Povežimo se

Interijeri

Kako uštedjeti na grijanju ove zime

Sezonu grijanja očekujemo s više strepnje nego ikada prije. Suočeni smo s  povećanom cijenom za energente, a možda i s nedostupnošću pojedinih energenata.

Sezonu grijanja očekujemo s više strepnje nego ikada prije. Suočeni smo s  povećanom cijenom za energente, a možda i s nedostupnošću pojedinih energenata. U svakom slučaju bit će izazovno i neizvjesno. Savjete kako preživjeti ovu sezonu grijanja, ali i pripremiti se za godine koje dolaze, s nama je podijelila stručnjakinja za energetsku učinkovitost, Margareta Zidar.

Šta možemo sami napraviti

Smanjite temperaturu u prostoriji

‘Možemo smanjiti potrošnju i troškove za energiju tako da smanjimo postavnu temeperaturu u sustavu grijanja na 21 stupanj. To bi bila neka minimalna prihvatljiva toplinska ugodnost, gdje još uvijek možemo reći da nam je ugodno u postoru, a smanjili smo sa svakim stupnjem Celzijusovih barem potrošnju energije za 5 posto, tako da je to bitni doprinos štednji energije’, kaže Margareta Zidar, stručnjakinja za energetsku učinkovitost u zgradarstvu.

Nemojte grijati prostor gada ga ne koristite

Sljedeća preporuka je ne grijati prostorije kad ih ne koristimo.

‘I recimo za te aktivnosti imamo dostupne termostatske ventile ili sustave nadzora i upravljanja nad sustavima grijanja koje možemo instalirati na postojeće sustave i tako ostvariti barem tu minimalnu uštedu u ovoj sezoni grijanja’, dodaje.

Najbolja rješenja za uštedu na grijanju

Grijanje na drva

Kućanstvima koja imaju dimnjake, savjetuje se prelazak na grijanje na drva. Međutim, oni koji su u zgradama, i imaju rezervni dimnjak, često nemaju prostore za skladištenje drva, pa se opet vraćamo na to da je najbolja preporuka i kratkoročno i dugoročno, štednja energije.

Izolacija doma

‘Najznačanije uštede u energiji se mogu ostvariti smanjem potreba za grijanjem, odnosno hlađenjem, i to je projektima energetske učinkovitosti koji uključuju toplinsku izolaciju vanjske ovojnice’ , kaže.

To znači da treba izolirati zidove, promijeniti prozore, imati dobru krovnu izolaciju. Energetska obnova može biti sveobuhvatna ili se raditi po fazama.

Korištenje sunčeve energije

‘Danas projekte energetske učinkovitosti ne bi trebalo pokretati bez uključivanja sustava koji koriste obnovljive izvore energije. Standardi današnji za zgrade je da oni budu gotovo nulte energije, a to znači da trebaju koristiti neki od obnovljivilh izvora koji im je dostupan na lokaciji’, tvrdi.

Na svakoj zgradi nam je dostupna sunčeva energija pa svakako treba razmisliti o ugradnji fotonaponskih sustava za proizvodnju električne energije i solarnih toplinskih kolektora za proizvodnju potrošne tople vode koji su prihvatljivi i isplativi za svako kućanstvo.

Dizalice topline

‘Sljedeći sustavi su dizalice topline koje koriste energiju iz okoliša, bilo da je to podzemna voda, okolni zrak ili energiju iz zemlje i pomoću učinkovitog izmjenjivača, pretvraraju tu energiju, u energiju za grijanje i hlađenje, a čak i za pripremu potrošne tople vode u svakom kućanstvu. To su učinkoviti sustavi jer za svaku jedinicu energije, električne energije, mogu proizvesti 3-4 pa čak i pet jedinica toplinske i rashladne energije za zgradu’, tvrdi Margareta.

Međutim takvi sustavi i dalje predstavljaju veliku investiciju i za sada se uglavnom za njih odlučuju investitori koji grade nove kuće pa su im dizalice topline cjelovit način rješavanja potreba za grijanjem i za hlađenjem.

U koji obnovljivi izvor energije je kojoj zgradi najisplativije uložiti, određuje se analizom, koja uključuje energetski pregled i izradu energetskog certifikata. Tako se utvrđuje struktura potrošnje za način korištenja konkretnog prostora. Kvalitetno planiranje sustava grijanja, odlična je priprema za godine koje dolaze.

Oglas

Dizajn i trendovi

Novi koncept stila i funkcionalnosti u kupaonici

Scavolini Miko – moderan dizajn, profinjeni materijali i sofisticirane estetske kombinacije

Scavolini Miko kolekcija kupaonica

Odabir pravog namještaja i elemenata za kupaonicu možda je i najvažniji dio njenog uređenja, uključuje odabir pravog stila, doviljnog kapaciteta pohrane, odgovarajuće veličine i naravno prihvatljive cijene. Kupaonica se ne preuređuje tako često pa je cilj opremiti je namještajem koji će dugo trajati i uvijek izgledati moderno i lijepo.

Kako se radi o malim prostorima planiranje je važno pa je potrebno izmjeriti prostor i odrediti kvalitetan raspored kako bi se lakše odabrali odgovarajući elementi. Prekrasna velika kada će prostor učiniti dojmljivim, ali ako se radi o maloj kupaonici, u njemu neće izgledati dobro. Iako je danas ponuda kupaonskog namještaja bogata, odabir previh elemenata za svoju kupaonicu može biti izazov.

Scavolini kupaonice Zidni ormarić s Dove Grey sjajnom lakiranom strukturom i Dove Grey mat lakiranim lamelnim vratima s profilom ručke i okruglim udubljenim profilom ručke u srebrnoj boji. U skladu s umivaonikom od porculanskog kamena Calacatta Emerald (10 cm debljine) s umivaonikom Monolith; Luis ogledalo s trakastim svjetlom Brill finish; držač za ručnike i police u obliku slova L u završnici od čelika iz serije Clever.
Desno, Kami samostojeća kada u mat boji Solid, Steel Finish polica u obliku slova L, serija Clever i visoka zidna jedinica sa sjajno lakiranim i mat lakiranim lamelnim vratima.

Kupaonski ormarići i prostor za pohranu

Kupaonski ormarići su “must have” svake kupaonice. Oni osim što moraju kvalitetno ispuniti svoju svrhu, moraju biti i estetski ugodni. Ako odaberete pravilno uvelike ćete olakšati korištenje, a vaša kupaonica će privlačiti pažnju svakoga tko u nju uđe. Moderni kupaonski namještaj dolazi u raznim veličinama i bojama te završnim detaljima, a minimalistički dojam se može postići pravom kombinacijom.

Scavolini kupaonice Zidni ormarić s Dove Grey sjajnom lakiranom strukturom i Dove Grey mat lakiranim lamelnim vratima s profilom ručke i okruglim udubljenim profilom ručke u srebrnoj boji. U skladu s umivaonikom od porculanskog kamena Calacatta Emerald (10 cm debljine) s umivaonikom Monolith; Luis ogledalo s trakastim svjetlom Brill finish; držač za ručnike i police u obliku slova L u završnici od čelika iz serije Clever.
Desno, Kami samostojeća kada u mat boji Solid, Steel Finish polica u obliku slova L, serija Clever i visoka zidna jedinica sa sjajno lakiranim i mat lakiranim lamelnim vratima.

Scavolini Miko kolekcija nudi upravo to. Kombinacija inovativnosti, kvalitetnog istraživanja i brige o detaljima ističe ovaj kupaonski namještaj nenametljivim i istodobno elegantnim izgledom. Posebnost Miko kupaonskih ormarića je funkcionalnost koja tekođer djeluje kao geometrijski ukras.

umivaonik od Calacatta Emerald porculanskog kamena (10 cm debljine) s umivaonikom Monolith;
Zidni ormarić s Dove Grey sjajnom lakiranom strukturom i Dove Grey mat lakiranim lamelnim vratima s profilom ručke i okruglim udubljenim profilom ručke u srebrnoj boji.

Detalji, teksture i završne obrade kupaonskog namještaja

Danas se sve više pažnje poklanja završnim detaljima na kupaonskim elementima. Elegancija u uređenju kupaonice je iznimno poželjna, a nju je moguće postići izborom profila, uzoraka i završnih obrada.

Kada govorimo o kvalitetnim komadima namještaja, savršenog dizajna, talijanski stil i kvaliteta Scavolini kupaonica se uvijek isticala.

Scavolini kupaonice Kompozicija se sastoji od: zidnog ormarića za umivaonik od dekorativnog melamina Gold Oak s profilom ručke i ravnim udubljenim profilom za držanje u završnici od titana; Ploča od porculanskog kamena Calacatta Oro (10 cm debljine) s ugrađenim umivaonikom Monolith; Ikon ogledalo u srebrnoj završnici s Nanda svjetlom u mat crnoj završnici.

Miko nudi široku paletu završnih obrada, boja i teksturiranih rješenja koja omogućuju prilagođavanje i povećanje vrijednosti svake kupaonice, udovoljavajući i najzahtjevnijim ukusima. Konkretno, tri nove boje s bisernim efektom – Cuvée, Pas Dosé i Perlage – nadopunile su sjajnu i mat lakiranu ponudu, a također se nude u prepoznatljivoj verziji s okomitim letvicama.

Širok raspon estetskih dizajnerskih rješenja koja izdvajaju kupaonski asortiman Miko uključuje i suvremenija rješenja, kao što su vrata okvira u boji Dark Steel Aluminij s okruglom žičanom mrežom, prozirnim dimljenim ili prozirnim stopsol staklom, koja se mogu odabrati na zidnim, ležećim ili visećim kliznim elementima.

Ploča od porculanskog kamena Calacatta Oro (10 cm debljine) s ugrađenim umivaonikom Monolith; Ikon ogledalo u srebrnoj završnici s Nanda svjetlom u mat crnoj završnici.
zidni ormarić za umivaonik od ukrasnog melamina Gold Oak s profilom ručke i ravnim udubljenim profilom za držanje u završnici od titana; Ploča od porculanskog kamena Calacatta Oro (10 cm debljine) s ugrađenim umivaonikom Monolith.

Izaberite najbolju opciju za Vašu kupaonicu

Za proizvode Miko asortimana moguće je izabrati konfiguracija detalja i prilagođenu veličinu kako bi se prilagodili svakoj kupaonici. Kompozicije se mogu kombinirati s inovativnim umivaonicima od raznih materijala i ogledalima, kao i s nekoliko opcija rješenja rasvjete i odgovarajućeg namještaja.

Ploča od porculanskog kamena Calacatta Oro (10 cm debljine) s ugrađenim umivaonikom Monolith;

Scavolini, talijanski smisao za ljepotu

Scavolini je osnovan u Pesaru 1961. godine zahvaljujući poduzetništvu braće Valtera i Elvina Scavolinija. U samo nekoliko godina, mala obrtnička tvrtka specijalizirana za proizvodnju kuhinja pretvorila se u jedno od najvažnijih talijanskih industrijskih poduzeća. Smješten u Montelabbateu (PU), industrijski pogon pokriva površinu od 204.000 m² – od čega je 90.000 u zatvorenom prostoru – i zapošljava više od 750 zaposlenika. 

Tvrtka je sada mjerilo za industriju u cijelom svijetu i sinonim je za kvalitetu Made in Italy. Od 2012. godine asortiman uključuje i kupaonske kolekcije, kao rezultat želje brenda da zadovolji specifičnu potrebu na tržištu koje je neko vrijeme zahtijevalo ponudu ad hoc rješenja za ovo područje. Tijekom godina, Scavolinijev asortiman proizvoda još je više proširen, također kako bi uključio široku lepezu namjenskih rješenja za dnevne sobe – s ponudom koja uključuje integrirane i neovisne dnevne sobe – sve do walk-in ormara.

Nastavite čitati

Interijeri

5 boja koje će svakom prostoru dodati dozu luksuza – naučite kako ih kombinirati

Ove se boje smatraju luksuznima i uvijek je njima pametno obogatiti prostor

Boje igraju veliku ulogu u uređenju doma i dojma kojeg će ostavljati na vas ali i goste. Neke će boje dodati prostoru dozu luksuza, pa ako nemate previše sredstava u budžetu, a želite dodati nešto lijepo u omiljenu prostoriju, poigrajte se njima.

Koje su to najluksuznije boje za zidove ili ukrasne detalje? Dizajneri interijera otkrivaju i kako ih kombinirati s drugim bojama.

1. Nijanse dragog kamenja

Ako minimalizam nije vaš stil, ovi su tonovi idealni za vas i odličan su način da domu dodate dozu grandioznosti i luksuza.

Dizajnerica Nadia Watts navodi da će bogati tonovi dragog kamenja biti elegantan dodatak vašem zidu, a tu su zelena koja se povezuje s napretkom, morsko plava koja je izuzetno nježna boja, ali će rubin crvena dodati toplinu i sofisticiranost. Ako ne želite bojati zidove, dodajte tkanine u tim bojama kako biste obogatili prostor.

2. Zelena

Ova je boja odlična podloga za luksuznu shemu boja u prostoru, navodi dizajner interijera Mathew Williamson. Zelena je bezvremenska boja koja umiruje, a možete odabrati nijansu koja god vama odgovora.

Zelena je dominantna boja pa je potrebno kombinirati ju s komplementarnim bojama kao što su metalik zlatna ili boja senfa.

Estetska vrijednost neutralnih boja

3. Neutralni tonovi

Ako ste ipak ljubitelj minimalizma, dekoriranje prostora s neutralnim tonovima, posebno ako su oni topliji, može biti jako dobar način za postizanje luksuza u prostoru. Tihi luksuz je danas trend koji se bazira upravo na ovim tonovima.

Kombinacija neutralnih tonova je uvijek najbolji način za postizanje luksuznog dojma u interijeru, ali je iznimno važno da se tonovi koje kombinirate dobro slažu, a isto se odnosi i na kombinaciju raznih materijala s bojom zida.

Topli neutralni tonovi se najlakše kombiniraju s drugim bojama, ali kombinacija s bijelom možda najviše ističe luksuz u prostoru. Kožna fotelja ili veliki tepih neutralnih tonova, savršeno će se uklopiti u prostor.

4. Čokoladno smeđa

Ove je godine upravo ova nijansa smeđe veliki hit i dizajneri savjetuju da ćete upravo njom postići sofisticirani izgled kuće.

Namještaj u boji čokolade – smeđa kao sinonim za eleganciju i ugodu

Zidne površine nisu jedino mjesto u prostoru koje možete obojiti u smeđu,  dojam luksuza ćete postići i ako je koristite u manjim dozama, pa će jedna fotelja ili ukrasni jastučići biti sasvim dovoljni.

5. Duboki hladni tonovi

Dizajneri smatraju da ostavlja jednako jak dojam u prostoru kao i tamna nijansa smeđe. Od dubokih plavih nijansi do tamne boje ugljena, ovo su klasične nijanse koje će prostor učiniti luksuznim.

Možete njima obojiti zidove ili nabaviti komade namještaja u tim nijansama, poput tamne komode ili plavog tepiha. Odlično se slažu s bojom metala ili tamnim nijansama drveta.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice