Kreirajmo dom zajedno
Kako urediti stan da je moderan danas, ali i za deset godina?
Imamo savjete – kako birati namještaj koji će uvijek biti u modi
Jeste li ikada ušli u neki prostor i odmah primijetili da on više ne izgleda moderno, već zastarjelo? A onda ste saznali da je uređen prije nekoliko godina. Da se i vama tako nešto ne bi dogodilo, imamo savjete – kako birati namještaj koji će uvijek biti u modi.
Moderan sada, ali i za deset ili dvadeset godina. Da bi namještaj, kojim opremate svoj dom, bio upravo takav, arhitektica savjetuje slijedeće.

Ključ je u bazičnim komadima
‘Velike komade namještaja birajte da su bazični, odnosno da su jednostavni, da su čistih linija, materijali otporni, boje da su vrlo jednostavne, u jednostavnom spektru boja, koje se lako nadopunjuju s žutim, plavim, crvenim šarenilom, odnosno da biramo sivu, bijelu, crnu, bež, drvo’, kaže Mira Matulović Burazin, mag.ing. arhitekture.

Upravo je takav ovaj dnevni boravak s jednim detaljem karakterističnim za industrijski stil. Riječ je o zidnoj oblozi iza police na zidu koju, ako vam dosadi, možete ukloniti. A sada ćemo vam pokazati zašto je ovaj dnevni boravak bezvremenski. Zato što ga vrlo brzo i jednostavno možete promijeniti, odnosno unijeti u njega drugačiji ugođaj. Novi tepih, klub stolići i nekoliko dekoracija daju potpuno novi dojam prostora.

‘Mijenjali smo tonalitet iz nekih jednostavnih vrlo neutralnih boja, samo smo dodali žutu koja je dosta dinamična i jaka, te smo promjenom jastuka, vaza i nekih ostalih sitnica, samo smo dobili prostor koji je malo življi, jači, dinamičniji, energičniji, ima više živosti’, dodaje.
Klasični dnevni boravak
A sada jedan klasičan dnevni boravak. ‘Jednostavne su linije, čiste, sve je skladno, ovisi kako možete organizirati drugačije, dosta je pažnje na vertikalitet, tako da se i poveća prostor, komoda lebdi u prostoru, da na taj način i povećavamo vizualno prostor, boje su dosta usklađenije.

U današnje vrijeme, kada sve više volimo otvorene prostore, tome treba prilagoditi i njihovo uređenje. Onda se za neke dijelove doma preporučuje da budu neprimjetni.
Svevremenska bijela kuhinja
‘Ovo je zapravo najbolji primjer bazične, jednostavne, svevremenske kuhinje. Bijela je, jednostavna je, obično su nama ovakve nekakve i kuhinje u našim hrvatskim kućanstvima, ali samo sa detaljima, tipa sada jako modernom beton, mozaik, pločom jedna modernizirana, vrlo štosnim tapetom, i modernom napom, smo je trenutačno, za trenutačne dizajn trendove napravili, a on i se vrlo lako kroz par godina mogu i promijeniti’, kaže arhitektica.

OFF: Ima i onih koji ne vole bijelo. Za takve se preporučuje ovakva kombinacija drva i sive boje. Ova je kuhinja dodatno modernizirana zlatnim ručkama, ali to je nešto što se lako da zamijeniti.
Bezbroj opcija
‘Baš na ovom konkretnom primjeru, ovdje su korištene zlatne ručke, možemo staviti crne, srebrene, kako god, možemo promijeniti aparate, ako su se pokvarili, ako ih treba modernizirati, a druga stvar je promjena radne ploče, promjena zida, koji možemo, ako smo voljni, promijeniti keramiku, možemo zalijepiti staklo, možemo prebojiti, ako je netko malo više sposoban sa svojim rukama, a možemo isto što je danas vrlo moderno je mikrotoping, odnosno, premaz betonom’, dodaje.

Neutralne boje i klasične linije
A nakon kuhinje moramo navratiti u blagovaonicu. ‘Ovo je izvrstan primjer jednog klasičnog dizajna koji bi prošao prije pedeset godina, i proći će, po mom mišljenju, za pedeset godina, što svojim linijama, fluidnošću, bojom, materijalom, načinom uklapanja, sa svim, baš je dobar primjer za temu koju obrađujemo, a s obzirom na sve, izvrsno bi se uklopio i stol s drugim stolicama, i obratno, stolice s nekim drugim stolom, te mislim da je vrlo lako uklopit ga u bilo kakve interijer koji mogu biti industrijski i klasični i neki čak i moderni.

Dakle, neutralne boje, klasične jednostavne linije i komadi koji se jednostavno održavaju tajna su dobrog odabira namještaja koji nikada neće izići iz mode.
Kreirajmo dom zajedno
Kako ispeći savršenu pizzu kod kuće – u pećnici, pizza peći ili na roštilju!
Ne treba vam krušna peć za pizzu kao iz restorana!

Domaća pizza jedan je od najomiljenijih obroka, a dobra vijest je da ne morate imati krušnu peć da biste postigli vrhunski rezultat. Bilo da koristite klasičnu pećnicu, specijaliziranu peć za pizzu ili roštilj – uz nekoliko ključnih koraka i dobar recept, i vaša kuhinja može zamirisati poput talijanske trattorije.
Kako pravilno postaviti stol? Savjeti i trikovi poznate bloggerice
Kako pripremiti tijesto za pizzu?
Savršena pizza počinje savršenim tijestom. Osnova je jednostavna, ali proces zahtijeva malo strpljenja:
1. Aktivacija kvasca: U zdjelu stavite malo mlake vode, prstohvat šećera i žlicu brašna. Dodajte kvasac i pričekajte da se zapjeni.

2. Izrada tijesta: U kvasac postupno umiješajte 00 brašno ili manitoba brašno,sol i ostatak vode. Mijesite dok ne dobijete meko, elastično tijesto koje se ne lijepi za ruke.

3. Dizanje: Pokrijte tijesto krpom i ostavite ga da se diže na toplom dok se ne udvostruči.

4. Oblikovanje: Nakon dizanja tijesto ponovno premijesite na pobrašnjenoj podlozi i oblikujte ga rukama, bez valjka, kako bi ostalo prozračno.

Nadjev: jednostavno i ukusno
Na razvlačeno tijesto namažite pasiranu rajčicu pomiješanu s origanom. Zatim dodajte ocijeđenu mozzarellu sobne temperature i malo naribanog sira. Nadjev uvijek rasporedite ravnomjerno i ne pretjerujte s količinom – tako ćete postići idealnu ravnotežu između hrskavog tijesta i sočnog središta.

1. Kako ispeći pizzu u pećnici
Ako nemate posebnu opremu, pećnica može biti savršen alat – uz pomoć jednog dodatka – kamena za pizzu.
Zagrijavanje: Prije pripreme nadjeva, uključite pećnicu na najvišu moguću temperaturu (250–300 °C). Kamen za pizzu stavite da se grije s pećnicom.
Pečenje: Kada je pizza spremna, stavite je na vrući kamen i pecite oko 5 minuta. Kamen pohranjuje toplinu i ravnomjerno je prenosi na tijesto, omogućujući brzo dizanje i stvaranje hrskave korice.
Savjet: Vrijeme pečenja ovisi o debljini tijesta i količini nadjeva – pazite da pizza ne izgori po rubovima, a ostane sirova u sredini.


2. Kako ispeći pizzu u pizza peći
Za one koji žele pravu pizzerija-atmosferu kod kuće, pizza peć je najbolji saveznik.
– „Peći za pizzu imamo raznih modela. Vrlo su moderne, lijepog dizajna i idealne za terase i balkone,“ kaže Irena Majić, prodajna savjetnica iz Lesnine. „Male su i lagane, pa ih se lako prenosi – čak i u vikendice na moru.“
Brzo zagrijavanje: Pizza peći dosegnu temperaturu i do 400 °C za otprilike 15 minuta.
Ekspresno pečenje: Pizza je gotova za samo jednu minutu, uz savršeno pečene rubove i dno.
Gorivo i lokacija: Peći mogu raditi na plin ili pelete, a koriste se isključivo na otvorenom – idealne su za natkrivene terase.
Dodatna oprema: U kompletu često dolaze vatrostalni kamen, lopatice, škare, noževi i daske za serviranje pizze – sve što je potrebno za pravi mali kućni pizzeria doživljaj.


3. Kako ispeći pizzu na roštilju
Ako već imate roštilj, uz kamen za pizzu možete lako ispeći pizzu i na dvorištu.
Sve što vam treba za idealan početak roštilj sezone
Priprema: Ugrijte roštilj na maksimalnu temperaturu i stavite zagrijavati kamen za pizzu.
Pečenje: Kada kamen postane dovoljno vruć (najmanje 250–300 °C), pažljivo spustite pizzu na kamen i pecite je zatvorenog poklopca.
Prednost: Roštilj simulira efekt krušne peći – posebno ako je opremljen poklopcem i termometrom. Rezultat je pizza hrskavih rubova i intenzivnog okusa.

Kako ispeći savršenu pizzu kod kuće? Svaka metoda ima svoj šarm
Bez obzira koristite li pećnicu, pizza peć ili roštilj – ključ savršene pizze kod kuće je u dobro pripremljenom tijestu, jednostavnom nadjevu i jakoj, stabilnoj toplini. Investicija u kamen za pečenje ili specijaliziranu peć dodatno će podići vašu kulinarsku igru – a i dojam na goste.

Dodaci koji olakšavaju posluživanje pizze
Osim peći i kamena, ljubitelji domaće pizze često investiraju i u pribor koji olakšava pripremu i posluživanje:
Lopatice za pizzu – izrađene od nehrđajućeg čelika ili aluminija, omogućuju sigurno i jednostavno umetanje i vađenje pizze iz peći.
Noževi i kotačići za pizzu – za precizno rezanje, bez razvlačenja nadjeva ili oštećivanja tijesta.
Škare za pizzu – sve popularnija alternativa klasičnim kotačićima, idealne za tanja tijesta i serviranje ravnih komada.
Drvene daske ili kamene ploče za posluživanje – funkcionalne i dekorativne, čine pizzu atraktivnom i na stolu.
Za potpuni doživljaj pizze kod kuće – od pečenja do posluživanja – vrijedi imati sve pri ruci. Domaća pizza tada postaje više od obroka: postaje ritual koji okuplja.
Kreirajmo dom zajedno
Najčešće greške pri kupnji namještaja – i kako ih izbjeći
Odabir namještaja za dom je više od odlaska u trgovinu i zaljubljivanja u prvi komad

Kupnja namještaja ne bi smjela biti rezultat impulsa, već pažljivo isplaniran korak u stvaranju funkcionalnog i skladnog doma. Bez obzira na to uređujete li novi prostor ili mijenjate samo jedan komad, odabir namještaja nosi brojne zamke koje lako mogu pokvariti krajnji dojam – i otežati svakodnevno korištenje.
Odabir namještaja bez mjerenja – greška broj jedan
Jedna od osnovnih grešaka je zanemarivanje mjera prostora. I najljepši komad namještaja gubi svoju vrijednost ako jednostavno – ne stane.
„Metar je esencijalni alat koji uvijek morate nositi sa sobom“, savjetuje arhitektica Sunčica Mastelić Ivić. No nije dovoljno da sofa, ormar ili stol samo fizički stanu – treba ostaviti i prostor oko njih kako bi se prostorija mogla slobodno koristiti i disati.

Funkcija ili forma? Idealno – oboje
Kod odabira namještaja često se vodi bitka između estetike i funkcionalnosti. Sofa može izgledati fantastično, ali ako je preniska, preudobna ili preduboka, svakodnevna uporaba postaje napor. S druge strane, vrlo praktičan komad može potpuno narušiti estetiku prostora ako se ne uklapa vizualno. Ključ je u balansu, a odluka što je važnije ovisit će o vašim prioritetima – udobnosti, izgledu ili oboma.

Osobne preferencije boja ne znače nužno dobar interijer
Jedna od čestih grešaka pri odabiru namještaja jest izbor boje prema vlastitom ormaru, a ne prostoru.
Volite nositi zelenu? To ne znači da će zelena kuhinja ili sofa funkcionirati u vašem domu. Boje koje dobro izgledaju na nama ne moraju odgovarati našem interijeru.
Izbor boja i materijala ključ su uspješnog uređenja interijera
Umjesto impulzivnih odluka, preporučuje se odabir svjetlijih ili tamnijih neutralnih tonova, uz pažljivo dodavanje akcentnih boja.

Gledajte širu sliku
Prilikom kupnje pojedinačnih komada namještaja često zaboravljamo cjelinu.
Rasvjetno tijelo, stol ili regal koji su sami po sebi lijepi, mogu djelovati potpuno promašeno ako ne komuniciraju s ostatkom prostora. Prije kupnje važno je sagledati sve elemente interijera – što već imate, a što planirate nabaviti – kako bi prostor bio skladan i zaokružen.

Stručna pomoć kao prevencija grešaka
Ako niste sigurni u svoje odluke, uključivanje stručnjaka može uštedjeti vrijeme, novac i živce. Arhitekt, dizajner interijera ili projektant pomoći će vam da razradite plan uređenja, uskladite funkcionalnost s estetikom i izbjegnete uobičajene pogreške koje kasnije teško (i skupo) ispravljamo.
Odabir namještaja je više od odlaska u trgovinu i zaljubljivanja u prvi komad. To je proces koji traži planiranje, mjerenje, razmišljanje o funkciji i estetici, kao i širu sliku prostora. Ako želite dom koji će vas služiti godinama – vrijedi mu pristupiti ozbiljno.