Povežimo se

Interijeri

Genijalna metoda za uredno posložen ormar!

Zbog nedostatka prostora, idealno uredan ormar često se čini kao neostvariv cilj. Saznajte tehniku pospremanja koja će taj cilj pretvoriti u realnost.

Uredna i lijepo posložena garderoba želja je mnogih. Posebice onih koji sanjaju o ogromnim prostranstvima walk in ormara. Zbog nedostatka prostora mnogima to ostaje samo san. No, uredno posložen ormar je sasvim moguć uz malo truda.

Kako do urednog doma?

uredan ormar čisti

Statistike kažu kako većinu vremena koristite svega dvadeset posto odjevnih predmeta koje imate u svojoj garderobi. Što bi značilo da većina predmeta u vašem ormaru nemaju svrhu i samo zauzimaju dragocjeno mjesto, rekla je Marija Budija Bingula, konzultantica za uređenje.

Kako pametno organizirati garsonijeru?

Takav je slučaj bio i u Marijinom relativno malom ormaru. Trebala ga je organizirati na adekvatan način kako bi maksimalno iskoristila svaki centimetar.

stan organizacija u domu
organizacija roba ormar

Tako da je moj savjet broj jedan, prije svake organizacije obaviti temeljito raščišćavanje vašeg prostora, konkretno u ovom slučaju vašeg ormara, kaže Marija.

Organizacija životnog prostora

Raščišćavanje prema KonMari metodi koju Marija zagovara nije klasična metoda raščišćavanja već metoda pospremanja životnog prostora.

efikasno spremanje odjeće ormari

Apslutno sve što imate u svom garderobnom ormaru iznesite van na jedno mjesto i suočite se s količinom koliko stvari posjedujete u tom trenutku. Tada stavljate fokus na ono što želite zadržati. Odaberete one stvari koje vam dobro stoje i koje biste željeli zadržati, a ostalih se jednostavno riješite. Potom slijedi organizacija ormara.

Marija svoju odjeću raspoređuje prema sezoni, ali i prema drugim kategorijama. Objašnjava kako voli sezonski način sortiranja jer sve što nosi u trenutnoj sezoni ima na jednom mjestu.

odvojena odjeća konmari

Dok se sve ostalo što trenutno ne koristi, nalazi pohranjeno u spremnicima na gornjim policama.

Ukoliko svoj ormar dijelite sa nekim drugim, poželjno je označiti koji predio ormara je vaš. Na primjeru, Marija svoj ormari djeli sa svojom djecom. Njih je dvoje i stoga radi preglednosti se odlučila odvojiti prostor u ormaru.

odjeća metoda spremanja

S obzirom na to da se u njemu nalaze police, Marija se poslužila brojnim organizatorima u koje je odjeću posložila vertikalno. Prednosti takvog slaganja su brojne, a princip vrlo jednostavan.

Efikasno slaganje odjeće

Za vrijeme preslagivanja ključno je slagati vašu odjeću na način da konačna visina odgovara organizatoru kojega imate. Kao primjer, uzet ćemo metodu gdje majcu presavijamo na tri dijela. Nakon završetka, ukoliko je dobro složena ona će samostalno stajati, dodala je Marija.

Nakon što ste dobro zagladili vašu majicu, krenite presavijati jedan rukav i vratiti ga nazad. Isto učinite i sa drugim. Cilj je da od majce stvorite pravokutni oblik.

slaganje majce

Pohranite je u organizator ili jednostavno u ladicu. Ukoliko imate organizator, zgodno je da su majice posložene prema boji. Ovo pomaže ako ste više vizualni tip osobe, a ujedno i djeci može biti zanimljivo.

Na ovaj način odjeća je pregledna i dijete lako samo može odabrati ono što želi obući bez da poremeti ostalu poslaganu odjeću.

ladica organizirana
odjeća u ladici kako organizirati

Napomena je samo da pri odabiru organizatora vodite računa o njihovoj visini koja ne bi smjela prelaziti visinu, odnosno dubinu ladice.

I savjet za kraj, nakon što ste utvrdili koji sistem pohrane vama odgovara, bilo bi dobro da raščišćavanje odjeće obavljate barem jednom u pola godine, ako ne i sezonski. Iz razloga kako biste utvrdili višak, odjeću koju niste koristili u prethodnoj sezoni i naravno, napravili mjesto za nove komade i održali uredno posložen ormar.

uređen ormar prije poslije

Ovaj jednostavan, ali učinkovit način organizacije može pomoći svima koji imaju nedovoljno prostora u ormaru. Ovakvim će pristupom pretrpani i neuredni ormari jednom zauvijek ostati u prošlosti.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Interijeri

Bliži se sezona grijanja – koju vrstu odabrati?

Približava nam se sezona grijanja i sad je idealno vrijeme za odabrati najbolju vrstu ogrjeva. Pevexovi stručnjaci donose nam kratki vodič o vrstama grijanja.

Najvažnija stavka kod odabira sustava grijanja je utjecaj na energetske račune. Kod nas se najčešće koristi grijanje na plin, struju, drva i pelete, a svaki sustav ima svoje prednosti i mane. Da biste odabrali idealan sustav za svoj prostor, trebali bi otprilike znati godišnju potrebu za toplinskom energijom.

Vodite računa o izolaciji prostora

Kod odabira načina grijanja prvo treba vidjeti kakva je izolacija prostora, koliko je stakla, kolika je visina stropa te kakva je izolacija objekta koji se grije. Zatim dolazi na red odluka o tome koje prostore grijati, treba li svaka prostorija imati jednaku ili različitu temperaturu. A onda na samom kraju provjeriti i dostupnost energenta.

Provjerite troškove instalacije i zahtjeve održavanja pojedinih sustava te cijene ogrjeva. To će dati jasan dojam o investiciji i njenoj isplativosti. Također provjerite postoji li mogućnosti spajanja odabranog sustava na postojeće instalacije. Peć na pelete mora biti spojena i na električnu energiju, dok peć na drva ne treba.

Pripazite na izbor dimnjaka

Ovlaštena osoba trebala bi dati suglasnost da se određeni dimnjak može koristiti za određenu svrhu. Također, odgovarajuće cijevi trebaju biti spojene na dimnjak. Peć je najčešći sustav grijanja, a pruža stabilan izvor topline tijekom zimskih mjeseci. U Pevexu možete pronaći peći na drva i pelete, što su dva najčešća odabira ogrjeva.

Drvo je jedna od najjeftinijih sirovina, 100% je obnovljivo, što znači da je lako dostupno i ekološki prihvatljivo jer je CO2 neutralan, a grijanje na drva idealno je za one koji trebaju konstantno zagrijanu prostoriju. Drvo daje posebnu toplinu i ugođaj domu, ali zahtjeva vrijeme za čišćenje i održavanje.

Sve popularniji peleti

Pelet je jeftiniji energent zbog čega postaje sve češći odabir. Peći na pelete nešto su skuplje od peći na drva, no tu jednokratnu investiciju opravdava njihov pametan način rada, ekološki prihvatljiv ogrjev te lijep dizajn.

Plinski sustavi imaju visoku učinkovitost ali i visoke račune. Uljni sustavi su jeftiniji za rad, no trebaju duže vrijeme zagrijavanja. Električni sustavi su praktični, ali mogu zahtijevati i dodatne troškove instalacije. Zato prije odabira razmotrite sve navedene parametre.

Nastavite čitati

Interijeri

7 luksuznih materijala koje zahtijevaju luksuzne nekretnine

Odabir materijala igra veliku ulogu pri uređenju doma. Neki od njih su imperativ kada je riječ o luksuznim interijerima.

Uređenje doma oblik je umjetnosti koji omogućuje vlasnicima nekretnina da izraze svoju osobnost i stil dok stvaraju udoban i vizualno privlačan životni prostor. Za one koji cijene finije stvari u životu, ovi luksuzni materijali nude jedinstvenu priliku za podizanje dizajna interijera na novu razinu luksuza i sofisticiranosti.

Bezvremenska ljepota mramora

Mramor se dugo povezivao s raskoši i ljepotom. Njegove prirodne vene i uzorci čine svaki komad jedinstvenim umjetničkim djelom. Bilo da se koristi kao pod, radna ploča ili čak ukrasni akcenat, mramor odiše daškom bezvremenosti koji trenutno uzdiže svaki prostor. Dok je klasični bijeli Carrara mramor i dalje popularan izbor, egzotičnije vrste poput Calacatta Gold i Emperador Dark dobivaju na važnosti zbog svojih zamršenih uzoraka i bogatih varijacija boja.

Svestranost mramora u prostoru nadilazi njegovu upotrebu u radnim pločama i podovima. Delikatne vene koje vijugaju kroz kamen stvaraju osjećaj kretanja, što ga čini zadivljujućim izborom za ukrasne komade poput vaza, skulptura, pa čak i ploča stolova. Sposobnost ovog materijala da se neprimjetno uklopi u različite stilove dizajna, od klasičnog do suvremenog, pokazuje njegovu trajnu privlačnost.

Blještavi sjaj kristala i stakla

Kristal i staklo su sinonimi za luksuz i sjaj. Uključivanje kristalnih lustera, staklenih skulptura i zamršenog staklenog posuđa u vaš dom može unijeti u prostore dašak čarolije i sjaja. Međuigra svjetlosti s ovim materijalima stvara očaravajuće efekte, čineći ih glavnim elementom u vrhunskim interijerima koji žele uhvatiti eleganciju i ekstravaganciju.

Kristalni lusteri posebno služe kao žarišne točke koje osvjetljavaju prostoriju i svjetlom i osjećajem čuda. Prizmatične refleksije koje bacaju kristalne komponente dodaju dubinu i dimenziju, pretvarajući svaki prostor u utočište sjaja. Slično tome, staklene skulpture, bile delikatne ili odvažne, mogu podići dekor svojom složenom izradom i sposobnošću hvatanja i manipuliranja svjetlom na zapanjujuće načine.

Luksuzna mekoća baršuna

Baršun je tkanina koja je izdržala test vremena, utjelovljujući luksuz i udobnost. Njegova plišana tekstura dodaje raskošan dojam komadima namještaja kao što su sofe, stolice, pa čak i posteljina. S nizom bogatih boja koje možete izabrati, baršun može stvoriti dramatičan kontrast ili skladan spoj u bilo kojem interijeru. Njegova sposobnost reflektiranja svjetlosti također pridonosi atmosferi sofisticiranosti koju je teško ponoviti s drugim tkaninama.

Osim svoje taktilne privlačnosti, inherentni sjaj baršuna dodaje dinamičnu kvalitetu unutarnjim prostorima. To ga čini izvrsnim izborom za presvlake, draperije i ukrasne jastuke. Raskošnost tkanine nadahnula je dizajnere da kreiraju suvremene komade namještaja koji odaju počast klasičnoj eleganciji, čineći baršun simbolom profinjene udobnosti.

Profinjenost kože

Koža je utjelovljenje profinjenosti u dizajnu interijera. Od kožnog tapeciranog namještaja do akcenta poput pladnjeva i jastuka, ovaj materijal odiše osjećajem ekskluzivnosti i profinjenosti. Koža ne izlazi iz mode. Bilo da se radi o klasičnom šarmu pune kože ili eleganciji lakirane kože, ugradnja ovog materijala u vaš dekor isti tren dodaje sloj sofisticiranosti koji odgovara probirljivim ukusima.

Svestranost kože proteže se od klasičnih i tradicionalnih prostora do modernijih i eklektičnih dizajna. Njena izdržljivost i dugotrajnost osiguravaju da kožni komadi nisu samo vizualno privlačni, već i praktična investicija. Sposobnost kože da graciozno stari dodaje karakter i dubinu interijerima, stvarajući osjećaj autentičnosti koji se ne može ponoviti sintetičkim materijalima.

Glamur kojeg donose zlato i mjed

Zlatni i mjedeni detalji sinonim su za pozlaćeni glamur i eleganciju. Bilo da se koriste u obliku svjetiljki, okvira ili detalja namještaja, ovi materijali unose toplinu i luksuz u interijere. Njihova svestranost omogućuje im da nadopune širok raspon stilova dizajna, od tradicionalnog do modernog. Reflektivna priroda zlata i mjeda dodaje element intrige, privlačeći pažnju i podižući cjelokupni ambijent sobe.

Ponovno oživljavanje zlata i mjeda u dizajnu interijera odražava povratak bezvremenskoj estetici. Ovi se materijali mogu ugraditi na različite načine, od suptilnih detalja poput ručki ladica i ukrasa do istaknutijih elemenata poput okvira za ogledala i rasvjetnih tijela. Topli tonovi zlata i mjeda pridonose osjećaju privlačnog luksuza koji poziva sve one prisutne da uživaju u svom okruženju.

Egzotična drva – najbolje od prirode

Egzotično drvo poput mahagonija, ebanovine i ružinog drveta nudi jedinstvenu priliku da ljepotu prirode unesete u zatvorene prostore. Ovo rijetko i dragocjeno drvo poznato je po svojim karakterističnim zrnatim uzorcima i bogatim nijansama. Od zamršeno izrezbarenog namještaja do složenih ormarića, korištenje egzotičnog drva dodaje element majstorstva i ekskluzivnosti koji poboljšava ukupnu estetiku prostora.

Taktilno iskustvo interakcije s namještajem od egzotičnog drva je bez premca. Glatkoća pod vršcima prstiju, u kombinaciji s izrazitim mirisom drva, stvara multisenzornu vezu s prirodom. Zamršeni detalji i pažljivo odabrani komadi egzotičnog drva pokazuju predanost izuzetnom dizajnu i poštovanje prema svojstvenoj ljepoti ovih materijala.

Suptilna raskoš svile

Svila je materijal koji je cijenjen stoljećima zbog svoje delikatne, ali raskošne prirode. Uključivanje svilenih zastora, jastuka i presvlaka u uređenje doma donosi dojam profinjenosti i luksuza. Prirodni sjaj i glatka tekstura tkanine stvaraju vizualno i taktilno iskustvo koje privlači osjetila. Njegova sposobnost elegantnog zastora poboljšava cjelokupnu estetiku prostorije, što svilu čini omiljenom među onima koji cijene nenaglašenu ekstravaganciju.

Svestranost svile obuhvaća širok raspon stilova uređenja, od tradicionalnih do suvremenih. Njena sposobnost da uhvati i reflektira svjetlost poboljšava ugođaj sobe, pretvarajući je u mirno utočište. Nježna priroda svile dodaje element intimnosti, pozivajući stanare da cijene suptilnu raskoš koju ona daje njihovim životnim prostorima.

Ako želite da u vašoj kući ili stanu prevladava luksuzna nota, birajući spomenute materijale ne možete pogriješiti.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice