Povežimo se

Interijeri

Kako mješavina kultura utječe na dizajn interijera

U današnjem globaliziranom svijetu kulturna raznolikost postaje sveprisutna. Migracije, brže komunikacije i otvorenost prema drugim kulturama dovode do mješavine kultura koje obogaćuju naš život na mnoge načine, uključujući i dizajn interijera.

Dizajn interijera danas ide daleko izvan tradicionalnih okvira i postaje izraz raznolikosti i otvorenosti prema različitim kulturama.

Inspiracija iz različitih kultura

Jedan od najvidljivijih načina kako mješavina kultura utječe na dizajn interijera je kroz inspiraciju. Dizajneri sve više crpe inspiraciju iz različitih dijelova svijeta, bilo da je riječ o azijskim minimalističkim konceptima, afričkim etničkim uzorcima ili europskoj eleganciji.

Ova inspiracija rezultira jedinstvenim interijerima koji spajaju različite elemente kako bi se stvorilo nešto novo i zanimljivo.

Korištenje tradicionalnih elemenata

Dizajn interijera također uključuje korištenje tradicionalnih elemenata iz različitih kultura. Na primjer, marokanski tepisi, kineski lampioni ili indijski drveni namještaj sve su popularniji u modernim domovima.

Ovi elementi dodaju dubinu i osobnost prostora te pričaju priču o putovanjima i iskustvima vlasnika doma.

Kombinacija boja i uzoraka

Kultura mješavine također se odražava u kombinaciji boja i uzoraka. Dizajneri često koriste bogatu paletu boja i različite uzorke kako bi stvorili intrigantan i eklektičan izgled.

Na primjer, kombiniranje azijskih crvenih i zlatnih tonova s ​​afričkim etničkim uzorcima može rezultirati spektakularnim interijerom koji odražava raznolikost i bogatstvo kulture.

Funkcionalnost i ugodnost

Mješavina kultura također utječe na funkcionalnost i prilagodbu dizajna interijera. Različite kulture donose različite potrebe i preferencije, pa dizajneri moraju uzeti u obzir te faktore kako bi stvorili funkcionalne i udobne prostore.

Na primjer, japanski koncepti poput feng shuija potiču ravnotežu i harmoniju u prostoru, dok skandinavski dizajn ističe jednostavnost i praktičnost. Kombinacija ovih različitih pristupa može rezultirati prostorom koji je estetski privlačan i funkcionalan u isto vrijeme.

Promicanje razumijevanja i poštovanja različitosti

Dizajn interijera koji uključuje mješavinu kulture također ima dublje značenje. On promiče razumijevanje i poštovanje različitosti među ljudima. Kada se u svom domu okružite elementima iz različitih kultura, to može pokrenuti razgovor o različitostima i sličnostima među ljudima te promicati otvorenost prema drugima.

Održivost i lokalna proizvodnja

Osim što se inspirira različitim kulturama, dizajn interijera također sve više naglašava održivost i podršku lokalnoj proizvodnji. Ovo se može povezati s kulturnim elementima jer promovira tradicionalne metode izrade i upotrebu lokalnih materijala. Održivi dizajn interijera također potiče svijest o ekološkim i socijalnim pitanjima diljem svijeta.

Zaključak

Dizajn interijera postaje sve više globalna umjetnost koja spaja različite kulture i perspektive. Mješavina kultura obogaćuje naše domove i omogućuje nam da izrazimo svoju otvorenost prema svijetu.

Kroz inspiraciju, tradicionalne elemente, boje i uzorke te funkcionalnost i prilagodbu, dizajn interijera postaje način promicanja razumijevanja i poštovanja različitosti. Kroz svoj dom, možemo slaviti raznolikost svijeta i stvoriti prostor koji je istovremeno lijep, funkcionalan i ispunjen značenjem.

Oglas

Interijeri

Kako odabrati boju, namještaj i dekoracije za dječju sobu?

Uređenje sobe za vaše dijete može biti izazovan zadatak jer zahtijeva odabir stvari koje ne sviđaju samo vama – na umu je potrebno imati i njihove potrebe i želje.

Na sreću, danas je ponuda toliko velika da je ustvari teško pogriješiti u odabiru namještaja i boja za dječju sobu. Iako bismo dječje sobe za djevojčice prvo zamislili u ružičastoj boji, a za dječaka u plavoj, ideje i trendovi za uređenje sobe za novorođenčad uvelike su se promijenili.

Koje su boje danas hit u uređenju dječje sobe?

Prodajna savjetnica Nikolina Tušinec iz Lesnine navodi da je odabir velik, može se odabrati klasična bijela, zelena ili siva, a isto tako tu su kataloške narudžbe koje svakom omogućuju da izbor željene boje.

“Rekla bih da su danas dosta popularne “življe boje”, zelena je dosta tražena, mint se može smatrati hiti bojom ove sezone i u pitanju je odličan odabir jer se može odlično uklopiti u sobu za cure i za dečke. Možda je i to razlog zašto puno ljudi odabire baš tu nijansu.”, pojasnila je.

Tapete će svaki prostor učiniti zanimljivijim

Prilikom odabira dekoracija za dječje sobe najčešće nas privuku ljupki detalji, nježni uzroci i neutralne boje, a Lesnina nudi veliki izbor predivnih tapeta koje će se lako uklopiti u sve boje namještaja. Prilikom organizacije namještaja za novorođenče, vodite računa o praktičnosti i sigurnosti.

“Krevetić, komodu ili stol za prematanje bebe treba rasporediti u prostoru tako da roditeljima bude olakšano i praktično korištenje”, navodi Tušinec. Bez obzira na veličinu prostorije, razmislite o namještaju koji će se i kasnije moći koristiti. Namještaj s dvostrukom namjenom rasti će zajedno s vašom bebom.

Pravilan odabir namještaja

“Svaka komoda je napravljena tako da kada vi nakon što završite s previjanjem bebe taj dio možete maknuti i nastaviti koristiti komodu nevezano da li u dječjoj sobi ili bilo kojem drugom prostoru”, dodaje.

Razmislite kako najbolje iskoristiti prostor i podijelite ga na zone raspoređivanjem namještaja u skladu s tim. Funkcionalna zona je ona za mijenjanje pelena i oblačenje, a mirna zona je za hranjenje. Tu će vrlo koristan biti stolac za dojenje.

“On dosta sve olakšava, posebno noćnu brigu o bebi gdje vi možete u stolcu i odmoriti skupa s bebicom”, navodi savjetnica.

Jasno definiranim zonama dobiva se struktura i osjećaj protoka. To se najbolje vidi u zoni za presvlačenje gdje je važno uspostaviti učinkovit sustav pohrane kako bi sve bilo na dohvat ruke, a prioritet imaju one stvari koje se najčešće koriste.

Kako odabrati krevetić za dijete?

Kod odabira sobe za novorođenče, najteži izbor obično je krevetić, a oni se dijele u nekoliko skupina – kolijevke, „next to me“, modularni krevetić i klasični kinderbet. Kolijevke se koriste prvih nekoliko mjeseci bebi, next to me smještaju se uz roditeljski krevet, a modularni krevetići prate bebino odrastanje.

“Oni su malo većih dimenzija, 70×140 cm, a madrac se postavlja vrlo jednostavno. Kada sinemo stranice kreveta, on postaje krevetić za juniore, predškolske i školske dobi. Krevet vas može služiti oko 7 godina bez problema, znači tako da ste dosta, dosta dugo mirni s jednim krevetićem.”, zaključila je Tušinec.

Vrlo brzo vaša će beba trebati prostor za igru i pohranu igračaka, a u Lesnini možete pronaći velik izbor modularnih soba s kojima ćete jednostavnije pratiti odrastanje svojih mališana.

Nastavite čitati

Interijeri

Pametna WC školjka – sama se čisti, eliminira bakterije i ima funkciju bidea

Za unaprjeđenje osobne higijene i udobnosti, Grohe predstavlja inovativne WC školjke s pametnom kombinacijom tradicionalnih značajki WC-a i luksuza bidea.

Prema riječima prodajne savjetnice, Katarine Nikolić, ovaj inovativni proizvod dostupan je u različitim modelima, a Grohe WC školjke s funkcijom bidea olakšavaju i pojednostavljuju vašu svakodnevnu higijenu zahvaljujući svojim modernim značajkama. Mlaznice Grohe wc školjki osmišljene su s funkcijom za pranje intimnog područja. Daljinsko upravljanje omogućuje lak odabir između različitih funkcija kao što je podešavanje jačine mlaza i temperature vode.

WC školjke s funkcijom bidea

Korištenje Grohe WC školjke s funkcijom bidea smanjuje se upotreba toaletnog papira, što ih čini ekološki prihvatljivima. Unutrašnjost ovih WC školjki bez ruba sprječavanja nakupljanje bakterija, čemu pridonosi i antibakterijski premaz te samočisteće mlaznice koje školjku ispiru prije i poslije svake upotrebe.

“Upoznajte naš Grohe asortiman. Sensia Arena nudi visok stupanj higijene i širok izbor dodataka. Ovaj model nudi dvije odvojene samočisteće mlaznice kojima se može prilagoditi položaj, jačina mlaza i temperatura vode s odvojenom funkcijom sušenja. Isto tako nudi opciju automatskog otvaranja i zatvaranja poklopca wc daske te moćno triple vortex ispiranje i s tri otvora u keramici za snažno čišćenje u unutrašnjosti wc školjke bez ruba. Tehnologija dezinfekcije zraka plazma cluster aktivno eliminira bakterije unutar wc školjke i prostorije dok aqua ceramics tehnologija i antibakterijski hyper clean premaz sprječavaju nakupljanje kamenca i prljavštine. Za upravljanje ovim modelom možete koristit pripadajući daljinski upravljač ili aplikaciju na svom pametnom telefonu.”, pojasnila je Nikolić.

Personalizirano čišćenje školjke i funkcija pranja

Uz Grohe Sensia Pro poboljšajte svoje svakodnevne rutine korištenjem prirodne snage vode, a diskretno osvjetljenje ovog modela omogućuje obavljanje noćne nužde bez paljenja dodatnog svjetla.

Skrivena vrata hit su u uređenju interijera

“Sensia pro nudi personalizirano čišćenje s inovativnim funkcijama pranja. Vrlo sličnih značajki kao prethodnica Sensia Arena, nova Sensia pro obučena je u moderan slim dizajn i dostupna je na početnoj cjenovnoj razini. Lako te intuitivno rukovanje funkcionalnostima nove Sensie pro putem daljinskog upravljača, brzo ulazi pod kožu i zadovoljava čak i najzahtjevnije kriterije higijene”, otkrila je sugovornica.

Inovativne daske za WC školjke

Za uživanje u iznimnoj higijeni i dodatnoj udobnosti svoju WC školjku nadogradite fantastičnom Grohe daskom s dva mlaza koji otkrivaju novu dimenziju čistoće.

Bau manual bide wc daska dizajnirana je da odgovara vašem postojećem wc-u. Ovaj model isto tako dolazi s dvije odvojene samočisteće mlaznice koje su prilagodljive i izrađene od antibakterijskog materijala. Ovaj proizvod ne zahtijeva napajanje električnom energijom, umjesto toga, za aktivaciju mlaza koristi bočnu polugu koja je stavljena na dohvat ruke za jednostavno i nježno čišćenje. Izrađena od izdržljivog duroplasta, sporospuštajuća wc daska, elegantan je vizualni dodatak svakoj suvremenoj kupaonici.”, zaključila je Nikolić.

Isprobajte jednostavne Grohe proizvode za unaprjeđenje higijene i usudite se koristiti najprirodnije sredstvo za čišćenje koje poznajete – vodu.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice