Povežimo se

Interijeri

Izbor odgovarajućeg ljepila za keramičke pločice

U ovom tekstu detaljnije opisujemo osnovne čimbenike koje treba ispoštovati pri pravilnom odabiru ljepila za keramičke pločice. Na kraju se nalaze uputstva za upotrebu i nanošenje ljepila kako bi bila osigurana potrebna veza podloge i obloge keramičkih pločica

 

Izjava o sukladnosti i oznaka CE na pakiranju neophodni su uvjeti za stavljanje u promet građevinskog proizvoda. Ipak, to nije dovoljan podatak o kvaliteti proizvoda, a pravo kupca je da zna više o proizvodu bez obzira tko je proizvođač.

Na koji način izabrati odgovarajuće ljepilo? Je li prvo potrebno izabrati pouzdan brend, odnosno proizvođača ljepila, a nakon toga iz njegovog proizvodnog programa odgovarajuće ljepilo? Ili je bolje obrnuto, odnosno, da se prvo utvrde potrebna svojstva ljepila, a onda usporede ljepila nekoliko proizvođača? Oba načina mogu dati dobar rezultat. Međutim, često se uspoređuju različita/neadekvatna ljepila.

Osnovni čimbenici koji utječu na izbor ljepila za pločice

Prije nego što odaberete vrstu ljepila i počnete s polaganjem keramičkih pločica, treba provjeriti i uzeti u obzir sljedeće čimbenike koje utječu na izvođenje:

– vrstu podloge i njezine karakteristike
– namjenu i dimenzije pločica
– namjenu prostora i vrste opterećenja
– vrijeme od izvođenja do početka korištenja
– klimatske uvjete za vrijeme izvođenja radova.

Ako uzmemo u obzir sve gore navedeno, rizik od greške znatno je smanjen, ako ne i uklonjen.

Vrste i svojstva podloge

Podloga je jedan od najvažnijih faktora koji utječu na kvalitetu i trajnost postavljenih keramičkih pločica. Na osnovu podataka o svojstvima podloge možemo procijeniti koji su postupci potrebni za pripremu podloge prije lijepljenja keramičkih pločica. Posebno je važno da podloga na koju se lijepe pločice bude čista, čvrsta, ravna, sazrela i dovoljno suha, osobito ako se radi o cementnim estrisima, betonu ili žbukama. Bitna karakteristika podloge je da se u fazi sušenja skuplja. Ukoliko keramičke pločice lijepimo na nedovoljno sazrele podloge, postoji velika vjerojatnost da će u fazi sušenja i posljedičnog skupljanja zbog velikih naprezanja doći do oštećenja u keramičkoj oblozi.

Na izbor odgovarajućeg ljepila utječe i podatak je li polaganje pločica predviđeno na vertikalne ili horizontalne podloge. Za polaganje keramičkih pločica na vertikalne površine primjerena je upotreba tiksotropnih ljepila koja omogućavaju lijepljenje bez klizanja pločica (mogućnost lijepljenja od vrha zida prema podu).

 

Lijepljenje pločica Dom2

Svojstva i dimenzije pločice

Prilikom izbora odgovarajućeg ljepila izuzetno je važno uzeti u obzir format pločice. Poznato je da pločice od porculaniziranog gresa imaju izuzetno malu ili skoro nikakvu upojnost. Za polaganje ovih vrsta pločica potrebno je odabrati poboljšano ljepilo razreda C2. Ova ljepila sadrže veliku količinu polimernih dodataka koji osiguravaju dobro prianjanje između podloge i neupojnih keramičkih pločica.

Kod keramičkih pločica većih dimenzija (40×40 cm i veće), zbog većeg utjecaja širenja i skupljanja, potrebno je odabrati ljepilo klase fleksibilnosti S1 ili čak klase fleksibilnosti S2. U cilju lakšeg i pouzdanijeg polaganja velikoformatnih pločica preporučuje se upotreba debeloslojnih ljepila, posebno ako se radi na neravnim podlogama.

Namjena prostora i vrsta opterećenja

Keramičke pločice postavljaju se u unutarnjim i vanjskim prostorima na horizontalne i vertikalne površine. U unutarnjim prostorima obično su kontrolirani uvjeti s malim temperaturnim razlikama. Za opterećenja u stambenim prostorima, gdje se postavljaju upojne keramičke pločice na zidovima, a ponekad i na podovima, zahtjeve za lijepljenje mogu ispuniti i standardna cementna ljepila razreda C1.

U slučaju većih opterećenja na podovima, kao što je slučaj u javnim, poslovnim i industrijskim objektima, treba primijeniti poboljšano ljepilo razreda C2. Ukoliko je obloga izložena visokom mehaničkom opterećenju, kao što su skladišni prostori, garaže i sl., važno je postići potpuno ulijeganje keramičke pločice u posteljicu od ljepila bez zračnih prostora koji bi mogli uzrokovati mehanička oštećenja završne obloge.

Ukoliko je obloga izložena kemijskim opterećenjima, prije svega je potrebno provjeriti može li se koristiti cementno ljepilo. Ako su kemijska opterećenja velika, potrebno je koristiti kiselootporno ljepilo na bazi reaktivnih smola. Takve vrste ljepila imaju oznaku R.

Na vanjskim je površinama utjecaj toplinskog opterećenja velik. Sunce tijekom ljetnih mjeseci zagrijava oblogu iznad 60°C, a tijekom noći obloga se hladi na oko 15°C. Na takvim površinama potrebno je koristiti ljepila koja su dovoljno fleksibilna te mogu podnijeti naprezanja nastala zbog različitog rada između podloge i obloge, npr. zbog temperaturnih razlika, mehaničkog opterećenja i sl. To se postiže upotrebom poboljšanih ljepila koja imaju klasu fleksibilnosti S1 ili po potrebi klasu S2.

Na vanjskim površinama isključivo se koriste ljepila otporna na mraz. Kada se lijepe pločice, veoma je važno postići 100 % popunjenost između pločica i obloge. U ovom sloju ne smiju ostati šupljine u kojima se akumulira voda koja se zimi može smrznuti, što može uzrokovati odvajanje obloge od podloge.

Vrijeme od izvođenja do punog opterećenja

Pri izboru ljepila za keramičke pločice izuzetno je važno odrediti koliko je vrijeme od postavljanja pločica do trenutka kada će se početi s korištenjem prostora. Danas su sve češći zahtjevi za skraćenjem rokova, a to možemo postići primjenom brzovezujućih ljepila oznake F. Upotrebom brzovezujućih ljepila omogućava se fugiranje obloge poslije nekoliko sati, a upotreba prostora i puno opterećenje moguće je već nakon 24 sata.

Klimatski uvjeti u toku izvođenja radova

Najpogodniji uvjeti za izvođenje radova su oni kada nema vjetra i propuha te kada je prostor zaštićen od direktnog utjecaja sunčevih zraka, a temperature su između 15°C i 25°C. U slučaju kada je temperatura viša – između 25°C i 35°C, ili se ne može izbjeći vjetar i propuh, potrebna su ljepila s produženim otvorenim vremenom, tj. ljepila koja imaju oznaku E. Na temperaturama između 5°C i 15°C ljepila sporije vežu. Da bismo izbjegli produžavanje vremena do fugiranja i korištenja obloge, možemo koristiti brzovezujuća ljepila koja imaju oznaku F.

Priprema i nanošenje ljepila

Da bi ljepilo ispunilo svoju funkciju, nije dovoljno što je proizvedeno od strane pouzdanog proizvođača, već je potrebna i adekvatna priprema i nanošenje ljepila. Miješanje treba izvesti s točno propisanom količinom čiste vode, pri malom broju okretaja namjenskog miksera, s odgovarajućom dužinom miješanja u dva koraka i pauzom između njih. Potrebna debljina ljepila postiže se gleterom različite nazubljenosti. Na početku nanošenja potrebnu debljinu nanosa treba provjeriti i po potrebi zamijeniti nazubljeni gleter. Pri lijepljenju u unutarnjim prostorima na normalno opterećene površine osnovni princip je da najmanje 65 % površine poleđine pločice bude u kontaktu s ljepilom, a u slučaju većeg opterećenja zahtijeva se 100 % prekrivanja. Za postizanje optimalne prionjivosti preporuka je prvi (kontaktni) sloj nanijeti ravnom stranom gletera, a drugi sloj nazubljenom stranom. Kako bi se izbjeglo stvaranje pokorice na površini ljepila, keramičke pločice potrebno je lijepiti u okviru otvorenog vremena i na pločicu i na podlogu.

Izvor: MAPEI CROATIA d.o.o.

 

Interijeri

Kuhinje snova: kako odabrati idealni salon namještaja za Vašu kuhinju

Kuhinja je srce svake kuće i to je mjesto gdje se obitelj okuplja, kuhaju obroci i provodi vrijeme. Stoga je važno da kuhinja bude funkcionalna, estetski ugodna i prilagođena Vašim potrebama. Kada je riječ o odabiru idealnog salona namještaja za Vašu kuhinju, postoje nekoliko stvari koje trebate uzeti u obzir.

Kuhinja je srce svake kuće i to je mjesto gdje se obitelj okuplja, kuhaju obroci i provodi vrijeme. Stoga je važno da kuhinja bude funkcionalna, estetski ugodna i prilagođena Vašim potrebama. Kada je riječ o odabiru idealnog salona namještaja za Vašu kuhinju, postoje nekoliko stvari koje trebate uzeti u obzir.

Vrste kuhinja

Postoji mnogo različitih vrsta kuhinja, od kojih svaka posjeduje vlastite jedinstvene značajke i stil. Neki od najpopularnijih vrsta kuhinja uključuju tradicionalnesuvremene i prelazne kuhinje.

Tradicionalne kuhinje odlikuju se klasičnim i “vječnim” dizajnom, s elementima poput podignutih panela ormarića, kruništa i ukrašenih rubova, najčešće s malim poličicama za začine. Ove kuhinje često imaju tople, neutralne boje i prirodne materijale poput drva i kamena. Tradicionalne kuhinje savršene su za kuće s formalnijim ili tradicionalnijim estetikom.

Suvremene kuhinje, s druge strane, poznate su po svojem glatkom i modernom dizajnom. Ove kuhinje imaju čiste linije, minimalnu ornamentaciju i fokusiraju se na funkcionalnost. Često uključuju naprednu tehnologiju i materijale poput nerđajućeg čelika i stakla. Suvremene kuhinje savršene su za kuće s modernijom ili minimalističkom estetikom.

Prelazne kuhinje, kao što ime sugerira, su kombinacija tradicionalnog i suvremenog dizajna. Često uključuju mješavinu tradicionalnih i modernih elemenata, te se mogu prilagoditi različitim stilovima, a popularne su kod onih koji žele najbolje od oba svijeta.

Druge vrste kuhinja uključuju seoske i rustikalne kuhinje, koje imaju opušteniju estetiku s elementima poput ormarića sa šipkom i oštećenih završnih radova tzv “shabby-chic”. Često uključuju prirodne materijale poput obnovljenog drva i kamena i savršene su za kuće u ruralnim ili suburbanim područjima.

Moderni spin na seoske kuhinje je shaker stil kuhinje koji ima jednostavne, čiste linije i fokus na funkcionalnost. Često uključuju prirodne materijale poput drva i kamena i imaju manje istaknut dizajn.

Za one koji imaju ograničeni prostor i proračun, kompaktna kuhinja je odlična opcija. Ove kuhinje su dizajnirane kako bi se iskoristio što više ograničenog prostora i često se mogu prilagoditi specifičnim potrebama vlasnika kuće. Često su jeftinije od većih kuhinja i savršene su za stanove, male kuće ili kao sekundarna kuhinja u većoj kući.

Na kraju, postoje i kuhinje po mjeri, koje su prilagođene specifičnim potrebama i preferencijama vlasnika kuće. Ove kuhinje mogu uključivati ​​jedinstvene značajke i završne radove i mogu se napraviti od širokog spektra materijala. Kuhinje po mjeri često su najskuplja opcija, ali omogućuju potpunu kontrolu nad konačnim dizajnom i funkcionalnošću kuhinje.

6 stvari koje morati imati na umu kako biste stvorili kuhinju iz snova 

Prvo, trebate razmisliti o veličini Vaše kuhinje. Ako imate manju kuhinju, trebat će vam manji namještaj, dok će veća kuhinja zahtijevati više namještaja. Također, trebat će vam više prostora za rad i pohranu ako imate veću obitelj ili često kuhate za goste.

Sljedeće, razmislite o stilu Vaše kuhinje. Postoji širok raspon stilova kuhinja, od tradicionalnih do suvremenih. Odaberite stil koji odgovara Vašem ukusu i koji se slaže s ostatkom Vašeg doma. Ako se ne možete odlučiti između dva stila, možete kombinirati elemente oba stila kako biste stvorili unikatnu kuhinju koja odražava osobni stil.

Nadalje, trebate razmisliti o funkcionalnosti Vašeg namještaja. Kuhinja je mjesto gdje se kuhaju obroci, stoga trebate osigurati da imate dovoljno radnog prostora i pohranu za sve kuhinjske potrepštine. Provjerite da li su elementi kuhinje kao što su hladnjak, perilica posuđa i pećnica na odgovarajućem mjestu.

Također, razmislite o materijalima koji se koriste za Vaš namještaj. Postoje različiti materijali koji se koriste za kuhinjske elemente, od drva do kamena. Odaberite materijal koji je izdržljiv, lagan za održavanje i koji se slaže s ostatkom Vaše kuhinje.

Dobro je da razmislite i o svjetlu u Vašoj kuhinji. Dovoljno svjetla je važno za rad i sigurnost, pa biste trebali osigurati da Vaša kuhinja ima dovoljno prirodnog i umjetnog svjetla. Razmislite o postavljanju svjetla iznad radne površine, ispod ormara i pod policama za pohranu.

Još jedna važna stvar koju trebate uzeti u obzir je cijena. Kuhinje su skupe i trebat će Vam vremena i truda da pronađete salon namještaja koji odgovara Vašem proračunu. Razmislite o kompromisima koji možete napraviti kako biste pronašli najbolje moguće rješenje za Vas.

U svakom slučaju, potrudite se da odaberete salon namještaja koji će Vam pružiti funkcionalnost, estetiku i udobnost za godine koje dolaze. Ako se želite dobiti savjet stručnjaka, uvijek možete razgovarati s profesionalnim prodajnim predstavnikom MIMA salona, koji će vam pomoći da stvorite kuhinju iz snova.

Nastavite čitati

Interijeri

Stil uređenja za ljubitelje prirode

Ljubitelji prirode, sela i čari koje oni nude, uživat će u putovanju kroz stilove uređenja interijera na koje nas ponovo vodi arhitektica Sunčica Mastelić Ivić. Doznajte što je sve potrebno znati kako biste svoj životni prostor uredili u rustikalnom stilu.

Rustikalni stil uređenja interijera

Uređenje interijera u određenom stilu uvijek je izazov. Da put do konačnog cilja bude što bezbolniji, i ovog puta će nam pomoći arhitektica Sunčica Mastelić Ivić.

Nalazimo se u zimskom godišnjem dobu u kojem se podsjećamo na snijeg, hladno vrijeme, divlju prirodu. Rustikalni stil odgovara upravo ovakvoj atmosferi.

Treba naglasiti da je on često uvjetovan i inspiriran sa lokalnim podnebljem u kojem se nalazi.

Stil inspiriran selom

Rustikalni stil dijeli se na američki i europski kontinentalni, dok u našim krajevima razlikujemo dva smjera – kontinentalni i mediteranski rustikalni stil.

Ovog puta prezentirat ćemo kontinentalni rustikalni stil. No, prije toga, bitno je napomenuti da često brkamo terminologiju i pogrešno mislimo da je rustikalno sve što izgleda starinski i što je inspirirano poviješću ili prošlim vremenima. To nije točno. Rustikalni stil, kako mu sam naziv kaže, inspiriran je selom, odnosno proširenom varijantom boravka na selu – lovom.

Odlučite li svoj životni prostor urediti u rustikalnom stilu, važno je izbjeći zamke koje na tom putu stoje.

Bitna pravila kojih se trebate pridržavati

Određena opasnost u koju možete uklizati kada se bavite uređenjem vlastitog rustikalnog stila je da pretjerate u dekoriranju, odnosno, da vam se prostor počinje pretvarati u zavičajni muzej i da povješate na zidove sve moguće tradicijske dekorativne predmete.

Treba se uvijek držati principa da imate smanjeni obim tih tradicijskih dekorativnih elemenata.

Rustikalni stil karakteriziraju tople nijanse i zemljani tonovi, a izbjegava se dominacija žarkih tonova ili jaki kontrasti. Stručnjaci predlažu integriranje nijansi inspiriranih prirodom, odakle dolaze i materijali na kojima počiva ovaj stil. 

Rustikalni stil voli prirodno drvo, grubo obrađeno, ali koje slavi ljepotu ručnog rada. Trebate dobrog majstora koji će vam u rustikalnom stilu napraviti obloge ili namještaj po mjeri.

Sobne biljke nisu obavezan dio uređenja prostora

Rustikalni stil ne obožava toliko puno biljaka jer ako se već nalazite u divljoj prirodi, onda nije potrebno da priroda još na neki određeni umjetni način ulazi u prostor.

Ovakav stil uređenja preporuča se za vikendice, apartmane, vile te ugostiteljske objekte u kontinentalnim i planinskim prostorima. Njegov glavni dekorativni element je kamin. U slučaju da ga nemate, naša arhitektica nudi efikasno rješenje. 

Čarolija, ljepota i atmosfera koju stvara vatra je nenadmašna. Ukoliko to zbog razno raznih razloga niste u prilici ostvariti onda atmosferu koju vam vatra dočarava možete ponekad ostvariti sa upotrebom više različitih izvora svjetlosti, npr. sa svijećama i s lanternama.

Ljubitelji prirode obožavaju ovaj stil, a inspiraciju potražite u Lesnini XXXL.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice