Povežimo se

Interijeri

Ključ dobrog dizajna je komplementarnost

Komplementarne boje su one koje se nalaze na suprotnim stranama spektra boja. Miješanjem se poništavaju, ali kad stoje jedna pored druge, njihov kontrast daje savršeno uređen interijer. Više o tome znaju stručnjaci iz Namještaja Mima.

Kako postići idealnu usklađenost interijera?

U stvaranju privlačnih i funkcionalnih interijera, ključno je uskladiti različite elemente, boje teksture i oblike. Koncept usklađenosti ili komplementarnosti vodilja je i za stručnjake iz Namještaja Mima.

“Kada promišljamo o prostoru, njegovim funkcionalnostima i estetskoj komponenti koju ono ima, tada nekako promišljamo o konceptima komplementarnosti. Za nas u Mimi ono označava usklađenost boja, tekstura, materijala, dizajna, ali i stila kojim je određeni interijer određen”, govori Andrea Budić.

Usklađenost boja u prostoru postiže se na dva načina. Kroz komplementarnost, odnosno odabirom dvije boje na suprotnim stranama spektra, koje se međusobno nadopunjuju ili kroz monokromatski pristup.

Pravilo 60 – 30 – 10

Kada promišljamo o bojama u interijeru, možemo se voditi i pravilom 60 – 30- 10, a to znači da jednu glavnu boju koju želimo imati u prostoru koristimo u 60 posto interijera, kroz malo veće komade namještaja, npr. garnitura ili kuhinja.

Za 30 posto boja koje ćemo koristiti u prostoru su one koje će biti suprotne od nje, ali će ju naglasiti. Nju ćemo provući kroz npr. zavjese, prekrivače, jastuke i slično. 

Onih 10 posto bit će rezervirano za akcentu boju koja će biti u nekakvim detaljima kroz npr. nogice namještaja ili kroz ručkice, a to je skoro uvijek zlatna boja koja je efektna i koja može podići čitav prostor i unijeti određenu dozu sofisticiranosti u njega.

Osim u bojama, uskladiti treba i materijale

Kada govorimo o komplementarnosti materijala, tada promišljamo o onim osnovnim materijalima koje i inače nalazimo u jednom ambijentu. To su drvo, kamen, mramor ili određene tkanine, ali koje su u nekom međusobnom odnosu koje se nadopunjuju. Na jednak način možemo koristiti i staklo kad unosimo u materijal, on je nekako suprotan od onog prevladavajućeg materijala koji se nalazi u interijerima.

Odlučimo li se za drvo kao osnovni materijal, poželjno je da se on nalazi i u detaljima, poput nogica manjih komada namještaja.

Neka prostor odiše vašom osobnošću

Uvijek je poželjno sparivati slične materijale, međutim, njihovim suprotnim sparivanjem dobit ćemo interesantne teksture i oblike unutar interijera, tako da zapravo možemo pustiti mašti na volju.

Prostor u kojem obitavamo odraz je našeg karaktera i zašto ne bi bili originalni i doista se u njemu osjećali lijepo i ugodno time što ćemo se okružiti onime što nas čini ugodnim.

Skladan i harmoničan prostor postići ćete ujednačenim stilom i dizajnom prostora, a sve češće u interijerima viđamo provlačenje istog materijala kroz kuhinju i dnevnu sobu, što prostoru daje poseban šarm.

“Upravo zato smo i u Mimi razvili različite komplementaran namještaj koji će se uklopiti i u kuhinji, ali i u vašem dnevnom boravku. Tako recimo od nedavno u našoj ponudi postoje i rtv stolići koji su izrađeni iz istog dekora, iz istih nijansi kao i ormarići koji se nalaze u vašoj kuhinji i upravo to je ta komplementarnost, to je ta usklađenost jednog stila, ali je provučen kroz nekoliko prostorija vašeg doma.”

Obratite se Mima stručnjacima

Ako niste sigurni na koji način postići stilsku usklađenost vašeg prostora, MIMA@Home stručnjaci lako će vam pomoći u tome. Ova jedinstvena usluga savjetovanja, dizajniranja i opremanja interijera na raspolaganju vam je iz udobnosti vašeg doma.

Mima@Home su naši stručnjaci koji dolaze kod vas doma i zajedno s vama pomažu vam kako da vaš osoban stil pretočite u interijer u kojeg uređujete.”

Bez obzira volite li mediteranski stil ili moderni minimalizam, dobro je da cijeli interijer odiše tim stilom, a Mima stručnjaci pratit će vas na svakom koraku kroz uređenje.

Oglas

Interijeri

Slavine su točka na i u dizajnu kupaonice

Kruna dizajna uređenja kupaonice su miješalice. Pažljivim odabirom boje, materijala i oblika dodatno će se naglasiti stil uređenja. Donosimo savjete kada odabrati podžbuknu, a kad nadžbuknu miješalicu.

Svatko će pronaći odgovarajući stil za sebe

Prilikom uređenja kupaonice, izborom slavina dajemo točku na i željenom dizajnu. Ako vam je jednako bitna estetika, funkcionalnost i kvaliteta, njemački proizvođač Kludi nudi slavine koje će pratiti svaku dizajnersku priču, od modernog do retro stila.

Slavine za kupaonice odvažnog uređenja dolaze u raznim bojama, a mogu biti nadžbukne i podžbukne. Podžbukne miješalice kupaonici daju profinjen i elegantan izgled, a njihova ugradnja zahtijeva određene građevinske radove.

Podžbukna miješalica

Podžbukne miješalice su miješalice za koje unaprijed u kupaonici moramo naći mjesto na koje će se montirati iz razloga što one sadrže podžbukno tijelo koje se ugrađuje u zid.

Može se ugrađivati iza tuš kabine, odnosno za korištenje tuš sistema, a možemo ugrađivati iznad umivaonika na točno određena mjesta. Pokrovne kape koje se stavljaju na podžbukna tijela su minimalistička, mogu biti u bojama, mogu biti crna, bijela, kromirana, ovisno o samom interijeru kupaonice.

Nadžbukna miješalica

Nadžbukna miješalica je ona čiji je sistem miješanja vode smješten izvan zida. Obično su to one koje se montiraju pored ili iznad umivaonika ili kade.

Nadžbukne miješalice su miješalice koje možemo češće promijeniti. Primjerice, ako mijenjamo neki stil kupaonice možemo promijeniti boju, možemo promijeniti stil, a ako je recimo klasična i želimo nešto retro, vrlo jednostavno to možemo zamijeniti.

Nadžbukne miješalice vizualno se ističu, zato trebaju biti dizajnom i bojom u skladu s uređenjem kupaonice. One mogu biti kromirane, bijele, crne i zlatne.

Ušteda vode

U Top2Floor-u pronaći ćete veliki izbor miješalica koje apsolutno zadovoljavaju funkcionalnost i upotpunjuju stil svake kupaonice, bilo da želite klasičnu ili termostatsku miješalicu. Termostatske miješalice elegantnog su dizajna i pridonose uštedi vode.

Kod instalacije termostatske miješalice sami možemo regulirati toplinu vode, a to je jako dobro da si možemo ograničiti temperaturu pogotovo ako imamo malu djecu. Nikad neće biti veća temperatura od one koja je prikazana na miješalici.

Samostojeće miješalice

Kludi miješalice svojim elegantnim dizajnom zadovoljavaju moderne trendove pružajući vašem prostoru dašak luksuza za najljepši početak i kraj dana. Beskompromisno samouvjeren stav i novu interpretaciju minimalizma u uređenju kupaonice donose samostojeće miješalice.

Za samostojeće kade u prostorima koristimo Kludi miješalice koje su samostojeće, one su vrlo dekorativne, mogu biti također kromirane, bijele ili crne.

Tuš je jednako dobar izbor

Ako kada nije vaš izbor i više volite tuširanje, tuš sustavi stvorit će spa osjećaj u vašem domu. Bilo da se želite osvježiti ili opustiti nakon napornog radnog dana, Kludi ima odgovor i na to.

Miješalice za umivaonike kombiniramo obzirom na umivaonik kakav koristimo u našem prostoru. Ako je to zdjela, tada mora biti viša miješalica, visine 240 ili 270. Odnosno, postoje umivaonici koji na sebi imaju već određene rupe na kojima se montiraju miješalice. Preporučamo miješalicu visine od 100.

Srebrne krom miješalice nedvojbeno su elegantan završni detalj kupaonice, no zbog konstantne promjene trendova uvijek se traga za odmakom od tradicionalnog.

Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji, kreirane su palete zanimljivih završnih obrada miješalica. One kreiraju drugačiju atmosferu u kupaonici i pobuđuju neke nove osjećaje.

Kludi i Top2Floor nude rješenja koja će zadovoljiti sve ukuse i pružiti vam funkcionalne i visokokvalitetne proizvode koji prate svaki stil uređenja kupaonice.

Nastavite čitati

Interijeri

Komplimenti za komplementarnost

Komplementarne boje su one koje stoje jedna nasuprot druge na paleti nijansi. Idealna kombinacija postiže se spajanjem tople i hladne, a kako ih uskladiti u interijeru znaju stručnjaci iz Namještaja Mima.

Boje koje se nadopunjuju

Usklađenost namještaja, boja, tekstura i oblika naziva se komplementarnost u dizajnu interijera, a postiže se bojama koje se međusobno nadopunjuju.

Ako u našem ambijentu prevladaju hladni tonovi kao što su plave ili pak zelene nijanse, dobro ih je na neki način utopliti sa onima na suprotnom spektru, sa nekakvim žutim, narančastim ili pak crvenim tonovima.

“Kod neutralnih nijansi specifična je situacija pošto se sa njima slažu apsolutno bilo koje druge boje. Sve ovisi o tome što vi želite, kako se osjećate i kojim bojama naginjete. Čak i neki jarki tonovi poput jarkih ljubičastih ili jarko zelene boje će se lijepo uklopiti u neutralne ambijente, recimo sa sivim kuhinjama ili pak sa sivom garniturom”, objašnjava Andrea Budić.

Usklađivanje materijala

Osim boja, poželjno je uskladiti i materijale. Drvo, kamen i mramor međusobno se nadopunjuju, a kombiniranjem različitih tekstura dobiti će se interesantna dizajnerska igra.

Ukoliko u interijeru imate veći komad namještaja poput garniture u ljubičastoj boji, ona će vrlo lijepo izgledati sa bijelim jastukom, ali koji je recimo teksturiran, koji ima nekakve resice po sebi ili je možda izvezen na poseban način.

Pomoć oko stilskog usklađivanja uvijek možete potražiti kod Mima@home stručnjaka. Ova jedinstvena usluga na raspolaganju vam je iz udobnosti vašeg doma.

Više o komplementarnosti čitajte ovdje.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice