Povežimo se

Interijeri

Kako postaviti stol za božićni ručak

Dekoracije blagdanskih stolova podjednako su važne kao i jelovnici za božićni objed. Imajući to na umu, dizajnerica interijera Ankica Herceg Juričević otkrila nam je kako se ne spotaknuti o boje, blještavilo i možemo li pretjerati.

Uživajte u dekoriranju svog blagdanskog stola

Duboko smo već ugazili u najsvečaniji mjesec godine. I dok neki jedva čekaju spakirati kofere i otići na zimovanje, drugi se raduju božićnom slavlju u krugu obitelji.

Ovisno o tome jeste li gost ili domaćin, opustit ćete se ili razbijati glavu smišljajući kako dekorirati stol na kojem ćete poslužiti svoj savršeni blagdanski jelovnik. Domaćicama koje su zbog toga na sto muka u pomoć priskače dizajnerica interijera Ankica.

Uređenje blagovaonskog stola svakako bi trebalo pratiti stil uređenja cjelokupnog interijera, pogotovo kad je u pitanju blagdansko uređenje. Klasični interijeri zahtijevaju klasične dekoracije, boje, dok moderni minimalistički interijeri zahtijevaju minimalizam i u dekoriranju, iako, nije pogreška ako se i moderni interijer bogatije dekorira.

Nekih pravila ipak se trebamo držati

U postavljanju blagdanskog stola teško se može pogriješiti u smislu pretjerivanja s ukrasima. No, o neke se stvari ipak možemo spotaknuti.

Ljudi nerijetko ne poznaju pravila korištenja pribora za jelo pa se često na krivo mjesto stavi vilica ili žlica, kao i čaše za vino i za vodu. Postoje pravila kako bi ih trebalo posložiti.

Na desnoj strani prvo ide čaša za vodu, pa čaša za vino i onda žlica i nož. Vilica je na lijevoj strani, a žličice i vilice za desert su naprijed ispred tanjura.

Pokažite svoju kreativnost

Što se ukrašavanja tiče, tu, tvrdi Ankica, možemo pustiti mašti na volju.  Kuglice, perlice, trakice, vrpce… sve je dopušteno i dobrodošlo. Nemojte se sramiti iz vitrina izvući najbolje posuđe niti eksperimentirati s onim s čim se inače ne biste usudili.

Blagdani su prilika kada se ne može pretjerivati u dekoriranju, pogotovo u dekoriranju stola. Blagdanski stol bi trebao biti raskošan, blještav. Trebali bi iskoristiti svoje posuđe koje možda držimo dugo, ono najfinije, poput porculana, kristala i sve složiti u jednu priču koja će izazvati “vau” efekt.

No tu ipak treba zadržati i dozu opreza. Ne bi bilo zgodno da se puni božićnog duha poskliznemo po vlastitoj kreativnosti.

Moderno ili klasično?

Odlučite li se za moderno uređenje blagdanske trpeze, dekoraciji možete pristupiti bez puno brige o stolnjacima i nad stolnjacima. Iako ih možete koristiti, oni nisu imperativ za mladenačku dekoraciju blagdanskog stola. Važnije je uskladiti boju posuđa s bojom ukrasa i držati se onog da je manje – više.

S druge strane, priča s klasičnom dekoracijom počinje od pomno biranog stolnjaka. On može učiniti čudo ako se pravilno kombinira s ostalim detaljima jer baš na njemu počinje izgradnja raskoši blagdanskog stola.

U klasičnoj varijanti dekoriranja blagdanskog stola potrebno je prije svega odabrati lijepu podlogu, i to na način da ćemo odabrati jedan lijepi stolnjak koji bi trebao biti s nekim božićnim uzorcima ili tamno crveni, tamno zeleni, čak i bijeli može, te se na njega stavi nadstolnjak, lijepi tanjuri, plitki, duboki, desertni. Stavit ćemo pribor za jelo, zlatni, i lijepe kristalne čaše.

Dok razmišljate o tome na koji još način oplemeniti ovaj Božić, nemojte s uma smetnuti ono što je o njemu rekao američki predsjednik Calvin Coolidge, „Božić nije vrijeme ili sezona, već stanje uma. Čuvati mir i dobru volju, biti milostiv, znači imati pravi duh Božića.“

Interijeri

Kuhinje snova: kako odabrati idealni salon namještaja za Vašu kuhinju

Kuhinja je srce svake kuće i to je mjesto gdje se obitelj okuplja, kuhaju obroci i provodi vrijeme. Stoga je važno da kuhinja bude funkcionalna, estetski ugodna i prilagođena Vašim potrebama. Kada je riječ o odabiru idealnog salona namještaja za Vašu kuhinju, postoje nekoliko stvari koje trebate uzeti u obzir.

Kuhinja je srce svake kuće i to je mjesto gdje se obitelj okuplja, kuhaju obroci i provodi vrijeme. Stoga je važno da kuhinja bude funkcionalna, estetski ugodna i prilagođena Vašim potrebama. Kada je riječ o odabiru idealnog salona namještaja za Vašu kuhinju, postoje nekoliko stvari koje trebate uzeti u obzir.

Vrste kuhinja

Postoji mnogo različitih vrsta kuhinja, od kojih svaka posjeduje vlastite jedinstvene značajke i stil. Neki od najpopularnijih vrsta kuhinja uključuju tradicionalnesuvremene i prelazne kuhinje.

Tradicionalne kuhinje odlikuju se klasičnim i “vječnim” dizajnom, s elementima poput podignutih panela ormarića, kruništa i ukrašenih rubova, najčešće s malim poličicama za začine. Ove kuhinje često imaju tople, neutralne boje i prirodne materijale poput drva i kamena. Tradicionalne kuhinje savršene su za kuće s formalnijim ili tradicionalnijim estetikom.

Suvremene kuhinje, s druge strane, poznate su po svojem glatkom i modernom dizajnom. Ove kuhinje imaju čiste linije, minimalnu ornamentaciju i fokusiraju se na funkcionalnost. Često uključuju naprednu tehnologiju i materijale poput nerđajućeg čelika i stakla. Suvremene kuhinje savršene su za kuće s modernijom ili minimalističkom estetikom.

Prelazne kuhinje, kao što ime sugerira, su kombinacija tradicionalnog i suvremenog dizajna. Često uključuju mješavinu tradicionalnih i modernih elemenata, te se mogu prilagoditi različitim stilovima, a popularne su kod onih koji žele najbolje od oba svijeta.

Druge vrste kuhinja uključuju seoske i rustikalne kuhinje, koje imaju opušteniju estetiku s elementima poput ormarića sa šipkom i oštećenih završnih radova tzv “shabby-chic”. Često uključuju prirodne materijale poput obnovljenog drva i kamena i savršene su za kuće u ruralnim ili suburbanim područjima.

Moderni spin na seoske kuhinje je shaker stil kuhinje koji ima jednostavne, čiste linije i fokus na funkcionalnost. Često uključuju prirodne materijale poput drva i kamena i imaju manje istaknut dizajn.

Za one koji imaju ograničeni prostor i proračun, kompaktna kuhinja je odlična opcija. Ove kuhinje su dizajnirane kako bi se iskoristio što više ograničenog prostora i često se mogu prilagoditi specifičnim potrebama vlasnika kuće. Često su jeftinije od većih kuhinja i savršene su za stanove, male kuće ili kao sekundarna kuhinja u većoj kući.

Na kraju, postoje i kuhinje po mjeri, koje su prilagođene specifičnim potrebama i preferencijama vlasnika kuće. Ove kuhinje mogu uključivati ​​jedinstvene značajke i završne radove i mogu se napraviti od širokog spektra materijala. Kuhinje po mjeri često su najskuplja opcija, ali omogućuju potpunu kontrolu nad konačnim dizajnom i funkcionalnošću kuhinje.

6 stvari koje morati imati na umu kako biste stvorili kuhinju iz snova 

Prvo, trebate razmisliti o veličini Vaše kuhinje. Ako imate manju kuhinju, trebat će vam manji namještaj, dok će veća kuhinja zahtijevati više namještaja. Također, trebat će vam više prostora za rad i pohranu ako imate veću obitelj ili često kuhate za goste.

Sljedeće, razmislite o stilu Vaše kuhinje. Postoji širok raspon stilova kuhinja, od tradicionalnih do suvremenih. Odaberite stil koji odgovara Vašem ukusu i koji se slaže s ostatkom Vašeg doma. Ako se ne možete odlučiti između dva stila, možete kombinirati elemente oba stila kako biste stvorili unikatnu kuhinju koja odražava osobni stil.

Nadalje, trebate razmisliti o funkcionalnosti Vašeg namještaja. Kuhinja je mjesto gdje se kuhaju obroci, stoga trebate osigurati da imate dovoljno radnog prostora i pohranu za sve kuhinjske potrepštine. Provjerite da li su elementi kuhinje kao što su hladnjak, perilica posuđa i pećnica na odgovarajućem mjestu.

Također, razmislite o materijalima koji se koriste za Vaš namještaj. Postoje različiti materijali koji se koriste za kuhinjske elemente, od drva do kamena. Odaberite materijal koji je izdržljiv, lagan za održavanje i koji se slaže s ostatkom Vaše kuhinje.

Dobro je da razmislite i o svjetlu u Vašoj kuhinji. Dovoljno svjetla je važno za rad i sigurnost, pa biste trebali osigurati da Vaša kuhinja ima dovoljno prirodnog i umjetnog svjetla. Razmislite o postavljanju svjetla iznad radne površine, ispod ormara i pod policama za pohranu.

Još jedna važna stvar koju trebate uzeti u obzir je cijena. Kuhinje su skupe i trebat će Vam vremena i truda da pronađete salon namještaja koji odgovara Vašem proračunu. Razmislite o kompromisima koji možete napraviti kako biste pronašli najbolje moguće rješenje za Vas.

U svakom slučaju, potrudite se da odaberete salon namještaja koji će Vam pružiti funkcionalnost, estetiku i udobnost za godine koje dolaze. Ako se želite dobiti savjet stručnjaka, uvijek možete razgovarati s profesionalnim prodajnim predstavnikom MIMA salona, koji će vam pomoći da stvorite kuhinju iz snova.

Nastavite čitati

Interijeri

Stil uređenja za ljubitelje prirode

Ljubitelji prirode, sela i čari koje oni nude, uživat će u putovanju kroz stilove uređenja interijera na koje nas ponovo vodi arhitektica Sunčica Mastelić Ivić. Doznajte što je sve potrebno znati kako biste svoj životni prostor uredili u rustikalnom stilu.

Rustikalni stil uređenja interijera

Uređenje interijera u određenom stilu uvijek je izazov. Da put do konačnog cilja bude što bezbolniji, i ovog puta će nam pomoći arhitektica Sunčica Mastelić Ivić.

Nalazimo se u zimskom godišnjem dobu u kojem se podsjećamo na snijeg, hladno vrijeme, divlju prirodu. Rustikalni stil odgovara upravo ovakvoj atmosferi.

Treba naglasiti da je on često uvjetovan i inspiriran sa lokalnim podnebljem u kojem se nalazi.

Stil inspiriran selom

Rustikalni stil dijeli se na američki i europski kontinentalni, dok u našim krajevima razlikujemo dva smjera – kontinentalni i mediteranski rustikalni stil.

Ovog puta prezentirat ćemo kontinentalni rustikalni stil. No, prije toga, bitno je napomenuti da često brkamo terminologiju i pogrešno mislimo da je rustikalno sve što izgleda starinski i što je inspirirano poviješću ili prošlim vremenima. To nije točno. Rustikalni stil, kako mu sam naziv kaže, inspiriran je selom, odnosno proširenom varijantom boravka na selu – lovom.

Odlučite li svoj životni prostor urediti u rustikalnom stilu, važno je izbjeći zamke koje na tom putu stoje.

Bitna pravila kojih se trebate pridržavati

Određena opasnost u koju možete uklizati kada se bavite uređenjem vlastitog rustikalnog stila je da pretjerate u dekoriranju, odnosno, da vam se prostor počinje pretvarati u zavičajni muzej i da povješate na zidove sve moguće tradicijske dekorativne predmete.

Treba se uvijek držati principa da imate smanjeni obim tih tradicijskih dekorativnih elemenata.

Rustikalni stil karakteriziraju tople nijanse i zemljani tonovi, a izbjegava se dominacija žarkih tonova ili jaki kontrasti. Stručnjaci predlažu integriranje nijansi inspiriranih prirodom, odakle dolaze i materijali na kojima počiva ovaj stil. 

Rustikalni stil voli prirodno drvo, grubo obrađeno, ali koje slavi ljepotu ručnog rada. Trebate dobrog majstora koji će vam u rustikalnom stilu napraviti obloge ili namještaj po mjeri.

Sobne biljke nisu obavezan dio uređenja prostora

Rustikalni stil ne obožava toliko puno biljaka jer ako se već nalazite u divljoj prirodi, onda nije potrebno da priroda još na neki određeni umjetni način ulazi u prostor.

Ovakav stil uređenja preporuča se za vikendice, apartmane, vile te ugostiteljske objekte u kontinentalnim i planinskim prostorima. Njegov glavni dekorativni element je kamin. U slučaju da ga nemate, naša arhitektica nudi efikasno rješenje. 

Čarolija, ljepota i atmosfera koju stvara vatra je nenadmašna. Ukoliko to zbog razno raznih razloga niste u prilici ostvariti onda atmosferu koju vam vatra dočarava možete ponekad ostvariti sa upotrebom više različitih izvora svjetlosti, npr. sa svijećama i s lanternama.

Ljubitelji prirode obožavaju ovaj stil, a inspiraciju potražite u Lesnini XXXL.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice