Kreirajmo dom zajedno
Kako postaviti stol za romantičnu večeru?
Prigušena svjetla uz svjetlost svijeća, instrumentalna pozadinska glazba i cvijeće, sve su to osnove romantične atmosfere.
Koji je vaš jezik ljubavi? Otkrijte kako ga prepoznati
Bilo da slavite posebnu prigodu ili jednostavno želite iznenaditi voljenu osobu, bitno je obratiti pažnju na to kako postaviti stol za romantičnu večeru. Pažljivo postavljen stol ključan je za savršen doživljaj.
Pripremate li romantičnu večeru za dvoje, pogledajte prijedlog dizajnerice Danice Maričić kako postaviti stol.
Kako postaviti stol za romantičnu večeru?
Općenito, pribor za jelo treba biti raspoređen prema redoslijedu korištenja, uvijek od vanjskog prema unutarnjem dijelu. Pazite da rasporedite predmete pažljivo kako biste održali jednaku udaljenost između njih te vodite računa da sva mjesta za stolom budu u istom ravnini (na primjer, čaše za piće na svakom mjestu trebale bi biti poravnate).
Osnovno postavljanje stola
Pribor za jelo, posuđe i tekstili ( salveta, podmetač ili stolnjak) rasporedite po sljedećem rasporedu:
- Postavite tanjur za večeru u sredinu podmetača, ako ga koristite.
- Salveta ide lijevo od tanjura, a vilica se postavlja na salvetu.
- Nož i žlica idu desno od tanjura, s oštricom noža okrenutom prema tanjuru, a žlica (ako je koristite) desno od noža.
- Čaša za vodu ili piće ide u gornji desni dio postavljanja, iznad tanjura, između njega i noža.

Malo drugačiji stol
Ruže, svijeće i crvena boja klasičan su izbor za Valentinovo.
Simbolika cvijeća – Poklonite cvijet koji govori umjesto vas
No, mi smo odlučili postaviti moderan stol za romantičnu večeru i boju blisku crvenoj – bakrenu. Prvo smo izabrali posuđe modernog dizajna u bakrenim tonovima i to je diktiralo sve ostale detalje.

U današnje vrijeme u dizajnu imamo puno više slobode, puno više miješanja materijala i kombinacija materijala. Večera može biti u rustikalnom tonu, ali i glamurozna.

U skladu s posuđem, odabrali smo moderan dizajn pribora za jelo u kontrastnoj nijansi. Eklekticizam je sveprisutan u dizajnu, pa tako i postavljanju stola, no neka pravila bi ipak trebalo poštivati.
Stvari su se promijenile
Prije možda deset ili dvadeset godina nisu se toliko miješali različiti metali, međutim, u današnje vrijeme kao što miješamo bez problema klasične i moderne elemente u dizajnu, isto tako možemo i metale.

Jedino pravilo koje Danica ističe kao bitno jest to da je bolje da budu ili kontrast ili sasvim isti.
Dakle, ako birate dvije nijanse bakra, možda je bolje da ipak odaberete bakar i nešto što je kontrastno, čime će i sam bakar doći više do izražaja, ali i ovaj kontrastni dio. U ovom slučaju, tu imamo pribor za jelo koji je više u nekim metalnim, srebrnim tonovima, a imamo i crno na tanjurićima za kavu te na čašama za vino i šampanjac.

Korištenjem crnih detalja, bakrena je boja više došla do izražaja.
“Klasična boja za romantiku je crvena, zelena, ne toliko crna, međutim, crna je boja svečanosti i u detaljima kada je stavimo, pogotovo za jedan ovakav stol, ona svemu tome daje još jednu svečaniju notu”, objašnjava Danica.
Na podložak smo stavili prvo dekorativni tanjur, zatim plitki pa duboki.

Sa svijećama ne možete pogriješiti
Za svečanije prilike tu su uvijek čaša ili za bijelo vino ili za crno vino, ovisno o odabiru, čaša za šampanjac. Imamo nekoliko varijanti čaša za šampanjac, a mi smo odabrali nešto klasičniju varijantu koja odgovora uz ovu modernu. Tu je i moderno posuđe koje je odabrano, a svijeće, tj. svijetlo svijeća i romantika uvijek idu jedno uz drugo.
Nekih pravila moramo se pridržavati
Za svečane prilike koriste se platneni ubrusi, a za postavljanje pribora za jelo vodili smo se pravilima bontona.
Vilica je s lijeve strane, a ako služimo bilo što drugo osim špageta, s desne strane imamo nož i žlicu.
Nož je okrenut svojim oštrim vrhom prema tanjuru.
Čaše za vino i šampanjac, ali i vodu, nalaze se s desne strane, dakle glavna čaša za vino obično se nalazi odmah iznad noža.

Na našem stolu cvijeće zastupa ljubav i svu njenu ljepotu.
Što se tiče samih motiva vezanih uz romantične večere, ručkove, naravno da su srca na prvom mjestu.
Ovog puta smo se opet odlučili na nešto malo drugačije, stoga cvijeće predstavlja tu ljepotu ljubavi, veselje ljubavi, i nalazi se na podlošcima za tanjure, isto tako i svijećnjaci za lučice su također lotus koji i po simbolici povezujemo uz ljepotu, ljubav te svjetlost.
Što su komplementarne boje?
Osim uobičajene crvene, mogu se koristiti pastelne boje, pri tom pazeći na njihovu komplementarnost.
Kada govorimo o kombinaciji boja, tu se nastoji postići jedna simbolika komplementarnih boja, dakle u teoriji boja imamo komplementarne boje koje se nalaze na suprotnoj strani spektra boja i koje djeluju zapravo kao jedan par, same su za sebe dovoljno jake, ali zajedno su još puno jače i uspješnije.

Što su komplementarne boje? Naučite kako ih kombinirati u interijeru
Kod postavljanja stola s romantičnom atmosferom ne treba pretjerivati s dekoracijama. Svijeće će obasjati romantiku, a ljubav ionako pobjeđuje sve.
Kreirajmo dom zajedno
Kako pravilno postaviti stol? Savjeti i trikovi poznate bloggerice
Pogledajte kako pravilno postaviti stol za svakodnevne i svečane prilike

Postavljanje stola nije samo tehnički zadatak prije jela – to je ritual koji može unijeti ljepotu, red i posebnu atmosferu u svaki obrok. Svoja pravila, navike i estetske trikove podijelila je Boba Blašković, poznata blogerica i autorica lifestyle portala dblog.hr, koja zna kako i najjednostavnije serviranje učiniti posebnim.
Engleski i francuski stil – u čemu je razlika?
Kod svečanog postavljanja stola razlikuju se dva stila – engleski i francuski. Francuski podrazumijeva posluživanje hrane na pladnjevima, pri čemu si gosti sami poslužuju, dok engleski uključuje već poslužene tanjure ili posluživanje od strane domaćina. Francuski stil mnogima je draži jer omogućava domaćinu da opuštenije provede vrijeme s gostima, bez stalnog ustajanja.
Uređenje apartmana: Ključni komadi i završni detalji koji čine razliku
U svakodnevici, Boba bira praktično posuđe – ono koje je lako za održavanje, ali i dovoljno estetski privlačno da svakodnevnom objedu doda dašak posebnog. “Hrana nije samo jelo – to su trenuci kad smo zajedno. I zato i obične trenutke treba učiniti lijepima,” poručuje.

Kako pravilno postaviti stol: osnovna pravila koja vrijede uvijek
Bez obzira na stil, pravila za postavljanje stola ostaju ista:
- Noževi i žlice idu s desne strane tanjura, vilice s lijeve.
- Noževi uvijek s oštricom prema tanjuru.
- Pribor za desert smješta se iznad tanjura, s ručkama okrenutima prema ruci kojom se koristi.
- Čaša za vodu je obavezna i ide iznad noža, a uz nju po potrebi dolaze čaše za vino (bijelo niže, crno više).
Važno je da se na stol ne stavlja pribor koji se neće koristiti – estetika nikad ne smije nadjačati funkciju. Postavljanje stola treba biti usklađeno s jelovnikom i karakterom događanja, bilo da je riječ o obiteljskom ručku ili svečanoj večeri.

Kombiniranje servisa i dekoracija s mjerom
Kod odabira tanjura i čaša Boba savjetuje slobodu, ali i pažnju: “Ne moramo imati savršen set, ali tanjuri trebaju biti neoštećeni i skladni.” Mješavina servisa može unijeti dinamiku, osobito u neformalnijim situacijama. Mat tanjuri, primjerice, daju dodatnu vizualnu dubinu i izgledaju odlično na fotografijama.
Osvježite prostor samo jednim dekorativnim komadom
Dekoracija treba biti odmjerena. Cvijeće, svijeće i drugi ukrasi nikad ne smiju zaklanjati pogled među gostima. “Ljudi dolaze zbog hrane i druženja – dekoracije su samo dodatak,” kaže Boba.

Zašto je bitno znati kako pravilno postaviti stol
Postavljanje stola ima snagu prenijeti poruku – koliko nam je stalo do onih za stolom i do trenutka koji dijelimo. U današnjem užurbanom ritmu, to je prilika da stanemo, usporimo i stvorimo mali, ali vrijedan ritual.
Kako postaviti stol za romantičnu večeru?
Bez obzira na to radi li se o svečanoj prigodi ili običnom obiteljskom objedu, upravo postavljanje stola može taj trenutak pretvoriti u iskustvo.
Kreirajmo dom zajedno
Sve što vam treba za idealan početak roštilj sezone
Odabir pravog roštilja, praktičan pribor i mali trikovi koji svako okupljanje pretvaraju u opušteno uživanje na otvorenom

S prvim toplim danima, terasa postaje dnevni boravak, mirisi s roštilja šire se zrakom, a osmijesi za stolom govore više od riječi. Roštiljanje nije samo način pripreme hrane, to je ritual kojem se svi veselimo. Trenuci okupljanja, smijeh, lagani razgovori i opušteno uživanje na otvorenom čine nadolazeću sezonu posebnom.
Pripremite se za sezonu kakvu zaslužujete. Bilo da birate roštilj na drveni ugljen, plin ili električni model, prava oprema i dodaci pretvaraju svaki obrok u mali gastronomski spektakl. Sve što vam treba za savršeni početak ove sezone čeka vas na jednom mjestu, u Lesnina XXXL poslovnicama i na web shopu. Do 31.5., odnosno do isteka zaliha, traje akcija na asortiman iz kataloga ”Ljetne roštiljade”.

Autentičan doživljaj
Za istinske zaljubljenike u roštiljanje, roštilj na drveni ugljen ima posebno mjesto. Onaj poznati miris dima koji se polako širi dvorištem, lagano pucketanje žara i toplina koja se osjeća i prije nego što išta dotakne rešetku – to je iskustvo koje se ne zaboravlja. U Lesnina XXXL poslovnicama i na web shopu mogu se pronaći idealni roštilji na drveni ugljen, nebitno radi li se o klasičnom poimanju roštilja na ugljen ili sve popularnijim i vizualno atraktivnim keramičkim roštiljima poput Kamado roštilja.

Kompaktan i praktičan roštilj
Kada vrijeme ili prostor ograničavaju mogućnosti, električni roštilj postaje idealan saveznik. Kompaktan, jednostavan za korištenje i bez dima – savršen za balkone ili manje prostore. Uz preciznu kontrolu temperature, brzo zagrijavanje te jednostavnost uporabe, prenosivost i lako skladištenje jer ne zahtijeva puno prostora, priprema jela je uvijek brza i jednostavna. Osim toga, električni roštilj se najbrže zagrijava i sigurniji je od plinskih ili roštilja na ugljen.

Za moderne roštilj-majstore
Za one koji traže učinkovitost, brzinu i kontrolu, plinski roštilj nudi idealnu kombinaciju. S jednostavnim paljenjem, brzim zagrijavanjem i mogućnošću preciznog podešavanja temperature, priprema mesa i povrća postaje pravo zadovoljstvo. Površine za pečenje najčešće su veće nego kod električnih modela, što ga čini odličnim izborom za veća društva – no valja računati na veće dimenzije samog roštilja, kao i dodatni prostor za plinsku bocu. Upravo zbog uporabe plina, važno je voditi računa o sigurnosti i odgovornom rukovanju.

Must-have komadi
Sve veću pažnju ljubitelja roštiljanja i druženja na otvorenom privlače i peći za pizzu, koje donose autentične okuse na sva obiteljska okupljanja. Pravi hit sezone, a ujedno i najavljeni “must have” za 2025., su inovativni kombo sustavi poput Corten Rusty modela – kombinacija kamina i ložišta na drveni ugljen koji spaja funkcionalnost, upečatljiv dizajn i dojam luksuza u svakom vanjskom prostoru.

Neophodna oprema
Prava oprema čini razliku. Hvataljke, lopatice, termometri, ražnjići i rukavice – svi ti detalji omogućuju sigurnu i preciznu pripremu jela. Bilo da ste početnik ili iskusni majstor roštilja, kvalitetan pribor podiže vaše kulinarske vještine na višu razinu. Dobar roštilj zaslužuje i dobru njegu. Kvalitetni alati za čišćenje olakšavaju održavanje i produžuju vijek trajanja vašeg roštilja. Od četki s čeličnim vlaknima do posebnih sredstava za uklanjanje masnoća – sve što vam treba kako bi vaš roštilj uvijek bio spreman za novu rundu uživanja.

U Lesnina XXXL poslovnicama i na web shopu traju pogodnosti na asortiman iz kataloga ”Ljetne roštiljade” i traju do 31. 5. ili do isteka zaliha. U njemu se nalaze različite vrste roštilja, peći za pizze, ali i sva potrebna oprema. Neka vaš balkon, terasa ili vrt postanu mjesto gdje započinjete i završavate dan s osmijehom.