Povežimo se

Interijeri

Kako grijanje na drva može biti još isplativije?

Više od 30% kućanstva u Hrvatskoj grije se na drva i biomasu. Koje su prednosti takvom načina grijanja i kako ga učiniti energetski još učinkovitijim, saznajte u nastavku.

Sve više cijene plina i loživog ulja, mnoge će ponukati da razmotre alternativne načine grijanja i da se okrenu ogrjevu dostupnom na svakom koraku – drvu. Drvo je obnovljiv izvor energije koji zahtjeva promišljeno gospodarenje, sadnju i uzgoj šuma.

Pod biomasom smatramo biorazgradive ostatke, otpad i dijelove proizvoda iz poljoprivede i srodnih industrija, drvni i industrijski otpad. Za grijanje poslovnih i stambenih prostora u pravilu se koristi ogrjevno drvo i ostaci drveta poput kore drveta, piljevine i briketa.

Korištenje biomase u energetske svrhe smanjuje se emisija štetnih tvari i plinova. Sadrži veoma malo ili uopće ne sadrži štetnih tvari poput sumpora koje nalazimo u fosilnim gorivima. U kontekstu grijanja i proizvoda dostupnih za grijanje, pod terminom “biomasa” podrazumijevamo pelete – malene štapiće visoke kalorijske vrijednosti nastale od piljevine i struge drveta.

Peleti Dom2

Valja istaknuti kako je drvo ogrjev koji sadrži mnogo plinova. U ložištu zapravo gore plinovi, a ne kruta tvar. Ložišta sa šamotnim dnom i zidovima gdje drvo leži na čvrstoj podlozi, pokazala su se kao najbolje rješenje za loženje drvima.

Kako ne bi došlo do propuštanja dimnih plinova u interijer, pozovite štručnjaka koji će provjeriti spojeve peći s dimnjakom. Peć mora biti pravilno instalirana te svojim kapacitetom mora odgovarati veličini prostorije.

Drvo držite na suhom mjestu. Vlažne cjepanice teže će izgarati. Također, cjepanice ne bi smjele biti veće od 10-15 centimetara u promjeru. Ložište se ne smije pretrpavati, jer će time smanjiti učinkovitost kamina.

Grijanje Dom2

Zamjenom kotla na lož ulje kotlom na biomasu mogu se postići značajne uštede. Cijena drva tj. biomase u prosjeku je 2,2 puta manja od cijene lož ulja.

Nova peć na pelete tako će godišnje uštedjeti 12 tisuća kuna u Zagrebu odnosno 7500 kn u Splitu u odnosu na kotao na lož ulje star 20 godina. Početna investicija od 30 tisuća kuna isplatit će se nakon 2,5 godine u Zagrebu (4 godine u Splitu). U životnom vijeku peći uštedjet će se 180 tisuća kuna (Zagreb) ili 112 tisuća kn (Split).

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Interijeri

Slavine su točka na i u dizajnu kupaonice

Kruna dizajna uređenja kupaonice su miješalice. Pažljivim odabirom boje, materijala i oblika dodatno će se naglasiti stil uređenja. Donosimo savjete kada odabrati podžbuknu, a kad nadžbuknu miješalicu.

Svatko će pronaći odgovarajući stil za sebe

Prilikom uređenja kupaonice, izborom slavina dajemo točku na i željenom dizajnu. Ako vam je jednako bitna estetika, funkcionalnost i kvaliteta, njemački proizvođač Kludi nudi slavine koje će pratiti svaku dizajnersku priču, od modernog do retro stila.

Slavine za kupaonice odvažnog uređenja dolaze u raznim bojama, a mogu biti nadžbukne i podžbukne. Podžbukne miješalice kupaonici daju profinjen i elegantan izgled, a njihova ugradnja zahtijeva određene građevinske radove.

Podžbukna miješalica

Podžbukne miješalice su miješalice za koje unaprijed u kupaonici moramo naći mjesto na koje će se montirati iz razloga što one sadrže podžbukno tijelo koje se ugrađuje u zid.

Može se ugrađivati iza tuš kabine, odnosno za korištenje tuš sistema, a možemo ugrađivati iznad umivaonika na točno određena mjesta. Pokrovne kape koje se stavljaju na podžbukna tijela su minimalistička, mogu biti u bojama, mogu biti crna, bijela, kromirana, ovisno o samom interijeru kupaonice.

Nadžbukna miješalica

Nadžbukna miješalica je ona čiji je sistem miješanja vode smješten izvan zida. Obično su to one koje se montiraju pored ili iznad umivaonika ili kade.

Nadžbukne miješalice su miješalice koje možemo češće promijeniti. Primjerice, ako mijenjamo neki stil kupaonice možemo promijeniti boju, možemo promijeniti stil, a ako je recimo klasična i želimo nešto retro, vrlo jednostavno to možemo zamijeniti.

Nadžbukne miješalice vizualno se ističu, zato trebaju biti dizajnom i bojom u skladu s uređenjem kupaonice. One mogu biti kromirane, bijele, crne i zlatne.

Ušteda vode

U Top2Floor-u pronaći ćete veliki izbor miješalica koje apsolutno zadovoljavaju funkcionalnost i upotpunjuju stil svake kupaonice, bilo da želite klasičnu ili termostatsku miješalicu. Termostatske miješalice elegantnog su dizajna i pridonose uštedi vode.

Kod instalacije termostatske miješalice sami možemo regulirati toplinu vode, a to je jako dobro da si možemo ograničiti temperaturu pogotovo ako imamo malu djecu. Nikad neće biti veća temperatura od one koja je prikazana na miješalici.

Samostojeće miješalice

Kludi miješalice svojim elegantnim dizajnom zadovoljavaju moderne trendove pružajući vašem prostoru dašak luksuza za najljepši početak i kraj dana. Beskompromisno samouvjeren stav i novu interpretaciju minimalizma u uređenju kupaonice donose samostojeće miješalice.

Za samostojeće kade u prostorima koristimo Kludi miješalice koje su samostojeće, one su vrlo dekorativne, mogu biti također kromirane, bijele ili crne.

Tuš je jednako dobar izbor

Ako kada nije vaš izbor i više volite tuširanje, tuš sustavi stvorit će spa osjećaj u vašem domu. Bilo da se želite osvježiti ili opustiti nakon napornog radnog dana, Kludi ima odgovor i na to.

Miješalice za umivaonike kombiniramo obzirom na umivaonik kakav koristimo u našem prostoru. Ako je to zdjela, tada mora biti viša miješalica, visine 240 ili 270. Odnosno, postoje umivaonici koji na sebi imaju već određene rupe na kojima se montiraju miješalice. Preporučamo miješalicu visine od 100.

Srebrne krom miješalice nedvojbeno su elegantan završni detalj kupaonice, no zbog konstantne promjene trendova uvijek se traga za odmakom od tradicionalnog.

Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji, kreirane su palete zanimljivih završnih obrada miješalica. One kreiraju drugačiju atmosferu u kupaonici i pobuđuju neke nove osjećaje.

Kludi i Top2Floor nude rješenja koja će zadovoljiti sve ukuse i pružiti vam funkcionalne i visokokvalitetne proizvode koji prate svaki stil uređenja kupaonice.

Nastavite čitati

Interijeri

Komplimenti za komplementarnost

Komplementarne boje su one koje stoje jedna nasuprot druge na paleti nijansi. Idealna kombinacija postiže se spajanjem tople i hladne, a kako ih uskladiti u interijeru znaju stručnjaci iz Namještaja Mima.

Boje koje se nadopunjuju

Usklađenost namještaja, boja, tekstura i oblika naziva se komplementarnost u dizajnu interijera, a postiže se bojama koje se međusobno nadopunjuju.

Ako u našem ambijentu prevladaju hladni tonovi kao što su plave ili pak zelene nijanse, dobro ih je na neki način utopliti sa onima na suprotnom spektru, sa nekakvim žutim, narančastim ili pak crvenim tonovima.

“Kod neutralnih nijansi specifična je situacija pošto se sa njima slažu apsolutno bilo koje druge boje. Sve ovisi o tome što vi želite, kako se osjećate i kojim bojama naginjete. Čak i neki jarki tonovi poput jarkih ljubičastih ili jarko zelene boje će se lijepo uklopiti u neutralne ambijente, recimo sa sivim kuhinjama ili pak sa sivom garniturom”, objašnjava Andrea Budić.

Usklađivanje materijala

Osim boja, poželjno je uskladiti i materijale. Drvo, kamen i mramor međusobno se nadopunjuju, a kombiniranjem različitih tekstura dobiti će se interesantna dizajnerska igra.

Ukoliko u interijeru imate veći komad namještaja poput garniture u ljubičastoj boji, ona će vrlo lijepo izgledati sa bijelim jastukom, ali koji je recimo teksturiran, koji ima nekakve resice po sebi ili je možda izvezen na poseban način.

Pomoć oko stilskog usklađivanja uvijek možete potražiti kod Mima@home stručnjaka. Ova jedinstvena usluga na raspolaganju vam je iz udobnosti vašeg doma.

Više o komplementarnosti čitajte ovdje.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice