Povežimo se

Interijeri

Izbor odgovarajućeg ljepila za keramičke pločice

U ovom tekstu detaljnije opisujemo osnovne čimbenike koje treba ispoštovati pri pravilnom odabiru ljepila za keramičke pločice. Na kraju se nalaze uputstva za upotrebu i nanošenje ljepila kako bi bila osigurana potrebna veza podloge i obloge keramičkih pločica

Izjava o sukladnosti i oznaka CE na pakiranju neophodni su uvjeti za stavljanje u promet građevinskog proizvoda. Ipak, to nije dovoljan podatak o kvaliteti proizvoda, a pravo kupca je da zna više o proizvodu bez obzira tko je proizvođač.

Na koji način izabrati odgovarajuće ljepilo? Je li prvo potrebno izabrati pouzdan brend, odnosno proizvođača ljepila, a nakon toga iz njegovog proizvodnog programa odgovarajuće ljepilo? Ili je bolje obrnuto, odnosno, da se prvo utvrde potrebna svojstva ljepila, a onda usporede ljepila nekoliko proizvođača? Oba načina mogu dati dobar rezultat. Međutim, često se uspoređuju različita/neadekvatna ljepila.

 

Osnovni čimbenici koji utječu na izbor ljepila za pločice

Prije nego što odaberete vrstu ljepila i počnete s polaganjem keramičkih pločica, treba provjeriti i uzeti u obzir sljedeće čimbenike koje utječu na izvođenje:

– vrstu podloge i njezine karakteristike
– namjenu i dimenzije pločica
– namjenu prostora i vrste opterećenja
– vrijeme od izvođenja do početka korištenja
– klimatske uvjete za vrijeme izvođenja radova.

Ako uzmemo u obzir sve gore navedeno, rizik od greške znatno je smanjen, ako ne i uklonjen.

 

Vrste i svojstva podloge

Podloga je jedan od najvažnijih faktora koji utječu na kvalitetu i trajnost postavljenih keramičkih pločica. Na osnovu podataka o svojstvima podloge možemo procijeniti koji su postupci potrebni za pripremu podloge prije lijepljenja keramičkih pločica. Posebno je važno da podloga na koju se lijepe pločice bude čista, čvrsta, ravna, sazrela i dovoljno suha, osobito ako se radi o cementnim estrisima, betonu ili žbukama. Bitna karakteristika podloge je da se u fazi sušenja skuplja. Ukoliko keramičke pločice lijepimo na nedovoljno sazrele podloge, postoji velika vjerojatnost da će u fazi sušenja i posljedičnog skupljanja zbog velikih naprezanja doći do oštećenja u keramičkoj oblozi.

Na izbor odgovarajućeg ljepila utječe i podatak je li polaganje pločica predviđeno na vertikalne ili horizontalne podloge. Za polaganje keramičkih pločica na vertikalne površine primjerena je upotreba tiksotropnih ljepila koja omogućavaju lijepljenje bez klizanja pločica (mogućnost lijepljenja od vrha zida prema podu).

 

Lijepljenje pločica Dom2

 

Svojstva i dimenzije pločice

Prilikom izbora odgovarajućeg ljepila izuzetno je važno uzeti u obzir format pločice. Poznato je da pločice od porculaniziranog gresa imaju izuzetno malu ili skoro nikakvu upojnost. Za polaganje ovih vrsta pločica potrebno je odabrati poboljšano ljepilo razreda C2. Ova ljepila sadrže veliku količinu polimernih dodataka koji osiguravaju dobro prianjanje između podloge i neupojnih keramičkih pločica.

Kod keramičkih pločica većih dimenzija (40×40 cm i veće), zbog većeg utjecaja širenja i skupljanja, potrebno je odabrati ljepilo klase fleksibilnosti S1 ili čak klase fleksibilnosti S2. U cilju lakšeg i pouzdanijeg polaganja velikoformatnih pločica preporučuje se upotreba debeloslojnih ljepila, posebno ako se radi na neravnim podlogama.

 

Namjena prostora i vrsta opterećenja

Keramičke pločice postavljaju se u unutarnjim i vanjskim prostorima na horizontalne i vertikalne površine. U unutarnjim prostorima obično su kontrolirani uvjeti s malim temperaturnim razlikama. Za opterećenja u stambenim prostorima, gdje se postavljaju upojne keramičke pločice na zidovima, a ponekad i na podovima, zahtjeve za lijepljenje mogu ispuniti i standardna cementna ljepila razreda C1.

U slučaju većih opterećenja na podovima, kao što je slučaj u javnim, poslovnim i industrijskim objektima, treba primijeniti poboljšano ljepilo razreda C2. Ukoliko je obloga izložena visokom mehaničkom opterećenju, kao što su skladišni prostori, garaže i sl., važno je postići potpuno ulijeganje keramičke pločice u posteljicu od ljepila bez zračnih prostora koji bi mogli uzrokovati mehanička oštećenja završne obloge.

Ukoliko je obloga izložena kemijskim opterećenjima, prije svega je potrebno provjeriti može li se koristiti cementno ljepilo. Ako su kemijska opterećenja velika, potrebno je koristiti kiselootporno ljepilo na bazi reaktivnih smola. Takve vrste ljepila imaju oznaku R.

Na vanjskim je površinama utjecaj toplinskog opterećenja velik. Sunce tijekom ljetnih mjeseci zagrijava oblogu iznad 60°C, a tijekom noći obloga se hladi na oko 15°C. Na takvim površinama potrebno je koristiti ljepila koja su dovoljno fleksibilna te mogu podnijeti naprezanja nastala zbog različitog rada između podloge i obloge, npr. zbog temperaturnih razlika, mehaničkog opterećenja i sl. To se postiže upotrebom poboljšanih ljepila koja imaju klasu fleksibilnosti S1 ili po potrebi klasu S2.

Na vanjskim površinama isključivo se koriste ljepila otporna na mraz. Kada se lijepe pločice, veoma je važno postići 100 % popunjenost između pločica i obloge. U ovom sloju ne smiju ostati šupljine u kojima se akumulira voda koja se zimi može smrznuti, što može uzrokovati odvajanje obloge od podloge.

 

Vrijeme od izvođenja do punog opterećenja

Pri izboru ljepila za keramičke pločice izuzetno je važno odrediti koliko je vrijeme od postavljanja pločica do trenutka kada će se početi s korištenjem prostora. Danas su sve češći zahtjevi za skraćenjem rokova, a to možemo postići primjenom brzovezujućih ljepila oznake F. Upotrebom brzovezujućih ljepila omogućava se fugiranje obloge poslije nekoliko sati, a upotreba prostora i puno opterećenje moguće je već nakon 24 sata.

 

Klimatski uvjeti u toku izvođenja radova

Najpogodniji uvjeti za izvođenje radova su oni kada nema vjetra i propuha te kada je prostor zaštićen od direktnog utjecaja sunčevih zraka, a temperature su između 15°C i 25°C. U slučaju kada je temperatura viša – između 25°C i 35°C, ili se ne može izbjeći vjetar i propuh, potrebna su ljepila s produženim otvorenim vremenom, tj. ljepila koja imaju oznaku E. Na temperaturama između 5°C i 15°C ljepila sporije vežu. Da bismo izbjegli produžavanje vremena do fugiranja i korištenja obloge, možemo koristiti brzovezujuća ljepila koja imaju oznaku F.

 

Priprema i nanošenje ljepila

Da bi ljepilo ispunilo svoju funkciju, nije dovoljno što je proizvedeno od strane pouzdanog proizvođača, već je potrebna i adekvatna priprema i nanošenje ljepila. Miješanje treba izvesti s točno propisanom količinom čiste vode, pri malom broju okretaja namjenskog miksera, s odgovarajućom dužinom miješanja u dva koraka i pauzom između njih. Potrebna debljina ljepila postiže se gleterom različite nazubljenosti. Na početku nanošenja potrebnu debljinu nanosa treba provjeriti i po potrebi zamijeniti nazubljeni gleter. Pri lijepljenju u unutarnjim prostorima na normalno opterećene površine osnovni princip je da najmanje 65 % površine poleđine pločice bude u kontaktu s ljepilom, a u slučaju većeg opterećenja zahtijeva se 100 % prekrivanja. Za postizanje optimalne prionjivosti preporuka je prvi (kontaktni) sloj nanijeti ravnom stranom gletera, a drugi sloj nazubljenom stranom. Kako bi se izbjeglo stvaranje pokorice na površini ljepila, keramičke pločice potrebno je lijepiti u okviru otvorenog vremena i na pločicu i na podlogu.

 
Izvor: MAPEI CROATIA d.o.o.

 

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Interijeri

Kreativne ideje za uređenje malih stanova: Trikovi za proširenje prostora

Život u malom stanu može biti izazovan kada se suočite s ograničenim prostorom. Međutim, s nekoliko pametnih trikova i kreativnih ideja, možete pretvoriti svoj mali stan u funkcionalan i estetski privlačan prostor.

U ovom članku, istražujemo neke od najboljih ideja za uređenje malih stanova koje će vam pomoći proširiti prostor i maksimalno iskoristiti svaki kutak.

Multifunkcionalni namještaj

Odaberite namještaj koji ima višestruku svrhu. Kreveti s ladicama za dodatno spremanje, sofe koje se pretvaraju u krevete ili stolovi s preklopnom funkcijom su samo neke od mogućnosti.

Ovim pametnim komadima namještaja možete uštedjeti prostor i pružiti više funkcionalnosti.

Iskoristite vertikalni prostor

Kada nemate dovoljno prostora u širini, okrenite se prema vertikalnom prostoru. Postavite police duž cijele visine zida kako biste stvorili dodatni prostor za pohranu knjiga, ukrasa i drugih predmeta.

Također možete objesiti kuke ili vješalice na zidove kako biste organizirali svoje stvari i spriječili nered.

Ogledala za iluziju prostora

Postavljanje ogledala na strateška mjesta u vašem stanu može stvoriti iluziju proširenja prostora. Ogledala reflektiraju svjetlost i stvaraju dubinu, čineći prostor otvorenijim i prozračnijim.

Odaberite velika ogledala ili postavite više manjih ogledala kako biste maksimalno iskoristili njihovu optičku iluziju.

Svijetla rasvjeta

Dobro osvjetljenje može stvoriti dojam prostranosti. Koristite prirodno svjetlo koliko je god moguće i držite zavjese i zavjese otvorenima. Ako nemate pristup prirodnom svjetlu, odaberite svijetle žarulje i postavite ih na strategijska mjesta u stanu kako biste osvijetlili sve kutke.

Pregledna organizacija

Održavanje stvari uredno organiziranima može učiniti čuda za proširivanje prostora. Iskoristite kutije, košare i ladice za spremanje stvari i držite ih van vidokruga. Ovo će stvoriti dojam čistoće i prostranosti, čak i u malom prostoru.

Odaberite svijetle boje

Boje imaju veliki utjecaj na percepciju prostora. Kada uređujete mali stan, birajte svijetle boje za zidove, podove i namještaj. Bijela, bež, svijetlo plava ili svijetlo zelena su odlični izbori jer reflektiraju svjetlost i stvaraju dojam prozračnosti.

Također, možete koristiti svijetle tonove za detalje poput jastuka, prekrivača ili ukrasnih predmeta kako biste dodali malo boje bez da opterećujete prostor.

Minimalizam

Manji prostor izgleda vizualno veći kada je uredan i minimalistički uređen. Smanjite količinu namještaja i ukrasa na minimum. Odaberite funkcionalne komade namještaja koji su estetski privlačni, ali ne opterećuju prostor.

Minimalistički stil uređenja stvara dojam prostranosti i olakšava kretanje kroz prostor.

Prostor za rad

Ako radite od kuće, važno je osigurati prostor za rad u malom stanu. Razmislite o postavljanju stola s preklopnom funkcijom koji možete sklopiti kada ga ne koristite. Također, koristite vertikalni prostor za pohranu radnih materijala i organizaciju.

Otvaranje prostora pregradama

Ako vaš mali stan ima pregrade koje stvaraju zatvorene prostore, razmotrite mogućnost uklanjanja ili smanjenja tih pregrada kako biste stvorili otvoreniji prostor. To će stvoriti dojam kontinuiranog prostora i poboljšati protok svjetlosti i zraka.

Uređivanje malog stana može biti izazovno, ali uz kreativnost i pametno planiranje, možete stvoriti funkcionalan i prostran prostor. Iskoristite ove pametne trikove za proširenje prostora, prilagodite ih svojim potrebama i stvorite svoj mali raj.

Nastavite čitati

Interijeri

Boho stil: Inspiracija i savjeti za uređenje prostora s boho šarmom

Boho stil, skraćenica od “bohemian”, je popularan dizajnerski stil koji privlači sve veću pažnju svojom jedinstvenom kombinacijom udobnosti, topline i razigranosti.

Inspiriran slobodnim duhom umjetnika, nomada i putnika, boho stil stvara atmosferu koja je opuštena, prirodna i šarmantna. U ovom članku istražit ćemo neke ključne elemente boho stila te pružiti inspiraciju i savjete za uređenje prostora s boho šarmom.

Kolorit

Boho stil obiluje bogatim i raznolikim koloritom. Slobodno se poigravajte s jarkim i toplim bojama poput narančaste, crvene, žute, smaragdno zelene i tirkizne. Također, prirodne boje poput smeđe, bež i zemljanih tonova mogu pružiti osjećaj ravnoteže i topline.

Teksture

Teksture su ključne za postizanje autentičnog boho izgleda. Koristite različite tkanine, poput šarenih jastuka, presvlaka, tepiha od prirodnih vlakana poput jute i sisala te zavjesa od laganih tkanina. Drveni namještaj i pleteni predmeti također dodaju dozu teksture.

Biljke i zelenilo

Dodavanje biljaka i zelenila u prostor donosi osjećaj svježine i povezanosti s prirodom, što je karakteristično za boho stil. Odaberite različite vrste biljaka, poput visećih kaktusa, paprati i cvjetova, i postavite ih na različite lokacije u prostoru.

Mješavina stilova

Boho stil se temelji na mješavini različitih stilova. Ne bojte se kombinirati različite uzorke, materijale i stilove namještaja. Reciklirani ili vintage komadi namještaja mogu dodati autentičnost i karakter prostoru.

Umjetnost i detalji

Dodavanje umjetnosti i zanimljivih detalja je važan dio boho stila. Postavite galeriju slika ili okvira na zid, izložite ručno izrađene predmete ili suvenire s putovanja te koristite zanimljive svjetiljke i svijeće kako biste stvorili toplu atmosferu.

Boho stil je izvanredan način da se izrazi kreativnost i osobnost u uređenju prostora. Slijedeći ove inspiracije i savjete, možete stvoriti prostor s boho šarmom.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice