Povežimo se

Interijeri

Kako odabrati sobna vrata?

Sobna vrata itekako utječu na izgled interijera. Izbor je veliki i prema kvaliteti i prema cijeni pa donosimo vodič kakva sve vrata postoje na tržištu i što se sve moramo pitati prije nego ih kupimo.

Sobna vrata su jedan od najbitnijih dijelova svakog interijera. O njihovom izgledu, veličini, boji, materijalu, ali i cijeni treba početi razmišljati već prilikom projektiranja prostora.

„Ovisno o prostoriji, odabiremo i veličinu vrata. Dakle ako imamo nekakvu spavaću sobu ili dnevni boravak biramo vrata koja su na primjer 80 ili više centimetara, a za manje prostore kao ostava ili mali wc biramo vrata širine 60 centimetara. Za kupaonicu je nekakav standard 70 centimetara širine“, objašnjava dipl. ing. arhitekture Nevenka Vidmar.

Sobna vrata treba dobro uklopiti u interijer

Valja predvidjeti i da vrata neće lupati u neki komad namještaja. Sobna vrata bojom i materijelom treba uskladiti s ostatkom prostora.

bijela-drvena-vrata

Ako se investitor odluči u prostor staviti tapetu ili neku jaku boju zida, onda bih preporučila svakako da možda vrata budu bijele boje. Sobna vrata možete također uskladiti sa bojom okvira prozora, odnosno, ako su prozori boje hrasta i vrata mogu biti u istoj nijansi pa onda imate jednu poveznicu kroz cijeli prostor“, savjetuje arhitektica Vidmar.

IN su minimalistička sobna vrata

Odabir sobnih vrata često određuje cijena, a u skladu s mogućnostima i trendovi.

vrta-bez-dovratnika-ljubičasta

Investitori danas sve više žele moderna, minimalistička vrata. Znači sa ravnim linijama i sa skrivenim pantima, ali i skrivenim dovratnicima“, ističe arhitektica.

Bijela sobna vrata i dalje broj 1

Što se boja tiče, najpopularnija su i dalje bijela vrata uz koja je najlakše uskladiti ostatak interijera.

bijela-soba-vrata-dom-na-kvadrat

„Nakon toga je u zadnje vrijeme popularna nekakava antracit nijansa sa nekakvom nijansom crne ili ipak nekakav prirodni materijal hrast ili bukva“, kaže nam voditeljica salona za prodaju dizajnerskih vrata Bernarda Šoštarić.

Sobna vrata za luksuzne interijere

Za ekskluzivne moderne interijere sve su traženija dizajnerska neprozirna staklena vrata s aluminijskim dovratnicima i odličnom zvučnom izolacijom.

„Ovo su bojana stakla gdje je duplo staklo 4 milimetarsko sa svake strane obloženo aluminijskim okvirom. Ne može se vidjeti nikakvo svjetlo iza toga. Znači dobivate potpunu privatnost“, ističe Šoštarić.

Najčešći okviri, ispuni i premazi sobnih vrata

Kod većine sobnih vrata, okvir je uglavnom od masiva ili medijapana.

sobna-vrata-u-boji-drveta

„Ako pričamo o nekim temeljnim, bazičnim ispunama, imate ispune od kartonskog saća – većina prodajnih vrata je u današnje vrijeme to. A imate i pojačanu ispunu, takozvana bušena iverica ili iverokal. Vrata iverokal su naravno jača i teža. Osim što imaju pojačanu ispunu, daju i bolju zvučnu izolacijsku zaštitu“, objasnio nam je direktor tvrtke za prodaju vrata Goran Andrić

Važan dio vrata su i premazi. „Što se tiče vanjskog premaza imate ove bazične modele koji su presvučeni folijama ili nekakvim vodenim lakovima. A imate vrata koja su presvučena tvrdim i otpornim laminatima, takozvanim CPL-ima ili furnirana vrata koja se u današnje vrijeme manje prodaju“, objašnjava Andrić.

U interijer vrata treba postaviti na kraju uređenja

Vrata idu na kraju. Ono što mi kažemo klijentima, ona idu zadnja, doslovno sa slikama“, kaže Bernarda Šoštarić.

Dakle kad su završeni podovi, kad imamo na podu parket ili keramičke pločice, odnosno kada u kupaoni na zidu postave keramičari keramičke pločice zato što nam to podebljava debljinu zida pa se prema toj debljini uzimaju mjere za dovratnik“, napominje arhitektica Nevenka Vidmar.

A nekad, prije 30-tak godina, su se vrata stavljala na podnu glazuru. Stoga ako želite promijeniti takva vrata, budite spremni i na promjenu pločica i parketa. Barem u dijelu oko vrata. Izbor sobnih vrata na tržištu je doista širok pa valja dobro razmisliti kakva vrata želimo.

Prilikom odabira vrata treba zbilja voditi računa o tome da su kvalitetna, naravno da je bitan omjer kvalitete i cijene, ali vrata su nešto što ugrađujete jednom u 10, 15, 20 godina i trebaju toliko i izdržati i trajati“, zaključuje arhitektica Vidmar.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Interijeri

Izbor savršenog difuzora prema vašem načinu života: vodič za kupce

Difuzori su postali neizostavan dio mnogih domova, pružajući mirisno iskustvo i potičući opuštanje, a često su zahvaljujući svom dizajnu i dekorativan dodatak vašem prostoru. No, kako odabrati onaj koji najbolje odgovara vašem životnom stilu?

Važnost odabira pravog difuzora

Pravilan odabir difuzora prilagođen vašem životnom stilu može znatno poboljšati vaše iskustvo opuštanja kod kuće. Razmislite o potrebama vašeg prostora i preferencijama kako biste pronašli difuzor koji će najbolje zadovoljiti vaše zahtjeve. Neki od ključnih faktora su svakako veličina prostorije u kojoj ćete ga koristiti, razine buke i potreba za održavanjem. Razmislite o njima kako biste mogli izabrati onaj najbolji koji će odgovarati svim vašim potrebama.

Difuzor, s obzirom na svoju ulogu u širenju mirisnih nota, igra ključnu ulogu u stvaranju ugodnog okruženja. Ako imate manji prostor, poput ureda ili spavaće sobe, kompaktni difuzor s prigušenim zvukom može stvoriti intimnu atmosferu. S druge strane, za prostrane dnevne sobe preferirajte difuzore s većim kapacitetom i prilagodljivim postavkama. Veličina prostorije je ključan faktor koji utječe na učinkovitost difuzora. Difuzori s kapacitetom od 100 do 200 ml obično su prikladni za male do srednje prostorije, dok će veći difuzori s kapacitetom iznad 200 ml bolje odgovarati prostranim prostorijama poput dnevnih soba ili ureda otvorenog tipa.

Za one koji cijene mir i tišinu, važno je odabrati difuzor s niskom razinom buke. Difuzori s tehnologijom tišeg rada pružaju opuštajuće iskustvo bez ometanja vaše svakodnevne rutine. Pri kupnji, obratite pažnju na deklaracije proizvođača o razini buke kako biste osigurali optimalnu udobnost.

Kako održavati difuzor da vam traje čim duže?

Da biste produžili vijek trajanja vašeg difuzora i osigurali njegovu dugotrajnu učinkovitost, važno je redovito održavanje. Periodično čišćenje difuzora ključno je za održavanje čistog i zdravog raspršivanja mirisa. Slijedite upute proizvođača za čišćenje difuzora. Korištenje destilirane vode umjesto obične može spriječiti nakupljanje mineralnih naslaga unutar difuzora. Ako vaš difuzor koristi filtere ili uloške, pratite preporuke proizvođača o redovitoj zamjeni. Ovaj korak osigurava da difuzor uvijek radi s optimalnom učinkovitošću.

Izbjegavajte upotrebu jakih eteričnih ulja jer neka mogu uzrokovati nakupljanje ostataka ili oštetiti unutarnje dijelove difuzora pa je važno svakako pratiti preporuke proizvođača. Također, ako ne koristite difuzor duže vrijeme, preporučljivo ga je spremiti na suho mjesto. Čuvanje difuzora u suhom okruženju pomaže u očuvanju unutarnjih dijelova i sprječava eventualnu koroziju.

Nastavite čitati

Interijeri

Učinkovito čišćenje: perilice posuđa koje štede prostor u malim kuhinjama

Perilica posuđa u potpunosti može promijeniti vaš stil života oslobađajući prostor i vrijeme tako da više možete uživati u kuhanju. A samo zato što imate malu kuhinju, to ne znači da ne možete iskoristiti prednosti koje nudi kvalitetna perilica posuđa.

U vremenu urbanog života i minimalističkog dizajna male kuhinje postaju sve češći odabir mnogih pojedinaca. No, morate biti svjesni toga da izazov zbog ograničenog prostora ni u kojem slučaju ne znači žrtvovanje modernih pogodnosti ovih kućanskih aparata. U nastavku koji slijedi objašnjavamo o čemu sve trebate voditi računa prilikom odabira perilice posuđa te naglašavamo popularnost kompaktnih modela idealnih za pojedince s ograničenim kuhinjskim prostorom. Bogata i raznovrsna ponuda perilica posuđa na Mall.hr otvara vam ruke širom otvorene prilikom odabira.

Veličina je bitna

Kompaktne perilice posuđa široke cca 55 cm ubrajaju se u manje modele te su idealne za stanove ili kuće u kojima je najvažnije optimalno iskorištavanje svakog slobodnog prostora. No bez obzira na njihovu manju dimenziju, ove perilice posuđa jednako su učinkovite kao i glomazni modeli.

Učinkovitost i funkcionalnost

Kao što smo ranije spomenuli, neka vas veličina ne zavara; naime, kompaktne perilice posuđa nude višestruke cikluse pranja i podešavanje raznih postavki, osiguravajući optimalno pranje vašeg posuđa. Od osjetljivog staklenog posuđa do jako zaprljanih lonaca i tava, ovi kućanski pomagači učinkovito podnose različita „opterećenja”.

Ušteda energije i vode

Kompaktne perilice posuđa ne samo da štede prostor nego su i energetski učinkovite. Njihov manji kapacitet podrazumijeva manju potrošnju vode i energije po ciklusu pranja u usporedbi s većim modelima. Ovo ne samo da koristi okolišu, već također pridonosi uštedi na računima za komunalne usluge.

Fleksibilna instalacija

Još jedna od ključnih prednosti kompaktnih perilica posuđa odnosi se na njihovu fleksibilnost u pogledu montiranja. Osim što ih je jednostavno ukomponirati u postojeće ormariće, možete ih koristiti i kao samostalne jedinice. Ova prilagodljivost čini ih odličnim odabirom bez obzira na kuhinjski raspored te vlasnicima omogućuje prilagođavanje prostora bez ikakvih kompromisa.

Tihi rad

Moderne kompaktne perilice posuđa opremljene su naprednom tehnologijom zvučne izolacije koja osigurava tihi rad. Ovo je osobito važno u stambenim prostorima otvorenog koncepta gdje bi bučni uređaj mogao narušiti mir.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice