Povežimo se

Interijeri

Kako odabrati sobna vrata?

Sobna vrata itekako utječu na izgled interijera. Izbor je veliki i prema kvaliteti i prema cijeni pa donosimo vodič kakva sve vrata postoje na tržištu i što se sve moramo pitati prije nego ih kupimo.

Sobna vrata su jedan od najbitnijih dijelova svakog interijera. O njihovom izgledu, veličini, boji, materijalu, ali i cijeni treba početi razmišljati već prilikom projektiranja prostora.

„Ovisno o prostoriji, odabiremo i veličinu vrata. Dakle ako imamo nekakvu spavaću sobu ili dnevni boravak biramo vrata koja su na primjer 80 ili više centimetara, a za manje prostore kao ostava ili mali wc biramo vrata širine 60 centimetara. Za kupaonicu je nekakav standard 70 centimetara širine“, objašnjava dipl. ing. arhitekture Nevenka Vidmar.

Sobna vrata treba dobro uklopiti u interijer

Valja predvidjeti i da vrata neće lupati u neki komad namještaja. Sobna vrata bojom i materijelom treba uskladiti s ostatkom prostora.

bijela-drvena-vrata

Ako se investitor odluči u prostor staviti tapetu ili neku jaku boju zida, onda bih preporučila svakako da možda vrata budu bijele boje. Sobna vrata možete također uskladiti sa bojom okvira prozora, odnosno, ako su prozori boje hrasta i vrata mogu biti u istoj nijansi pa onda imate jednu poveznicu kroz cijeli prostor“, savjetuje arhitektica Vidmar.

IN su minimalistička sobna vrata

Odabir sobnih vrata često određuje cijena, a u skladu s mogućnostima i trendovi.

vrta-bez-dovratnika-ljubičasta

Investitori danas sve više žele moderna, minimalistička vrata. Znači sa ravnim linijama i sa skrivenim pantima, ali i skrivenim dovratnicima“, ističe arhitektica.

Bijela sobna vrata i dalje broj 1

Što se boja tiče, najpopularnija su i dalje bijela vrata uz koja je najlakše uskladiti ostatak interijera.

bijela-soba-vrata-dom-na-kvadrat

„Nakon toga je u zadnje vrijeme popularna nekakava antracit nijansa sa nekakvom nijansom crne ili ipak nekakav prirodni materijal hrast ili bukva“, kaže nam voditeljica salona za prodaju dizajnerskih vrata Bernarda Šoštarić.

Sobna vrata za luksuzne interijere

Za ekskluzivne moderne interijere sve su traženija dizajnerska neprozirna staklena vrata s aluminijskim dovratnicima i odličnom zvučnom izolacijom.

„Ovo su bojana stakla gdje je duplo staklo 4 milimetarsko sa svake strane obloženo aluminijskim okvirom. Ne može se vidjeti nikakvo svjetlo iza toga. Znači dobivate potpunu privatnost“, ističe Šoštarić.

Najčešći okviri, ispuni i premazi sobnih vrata

Kod većine sobnih vrata, okvir je uglavnom od masiva ili medijapana.

sobna-vrata-u-boji-drveta

„Ako pričamo o nekim temeljnim, bazičnim ispunama, imate ispune od kartonskog saća – većina prodajnih vrata je u današnje vrijeme to. A imate i pojačanu ispunu, takozvana bušena iverica ili iverokal. Vrata iverokal su naravno jača i teža. Osim što imaju pojačanu ispunu, daju i bolju zvučnu izolacijsku zaštitu“, objasnio nam je direktor tvrtke za prodaju vrata Goran Andrić

Važan dio vrata su i premazi. „Što se tiče vanjskog premaza imate ove bazične modele koji su presvučeni folijama ili nekakvim vodenim lakovima. A imate vrata koja su presvučena tvrdim i otpornim laminatima, takozvanim CPL-ima ili furnirana vrata koja se u današnje vrijeme manje prodaju“, objašnjava Andrić.

U interijer vrata treba postaviti na kraju uređenja

Vrata idu na kraju. Ono što mi kažemo klijentima, ona idu zadnja, doslovno sa slikama“, kaže Bernarda Šoštarić.

Dakle kad su završeni podovi, kad imamo na podu parket ili keramičke pločice, odnosno kada u kupaoni na zidu postave keramičari keramičke pločice zato što nam to podebljava debljinu zida pa se prema toj debljini uzimaju mjere za dovratnik“, napominje arhitektica Nevenka Vidmar.

A nekad, prije 30-tak godina, su se vrata stavljala na podnu glazuru. Stoga ako želite promijeniti takva vrata, budite spremni i na promjenu pločica i parketa. Barem u dijelu oko vrata. Izbor sobnih vrata na tržištu je doista širok pa valja dobro razmisliti kakva vrata želimo.

Prilikom odabira vrata treba zbilja voditi računa o tome da su kvalitetna, naravno da je bitan omjer kvalitete i cijene, ali vrata su nešto što ugrađujete jednom u 10, 15, 20 godina i trebaju toliko i izdržati i trajati“, zaključuje arhitektica Vidmar.

Interijeri

Osnovne značajke skandinavskog stila uređenja

Skandinavski stil je inspiriran načinom života, tradicijom, kulturom i dizajnom skandinavskih zemalja. Kako urediti stan u ovom stilu i kojih se pravila pritom trebamo pridržavati objasnila nam je arhitektica Sunčica Mastelić Ivić.

Stil jednostavnosti

S arhitekticom Sunčicom krenuli smo u skandinavsku ekspediciju. Iako je većini na spomen skandinavskog stila vjerojatno jasno o čemu se tu zapravo radi, dakle o jednostavnim rješenjima, odlučili smo na primjeru preuređenja jednog prostora potvrditi i utvrditi znanje.

Ako volite prozračne tonove i da svjetlo ulazi u prostor, te ako volite jednostavnost umjesto sitnica koje vam opterećuju interijer, onda je za vas skandinavski stil. Međutim, ako volite glamurozne interijere i ako želite svojim interijerom ostaviti nekoga bez daha, onda skandinavski stil nije za vas.

Karakteristike skandinavskog stila

Skandinavski stil voli svijetle tonove. Nadalje, skandinavski stil ne trpi namještaj velikih dimenzija i formata. Taj namještaj, u smislu dekora i tekstura, voli jake teksture koje su ugodne pod rukom, kao da ste se zavukli u toplu dekicu, a pored vas je ugodan jastuk.

Nadalje, ovaj stil voli biljke u prostoru. U dugim zimskim noćima pružit će vam toplinu jer skandinavski stil preferira keramičke detalje ručne izrade, voli rasvjetu sa širmovima koji propuštaju svjetlo. Nema velikih kontrasta, a ako pričamo o detaljima trebate biti oprezni, a pažnju dajte biljkama.

Skandinavski stil odraz je skandinavskog načina života

Osnovne značajke skandinavskog stila proizlaze iz skandinavskog načina života na koji naravno utječu i hladnija klima, kraći dani te polarne noći.

Moramo znati kako te zemlje nemaju veliku količinu sunčanog svjetla i topline, pa su Skandinavci uvijek u svojim interijerima pokušavali dovući što više vanjskog svjetla sunčeve topline u svoje prostore. Također, svojim načinom života htjeli su razviti određeni dizajn i uređenje interijera s kojim će potaknuti jednostavnost načina života.

Globalni trend

Počeci svjetske prihvaćenosti skandinavskog stila kreću još u razdoblju iza Drugog svjetskog rata kada je sa pojavom masovnije proizvodnje te potrebom da se što više kvalitetnog, ali jednostavnog namještaja proizvede tako da je svima dostupan, a bogata ponuda dostupna je i u Lesnini XXXL.

Treba napomenuti da su Skandinavci također bili posvećeni dizajnu, a tome svjedoče radovi njihovih važnih dizajnera arhitekata, kao što je primjerice Alvar Aalto ili Arne Jacobsen. Njihovi komadi namještaja poput sofa ,naslonjača, stolaca, i danas se koriste te predstavljaju vrijedne bezvremenske klasike koji vrijede ne samo u skandinavskom stilu, već i u drugim stilovima uređenja.

Biljke kao glavna dekoracija

S obzirom na to da ovaj stil zapravo nije navikao na dekoriranje prostora, Skandinavci biraju biljke koje imaju veliku ulogu u obogaćivanju i dekoriranju prostora.

Skandinavski stil predstavlja promišljeni dizajn, vrlo je funkcionalan i predodređen da traje.

Nastavite čitati

Interijeri

Savršenstvo svjetla s omiljenim pogledom ili uspomenom

Sljedeća pametna rješenja dolaze nam iz Njemačke. S inovativnim Led rasvjetnim panelima vaš dom može zasjati u potpuno novom svjetlu. Kada se radi o atmosferskoj rasvjeti, za vašu kreativnost uistinu više nema ograničenja.

Dodatno naglasite mjesta i predmete koje volite

Završio je radni dan, ulazimo u svoj savršeni dom, u naš svijet. Svijet ispunjen našim uspomenama, predmetima, fotografijama. Usmjeravamo pogled na mjesta koja nas vesele i opuštaju. Njih sada možemo još dodatno naglasiti s rješenjima koja dolaze u obliku led rasvjete, a Kuzman Invision nudi bogatu ponudu.

Led svjetla mogu se primijeniti u dnevnim  boravcima, kao stropna rasvjeta, tada je to tzv. “sky panel” koji služi kao ambijentalno svjetlo, ali i glavno svjetlo u dnevnom boravku te se može mijenjati i u zvjezdano nebo.

Sami kreirajte ugođaj kakav želite

Ovisno o dobu dana i našem raspoloženju, sami stvaramo ugođaj, od jutarnjeg izlaska sunca, do noćnog zvjezdanog neba. I barem na tren, putujemo u drugi svijet. Čak i za vrijeme tuširanja.

U interijeru led svjetla mogu se primijeniti i kao stjenka tuša u kupaonici, ali i kao izolacijski panel na podu, između npr. kamina i poda.

Mogu predstavljati krošnju, mogu biti pogled s našeg omiljenog mjesta, ili pak prizor iz daleke zemlje gdje smo bili na putovanju iz snova. Mjesto s našeg najdražeg godišnjeg odmora ili mjesto gdje se tek spremamo otići.

Svako ponaosob može izabrati ili “uhvatiti” neki dio svog života ili neki pejzaž svojim mobitelom. Tada se ta slika može projicirati na staklo koje se obradi i dobijete takvu projekciju koja izgleda kao da ste tamo.

Brojne opcije i mogućnosti

Od zidnih led elemenata s vašom individualnom fotografijom, led rasvjete za kuhinjske zidne obloge s fotografijom ili uzorkom, podnih ploča do stropne rasvjete s oplatom od pravog kamena.

Fasadni panel također nam daje mogućnost mijenjanja boja.

Ogledalo koje je sastavni dio svake kupaonice, može se integrirati svjetlo koje može biti od hladno bijelog do toplog žutog svjetla. 

Osim interijera, možemo osvijetliti i eksterijer

Led elementi podržavaju moderni stakleni karakter arhitekture. Kad padne mrak, svjetlosni efekti pružaju impresivne naglaske, osvjetljuju fasade i prikazuju ih  potpuno u novom svjetlu.

Svaki panel ima garanciju 5 godina. Svi su otporni na temperature, vodu, sve vremenske utjecaje. Također, ovi paneli su potpuno drugačiji od drugih.

Inovativna led svjetla

Proizvodi Kuzman Invisiona inovativni su po tome što u odnosu na sve druge led rasvjete i panele u cijeloj svojoj difuziji svjetlosti svijetle isto. Prijenos svjetlosti sa jednog kraja panela na drugi je ravnomjeran. Tako on svijetli u punoj svojoj širini i dužini istim intenzitetom.

Zato neka bude svjetlo! Neka bude život. Baš onakav kakav vi želite. Onako kako vi želite da zasja i da svijetli.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice