omogućuje da održavate svoje posuđe, a time i ostatak vaše kuhinje, čistim, već budući da perilica posuđa ne treba toliko vode kao ručno pranje posuđa, također vam pomaže smanjiti račun za vodu.

Protuprovalni alarmni sustavi

Posjedovanje alarmnog sustava može vam dati veći mir, ali profesionalne instalacije novih sustava mogu stajati stotine eura. Kako biste uštedjeli novac, tražite nekretninu koji dolazi s već ugrađenim alarmnim sustavom. I ne zaboravite pitati stanodavca koji su uvjeti za mjesečni nadzor. Neki stanodavci nude alarmni sustav, ali traže od stanara da plaćaju mjesečne naknade.

A postoje i druge sigurnosne pogodnosti koje treba provjeriti kao npr. ima li u stanu zasuna i prozorskih brava te detektore dima i aparate za gašenje požara. Sve što nedostaje, zatražite da se instalira. Ovo ne samo da će vaše iznajmljivanje učiniti mnogo sigurnijim, već će i vlasniku nekretnine osigurati jeftinije osiguranje.

Klima uređaji ili stropni ventilatori

Ako živite u području gdje ljetne temperature postaju nepodnošljive, imati klima uređaj nije samo pametno, već i neophodno. Mnogi noviji stanovi za iznajmljivanje imaju klima uređaje, ali ako ne, provjerite mogu li se ugraditi mobilne jedinice.

Samo imajte na umu da klima uređaji troše puno struje i mogu povećati vaš mjesečni račun. Kako biste uštedjeli na ovim troškovima, provjerite ima li stan za najam stropne ventilatore. Ljeti će stropni ventilator koji se vrti u smjeru suprotnom od kazaljke na satu većom brzinom cirkulirati kroz prostoriju, omogućujući vam da se osjećaj hladnoće čak i bez uključene klime.

Zimi postavite stropni ventilator da radi u smjeru kazaljke na satu pri maloj brzini kako bi se topli zrak zarobljen na stropu vratio u prostoriju. I dalje ćete morati koristiti grijanje u najhladnijim danima, ali jednostavnim pritiskom na prekidač možete smanjiti svoje potrebe za grijanjem.

Privatni parking

Iako kompleks za iznajmljivanje vjerojatno ima parkiralište, mogao bi biti pun vikendom, kada će stanari vjerojatno imati goste. Kako biste uvijek imali mjesta, potražite kompleks koji nudi rezervirana parkirna mjesta.

Dvorišni prostor

Ponekad vam je potreban svjež zrak! Potražite kompleks koji nudi dvorište ili, još bolje, bazen, tako da možete provoditi vrijeme vani, a da ne morate napuštati svoj kompleks i voziti se do najbližeg parka ili gradskog bazena.

Održavanje

Puknuta cijev, prepuni WC ili bojler koji curi mogu uzrokovati ozbiljnu štetu nekretnini i vašim stvarima. Blizina ekipe za hitno održavanje može smanjiti štetu i brzo vratiti vaš život u normalu.

U Hrvatskoj se rijetko može naići na nekretnine (zgrade i kompleksi) gdje rade ljudi na održavanju, stoga bi bilo mudro pitati stanodavca je li kontaktu s poduzećima ili osobama koje se bave hitnim intervencijama. Ova informacija mogla bi vam uštedjeti tisuće eura te vas poštedjeti glavobolje.

Nastavite čitati

Interijeri

Bliži se sezona grijanja – koju vrstu odabrati?

Približava nam se sezona grijanja i sad je idealno vrijeme za odabrati najbolju vrstu ogrjeva. Pevexovi stručnjaci donose nam kratki vodič o vrstama grijanja.

Najvažnija stavka kod odabira sustava grijanja je utjecaj na energetske račune. Kod nas se najčešće koristi grijanje na plin, struju, drva i pelete, a svaki sustav ima svoje prednosti i mane. Da biste odabrali idealan sustav za svoj prostor, trebali bi otprilike znati godišnju potrebu za toplinskom energijom.

Vodite računa o izolaciji prostora

Kod odabira načina grijanja prvo treba vidjeti kakva je izolacija prostora, koliko je stakla, kolika je visina stropa te kakva je izolacija objekta koji se grije. Zatim dolazi na red odluka o tome koje prostore grijati, treba li svaka prostorija imati jednaku ili različitu temperaturu. A onda na samom kraju provjeriti i dostupnost energenta.

Provjerite troškove instalacije i zahtjeve održavanja pojedinih sustava te cijene ogrjeva. To će dati jasan dojam o investiciji i njenoj isplativosti. Također provjerite postoji li mogućnosti spajanja odabranog sustava na postojeće instalacije. Peć na pelete mora biti spojena i na električnu energiju, dok peć na drva ne treba.

Pripazite na izbor dimnjaka

Ovlaštena osoba trebala bi dati suglasnost da se određeni dimnjak može koristiti za određenu svrhu. Također, odgovarajuće cijevi trebaju biti spojene na dimnjak. Peć je najčešći sustav grijanja, a pruža stabilan izvor topline tijekom zimskih mjeseci. U Pevexu možete pronaći peći na drva i pelete, što su dva najčešća odabira ogrjeva.

Drvo je jedna od najjeftinijih sirovina, 100% je obnovljivo, što znači da je lako dostupno i ekološki prihvatljivo jer je CO2 neutralan, a grijanje na drva idealno je za one koji trebaju konstantno zagrijanu prostoriju. Drvo daje posebnu toplinu i ugođaj domu, ali zahtjeva vrijeme za čišćenje i održavanje.

Sve popularniji peleti

Pelet je jeftiniji energent zbog čega postaje sve češći odabir. Peći na pelete nešto su skuplje od peći na drva, no tu jednokratnu investiciju opravdava njihov pametan način rada, ekološki prihvatljiv ogrjev te lijep dizajn.

Plinski sustavi imaju visoku učinkovitost ali i visoke račune. Uljni sustavi su jeftiniji za rad, no trebaju duže vrijeme zagrijavanja. Električni sustavi su praktični, ali mogu zahtijevati i dodatne troškove instalacije. Zato prije odabira razmotrite sve navedene parametre.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice