Povežimo se

Interijeri

Kako uštedjeti na grijanju ove zime

Sezonu grijanja očekujemo s više strepnje nego ikada prije. Suočeni smo s  povećanom cijenom za energente, a možda i s nedostupnošću pojedinih energenata.

Sezonu grijanja očekujemo s više strepnje nego ikada prije. Suočeni smo s  povećanom cijenom za energente, a možda i s nedostupnošću pojedinih energenata. U svakom slučaju bit će izazovno i neizvjesno. Savjete kako preživjeti ovu sezonu grijanja, ali i pripremiti se za godine koje dolaze, s nama je podijelila stručnjakinja za energetsku učinkovitost, Margareta Zidar.

Šta možemo sami napraviti

Smanjite temperaturu u prostoriji

‘Možemo smanjiti potrošnju i troškove za energiju tako da smanjimo postavnu temeperaturu u sustavu grijanja na 21 stupanj. To bi bila neka minimalna prihvatljiva toplinska ugodnost, gdje još uvijek možemo reći da nam je ugodno u postoru, a smanjili smo sa svakim stupnjem Celzijusovih barem potrošnju energije za 5 posto, tako da je to bitni doprinos štednji energije’, kaže Margareta Zidar, stručnjakinja za energetsku učinkovitost u zgradarstvu.

Nemojte grijati prostor gada ga ne koristite

Sljedeća preporuka je ne grijati prostorije kad ih ne koristimo.

‘I recimo za te aktivnosti imamo dostupne termostatske ventile ili sustave nadzora i upravljanja nad sustavima grijanja koje možemo instalirati na postojeće sustave i tako ostvariti barem tu minimalnu uštedu u ovoj sezoni grijanja’, dodaje.

Najbolja rješenja za uštedu na grijanju

Grijanje na drva

Kućanstvima koja imaju dimnjake, savjetuje se prelazak na grijanje na drva. Međutim, oni koji su u zgradama, i imaju rezervni dimnjak, često nemaju prostore za skladištenje drva, pa se opet vraćamo na to da je najbolja preporuka i kratkoročno i dugoročno, štednja energije.

Izolacija doma

‘Najznačanije uštede u energiji se mogu ostvariti smanjem potreba za grijanjem, odnosno hlađenjem, i to je projektima energetske učinkovitosti koji uključuju toplinsku izolaciju vanjske ovojnice’ , kaže.

To znači da treba izolirati zidove, promijeniti prozore, imati dobru krovnu izolaciju. Energetska obnova može biti sveobuhvatna ili se raditi po fazama.

Korištenje sunčeve energije

‘Danas projekte energetske učinkovitosti ne bi trebalo pokretati bez uključivanja sustava koji koriste obnovljive izvore energije. Standardi današnji za zgrade je da oni budu gotovo nulte energije, a to znači da trebaju koristiti neki od obnovljivilh izvora koji im je dostupan na lokaciji’, tvrdi.

Na svakoj zgradi nam je dostupna sunčeva energija pa svakako treba razmisliti o ugradnji fotonaponskih sustava za proizvodnju električne energije i solarnih toplinskih kolektora za proizvodnju potrošne tople vode koji su prihvatljivi i isplativi za svako kućanstvo.

Dizalice topline

‘Sljedeći sustavi su dizalice topline koje koriste energiju iz okoliša, bilo da je to podzemna voda, okolni zrak ili energiju iz zemlje i pomoću učinkovitog izmjenjivača, pretvraraju tu energiju, u energiju za grijanje i hlađenje, a čak i za pripremu potrošne tople vode u svakom kućanstvu. To su učinkoviti sustavi jer za svaku jedinicu energije, električne energije, mogu proizvesti 3-4 pa čak i pet jedinica toplinske i rashladne energije za zgradu’, tvrdi Margareta.

Međutim takvi sustavi i dalje predstavljaju veliku investiciju i za sada se uglavnom za njih odlučuju investitori koji grade nove kuće pa su im dizalice topline cjelovit način rješavanja potreba za grijanjem i za hlađenjem.

U koji obnovljivi izvor energije je kojoj zgradi najisplativije uložiti, određuje se analizom, koja uključuje energetski pregled i izradu energetskog certifikata. Tako se utvrđuje struktura potrošnje za način korištenja konkretnog prostora. Kvalitetno planiranje sustava grijanja, odlična je priprema za godine koje dolaze.

Interijeri

Osnovne značajke skandinavskog stila uređenja

Skandinavski stil je inspiriran načinom života, tradicijom, kulturom i dizajnom skandinavskih zemalja. Kako urediti stan u ovom stilu i kojih se pravila pritom trebamo pridržavati objasnila nam je arhitektica Sunčica Mastelić Ivić.

Stil jednostavnosti

S arhitekticom Sunčicom krenuli smo u skandinavsku ekspediciju. Iako je većini na spomen skandinavskog stila vjerojatno jasno o čemu se tu zapravo radi, dakle o jednostavnim rješenjima, odlučili smo na primjeru preuređenja jednog prostora potvrditi i utvrditi znanje.

Ako volite prozračne tonove i da svjetlo ulazi u prostor, te ako volite jednostavnost umjesto sitnica koje vam opterećuju interijer, onda je za vas skandinavski stil. Međutim, ako volite glamurozne interijere i ako želite svojim interijerom ostaviti nekoga bez daha, onda skandinavski stil nije za vas.

Karakteristike skandinavskog stila

Skandinavski stil voli svijetle tonove. Nadalje, skandinavski stil ne trpi namještaj velikih dimenzija i formata. Taj namještaj, u smislu dekora i tekstura, voli jake teksture koje su ugodne pod rukom, kao da ste se zavukli u toplu dekicu, a pored vas je ugodan jastuk.

Nadalje, ovaj stil voli biljke u prostoru. U dugim zimskim noćima pružit će vam toplinu jer skandinavski stil preferira keramičke detalje ručne izrade, voli rasvjetu sa širmovima koji propuštaju svjetlo. Nema velikih kontrasta, a ako pričamo o detaljima trebate biti oprezni, a pažnju dajte biljkama.

Skandinavski stil odraz je skandinavskog načina života

Osnovne značajke skandinavskog stila proizlaze iz skandinavskog načina života na koji naravno utječu i hladnija klima, kraći dani te polarne noći.

Moramo znati kako te zemlje nemaju veliku količinu sunčanog svjetla i topline, pa su Skandinavci uvijek u svojim interijerima pokušavali dovući što više vanjskog svjetla sunčeve topline u svoje prostore. Također, svojim načinom života htjeli su razviti određeni dizajn i uređenje interijera s kojim će potaknuti jednostavnost načina života.

Globalni trend

Počeci svjetske prihvaćenosti skandinavskog stila kreću još u razdoblju iza Drugog svjetskog rata kada je sa pojavom masovnije proizvodnje te potrebom da se što više kvalitetnog, ali jednostavnog namještaja proizvede tako da je svima dostupan, a bogata ponuda dostupna je i u Lesnini XXXL.

Treba napomenuti da su Skandinavci također bili posvećeni dizajnu, a tome svjedoče radovi njihovih važnih dizajnera arhitekata, kao što je primjerice Alvar Aalto ili Arne Jacobsen. Njihovi komadi namještaja poput sofa ,naslonjača, stolaca, i danas se koriste te predstavljaju vrijedne bezvremenske klasike koji vrijede ne samo u skandinavskom stilu, već i u drugim stilovima uređenja.

Biljke kao glavna dekoracija

S obzirom na to da ovaj stil zapravo nije navikao na dekoriranje prostora, Skandinavci biraju biljke koje imaju veliku ulogu u obogaćivanju i dekoriranju prostora.

Skandinavski stil predstavlja promišljeni dizajn, vrlo je funkcionalan i predodređen da traje.

Nastavite čitati

Interijeri

Savršenstvo svjetla s omiljenim pogledom ili uspomenom

Sljedeća pametna rješenja dolaze nam iz Njemačke. S inovativnim Led rasvjetnim panelima vaš dom može zasjati u potpuno novom svjetlu. Kada se radi o atmosferskoj rasvjeti, za vašu kreativnost uistinu više nema ograničenja.

Dodatno naglasite mjesta i predmete koje volite

Završio je radni dan, ulazimo u svoj savršeni dom, u naš svijet. Svijet ispunjen našim uspomenama, predmetima, fotografijama. Usmjeravamo pogled na mjesta koja nas vesele i opuštaju. Njih sada možemo još dodatno naglasiti s rješenjima koja dolaze u obliku led rasvjete, a Kuzman Invision nudi bogatu ponudu.

Led svjetla mogu se primijeniti u dnevnim  boravcima, kao stropna rasvjeta, tada je to tzv. “sky panel” koji služi kao ambijentalno svjetlo, ali i glavno svjetlo u dnevnom boravku te se može mijenjati i u zvjezdano nebo.

Sami kreirajte ugođaj kakav želite

Ovisno o dobu dana i našem raspoloženju, sami stvaramo ugođaj, od jutarnjeg izlaska sunca, do noćnog zvjezdanog neba. I barem na tren, putujemo u drugi svijet. Čak i za vrijeme tuširanja.

U interijeru led svjetla mogu se primijeniti i kao stjenka tuša u kupaonici, ali i kao izolacijski panel na podu, između npr. kamina i poda.

Mogu predstavljati krošnju, mogu biti pogled s našeg omiljenog mjesta, ili pak prizor iz daleke zemlje gdje smo bili na putovanju iz snova. Mjesto s našeg najdražeg godišnjeg odmora ili mjesto gdje se tek spremamo otići.

Svako ponaosob može izabrati ili “uhvatiti” neki dio svog života ili neki pejzaž svojim mobitelom. Tada se ta slika može projicirati na staklo koje se obradi i dobijete takvu projekciju koja izgleda kao da ste tamo.

Brojne opcije i mogućnosti

Od zidnih led elemenata s vašom individualnom fotografijom, led rasvjete za kuhinjske zidne obloge s fotografijom ili uzorkom, podnih ploča do stropne rasvjete s oplatom od pravog kamena.

Fasadni panel također nam daje mogućnost mijenjanja boja.

Ogledalo koje je sastavni dio svake kupaonice, može se integrirati svjetlo koje može biti od hladno bijelog do toplog žutog svjetla. 

Osim interijera, možemo osvijetliti i eksterijer

Led elementi podržavaju moderni stakleni karakter arhitekture. Kad padne mrak, svjetlosni efekti pružaju impresivne naglaske, osvjetljuju fasade i prikazuju ih  potpuno u novom svjetlu.

Svaki panel ima garanciju 5 godina. Svi su otporni na temperature, vodu, sve vremenske utjecaje. Također, ovi paneli su potpuno drugačiji od drugih.

Inovativna led svjetla

Proizvodi Kuzman Invisiona inovativni su po tome što u odnosu na sve druge led rasvjete i panele u cijeloj svojoj difuziji svjetlosti svijetle isto. Prijenos svjetlosti sa jednog kraja panela na drugi je ravnomjeran. Tako on svijetli u punoj svojoj širini i dužini istim intenzitetom.

Zato neka bude svjetlo! Neka bude život. Baš onakav kakav vi želite. Onako kako vi želite da zasja i da svijetli.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice