Bez kategorije
Inovativni otoci za moderne kuhinje
Kuhinjski otok sastavni je dio svake moderno uređene i opremljene kuhinje. Donosimo vam nekoliko savjeta na što pripaziti pri uređenju i opremanju kuhinje.

Zahvaljujući svom centralnom smještaju u kuhinji, iznimno su pogodni za raznovrsne zadatke – pripremu namirnica, kuhanje, degustaciju ili kao mjesto za brzi obrok u društvu drage osobe – a lako se i jednostavno čiste i održavaju. Idealan kuhinjski otok bi trebao biti približno dva metra dugačak i jedan metar širok, ali ukoliko nemate dovoljno prostora i kuhinjski otok manjih dimenzija odlično će poslužiti.
Preporuka je da između kuhinjskog otoka i ostalih elemenata bude minimalno 100 cm razmaka. Ako, s druge strane, želite multifunkcionalan kuhinjski otok vrlo je važno da do njega dovedete plin, struju i vodu. Ako na svom kuhinjskom otoku želite kuhati, potrebni su vam uređaji poput nape, ploče za kuhanje, mikrovalne.
Suvremen način života ne ostavlja mnogo vremena za pripremu hrane i objedovanje, pa je kuhinjski otok pravo rješenje u većim kuhinjama. Kuhinja na taj način dobiva i funkciju blagovaonice koja je prijeko potrebna ukoliko je vrijeme pripreme obroka svedeno na minimum. Uz kuhinjski otok kuhinja trenutno postaje središte društvenog života u vašem domu, gdje svakodnevno možete uživati u druženju s ukućanima i prijateljima i to dok pripremate omiljenu hranu ili piće.
Bez kategorije
Danas je Badnjak, dan kojeg krase brojni običaji
Dio običaja je pao u zaborava, a dio ih se još uvijek njeguje.

Badnjak je dan uoči Božića kada se najčešće obavljaju posljednje pripreme za Božić. Čisti se kuća, kiti božićno drvce, peku kolači, radi francuska salata, jede bakalar. U ponoć se tradicionalno ide na polnoćku, a nakon na druženje. Ove godine morat ćemo bez toga kao i velikih obiteljskih okupljanja. No, pitanje je znamo li uopće što je Badnjak? I kakvi se običaji uz njega vežu?
Badnjak je posljednji dan Došašća. Sama riječ dolazi od riječi bdijeti, bdijeti čekajući rođenje Isusa Krista. Nekada se bdjelo uz svijeće u miru i tišini. Vjernici na ovaj dan poste, a na jelovniku je najčešće bakalar. Trpeza na stolu bi trebala biti bogata kako bi i naredna godina bila takva. Žene su na taj dan tradicionalno pekle kruh koji bi krasio stol sve do Sveta tri kralja.
Pred večer domaćin bi unio badnjak i slamu u kuću. Slama se tumači kao sjećanje, da se Isus rodio na slami, čime je simbol jasli u betlehemskoj spilji. U prošlosti se večeralo na slami na kućnom podu, pa se zato i danas, ispod stola za kojim se večera na Badnjak, stavi malo slame. Dok se ispod okićenog božićnog drvca stavljalo, a neki to još uvijek rade, žito. Na blagdanski stol stavlja se pšenica posijana na blagdan Svete Lucije.
Odlazak na polnoćku nije se propuštao. Nakon nje, običaj je bio da si ljudi međusobno čestitaju Božić. U nekim krajevima Hrvatske Božić su pjesmom po domovima čestitali koledari. Običaj koledovanja očuvan je u Dubrovniku.
Bez kategorije
Najšarmantnije kolibe u kojima bismo rado proveli zimu
Male su, simpatične i vrlo ugodne za boravak.

Iako nema zime, kolibe u planinama vrlo su atraktivno i poželjno mjesto za provesti zimske dane. Malo mira i tišine bez stresa i gradske vreve mnogima je lijek, a mi smo na Pinterestu pronašli baš takva mjesta. Možda dobijete inspiraciju i odlučite se na pothvat gradnje baš takve kolibe.
Naravno da moraju biti drvene i okružene drvećem.
Kako izvana, tako drvo dominira i iznutra. Rustikalni stil savršen je za ovakve kolibe jer im daje potrebnu toplinu i ugođaj.
A za još bolji ugođaj pobrinut će se i kamin koji je nezaobilazan u ovakvim kućicama. Ili pak peć na drva.
Tepisi i krzno utoplit će i najhladnije zimske dane i noći.
A u ovo vrijeme ne smiju se zaboraviti ni božićni ukrasi.
You must be logged in to post a comment Login