Povežimo se

Interijeri

Evo na što pripaziti ako trebate nove sanitarije i kupaonski namještaj

Posjetili smo Aquaestilov proizvodni pogon u Dugoj Resi

U današnje vrijeme, kada su lanci opskrbe različitim robama usporeni, više nego ikada vidimo prednosti lokalne proizvodnje. Novi automobil možda ćete čekati i više od godine dana, ali novu kupaonicu ne morate. Posjetili smo Aquaestilov proizvodni pogon u Dugoj Resi.

Odlučili ste preurediti kupaonicu kako biste je malo osuvremenili. Treba vam novi namještaj, ali isto tako i sanitarije. Evo na što prvo trebate paziti.

abc-dom-na-kvadrat

‘Najbitnije je izabrati proizvod, kupaonsku kadu ili tuš kadu poznatog proizvođača koji prvenstveno upotrebljava sirovine vrhunske kvalitete te zatim trebate biti uvjereni kako taj proizvođač iza sebe ima iskustvo u razvoju i proizvodnji kupaonske opreme’, kaže Oliver Ferkula, voditelj marketinga Aquaestila.

Desetogodišnje iskustvo

Aquaestil ima dvadesetogodišnje iskustvo u proizvodnji kupaonske opreme, a ta se proizvodnja nalazi u Hrvatskoj.

abc-dom-na-kvadrat

‘Tuš kade i kupaonske kade izrađuju se od 100% lijevanog sanitarnog akrila, Aquaestil upotrebljava isključivo akril od najviše kvalitete, njegova najveća prednost je njegova ugodnost na dodir, zadržava toplinu, te se u slučaju oštećenja može jednostavno popraviti čime se sprečavaju neki neželjeni troškovi’, dodaje.

Osim akrila, za tuš kade koriste i lijevani mramor koji je mješavina kamenih čestica i određenih vrsta smole. Tako se dobiva materijal koji je izrazito čvrst i otporan. Njihova ekskluzivna linija Titan proizvodi se od takozvanog A-stone materijala. Riječ je o čvrstoj površini koja je homogena po cijelom presjeku, te jednostavna za održavanje. A kad ste riješili kadu, odnosno tuš, vrijeme je da zaštitite ostatak kupaonice od pretjeranog prskanja.

abc-dom-na-kvadrat

‘Aquaestil je jedan od rijetkih hrvatskih proizvođača kabina i paravana, najveća prednost je što mi upotrebljavamo sirovinu provjerene kvalitete te smo u mogućnosti izrađivati tuš kabine i paravane po mjeri čime možemo premostiti određene probleme u dimenzijama koje nisu standardne ili bilo kojim konfiguracijama koje izlaze izvan uobičajenih gabarita’, kaže.

Prošireni asortiman

‘Aquaestil kupaonska oprema dio je asortimana ABC interijera. Lokalna proizvodnja, osim što podupire hrvatsko gospodarstvo,  omogućava i puno bržu dostavu kupljenog proizvoda, ali i reakciju u slučaju potrebe’, kaže.

‘Ako netko kupi Aquaestil kupaonsku opremu, mi surađujemo s našim renomiranim distributerima, te se u slučaju bilo kakve reklamacije, kupac može javiti našoj prodajnoj mreži, prema uputama navedenim na našoj stranici’, dodaje.

Da bi kupaonica bila u potpunosti uređena, trebat će i namještaj. ‘Proširili smo naš asortiman kupaonskog namještaja čak sa sedam novih linija namještaja, i dominiraju nadgradni umivaonici koji su trenutačno trend u uređenju kupaonica’, tvrdi Oliver.

Oprema touch prekidačima

Nova linija jazz namještaja opremljena je vrhunskim nagradnim umivaonicima iz serije Titan koji dolaze u tri oblika  i mogu se međusobno kombinirati s različitim pultovima, visećim ormarićima i ogledalima.

‘Većina naših ogledala opremljena je touch prekidačima koji više nisu neka novost, ali zato se možemo pohvaliti grijačima protiv magljenja, koji olakšavaju svakodnevno korištenje kupaonice, a neka od naših ogledala opremljena su dodatnim značajkama kao što je integrirani radio uređaj s bluetooth priključkom, koji će zasigurno svako jutro činiti ugodnijim’, siguran je.

Kad govorimo o trendovima, trenutno su megapopularna okrugla ogledala  u više promjera, s okvirom, bez njega ili s crnim remenom. A kad kupaonicu uređujete u ABC interijeru, u ostale trendove uputit će vas njihovo ljubazno osoblje.

Oglas

Interijeri

Kuhinje po mjeri najbolji su izbor

Do unazad nekoliko godina, za kupnju kuhinje bila  su važna tri osnovna parametra – budžet, mjere i rok izrade. 

Bilo je bitno koliko novaca imate za to, kada vam to treba i koje su dimenzije. Naravno, kao i sve ostalo i kod kuhinja se to uvelike promijenilo. Sada su dosta su u to sve uključene emocije, a kuhinja se predstavlja kao centralni dio doma, kupcima se to pokušava predočit kao nekakvo mjesto za druženje, za provođenje vrijeme s obitelji, zajedničko uz kuhanje, a naravno kuhinje su sad povezane s dnevnim boravkom, nisu više izolirane u nekakvim prostorijama, rekla je Lovorka Bogdanović, voditeljica odjela kuhinja u Lesnini. 

Kuhinje – centralno mjesto doma

Davno su prošli dani kad su kuhinje bile samo sumoran radni prostor. Postavši centralno mjesto doma, kuhinje su dobile boju, veću funkcionalnost i naravno, zanimljiv dizajn. 

Pravo je vrijeme za oslobađanje kreativnosti i stvaranje kuhinje iz snova

Sve više toga se polaže na dizajn i brojne su mogućnosti što se tiče i dekora i elemenata. Kako se sve razvija i napreduje, tako i kuhinjski dodaci. Sve u smislu ugodnijeg provođenja vremena u kuhinji, a opet da bi taj dio koji otpada na rad ostao što kraći, kako bi što više vremena ostalo za druženje, dodala je Bogdanović. 

Pet elemenata na koje treba obratiti pažnju

Pet elemenata tvore kamen temeljac svake kuhinje – stil, raspored, radna ploča, uređaji i napa.  Stil ovisi o kompletnom uređenju interijera, osobito ako se radi o otvorenom tlocrtu, dok se raspored prilagođava veličini i obliku prostora. Ako niste sigurni koji stil i raspored želite, izložbeni prostor u Lesnini pruža odličan pregled  mogućnosti. Njihovi savjetnici napraviti će vam 3D prikaz potencijalne kuhinje u vašem prostoru.

Organizacija kuhinje

Kupac dođe s nekim osnovnim mjerama i onda se prema tim dimenzijama složi ono što se kupcu sviđa. 

Nacrta se nešto što je kupcu interesantno, iskombinira se da je i ta nekakva cijena bude u okvirima koje si je zadao i uplaćuje se akontacija za tu kuhinju. Mi nakon toga nudimo i uslugu naše izmjere, onda naša stručna osoba dolazi u prostor, mjeri kompletan prostor i instalacije,  zatim se onda taj prvo napravljeni nacrt prilagođava tim instalacijama, tom prostoru, objasnila je Bogdanović proces naručivanja kuhinje u Lesnini. 

Kuhinje po mjeri

Tako prilagođene kuhinje, odnosno modularne kuhinje po mjeri, najbolje su rješenje za potpuno iskorištavanje prostora. 

Mi ih nazivamo kuhinje po mjeri, možda neki put krajnji kupac ne doživi to na taj način nego zamišlja da su to elementi po mjeri. Mi ne radimo kao što to rade stolari, to je ipak industrijska proizvodnja ali naravno to se od nekakvih gotovih elemenata u nekakvim određenim dimenzijama, s tim da su sad mogućnosti zaista ogromne i usudila bi se reći da gotovo da nema prostora koji mi ne možemo opremiti kuhinjom, a sama ta industrijska proizvodnja ulijeva kupcima povjerenje, rekla je Bogdanović za Dom na kvadrat. 

Kuhinje po mjeri

Suvremene kuhinje odlikuju pametna rješenja za pohranu, iznimna funkcionalnost i privlačan dizajn, a sve to lako se prilagođava bilo kojoj veličini prostora. 

Nastavite čitati

Dizajn i trendovi

Minimalistički stil uređenje interijera

Minimalistički stil uređenja interijera inspiraciju pronalazi u estetici dalekog Istoka, osobito Japana. On njeguje jednostavnost i ima nekoliko osnovnih principa. 

Jedna od važnih karakteristika minimalističkog stila uređenja je nedostatak dekoracija. Točnije rečeno, ako i ima detalja onda su oni u vrlo kontroliranoj količini, to se radi o jednom do dva predmeta. Nemojte se plašiti takvih prostora, mislim da baš nedostatak dekoracija je nešto što vas navodi na razmišljanje. Ta praznina, ta pauza koju minimalizam ima je nešto što daje napetost prostoru. U ostalom, kao i u najpoznatijem dijelu japanske književnosti i poezije, Haiku pjesme govore koje su sklop vrlo kratkih rečenica kojima definirate esenciju života. Japanska poezija, taj Haiku, uvijek ima u svojoj konstrukciji određenu pauzu. Vi sa pauzom u recitiranju takve poezije definirate vrhunac i definirate rješenje, na istom principu funkcionira i estetika minimalističkog stila uređenja, ispričala je Sunčica Mastelić Ivić dipl. ing. arh.

Multi funkcionalnost – važan element minimalizma

Minimalizam potiče pohranjivanje uspomena u srce i time omogućuje oslobađanje prostora od nepotrebnih stvari. 

Ne smijemo zaboraviti važan element minimalističkog stila uređenja interijera funkcionalnost i da podcrtam, multi funkcionalnost. To znači da minimalistički stil voli prostore, oblike, predmete koji imaju višeznačno korištenje. Evo, jedan jednostavni primjer. U minimalističkom stilu interijera ormar postaje zid, zid postaje ormar. To znači da ćete predmete koje koristite, staviti, sakriti, odložiti u ormar. Taj ormar ujedno može biti dobra pregrada između dva prostora, dodala je Mastelić Ivić. 

Nedostatak dekoracija u prostoru omogućuje uživanje u ljepoti površina, materijala i tekstura. 

Ujednačena skala boja bez jakih dekoracija na tkaninama

Minimalizam ne mora određivati jesu li materijali prirodni ili su imitacija, što više, vrlo vjerna i fina imitacija. Dakle, vi možete koristiti prave drvene furnire, isto tako možete koristiti i imitacije furnira drvenih, možete imati pravu kožu, kao tapecirung materijal za sofe i fotelje, a isto tako da koža može biti eko koža, umjetna koža koja će biti fino obrađena i sa svojom teksturom, bojom, dizajnom će davati onaj pravi moment koji trebamo, rekla je Mastelić Ivić. 

Minimalistički stil uređenja interijera ne trpi jake dekoracije na tkaninama, a skala boja mora biti ujednačena, bez obzira radi li se o svijetlim ili tamnim tonovima. 

Kako je minimalistički stil zavodljiv na jedan vrlo spor način očekuje se da su svi elementi međusobno jako usklađeni i da prostor teče. Da nemate velikih skokova, jakih akcenata, čak i kad imate pauzu, ona nije šokantna i to znači da ćete morati uskladiti elemente sa njihovom teksturom, bojom, tonalitetom, volumenom i načinom kako su organizirani u prostoru, dodala je. 

Filozofija dalekog istoka

Mogli bismo reći da je namještaj dalekog istoka nizak, što proističe iz kulture hrane, funkcioniranja unutrašnjeg prostora i vanjskog prostora, kretanja kroz prostor i naravno da minimalistički namještaj u dobrom dijelu zna biti nizak. Minimalizam nije princip života dalekog istoka prihvatio u svoje oblikovanje, međutim, mogli bismo reći da kod jako velikih, voluminoznih komada namještaja poput sofa, se primjećuje ta usmjerenost prema tlu i primjećujem da namještaj koji je jako voluminozan da je obično i nizak, objasnila je Mastelić Ivić. 

Posebna pažnja rasvjeti

Minimalistički stil uređenja voli puno prirodnog svjetla i specifično postavljenu rasvjetu. 

Naravno da sa rasvjetom ćete obratiti pažnju na površine za koje želite da se posebno osvijetle. Sa rasvjetom morate kreirati atmosferu. Ipak minimalistički stil nije hladan, to mora biti zadatak rasvjete koja mora utopliti prostor. Znači da ga nećete osvijetliti na način da on bljesne nego da fokusirano se označe predmeti koji su bitni, rekla je Mastelić Ivić. 

Haiku poezija prožeta je zenom, baš kao i ovaj stil uređenja interijera koji potiče na uživanje u jednostavnosti. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice