Povežimo se

Interijeri

Lampe za originalne interijere

Pri ulasku u neku prostoriju u večernjim satima, automatski ćemo posegnuti za prekidačem i upaliti svjetlo. No osim što će nam olakšati snalaženje u prostoru, rasvjetna tijela u interijeru imaju i snažnu estetsku ulogu.

 

Funkcionalnost i estetika glavne su odlike rasvjetnih tijela. I dok je primarna funkcija rasvjetljavanja prostora ostala ista, tijekom godina mijenjao se dizajn, ali i organizacija rasvjete u interijeru.

Nekoć je jedan luster postavljen na centralnom mjestu na stropu zadovoljavao osnovne potrebe, no današnji trendovi stavljaju naglasak na kombiniranje podne, stropne i zidne rasvjete, ovisno o efektu koji želimo postići. Više strateški raspoređenih rasvjetnih tijela vizualno će povisiti ili sniziti strop ili optički povećati cjelokupni prostor.

Dijelovi stana koji su sakriveni u sjeni vizualno nestaju, a što su izvori svjetlosti bolje organizirani to će prostorija izgledati veća. Centralno svjetlo u dnevnoj ili spavaćoj sobi ravnomjerno će raspršiti zrake svjetlosti, a takvu rasvjetnu shemu nadopunjuju podna lampa postavljena uz sjedeću garnituru ili lampa na pisaćem stolu koja neobičnim dizajnom unosi novu dinamiku u dom.

Od materijala staklo je palo u drugi plan, dok su sve atraktivniji umjetni materijali, otporni na visoke temperature. Karakterizira ih veća elastičnost, što dizajnerima pruža brojne nove mogućnosti oblikovanja.

Moderne lampe najčešće su izvedene u neutralnim bojama, jer tako pružaju najbolje osvjetljenje. Lampe s obojenim sjenilima poslužit će kao atraktivan ukras, no njihova svjetlost nije pogodna za centralno osvjetljenje ili kao lampa za čitanje.

Poznata svjetska imena u svijetu rasvjete u potrazi za sljedećim hitom, inspiraciju crpe iz različitih, na prvi pogled neočekivanih izvora. Norveški brend rasvjetnih tijela Northern Lighting tako uspješno kombinira razigrani dizajn s elementima nordijske prirode i kulture. Iza naziva “Norveška šuma” skriva se stolna i viseća lampa čije sjenilo krasi motiv borova i šumskih životinja. Sjenilo je izrađeno od tankog furnira breze ili bijelog jasena na koji su dezeni laserski urezani.

 

Lampa Dom2

 

Zidna LED lampa “Snakkes” objedinjuje nekoliko pametnih ideja: u suvremene interijere unosi dozu hrabrosti i originalnosti, no lampa funkcionira i kao svojevrsni “post-it” papir. Na njenom prednjem dijelu crnim markerom moguće je ispisati kratki podsjetnik ili poruku za ukućane.

 

Lampa Dom2

 

Za talijansku tvrtku Foscarini dizajniraju manje poznati mladi dizajneri, ali i renomirana imena poput Ferruccia Lavianija, Toma Dixona i Karima Rashida. Od svjetski poznate lampe Havana koja je svoje mjesto našla u muzeju Moderne umjetnosti u New Yorku, do kultne lampe “Ptičica” dizajnerskog dvojca Palomba, maštovitim dizajnom Foscarini unosi raznolikost u sve tipove interijera.

 

Lampa Dom2

 

Ljepljive lampe dizajnera Chrisa Kabela, kako im i samo ime kaže funkcioniraju kao naljepnice. S poleđine je potrebno ukloniti zaštitni pokrov, a lampu nalijepiti na zid, vrata ili bilo koju drugu ravnu površinu u stanu.

Dizajner Pieke Bergmans inspiraciju je pronašao u vodi. Posebnost njegovih lampi leži u žaruljama koje ostavljaju dojam viskoznosti i likvidnosti svjetla. Izgledaju poput divovskih kapi koje se prelijevaju po stolovima, stolcima i drugima elementima u prostoru.

Ljepota i položaj rasvjetnih tijela utjecat će na naš doživljaj nekog interijera i njegove atmosfere. Luster ili lampa šaljivog dizajna privući će svačiju pozornost i dopustiti nam da svoju osobnost izrazimo na jedinstven način.

Interijeri

Osnovne značajke skandinavskog stila uređenja

Skandinavski stil je inspiriran načinom života, tradicijom, kulturom i dizajnom skandinavskih zemalja. Kako urediti stan u ovom stilu i kojih se pravila pritom trebamo pridržavati objasnila nam je arhitektica Sunčica Mastelić Ivić.

Stil jednostavnosti

S arhitekticom Sunčicom krenuli smo u skandinavsku ekspediciju. Iako je većini na spomen skandinavskog stila vjerojatno jasno o čemu se tu zapravo radi, dakle o jednostavnim rješenjima, odlučili smo na primjeru preuređenja jednog prostora potvrditi i utvrditi znanje.

Ako volite prozračne tonove i da svjetlo ulazi u prostor, te ako volite jednostavnost umjesto sitnica koje vam opterećuju interijer, onda je za vas skandinavski stil. Međutim, ako volite glamurozne interijere i ako želite svojim interijerom ostaviti nekoga bez daha, onda skandinavski stil nije za vas.

Karakteristike skandinavskog stila

Skandinavski stil voli svijetle tonove. Nadalje, skandinavski stil ne trpi namještaj velikih dimenzija i formata. Taj namještaj, u smislu dekora i tekstura, voli jake teksture koje su ugodne pod rukom, kao da ste se zavukli u toplu dekicu, a pored vas je ugodan jastuk.

Nadalje, ovaj stil voli biljke u prostoru. U dugim zimskim noćima pružit će vam toplinu jer skandinavski stil preferira keramičke detalje ručne izrade, voli rasvjetu sa širmovima koji propuštaju svjetlo. Nema velikih kontrasta, a ako pričamo o detaljima trebate biti oprezni, a pažnju dajte biljkama.

Skandinavski stil odraz je skandinavskog načina života

Osnovne značajke skandinavskog stila proizlaze iz skandinavskog načina života na koji naravno utječu i hladnija klima, kraći dani te polarne noći.

Moramo znati kako te zemlje nemaju veliku količinu sunčanog svjetla i topline, pa su Skandinavci uvijek u svojim interijerima pokušavali dovući što više vanjskog svjetla sunčeve topline u svoje prostore. Također, svojim načinom života htjeli su razviti određeni dizajn i uređenje interijera s kojim će potaknuti jednostavnost načina života.

Globalni trend

Počeci svjetske prihvaćenosti skandinavskog stila kreću još u razdoblju iza Drugog svjetskog rata kada je sa pojavom masovnije proizvodnje te potrebom da se što više kvalitetnog, ali jednostavnog namještaja proizvede tako da je svima dostupan, a bogata ponuda dostupna je i u Lesnini XXXL.

Treba napomenuti da su Skandinavci također bili posvećeni dizajnu, a tome svjedoče radovi njihovih važnih dizajnera arhitekata, kao što je primjerice Alvar Aalto ili Arne Jacobsen. Njihovi komadi namještaja poput sofa ,naslonjača, stolaca, i danas se koriste te predstavljaju vrijedne bezvremenske klasike koji vrijede ne samo u skandinavskom stilu, već i u drugim stilovima uređenja.

Biljke kao glavna dekoracija

S obzirom na to da ovaj stil zapravo nije navikao na dekoriranje prostora, Skandinavci biraju biljke koje imaju veliku ulogu u obogaćivanju i dekoriranju prostora.

Skandinavski stil predstavlja promišljeni dizajn, vrlo je funkcionalan i predodređen da traje.

Nastavite čitati

Interijeri

Savršenstvo svjetla s omiljenim pogledom ili uspomenom

Sljedeća pametna rješenja dolaze nam iz Njemačke. S inovativnim Led rasvjetnim panelima vaš dom može zasjati u potpuno novom svjetlu. Kada se radi o atmosferskoj rasvjeti, za vašu kreativnost uistinu više nema ograničenja.

Dodatno naglasite mjesta i predmete koje volite

Završio je radni dan, ulazimo u svoj savršeni dom, u naš svijet. Svijet ispunjen našim uspomenama, predmetima, fotografijama. Usmjeravamo pogled na mjesta koja nas vesele i opuštaju. Njih sada možemo još dodatno naglasiti s rješenjima koja dolaze u obliku led rasvjete, a Kuzman Invision nudi bogatu ponudu.

Led svjetla mogu se primijeniti u dnevnim  boravcima, kao stropna rasvjeta, tada je to tzv. “sky panel” koji služi kao ambijentalno svjetlo, ali i glavno svjetlo u dnevnom boravku te se može mijenjati i u zvjezdano nebo.

Sami kreirajte ugođaj kakav želite

Ovisno o dobu dana i našem raspoloženju, sami stvaramo ugođaj, od jutarnjeg izlaska sunca, do noćnog zvjezdanog neba. I barem na tren, putujemo u drugi svijet. Čak i za vrijeme tuširanja.

U interijeru led svjetla mogu se primijeniti i kao stjenka tuša u kupaonici, ali i kao izolacijski panel na podu, između npr. kamina i poda.

Mogu predstavljati krošnju, mogu biti pogled s našeg omiljenog mjesta, ili pak prizor iz daleke zemlje gdje smo bili na putovanju iz snova. Mjesto s našeg najdražeg godišnjeg odmora ili mjesto gdje se tek spremamo otići.

Svako ponaosob može izabrati ili “uhvatiti” neki dio svog života ili neki pejzaž svojim mobitelom. Tada se ta slika može projicirati na staklo koje se obradi i dobijete takvu projekciju koja izgleda kao da ste tamo.

Brojne opcije i mogućnosti

Od zidnih led elemenata s vašom individualnom fotografijom, led rasvjete za kuhinjske zidne obloge s fotografijom ili uzorkom, podnih ploča do stropne rasvjete s oplatom od pravog kamena.

Fasadni panel također nam daje mogućnost mijenjanja boja.

Ogledalo koje je sastavni dio svake kupaonice, može se integrirati svjetlo koje može biti od hladno bijelog do toplog žutog svjetla. 

Osim interijera, možemo osvijetliti i eksterijer

Led elementi podržavaju moderni stakleni karakter arhitekture. Kad padne mrak, svjetlosni efekti pružaju impresivne naglaske, osvjetljuju fasade i prikazuju ih  potpuno u novom svjetlu.

Svaki panel ima garanciju 5 godina. Svi su otporni na temperature, vodu, sve vremenske utjecaje. Također, ovi paneli su potpuno drugačiji od drugih.

Inovativna led svjetla

Proizvodi Kuzman Invisiona inovativni su po tome što u odnosu na sve druge led rasvjete i panele u cijeloj svojoj difuziji svjetlosti svijetle isto. Prijenos svjetlosti sa jednog kraja panela na drugi je ravnomjeran. Tako on svijetli u punoj svojoj širini i dužini istim intenzitetom.

Zato neka bude svjetlo! Neka bude život. Baš onakav kakav vi želite. Onako kako vi želite da zasja i da svijetli.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice