Povežimo se

Interijeri

Izbor odgovarajućeg ljepila za keramičke pločice

U ovom tekstu detaljnije opisujemo osnovne čimbenike koje treba ispoštovati pri pravilnom odabiru ljepila za keramičke pločice. Na kraju se nalaze uputstva za upotrebu i nanošenje ljepila kako bi bila osigurana potrebna veza podloge i obloge keramičkih pločica

Izjava o sukladnosti i oznaka CE na pakiranju neophodni su uvjeti za stavljanje u promet građevinskog proizvoda. Ipak, to nije dovoljan podatak o kvaliteti proizvoda, a pravo kupca je da zna više o proizvodu bez obzira tko je proizvođač.

Na koji način izabrati odgovarajuće ljepilo? Je li prvo potrebno izabrati pouzdan brend, odnosno proizvođača ljepila, a nakon toga iz njegovog proizvodnog programa odgovarajuće ljepilo? Ili je bolje obrnuto, odnosno, da se prvo utvrde potrebna svojstva ljepila, a onda usporede ljepila nekoliko proizvođača? Oba načina mogu dati dobar rezultat. Međutim, često se uspoređuju različita/neadekvatna ljepila.

 

Osnovni čimbenici koji utječu na izbor ljepila za pločice

Prije nego što odaberete vrstu ljepila i počnete s polaganjem keramičkih pločica, treba provjeriti i uzeti u obzir sljedeće čimbenike koje utječu na izvođenje:

– vrstu podloge i njezine karakteristike
– namjenu i dimenzije pločica
– namjenu prostora i vrste opterećenja
– vrijeme od izvođenja do početka korištenja
– klimatske uvjete za vrijeme izvođenja radova.

Ako uzmemo u obzir sve gore navedeno, rizik od greške znatno je smanjen, ako ne i uklonjen.

 

Vrste i svojstva podloge

Podloga je jedan od najvažnijih faktora koji utječu na kvalitetu i trajnost postavljenih keramičkih pločica. Na osnovu podataka o svojstvima podloge možemo procijeniti koji su postupci potrebni za pripremu podloge prije lijepljenja keramičkih pločica. Posebno je važno da podloga na koju se lijepe pločice bude čista, čvrsta, ravna, sazrela i dovoljno suha, osobito ako se radi o cementnim estrisima, betonu ili žbukama. Bitna karakteristika podloge je da se u fazi sušenja skuplja. Ukoliko keramičke pločice lijepimo na nedovoljno sazrele podloge, postoji velika vjerojatnost da će u fazi sušenja i posljedičnog skupljanja zbog velikih naprezanja doći do oštećenja u keramičkoj oblozi.

Na izbor odgovarajućeg ljepila utječe i podatak je li polaganje pločica predviđeno na vertikalne ili horizontalne podloge. Za polaganje keramičkih pločica na vertikalne površine primjerena je upotreba tiksotropnih ljepila koja omogućavaju lijepljenje bez klizanja pločica (mogućnost lijepljenja od vrha zida prema podu).

 

Lijepljenje pločica Dom2

 

Svojstva i dimenzije pločice

Prilikom izbora odgovarajućeg ljepila izuzetno je važno uzeti u obzir format pločice. Poznato je da pločice od porculaniziranog gresa imaju izuzetno malu ili skoro nikakvu upojnost. Za polaganje ovih vrsta pločica potrebno je odabrati poboljšano ljepilo razreda C2. Ova ljepila sadrže veliku količinu polimernih dodataka koji osiguravaju dobro prianjanje između podloge i neupojnih keramičkih pločica.

Kod keramičkih pločica većih dimenzija (40×40 cm i veće), zbog većeg utjecaja širenja i skupljanja, potrebno je odabrati ljepilo klase fleksibilnosti S1 ili čak klase fleksibilnosti S2. U cilju lakšeg i pouzdanijeg polaganja velikoformatnih pločica preporučuje se upotreba debeloslojnih ljepila, posebno ako se radi na neravnim podlogama.

 

Namjena prostora i vrsta opterećenja

Keramičke pločice postavljaju se u unutarnjim i vanjskim prostorima na horizontalne i vertikalne površine. U unutarnjim prostorima obično su kontrolirani uvjeti s malim temperaturnim razlikama. Za opterećenja u stambenim prostorima, gdje se postavljaju upojne keramičke pločice na zidovima, a ponekad i na podovima, zahtjeve za lijepljenje mogu ispuniti i standardna cementna ljepila razreda C1.

U slučaju većih opterećenja na podovima, kao što je slučaj u javnim, poslovnim i industrijskim objektima, treba primijeniti poboljšano ljepilo razreda C2. Ukoliko je obloga izložena visokom mehaničkom opterećenju, kao što su skladišni prostori, garaže i sl., važno je postići potpuno ulijeganje keramičke pločice u posteljicu od ljepila bez zračnih prostora koji bi mogli uzrokovati mehanička oštećenja završne obloge.

Ukoliko je obloga izložena kemijskim opterećenjima, prije svega je potrebno provjeriti može li se koristiti cementno ljepilo. Ako su kemijska opterećenja velika, potrebno je koristiti kiselootporno ljepilo na bazi reaktivnih smola. Takve vrste ljepila imaju oznaku R.

Na vanjskim je površinama utjecaj toplinskog opterećenja velik. Sunce tijekom ljetnih mjeseci zagrijava oblogu iznad 60°C, a tijekom noći obloga se hladi na oko 15°C. Na takvim površinama potrebno je koristiti ljepila koja su dovoljno fleksibilna te mogu podnijeti naprezanja nastala zbog različitog rada između podloge i obloge, npr. zbog temperaturnih razlika, mehaničkog opterećenja i sl. To se postiže upotrebom poboljšanih ljepila koja imaju klasu fleksibilnosti S1 ili po potrebi klasu S2.

Na vanjskim površinama isključivo se koriste ljepila otporna na mraz. Kada se lijepe pločice, veoma je važno postići 100 % popunjenost između pločica i obloge. U ovom sloju ne smiju ostati šupljine u kojima se akumulira voda koja se zimi može smrznuti, što može uzrokovati odvajanje obloge od podloge.

 

Vrijeme od izvođenja do punog opterećenja

Pri izboru ljepila za keramičke pločice izuzetno je važno odrediti koliko je vrijeme od postavljanja pločica do trenutka kada će se početi s korištenjem prostora. Danas su sve češći zahtjevi za skraćenjem rokova, a to možemo postići primjenom brzovezujućih ljepila oznake F. Upotrebom brzovezujućih ljepila omogućava se fugiranje obloge poslije nekoliko sati, a upotreba prostora i puno opterećenje moguće je već nakon 24 sata.

 

Klimatski uvjeti u toku izvođenja radova

Najpogodniji uvjeti za izvođenje radova su oni kada nema vjetra i propuha te kada je prostor zaštićen od direktnog utjecaja sunčevih zraka, a temperature su između 15°C i 25°C. U slučaju kada je temperatura viša – između 25°C i 35°C, ili se ne može izbjeći vjetar i propuh, potrebna su ljepila s produženim otvorenim vremenom, tj. ljepila koja imaju oznaku E. Na temperaturama između 5°C i 15°C ljepila sporije vežu. Da bismo izbjegli produžavanje vremena do fugiranja i korištenja obloge, možemo koristiti brzovezujuća ljepila koja imaju oznaku F.

 

Priprema i nanošenje ljepila

Da bi ljepilo ispunilo svoju funkciju, nije dovoljno što je proizvedeno od strane pouzdanog proizvođača, već je potrebna i adekvatna priprema i nanošenje ljepila. Miješanje treba izvesti s točno propisanom količinom čiste vode, pri malom broju okretaja namjenskog miksera, s odgovarajućom dužinom miješanja u dva koraka i pauzom između njih. Potrebna debljina ljepila postiže se gleterom različite nazubljenosti. Na početku nanošenja potrebnu debljinu nanosa treba provjeriti i po potrebi zamijeniti nazubljeni gleter. Pri lijepljenju u unutarnjim prostorima na normalno opterećene površine osnovni princip je da najmanje 65 % površine poleđine pločice bude u kontaktu s ljepilom, a u slučaju većeg opterećenja zahtijeva se 100 % prekrivanja. Za postizanje optimalne prionjivosti preporuka je prvi (kontaktni) sloj nanijeti ravnom stranom gletera, a drugi sloj nazubljenom stranom. Kako bi se izbjeglo stvaranje pokorice na površini ljepila, keramičke pločice potrebno je lijepiti u okviru otvorenog vremena i na pločicu i na podlogu.

 
Izvor: MAPEI CROATIA d.o.o.

 

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Interijeri

Skrivena vrata hit su u uređenju interijera

Sve prisutan minimalistički stil uređenja interijera popularizirao je korištenje skrivenih sobnih vrata. Vrata karakterizira okvir skriven unutar zida, a vidljivo je samo krilo. Takav nevidljivi dovratnik Interfom author omogućuje bolje povezivanje vrata s prostorijom.

Interfom author je linija proizvoda koja se odnosi na pregrade i vrata, prije svega staklene pregrade i staklena vrata. Iako su moguće kombinacije i drugih materijala, najčešće se koriste drvena vrata i drvene pregrade. Možemo koristiti i druge pločaste materijale, rekao je Vladimir Dijan direktor tvrtke FOM.

Nevidljivi okvir za skrivena vrata

Korištenjem nevidljivog okvira dobiva se elegantniji izgled prostora, bilo da se radi o vratima u boji zida ili nekom drugom dekoru. Postavljanje ne zahtjeva posebne preduvjete.

U principu je potrebno zanatski kvalitetno i točno pripremiti sam otvor. Nakon toga dolazi montaža koja je prilično jednostavna. Posao se završava kad završava i obrada zida, odnosno špalete, tako da tu zapravo nema nekih većih problema. To je prilično razrađen sustav. Prilično se to lako i brzo montira i podešava tako da se dobije zaista točan otvor, jer budući se radi o minimalističkom rješenju onda se ipak i određene nepravilnosti vide, istaknuo je Dijan.

Vrata u ravnini zida čije postojanje otkriva tek kvaka. Idealno su rješenje za svaki prostor, a Interfom Author su modularni i tanki sustavi iznimne čvrstoće.

Debljina zida nije važna, odnosno sama ta debljina štoka koji je vrlo minimalističkih dimenzija i debljine 40 omogućuje ugradnju i na zidove koji su jako tanki. U mobilnim kućicama, u montažnim kućama, pa i brodovima, i na nekim drugim mjestima gdje svaki kvadratni centimetar je jako bitan i jako skup, s ovim štokom je moguće montirati vrata i staviti ga na vrlo tanke zidove, objasnio je Dijan.

Aluminijski profili za skrivena vrata od različitih materijala

Interfom Author aluminijski profili koriste se za sve vrste vrata, što omogućuje različite ispune, odnosno vrata od različitih materijala u istom prostoru.

Tako da možete imati drvena vrata, bilo da su u nekom dekoru ili da su u boji zida odmah do staklenih vrata. Taj štok koji je napravljen na isti način, koji se zapravo ne vidi, a na neki način ih i povezuje.

Imamo dosta slučajeva gdje koristimo aluminijski okvir na staklenim vratima. To se često traži u projektima koji se odnose na poslovnu namjenu. Tu imamo situaciju gdje su često postojeća rješenja malo previše robusna. Kod nas je to riješeno malo drugačije, elegantni su ti okviri i barem dvije stvari su puno estetski bolje rješenje nego što je to kod klasičnih sustava. Prva je to što nema staklo držačke lajsne, dakle, staklo kao ispune se montira direktno u profil. Druga je to što koristimo nevidljive spojnice, nevidljive pante jer često se na aluminijskog stolariji koriste panti koji su dosta robusni i vidljivi i samim tim s minimalističkog aspekta manje prihvatljivi, rekao je Dijan.

Upotreba netipičnih materijala za vrata

Osim klasičnih materijala, stakla i drva, za skrivena vrata moguća je upotreba i drugih materijala, poput zrcala.

Često se to radi na način da se uklope u veću površinu u zid koji je cijeli ili veći dio uklopljen u ogledalo. Onda se u taj dio uklope onda i vrata sa nevidljivim štokom, dakako sa vratima koja kao oblogu imaju ogledalo. Rade se i prostorije čitave, u pravilu od knaufa. Prostorije se oblažu u ogledalo i onda u tom zidu imamo na isti način uklopljena vrata sa oblogom od ogledala tako da to nije česta namjena ali je svakako jedno interesantno rješenje, pojasnio je.

Korištenjem istih materijala na zidovima i vratima postiže se elegantniji dizajn interijera s brojnim mogućnostima prilagođavanja vašim željama. 

Nastavite čitati

Interijeri

Zašto je mint boja izvrsna opcija za modernu kupaonicu?

Kupaonica je često najmanji, ali vrlo važan prostor našeg doma.

Dobra dizajnerska rješenja mogu učiniti kupaonicu funkcionalnijom, elegantnijom i ugodnijom za korištenje. Bijela kupaonica je vječni klasik s kojim nema pogreške, ali za one hrabre detalji u mint boji postaju pravi hit ove godine!

Osvježenjem u mint tonu do spa oaze u vlastitom domu!

Mint boja, koja je kombinacija zelene i plave, pruža svježinu i spokoj pa tako stvara umirujuću atmosferu u prostoru. To mogu biti pločice ili ormarić u mint boji, ali i već pokoji detalj napravit će značajnu razliku. Korištenje ove boje pri uređenju kupaonice dodat će prostoru dozu elegancije.

Kako i gdje odabrati kuponski namještaj?

Kupaonica je dio doma koji ne planiramo često preuređivati pa je važno biti siguran u odabir. To podrazumijeva izbor dobrih i kvalitetnih materijala koji odgovaraju ukusu i stilu ostatku interijera, zanimljivu, ambijentalnu, ali funkcionalnu rasvjetu i naravno praktične komade namještaja uz nezaobilazne osobne detalje.

Sastavljivi ormarići idealni su za pohranu i organizaciju toaletnih potrepština. To mogu biti ormarići ispod ili iznad umivaonika, zidni zasebni ormari ili kombinacija svega navedenog. Često su regali s policama interesantna i moderna opcija za dodatnu pohranu. Dodaci poput ogledala, držača ručnika i sapuna manji su, ali jednako važni elementi za funkcionalnost kupaonice.

Potpuno opremanje kupaonice osim što je uzbudljivo, često podrazumijeva i ozbiljnu investiciju pa će tako nova pogodnost iz Lesnine XXXL uvelike olakšati proces. Uz Lesnina XXXL super kredit kupci mogu ugovoriti kupnju na 120 rata.

Za one čija kupaonica još nije spremna za potpunu transformaciju, već sam dodatak osobnog pečata u mint boji poput umjetničkih slika ili drugih dekorativnih elemenata osvježit će i upotpuniti prostor! U Lesnini su do 31. 5. 2024. aktualni sljedeći popusti za kupaonski asortiman: 20% na sastavljiv program kupaonica, 20% na kupaonske slavine i 15% na sastavljive ormare „Multiraumkonzept“* koji će uređenje kupaonice učiniti zabavnim i jednostavnijim procesom!

Lesnina XXXL – Kreirajmo dom zajedno!

*Vrijedi na dio asortimana. Ne vrijedi na akcijske i snižene proizvode.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice