Povežimo se
Lesnina - Beskontaktna dostava

Interijeri

Imate malen dnevni boravak? Mi imamo ideje kako ga učiniti funkcionalnijim!

Doznajte kako mali dnevni boravak učiniti vizualno većim.

Objavljeno

u

Mömax-#nestonovo-dnevna-soba-domnakvadrat
Foto: Momax

Rijetki su sretnici koji uživaju u prostranim dnevnim boravcima, a za mnoge druge mali dnevi boravci su stvarnost. Pravilnim odabirom namještaja mali dnevni boravak možemo vizualno povećati, ali i učiniti funkcionalnijim. Donosimo najbolje trikove!

 • Temeljito planirajte izbor namještaja

Kada je riječ o dnevnim boravcima malih kvadratura, često je teško izabrati namještaj koji je funkcionalan a ujedno izgleda atraktivno. Ipak, imamo neke trikove. Dobar je izbor velika sofa u kombinaciji s jednom ili više (ovisno o tome koliko mjesta imate) manjih stolica. Dobar izbor je i mulifunkcionalni tabure koji može biti mjesto za sjedenje, ali i stolić.

Kako biste postigli harmoniju u prostoru, možete u dnevni boravak ubaciti nekoliko ukrasnih jastučića iste boje ili uzorka kao što je onaj na vašim zavjesama.

crveni-detalji-dnevni-boravak-kauc-domnakvadrat

Foto: DOMnaKVADRAT

 • Otkrijte prozore!

Ako prirodnom svjetlu dopustite da uđe u vaš dnevni boravak, on će se doimati većim i prozračnijim. Ako pak niste među onima koji mogu bez zavjesa, pokušajte birati one u istoj boji kao što je vaš zid, i – neka budu prozračne! Također, tijekom dana razmaknite zavjese kako bi vaša dnevna soba dobila dovoljno svjetla.

velux-active-sustav-krovni-prozori-senzori-domnakvadrat

Foto: Velux

 • Investirajte u veliko ogledalo

Još jedan odličan trik koji možete iskoristiti kako bi vaš dnevni boravak djelovao veće je – ogromno ogledalo! Budući da ogledalo reflektira sve što se ispred njega nalazi, ali i samu svjetlost, učiniti će da soba izgleda veće nego što zapravo jest.

 • Svijetle nijanse su dobrodošle

Bojanje zidova u tamnije nijanse i biranje tamnijeg namještaja učiniti će dnevni boravak elegantnim, no mali prostori u takvoj će kombinaciji djelovati skućeno.

S druge strane, svijetli tonovi poput bijeih ili nježno plavih, sobu će naizgled učiniti otvorenijom i prostranijom, jer takvi tonovi reflektiraju svjetlost.

Mömax-#nestonovo-dnevni-boravak-domnakvadrat

Foto: Mömax

 • Koristite multifunkcionalne komade namještaja

Budući da u malen prostor ne možete smjestiti veliki broj komada namještaja, jer ne biste imali dovoljno prostora za kretanje – birajte komade koji su multifunkcionalni!

Dobar izbor je tabure koji u sebi krije skladišni prostor, a osim mjesta za sjedenje može postati i stolić za kavu.

 • Pustite svjetlost u sobu!

Već smo spomenuli koliko su važni prozori, ali što ako nemate dovoljno prozora, ili oni jednostavno nisu dovoljno veliki? Problem uvijek možete riješiti umjetnim svjetlom. Osim podnih svjetiljki koje možete postaviti uz sofu, razmislite o ugradnji LED rasvjete.

zuta-lampa-i-zuti-prekrivac-domnakvadrat

Foto: DOMnaKVADRAT

 • Ne ustručavajte se velikih komada (namještaja ili dekoracija)

Mnogi misle kako mali prostori zahtjevaju mali namještaj, no nije rijetkost da velik broj malih dodataka zauzmu cijelokupni prostor bez ikakvog redoslijeda. Odlučite se za primjerice, veliku sliku na zidu ili pak vazu u kutu. Ostati ćete iznenađeni efektom!

Vaze Dom2

 • Nemojte strahovati pokazati svoj stil

Nedajte da vas mali prostor ograničava u vašem osobnom izričaju. Pokažite svoj stil!

 • Ugradite police visoko

Umjesto postavljanja glomaznih polica koje oduzimaju puno mjesta, postavite police blizu stropa! Na taj način ostaviti ćete više mjesta za kretanje prostorom. Uz to, visoke police privući će pažnju pa će prostor djelovati veće.

 

Interijeri

Stan koji ima kružni tok

Kažu da je arhitektu najteže urediti vlastiti dom. A kad to napokon naprave, onda je taj dom kao stvoren za našu rubriku Dom na kvadrat. Vodimo vas u dom arhitekta Roberta Križnjaka.

Objavljeno

u

Autor

Razlog za preuređenje doma, najčešće su životne prilike. U slučaju ovog arhitekta bilo je to useljenje buduće supruge s dva preslatka psa.

Foto: DOMnaKVADRAT

„Stan je funkcionirao kao jedan muški stan, u kojem je bilo često tuluma, koji 15 godina nije imao kuhinju, osim osnovnog – frižidera, umivaonika i mikrovalne, a sad je trebalo napraviti jednu kuhinju za osobu koja puno kuha, i totalno se promijenio način života“, objašnjava nam arhitekt Robert Križnjak.

Pomno su birani materijali za kuhinju jer, iako su kućni ljubimci većinom mirni, kad ogladne, vole zagrepsti po kuhinji.

Foto: DOMnaKVADRAT

Uz to, kuhinja je jako funkcionalna. Crne jednostavne plohe skrivaju bar, hladnjak, malu smočnicu, otok se može koristiti kao šank a s unutarnje strane su ladice za posuđe. 

Foto: DOMnaKVADRAT

Elementi koji se manje koriste otvaraju se na dodir, dok ovi ostali imaju neprimjetne ručkice. U odabir kombinacije crne i bijele boje nismo uopće sumnjali, a dio kuhinje se kao obloga nastavlja u dnevni boravak.

Foto: DOMnaKVADRAT

“On je zapravo malen, ali kako se cijeli stan može u potpunosti pretvoriti u otvoreni prostor, imate dojam da je sve jedan veliki dnevni boravak”, nastavlja arhitekt.

U ovom je domu prostor definitivno diktirao raspored prostorija. U najuži dio stana smještena je blagovaonica. Umjesto postojećeg zida, kod stubišta je postavljena staklena stijena koja je dala prozračnost interijeru.

Foto: DOMnaKVADRAT

Spavaća soba orijentirana na sjeveroistok, to je idealna orijentacija spavaće sobe. Od blagovaonice je odvojena kliznim vratima tako da se cijeli stan jednostavno može otvoriti. To je omogućilo i uređenje svojevrsnog balkona unutar stana.

Foto: DOMnaKVADRAT

S druge strane zida smjestio se kupaonski dio, u potpunosti sakriven od ostatka stana.

„To je ta jedna relativno uska kupaona koja ima vezu direktno na jednu i na drugu stranu i zapravo, šta je funkcionalno da se vi vrtite cijelo vrijeme u krug u stanu, i zapravo dobijete nekakve da vam olakšava, ubrzava nekakav način kretanja po stanu“, pojasnio je Križnjak.

Da rezimiramo – ovo je stan koji, prema potrebi, može postati sala za zabave, sada je dobio i kuhinju, ima balkon u zatvorenom prostoru i kružni tok. Sada znamo odgovor na pitanje zašto je arhitektima najteže urediti svoj dom. Zato što pred sebe stavljaju brojne izazove.

Nastavite čitati

Lesnina XXXL

Vršimo beskontaktnu dostavu!

Zdravlje i naših kupaca i zaposlenika nam je na prvom mjestu.

Objavljeno

u

Autor

Lesnina-regal-za-dnevni-boravak-4-999-00-kn-domnakvadrat

Što to znači?

Zdravlje i naših kupaca i zaposlenika nam je na prvom mjestu. Kako bismo ga sačuvali, a ipak omogućili sigurnu kupnju iz topline vašeg doma, uveli smo beskontaktnu dostavu na vaš prag.

Kako beskontaktna dostava izgleda u praksi?

 • Vozač stiže na adresu, ostavlja pošiljku ispred vrata te se odmiče dva metra
 • Obavještava kupca o beskontaktnoj dostavi
 • Primatelja traži podatke naručitelja kako bi ih unio u sustav kao dokaz da je pošiljka isporučena
 • Vozač fotografira paket s udaljenosti od dva metra kao dokaz o isporuci
 • Ako iz bilo kojeg razloga pošiljka nije isporučena, definirani i poznati procesi su na snazi

*Svi naši dostavljači i vozači opremljeni su zaštitnim maskama i rukavicama, a dostavna vozila dezinficiraju se nakon svake dostave

lesnina-domnakvadrat

Nastavite čitati

Interijeri

Radna oaza u vlastitom domu

Raditi iz topline svojeg doma san je mnogih. Ali za to trebate radni prostor. Naravno, uređenje ovisi o veličini tog prostora. Tri inspirativne ideje kako ga urediti s nama je podijelila arhitektica Iva Pauzar.

Objavljeno

u

Autor

Moderna vremena traže prilagodbu, pa tako se radni prostori iz ureda sve više sele u domove. Mnogi će reći da je za to dovoljan radni stol i stolica. Međutim, arhitektica Iva Pauzar krenula je zadani prostor opremati nečim drugim.

„Tepisi su zaista u posljednje vrijeme postali jedan od ‘it’, čak više to nije ni asesoar, nego je to jedna bitna stavka u uređenju, ekspresiji samoga prostora kad se boravi u njemu“, kazala je arhitektica.

Naglašava da su za životni, ali i radni prostor važne teksture kojima se on oplemenjuje. Ipak, bez radnog stola neće ići. Njegov je odabir uvelike definiran prostorom, koji za njega imamo, ali i postojećim policama na zidu.

Foto: DOMnaKVADRAT

Najbitnije kod radnog prostora je čistina oko njega, tzv. Mentalna higijena. „Bitno je da imate prostora, da niste zatrpani sa svim, da imate slobodu rada“, naglasila je Pauzar.

Foto: DOMnaKVADRAT

A ta sloboda podrazumijeva da nakon 45 minuta fokusiranoga rada, uzmete pauzu i odmorite oči. Za to je najbolje, uz radni prostor, urediti i jednu opuštajuću oazu.

Foto: DOMnaKVADRAT

Možda i najvažniji komad namještaja svakog uredskog prostora je udobna radna stolica. „Zato što vi kad sjednete za stol, vama je u interesu da vas ne bole leđa, da vam bude udobno i, naravno, da bude stilski ukomponirana u cijeli prostor“, istaknula je Pauzar.

Foto: DOMnaKVADRAT

Za kvalitetan rad, trebat ćete čistog zraka, pa u radni prostor ubacite što više biljaka koje će vas tim zrakom opskrbiti. Zbog biljaka, ali i zdravlja očiju, posebnu pažnju pridajte rasvjeti.

Foto: DOMnaKVADRAT

Ponekad poslovanje zahtijeva i poslovne sastanke. Za jedan takav prostor trebat ćete malo više mjesta. Ovaj je prostor formalniji i ima ozbiljniji poslovni karakter. Osim vas, u njemu treba biti udobno i klijentu koji je došao na poslovni sastanak.

Foto: DOMnaKVADRAT

Arhitektica je birala lounge (laundž) fotelju kako bi klijentu u njoj bilo ugodno. Jer za sklapanje dobrog posla važno je da obje strane budu opuštene. Detaljima ćete stvoriti prostor koji će se pamtiti.

Ideje za uređenje radnog prostora u domu donosimo vam u suradnji s Lesninom.

lesnina-domnakvadrat

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice

POPULARNO