Kreirajmo dom zajedno
LJETNI VODIČ Doznajemo koja se pića piju iz kojih čaša
Sva su pića finija kada ih pijemo iz odgovarajućih čaša
Od ležernih ljetnih druženja s prijateljima, preko opuštanja poslije ručka do svečanih večera. Svaka ova situacija traži odgovarajuće piće, a time i odgovarajuću čašu. Imamo vodič. Ljeti često posežemo za raznim pićima, a sva su finija kada se piju iz odgovarajućih čaša.
‘Čaša doprinosi tom dijelu da sve izgleda elegantno i lijepo, tako u ovom našem slučaju imamo kristalne čaše za sok koje su idealne za ove vruće dane gdje nam prija puno voća, leda i finih pića, naravno’, priča nam Ika Jurić iz Lesnine.

Za ležernije zabave ljeti, tu su i kokteli. ‘Kad poželimo fine vrtne ljetne zabave ili smo na moru, uvijek dobro dođu čaše za koktel koje onako podižu atmosferu. Zašto izabrati ovakvu čašu, zato što su one fine tanke, možete ih lako dekorirati s puno dodataka, kockica leda u boji ili voća ili drugih dodataka koja stavljamo u ta pića’, dodaje.
Ljeto je vrijeme za pivo
Osim toga što su kristalne i vrlo tanke, u njima to i vrlo elegantno izgleda. Tijekom ljetnih vrućina često želimo uživati i u okusu najdražeg piva. Punina njegova okusa najbolje dolazi do izražaja kada ga se pije iz kvalitetne pivske čaše.

‘Dakle, sve ovisi od društva koje imamo. Ako je to nekad društvo koje više preferira pivo, tu su zapravo klasične koje su za pivo i vrlo tanke, koje onako mogu biti pogodne za sve prilike. Osim toga imamo i posebne čaše ako netko konzumira posebnu vrstu pića, tu su fine čaše koje imaju lijepo tanko staklo gdje aroma piva dolazi u većem i jačem intenzitetu’, pojašnjava nam.
Drugačiji doživljaj
Ljubitelji piva, s guštom je vole popiti iz krigle. Doživljaj pijenja piva iz one kristalne, sigurno će biti poseban. Iz kvalitetnih čaša, svoj omiljeni napitak, pogotovo tijekom dugih ljetnih večeri, vole piti i vinoljupci.

‘S obzirom da za vino ima cijela paleta čaša, uvijek je najbolje krenuti od čaša koje su onako za posebna vina. Tipa za burgundac., dakle, to su ovako malo veće čaše s oblastim okruglim izgledom i one su nekako najpogodnija za ta posebna vina, crni pinot i tako dalje’, govori Ika iz Lesnine.
Čaša za crno vino uvijek je veća
Čaše za crno vino, valja razlikovati od onih za bijelo, osobito kada dolaze iz iste linije. ‘Ako su servirane i za crno i za bijelo vino, dakle čaša za crno vino je uvijek nekako veća od čaše za bijelo vino’, ističe.

Za romantične i nostalgične trenutke tu su i deblje kristalne vinske čaše koje izgledom podsjećaju na vremena kada je vrijeme teklo sporije i kada se imalo više vremena za druženja. Danas vrijeme za druženja najčešće nađemo vikendima, pogotovo ljeti.
Čaše od termo stakla
‘Ako želimo produžiti neka svoja obiteljska druženja, to obično radimo uz nekakvu dobru kavu. U ovom slučaju imamo posebne čaše koje su rađene od termo stakla, koje su rađene ručno, ali od duplog stakla. To mogu biti čaše za capuccino, za espresso, kave s mijekom ili ledene kave koje su danas jako popularne’, tvrdi.

Bor-silikatno staklo od kojeg su napravljene, zadržat će toplinu napitka unutar staklene šalice koja će izvana ostati hladna. To će omogućiti nesmetano uživanje u omiljenom napitku tijekom predivnih ljetnih dana koji su pred nama.
Kreirajmo dom zajedno
Kako ispeći savršenu pizzu kod kuće – u pećnici, pizza peći ili na roštilju!
Ne treba vam krušna peć za pizzu kao iz restorana!

Domaća pizza jedan je od najomiljenijih obroka, a dobra vijest je da ne morate imati krušnu peć da biste postigli vrhunski rezultat. Bilo da koristite klasičnu pećnicu, specijaliziranu peć za pizzu ili roštilj – uz nekoliko ključnih koraka i dobar recept, i vaša kuhinja može zamirisati poput talijanske trattorije.
Kako pravilno postaviti stol? Savjeti i trikovi poznate bloggerice
Kako pripremiti tijesto za pizzu?
Savršena pizza počinje savršenim tijestom. Osnova je jednostavna, ali proces zahtijeva malo strpljenja:
1. Aktivacija kvasca: U zdjelu stavite malo mlake vode, prstohvat šećera i žlicu brašna. Dodajte kvasac i pričekajte da se zapjeni.

2. Izrada tijesta: U kvasac postupno umiješajte 00 brašno ili manitoba brašno,sol i ostatak vode. Mijesite dok ne dobijete meko, elastično tijesto koje se ne lijepi za ruke.

3. Dizanje: Pokrijte tijesto krpom i ostavite ga da se diže na toplom dok se ne udvostruči.

4. Oblikovanje: Nakon dizanja tijesto ponovno premijesite na pobrašnjenoj podlozi i oblikujte ga rukama, bez valjka, kako bi ostalo prozračno.

Nadjev: jednostavno i ukusno
Na razvlačeno tijesto namažite pasiranu rajčicu pomiješanu s origanom. Zatim dodajte ocijeđenu mozzarellu sobne temperature i malo naribanog sira. Nadjev uvijek rasporedite ravnomjerno i ne pretjerujte s količinom – tako ćete postići idealnu ravnotežu između hrskavog tijesta i sočnog središta.

1. Kako ispeći pizzu u pećnici
Ako nemate posebnu opremu, pećnica može biti savršen alat – uz pomoć jednog dodatka – kamena za pizzu.
Zagrijavanje: Prije pripreme nadjeva, uključite pećnicu na najvišu moguću temperaturu (250–300 °C). Kamen za pizzu stavite da se grije s pećnicom.
Pečenje: Kada je pizza spremna, stavite je na vrući kamen i pecite oko 5 minuta. Kamen pohranjuje toplinu i ravnomjerno je prenosi na tijesto, omogućujući brzo dizanje i stvaranje hrskave korice.
Savjet: Vrijeme pečenja ovisi o debljini tijesta i količini nadjeva – pazite da pizza ne izgori po rubovima, a ostane sirova u sredini.


2. Kako ispeći pizzu u pizza peći
Za one koji žele pravu pizzerija-atmosferu kod kuće, pizza peć je najbolji saveznik.
– „Peći za pizzu imamo raznih modela. Vrlo su moderne, lijepog dizajna i idealne za terase i balkone,“ kaže Irena Majić, prodajna savjetnica iz Lesnine. „Male su i lagane, pa ih se lako prenosi – čak i u vikendice na moru.“
Brzo zagrijavanje: Pizza peći dosegnu temperaturu i do 400 °C za otprilike 15 minuta.
Ekspresno pečenje: Pizza je gotova za samo jednu minutu, uz savršeno pečene rubove i dno.
Gorivo i lokacija: Peći mogu raditi na plin ili pelete, a koriste se isključivo na otvorenom – idealne su za natkrivene terase.
Dodatna oprema: U kompletu često dolaze vatrostalni kamen, lopatice, škare, noževi i daske za serviranje pizze – sve što je potrebno za pravi mali kućni pizzeria doživljaj.


3. Kako ispeći pizzu na roštilju
Ako već imate roštilj, uz kamen za pizzu možete lako ispeći pizzu i na dvorištu.
Sve što vam treba za idealan početak roštilj sezone
Priprema: Ugrijte roštilj na maksimalnu temperaturu i stavite zagrijavati kamen za pizzu.
Pečenje: Kada kamen postane dovoljno vruć (najmanje 250–300 °C), pažljivo spustite pizzu na kamen i pecite je zatvorenog poklopca.
Prednost: Roštilj simulira efekt krušne peći – posebno ako je opremljen poklopcem i termometrom. Rezultat je pizza hrskavih rubova i intenzivnog okusa.

Kako ispeći savršenu pizzu kod kuće? Svaka metoda ima svoj šarm
Bez obzira koristite li pećnicu, pizza peć ili roštilj – ključ savršene pizze kod kuće je u dobro pripremljenom tijestu, jednostavnom nadjevu i jakoj, stabilnoj toplini. Investicija u kamen za pečenje ili specijaliziranu peć dodatno će podići vašu kulinarsku igru – a i dojam na goste.

Dodaci koji olakšavaju posluživanje pizze
Osim peći i kamena, ljubitelji domaće pizze često investiraju i u pribor koji olakšava pripremu i posluživanje:
Lopatice za pizzu – izrađene od nehrđajućeg čelika ili aluminija, omogućuju sigurno i jednostavno umetanje i vađenje pizze iz peći.
Noževi i kotačići za pizzu – za precizno rezanje, bez razvlačenja nadjeva ili oštećivanja tijesta.
Škare za pizzu – sve popularnija alternativa klasičnim kotačićima, idealne za tanja tijesta i serviranje ravnih komada.
Drvene daske ili kamene ploče za posluživanje – funkcionalne i dekorativne, čine pizzu atraktivnom i na stolu.
Za potpuni doživljaj pizze kod kuće – od pečenja do posluživanja – vrijedi imati sve pri ruci. Domaća pizza tada postaje više od obroka: postaje ritual koji okuplja.
Kreirajmo dom zajedno
Najčešće greške pri kupnji namještaja – i kako ih izbjeći
Odabir namještaja za dom je više od odlaska u trgovinu i zaljubljivanja u prvi komad

Kupnja namještaja ne bi smjela biti rezultat impulsa, već pažljivo isplaniran korak u stvaranju funkcionalnog i skladnog doma. Bez obzira na to uređujete li novi prostor ili mijenjate samo jedan komad, odabir namještaja nosi brojne zamke koje lako mogu pokvariti krajnji dojam – i otežati svakodnevno korištenje.
Odabir namještaja bez mjerenja – greška broj jedan
Jedna od osnovnih grešaka je zanemarivanje mjera prostora. I najljepši komad namještaja gubi svoju vrijednost ako jednostavno – ne stane.
„Metar je esencijalni alat koji uvijek morate nositi sa sobom“, savjetuje arhitektica Sunčica Mastelić Ivić. No nije dovoljno da sofa, ormar ili stol samo fizički stanu – treba ostaviti i prostor oko njih kako bi se prostorija mogla slobodno koristiti i disati.

Funkcija ili forma? Idealno – oboje
Kod odabira namještaja često se vodi bitka između estetike i funkcionalnosti. Sofa može izgledati fantastično, ali ako je preniska, preudobna ili preduboka, svakodnevna uporaba postaje napor. S druge strane, vrlo praktičan komad može potpuno narušiti estetiku prostora ako se ne uklapa vizualno. Ključ je u balansu, a odluka što je važnije ovisit će o vašim prioritetima – udobnosti, izgledu ili oboma.

Osobne preferencije boja ne znače nužno dobar interijer
Jedna od čestih grešaka pri odabiru namještaja jest izbor boje prema vlastitom ormaru, a ne prostoru.
Volite nositi zelenu? To ne znači da će zelena kuhinja ili sofa funkcionirati u vašem domu. Boje koje dobro izgledaju na nama ne moraju odgovarati našem interijeru.
Izbor boja i materijala ključ su uspješnog uređenja interijera
Umjesto impulzivnih odluka, preporučuje se odabir svjetlijih ili tamnijih neutralnih tonova, uz pažljivo dodavanje akcentnih boja.

Gledajte širu sliku
Prilikom kupnje pojedinačnih komada namještaja često zaboravljamo cjelinu.
Rasvjetno tijelo, stol ili regal koji su sami po sebi lijepi, mogu djelovati potpuno promašeno ako ne komuniciraju s ostatkom prostora. Prije kupnje važno je sagledati sve elemente interijera – što već imate, a što planirate nabaviti – kako bi prostor bio skladan i zaokružen.

Stručna pomoć kao prevencija grešaka
Ako niste sigurni u svoje odluke, uključivanje stručnjaka može uštedjeti vrijeme, novac i živce. Arhitekt, dizajner interijera ili projektant pomoći će vam da razradite plan uređenja, uskladite funkcionalnost s estetikom i izbjegnete uobičajene pogreške koje kasnije teško (i skupo) ispravljamo.
Odabir namještaja je više od odlaska u trgovinu i zaljubljivanja u prvi komad. To je proces koji traži planiranje, mjerenje, razmišljanje o funkciji i estetici, kao i širu sliku prostora. Ako želite dom koji će vas služiti godinama – vrijedi mu pristupiti ozbiljno.