Uređenje interijera
Kuhinjska drobilica – tako mali, a tako moćan uređaj
U vrijeme kada je zbrinjavanje otpada postala goruća tema svakog kućanstva, mnogi se pitaju kako doskočiti problemu sortiranja biootpada zbog kojeg im se kuhinjom često šire neugodni mirisi. Najučinkovitije rješenje jest ugradnja drobilice, a Iverpan u svojoj ponudi nudi najbolje na tržištu.
Rješenje za zbrinjavanje biootpada
Oni koji su odrastali u devedesetima sigurno se sjećaju trenutka kad su u američkim serijama ugledali čudo zvano “drobilica”, kao i jeze od pomisli da bi im mogla zahvatiti ruku. Danas su drobilice hrane neizostavan dio modernih kuhinjskih interijera, a posebno su važne za sve ekološki osviještene pojedince koje brine problem zbrinjavanja bio otpada i neugodnih mirisa ostataka hrane koji se predugo zadrže u kuhinji.

Drobilica je jedan jako koristan moderan kućanski uređaj koji se montira na sudoper i koji nam služi da na jednostavan i brz način zbrinemo sav onaj sitni kućni bio otpad koji nam ostaje nakon obrade namirnica ili nakon samih obroka.
Drobilice funkcioniraju vrlo jednostavno
Otpad koji ubacimo kroz odvod u sudoperu upada u komoru u kojoj se nalazi disk koji se vrti i usitnjava ostatke hrane. Nakon usitnjavanja otpad odvodnom cijevi odlazi u kanalizaciju.


Na tržištu postoji više vrsta drobilica. Razlika je u snazi i motoru koji pokreće drobilicu. Imamo drobilice sa indukcijskim motorima koje su jako štedljive, a imamo i drobilice s permanentnim magnetskim motorima. To su motori koji su još učinkovitiji i koji još više štede energiju.
Mnoge drobilice danas se oplemenjuju ionima srebra
Tretiranje ionima srebra unutrašnjeg dijela drobilice zapravo služi tome da se dobije antibakterijska i antimikrobna zaštita dijelova drobilice kroz koji prolazi sam otpad.
Odlučite li svoju kuhinju oplemeniti drobilicom, ne smijete zaboraviti da ona zahtijeva poseban sudoper. Pri samom odabiru drobilice treba razmisliti o snazi motora.

Preporučuje se kupiti jače modele drobilica jer će dugoročno biti isplativije. Svaka malo jača drobilica bolje samelje te sitne ostatke koje imamo u kuhinji.
Pravilno održavanje uređaja
Odlučite li se za kupnju, trebali biste znati i ponešto o održavanju ovog uređaja.
Nije loše uključiti drobilicu svaki dan, makar je i ne koristili, iz razloga da se ostaci hrane i otpada koji su slijepljeni za stijenku drobilice još jednom isperu. Kada se drobilica pali, uvijek je preporučljivo upaliti i vodu tako da je voda jednom dnevno pročisti.

Isključivo za ubacivanje biootpada
Jednom kad drobilica stigne u vaš dom, vrlo je važno imati na umu da se u nju može ubacivati isključivo bio otpad.

Nije preporučljivo da se u drobilicu ubacuju bilo kakvi umjetni materijali od plastike, stakla, porculana, dijelova tanjur. To ne ide u drobilicu jer to nije kućni bio otpad. Također u drobilicu nije preporučljivo stavljati neke krupnije kosti, kao svinjske i teleće kosti jer se one ne mogu usitniti kroz samu drobilicu.
Jednostavno čišćenje
Što se čišćenja tiče, stvar ne može biti jednostavnija. Sudoper, odnosno otvor, treba tek posuti sodom bikarbonom i alkoholnim octom te ih na nekoliko minuta ostaviti da odrade svoju čaroliju. Nakon toga, ponovo pustite vodu i spremni ste provesti ostatak svog dana bez brige o sortiranju bio otpada.
Dizajn prostora, namještaja i dekoracija
Izlog, restoran ili hotel: Pravila dizajnerice za blagdansko uređenje poslovnog prostora
Kako postići da prostor ostane funkcionalan i profesionalan, a ipak svečan, otkriva nam dizajnerica evenata…
Blagdani unose poseban ritam i u naše domove, ali i u radne i javne ambijente, a advent u uredu, recepciji, salonu, hotelu ili restoranu ne bi djelovao autentično bez barem jednog pažljivo odabranog blagdanskog detalja.
Kako postići da prostor ostane funkcionalan i profesionalan, a ipak svečan, otkriva dizajnerica evenata i maloprodajnih prostora Manuela Javor, koja savjetuje kako pristupiti božićnom uređenju poslovnog prostora na način koji poštuje identitet brenda, dinamiku rada i doživljaj korisnika.
Manuela Javor vodi nas korak po korak do izrade vlastitog adventskog vjenčića
Dobro osmišljena dekoracija pritom ne samo da uljepšava prostor, nego i stvara ugodniji ambijent u kojem se blagdanska atmosfera prirodno osjeća.
Funkcionalnost i sigurnost kao ključna pravila
Manuela naglašava da je polazišna točka svakog blagdanskog uređenja poslovnog prostora razumijevanje načina na koji se on svakodnevno koristi. Prostor mora ostati prohodan, siguran i jednostavan za rad i kretanje.
„U javnom prostoru moramo voditi računa o sigurnosti i funkcionalnosti. Ne možemo se voditi samo osobnim stilom, nego sve moramo prilagoditi prostoru i ne pretjerivati. Uređenje uvijek mora biti u skladu s onim što se u tom prostoru zaista događa.“
Damjan Geber otkriva: Intuicija i analiza ponašanja oblikuju suvremeni prostorni dizajn
Takav pristup osigurava da se blagdanski duh osjeti, ali da prostor ostane praktičan i organiziran.

Trendovi koji obilježavaju božićno i blagdansko uređenje poslovnog prostora
Ovogodišnji trendovi posebno su prilagođeni poslovnim ambijentima jer naglasak stavljaju na jednostavnost, prirodne materijale i dugotrajnost dekoracija. Suptilne boje, prirodne teksture i elementi inspirirani zimom stvaraju atmosferu koja izgleda svečano, ali ne dominira prostorom.
Sve je popularniji monokromatski pristup – odabir jedne dominantne palete koja se lako uklapa u različite stilove interijera, od modernih ureda do toplih restorana i profinjenih hotelskih recepcija. Umjesto naglašene raskoši, naglasak je na detaljima koji stvaraju doživljaj i daju prostoru karakter.
Najveći trend, navodi Manuela, nije u određenoj dekoraciji, već u emociji koju prostor prenosi. Blagdansko uređenje poslovnog prostora treba pružiti suptilan “wow” trenutak – detalj koji posjetitelj primijeti odmah, ali koji ne narušava profesionalni dojam.

Kako uklopiti blagdanske dekoracije u identitet poslovnog prostora
Dekoracija poslovnog prostora treba biti u skladu s njegovim interijerom i identitetom brenda. Moderni prostori bolje podnose minimalističke dekoracije, dok prostori s toplijim ili razigranijim interijerom mogu nositi retro ili klasične naglaske.
Manuela pokazuje primjer jednog restorana uređenog u estetici pedesetih godina. Dekoracija je pažljivo usklađena s umjetničkim djelima u prostoru, čime je postignuta ravnoteža između vintage inspiracije i suvremene interpretacije.

Blagdanski ugođaj kroz jednostavne, ali promišljene elemente
Blagdanski ugođaj u poslovnim prostorima najlakše se postiže kroz nekoliko promišljenih dekorativnih elemenata. Suptilne lampice toplog tona, borove grančice, stakleni ornamenti i tekstilni detalji mogu uvesti blagdanski duh bez vizualnog prenatrpavanja. Materijali poput drva, papira, stakla i tekstila naglašavaju prirodnost i nenametljivu eleganciju, što je idealno za profesionalne prostore.

Kada se dekoracija uskladi s arhitekturom i vizualnim identitetom brenda, božićno uređenje poslovnog prostora postaje dio cjelokupnog korisničkog iskustva. U takvom prostoru blagdanska druženja, sastanci i svakodnevne interakcije dobivaju posebno ugodan ton, a prostor odiše toplinom i svečanošću.
Kreirajmo dom zajedno
Više je premalo! Kada uređujete dom za blagdane, dozvolite si kič – savjetuje glumac
„Božić ti dopušta da pretjeraš, da se igraš, da uživaš. To je vrijeme kada se sve smije.“ poručuje glumac
Nakon što nam je glumac Karlo Mlinar pokazao kako uz nekoliko jednostavnih detalja stvoriti savršenu jesensku atmosferu u blagovaonici, ovog puta otkrio nam je kako pristupa božićnom uređenju doma. A tko bi mogao biti bolji vodič kroz blagdansku čaroliju od nekoga tko – kako sam priznaje – Božić voli više nego bilo koje drugo doba godine?
Za Karla, blagdani nisu samo dekorativni dodatak prosincu, nego osjećaj koji počinje već pri prvim lampicama u gradu. „Božić je jedno vrijeme lijepog kiča, kad uživamo u svim aspektima života. Od poklona, hrane, ukrasa… sve je nekako tematski uokvireno. Obožavam Božić otkad znam za sebe“, kaže.
Klasične boje kao temelj božićnog uređenja doma
Iako tijekom ostatka godine njegov interijer prati minimalizam, kada dođe prosinac, pravila se mijenjaju. „Moj stan kroz godinu je manje je više, a kad dođe Božić – više je premalo“, govori kroz smijeh.
Za Karla, božićno uređenje doma uvijek počinje bojama. I dok suvremeni trendovi donose palete poput zlatne, srebrne, plave ili roze, on ostaje vjeran klasici: crvenoj i zelenoj. „To su boje Božića. Sve ostalo je lijepo, ali meni Božić uvijek ostaje u crvenoj i zelenoj.”

Dječji duh kao najvažniji detalj
Karlo vjeruje da je pravi smisao blagdana upravo u emociji koju nose. Uz boje, u njegovom domu najvažniju ulogu imaju motivi povezani s djetinjstvom.
„Svi smo Božić najviše iščekivali kao djeca. Taj dječji duh zapravo čini Božić posebnim. Zato apsolutno odobravam sve te dječje ornamente.“
U njegovom stanu tako se nalaze figurice Djeda Mraza, gingerbread čovječuljci, lizalice s prugama, Snješko Bijelić, sobovi, pa čak i Orašar. Sve ono što budi nostalgiju prirodno se uklapa u božićno uređenje doma.
Izlog, restoran ili hotel: Pravila dizajnerice za blagdansko uređenje poslovnog prostora
Teksture, toplina i cozy atmosfera
Uz ukrase, Karlu je važno stvoriti atmosferu koja poziva na odmor. Dekice, jastuci, plišanci i mekane tkanine doprinose osjećaju topline, dok lampice daju potrebnu dozu blagdanske mekoće.
„Božić je vrijeme kada uđeš u kuću i više si doma nego vani. Gledaš serije, piješ kuhano vino, jedeš kolače i tražiš cozy vibe“, objašnjava.

Najljepši trenutak Božića događa se kod kuće
Karlo vjeruje da je prava čarolija u jednostavnim trenucima:
„Mislim da svi jedva čekamo onaj trenutak kad se nakon Badnje večeri vratimo kući, stavimo dekicu preko nogu, izvadimo kolače iz frižidera, upalimo Sam u kući i okruženi lampicama zapravo uživamo s najbližima.“
Top 10 božićnih filmova by Karlo Mlinar
To je, kaže, najčišći oblik blagdanskog duha – kada dom postane utočište, mjesto odmora i sreće. Upravo zato božićno uređenje doma ne treba biti savršeno, nego osobno. Treba odražavati emociju, uspomene i ono što Božić znači svakome od nas.
Božićno uređenje doma kao prostor slobode i igre
Kroz razgovor postaje jasno: za Karla je Božić vrijeme kada ne postoje pravila. Nema pogrešnih kombinacija, nema „previše“ ukrasa – sve što donosi radost dobro je došlo. „Božić ti dopušta da pretjeraš, da se igraš, da uživaš. To je vrijeme kada se sve smije.“
Njegov pristup podsjeća nas da blagdanska čarolija ne mora izgledati trendovski ni savršeno. Ono što je važno jest emocija koju prostor prenosi – toplina, zajedništvo i osjećaj da smo kod kuće.







