Povežimo se

Interijeri

Raskošna jesen u vašem domu

Jesen polako dolazi i nosi sa sobom inspiraciju i ideje, koje će obogatiti vaš stambeni prostor.

Jesen je opjevana, oslikana, opisana, ekranizirana… Budi posebne emocije, koje se često vežu uz događaje iz prošlosti. Pomalo je romantična, jer ukazuje na prolaznost dugih toplih dana, ali i poglavlja iz života svakog pojedinca. Ipak, nije nostalgična, jer svojom šarolikošću daje novi karakter i izražaj prirodi, koja tako veličanstveno izgleda samo u ovo doba godine.

Za sve one u kojima jesen budi sjećanja na prošlost, preporučljivi su retro stilovi uređenja. Kombinacija suvremenog stanovanja i elemenata prošlih vremena, predstavlja posebnu vrijednost, koja se može izraziti i kroz kvalitetno uređenje interijera. Dvije su mogućnosti unutar odabira ovakvog stila – potpuni retro ili moderan dizajn obogaćen tek ponekim retro elementima i detaljima. Mnogobrojne kombinacije stilova, boja i prostornih odnosa, mogu svoju izvornu ideju povući upravo iz prirode i njenog jesenskog preobražaja.

Pojedinci jesen doživljavaju isključivo kroz prirodne procese koji se događaju za vrijeme njenog trajanja. Istaknuti prirodni motivi u interijeru često su produkt ovakvih emocija.

Uvođenje naglašene strukture te prirodne boje drva približavaju nas naturalnom ugođaju i pojačavaju osjećaj opuštenosti u prostoru.

Jesensko dekoriranje doma Dom2

U modernom ili nekom drugom stilskom izražaju, drvo uvijek izražava svoju moć i toplinu te s razlogom zauzima istaknutu poziciju u kreiranju interijerskih ambijenata. Paleta zemljanih boja idealno će upotpuniti priču o drvu, jeseni i toplom domu. Primjena kamena ili opeke u oblikovanju zidnih ili podnih ploha, uklopit će se u ideju naglašenog prirodnog ugođaja.

Jesen je mnogima asocijacija za raskoš. Dozrijevanje plodova prirode doista stvara raskošne doživljaje, pa se jesen često naziva bogatom i plodnom. Ta ista raskoš može zauzeti istaknutu poziciju u uređenju doma. Pomno odabrani komadi namještaja, koji se ističu dizajnom, kvalitetnom izvedbom i osobitošću materijala naglasit će ljepotu prostora. Neizostavni elementi u kreiranju ovakvih ugođaja su i dekorativne tkanine u obliku zastora, prekrivača ili navlaka za sofe, stolce i ukrasne jastučiće. Kvalitetne tkanine profinjenih boja s nitima zlatne ili srebrne mogu biti vrlo sofisticiran detalj interijera.

Ukoliko do sada niste bili sigurni koje boje odabrati, promatrajte transformaciju prirode oko sebe, koja će vam dati odgovore na mnoga pitanja. Primjena veselih i izražajnih boja poput nijansi žute, oker, narančaste, crvene ili smeđe, često je inspirirana jesenskim ugođajem. Ove tople boje stvaraju ugodnu atmosferu, a svojom dominacijom u prostoru ne nameću potrebu za naglašenim elementima namještaja. Minimalistička uređenja koja karakteriziraju geometrijski oblici i čiste plohe, odlično će se uklopiti u izražajni kolorit prostora.

I dok neki nastoje otkriti osjećaje koje jesen budi u njima te naći nove ideje za uređenje, preporučujemo i ostalima, koji ne planiraju značajnije zahvate, unijeti dašak jeseni u vlastiti dom. Detalji poput suhog lišća složenog u vlastito umjetničko djelo, odlično će ukrasiti zidove boravka, blagovaonice, spavaće ili dječje sobe. Suhi plodovi jeseni s pravom mogu zauzeti istaknutu poziciju na polici, komodi ili stolu. Zdjela voća u kuhinji ili blagovaonici potvrdit će da je jesen pred vratima i pojačati toplu kućnu atmosferu.

Jesen je inspirativna i raskošna, a kroz nju nastojmo potaknuti skrivene talente i kreativnost koja čuči u svakom od nas.

Interijeri

Osnovne značajke skandinavskog stila uređenja

Skandinavski stil je inspiriran načinom života, tradicijom, kulturom i dizajnom skandinavskih zemalja. Kako urediti stan u ovom stilu i kojih se pravila pritom trebamo pridržavati objasnila nam je arhitektica Sunčica Mastelić Ivić.

Stil jednostavnosti

S arhitekticom Sunčicom krenuli smo u skandinavsku ekspediciju. Iako je većini na spomen skandinavskog stila vjerojatno jasno o čemu se tu zapravo radi, dakle o jednostavnim rješenjima, odlučili smo na primjeru preuređenja jednog prostora potvrditi i utvrditi znanje.

Ako volite prozračne tonove i da svjetlo ulazi u prostor, te ako volite jednostavnost umjesto sitnica koje vam opterećuju interijer, onda je za vas skandinavski stil. Međutim, ako volite glamurozne interijere i ako želite svojim interijerom ostaviti nekoga bez daha, onda skandinavski stil nije za vas.

Karakteristike skandinavskog stila

Skandinavski stil voli svijetle tonove. Nadalje, skandinavski stil ne trpi namještaj velikih dimenzija i formata. Taj namještaj, u smislu dekora i tekstura, voli jake teksture koje su ugodne pod rukom, kao da ste se zavukli u toplu dekicu, a pored vas je ugodan jastuk.

Nadalje, ovaj stil voli biljke u prostoru. U dugim zimskim noćima pružit će vam toplinu jer skandinavski stil preferira keramičke detalje ručne izrade, voli rasvjetu sa širmovima koji propuštaju svjetlo. Nema velikih kontrasta, a ako pričamo o detaljima trebate biti oprezni, a pažnju dajte biljkama.

Skandinavski stil odraz je skandinavskog načina života

Osnovne značajke skandinavskog stila proizlaze iz skandinavskog načina života na koji naravno utječu i hladnija klima, kraći dani te polarne noći.

Moramo znati kako te zemlje nemaju veliku količinu sunčanog svjetla i topline, pa su Skandinavci uvijek u svojim interijerima pokušavali dovući što više vanjskog svjetla sunčeve topline u svoje prostore. Također, svojim načinom života htjeli su razviti određeni dizajn i uređenje interijera s kojim će potaknuti jednostavnost načina života.

Globalni trend

Počeci svjetske prihvaćenosti skandinavskog stila kreću još u razdoblju iza Drugog svjetskog rata kada je sa pojavom masovnije proizvodnje te potrebom da se što više kvalitetnog, ali jednostavnog namještaja proizvede tako da je svima dostupan, a bogata ponuda dostupna je i u Lesnini XXXL.

Treba napomenuti da su Skandinavci također bili posvećeni dizajnu, a tome svjedoče radovi njihovih važnih dizajnera arhitekata, kao što je primjerice Alvar Aalto ili Arne Jacobsen. Njihovi komadi namještaja poput sofa ,naslonjača, stolaca, i danas se koriste te predstavljaju vrijedne bezvremenske klasike koji vrijede ne samo u skandinavskom stilu, već i u drugim stilovima uređenja.

Biljke kao glavna dekoracija

S obzirom na to da ovaj stil zapravo nije navikao na dekoriranje prostora, Skandinavci biraju biljke koje imaju veliku ulogu u obogaćivanju i dekoriranju prostora.

Skandinavski stil predstavlja promišljeni dizajn, vrlo je funkcionalan i predodređen da traje.

Nastavite čitati

Interijeri

Napravite sami svoj adventski vijenac

U ovo predblagdansko vrijeme, kada su dani kraći, a noći hladne i duge, jednu večer mogli biste izdvojiti za ostanak kod kuće i povratak u djetinjstvo. Izrada adventskog vijenca sigurno će vam izmamiti osmijeh na lice. Vodimo vas u Lučko u kojem nas je dočekala naša dekoraterka i otkrila gotovo svoje tajne.

Što simbolizira adventski vijenac?

Adventski vijenci neizostavan su dio blagdanskog uređenja interijera, a mlada dekoraterka Dea Gajdek iz Lučkog otkrila nam je ne samo što je potrebno za pripremu, već i kakva se čarobna poruka krije iza njegovih grančica.

Adventski vijenac simbolizira pobjedu čovjeka, barem su tako smatrali u antičkom dobu, dakle pobjeda čovjeka nad mračnim dijelom života. Zato se na adventskom vijencu nalaze svijeće koje simboliziraju svjetlo iliti tu pobjedu.

Kružni oblik vijenca simbol je jedinstva i vječnosti. Prsten je znak vjernosti pa simbolizira Božju vjernost prema danim obećanjima, a zimzelene grane simbol su nade jer označavaju trajnost i vječni život koji ne prestaje.

Dobra priprema je pola posla

Najkompliciranije kod izrade je to što morate biti strpljivi, a znamo da je to nekada teško, no dobra priprema i grane izrezane na jednake dijelove olakšat će vam kompletnu izradu vijenca.

Osim adventskih vijenaca, Dea izrađuje i viseće vijence.

Razlika između adventskog vijenca i vijenca za zid je dosta očita, a to je da se na adventskom vijencu nalaze svijeće, a vijenac za zid zapravo ima istu bazu kao za adventski vijenac, ali nema svijeće i tu biramo ukrase koji su okomiti, a kod vijenca koji visi na zidu biramo ukrase koji će biti vidljivi kad je on okrenut prema nama.  

Trud se na kraju uvijek isplati

Vrijeme koje će vam biti potrebno za izradu vijenca varira. Ovisit će najviše o spretnosti prstiju onih koji se odluče uhvatiti u koštac s neposlušnim grančicama. Ovisno o tome jeste li stručnjak ili se prvi put upuštate u avanturu izrade adventskog vijenca, morat ćete za nju izdvojiti od pola sata do sat i pol vremena. Stoga, kako bi rekle naše bake – živce na ‘hozntregere’ i pomalo, da ne opečete prste!

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice