Bez kategorije
Najbolje ideje za ukrašavanje blagdanskog stola
Blagdanski stol je mjesto gdje ne samo da uživamo u gastro poslasticama, nego se i družimo s obitelji, prijateljima i dragim gostima koji nas posjećuju u vrijeme božićnih blagdana.

Stoga se u ovo vrijeme velika pažnja u svakoj obitelji posvećuje uređenju blagdanskog stola. A ukoliko vam nedostaje inspiracije za uređivanje vašeg blagdanskog stola, pomoći vam može Lesnina uz stručne savjete dizajnerice interijera Helene Gecl.
Za uređenje tradicionalnog blagdanskog stola ne trebate potrošiti puno novaca, a potrebno vam je samo malo mašte. Unesite dašak prirode u svoj dom i koristite zimske detalje poput češera, grana mirisnog zimzelenog drveća i grmlja. Umjesto klasičnih stolnjaka, za moderan blagdanski stol možete koristiti podmetače ili nadstolnjake, koje možete zamijeniti i finim ukrasnim papirom ili papirom za zamatanje. Odaberite moderan keramički servis, a stol ukrasite kuglicama i okruglim svijećama u dominantnim bojama, poslaganim po tanjurima, zdjelama ili na sredini stola.
Lijepo uređen blagdanski stol jednako je važan dio blagdanskih svečanosti kao i dekoriranje ostatka doma, stoga bi njegov izgled trebao biti u skladu s ostatkom interijera. No, koji god stil uređenja odabrali, važno je da se osjećate ugodno i opušteno kako biste na pravi način mogli uživati u blagdanskom duhu.
Bez kategorije
Danas je Badnjak, dan kojeg krase brojni običaji
Dio običaja je pao u zaborava, a dio ih se još uvijek njeguje.

Badnjak je dan uoči Božića kada se najčešće obavljaju posljednje pripreme za Božić. Čisti se kuća, kiti božićno drvce, peku kolači, radi francuska salata, jede bakalar. U ponoć se tradicionalno ide na polnoćku, a nakon na druženje. Ove godine morat ćemo bez toga kao i velikih obiteljskih okupljanja. No, pitanje je znamo li uopće što je Badnjak? I kakvi se običaji uz njega vežu?
Badnjak je posljednji dan Došašća. Sama riječ dolazi od riječi bdijeti, bdijeti čekajući rođenje Isusa Krista. Nekada se bdjelo uz svijeće u miru i tišini. Vjernici na ovaj dan poste, a na jelovniku je najčešće bakalar. Trpeza na stolu bi trebala biti bogata kako bi i naredna godina bila takva. Žene su na taj dan tradicionalno pekle kruh koji bi krasio stol sve do Sveta tri kralja.
Pred večer domaćin bi unio badnjak i slamu u kuću. Slama se tumači kao sjećanje, da se Isus rodio na slami, čime je simbol jasli u betlehemskoj spilji. U prošlosti se večeralo na slami na kućnom podu, pa se zato i danas, ispod stola za kojim se večera na Badnjak, stavi malo slame. Dok se ispod okićenog božićnog drvca stavljalo, a neki to još uvijek rade, žito. Na blagdanski stol stavlja se pšenica posijana na blagdan Svete Lucije.
Odlazak na polnoćku nije se propuštao. Nakon nje, običaj je bio da si ljudi međusobno čestitaju Božić. U nekim krajevima Hrvatske Božić su pjesmom po domovima čestitali koledari. Običaj koledovanja očuvan je u Dubrovniku.
Bez kategorije
Najšarmantnije kolibe u kojima bismo rado proveli zimu
Male su, simpatične i vrlo ugodne za boravak.

Iako nema zime, kolibe u planinama vrlo su atraktivno i poželjno mjesto za provesti zimske dane. Malo mira i tišine bez stresa i gradske vreve mnogima je lijek, a mi smo na Pinterestu pronašli baš takva mjesta. Možda dobijete inspiraciju i odlučite se na pothvat gradnje baš takve kolibe.
Naravno da moraju biti drvene i okružene drvećem.
Kako izvana, tako drvo dominira i iznutra. Rustikalni stil savršen je za ovakve kolibe jer im daje potrebnu toplinu i ugođaj.
A za još bolji ugođaj pobrinut će se i kamin koji je nezaobilazan u ovakvim kućicama. Ili pak peć na drva.
Tepisi i krzno utoplit će i najhladnije zimske dane i noći.
A u ovo vrijeme ne smiju se zaboraviti ni božićni ukrasi.
You must be logged in to post a comment Login