Povežimo se

Interijeri

Dizajnerski hit – tapete u kupaonici

Kupaonice su dio našeg svakodnevnog života i zauzimaju važno mjesto u svakom domu. U tom prostoru glavnu ulogu zadnjih nekoliko godina dobile su tapete, sve češća pojava u kupaonicama. Njihova šarolikost, lako održavanje i atraktivna tekstura čine ih idealnima za jednostavnu transformaciju prostora i dodavanje osobnog pečata kupaonici.

Kupaonske tapete

Najveća prednost je taj vizualni efekt. Nemamo fuge i možemo odrediti kako će nam izgledati cijeli zid. Vrlo ih lako kombiniramo s ostalim elementima u kupaonicama. To što je dizajn u potpunosti neočekivan za takvu prostoriju uvijek iznova izazove oduševljenje kada se pojavi u kupaonicama, rekla je Josipa Maras, dizajnerica tapeta.

Od vinilnih tapeta razlikuju se po vodootpornim svojstvima, a mogu se postavljati direktno na hidroizolaciju ili preko postojećih pločica. Istraživanja proizvođača koji su radili cijeli ovaj sustav patentiran na međunarodnoj razini pokazala su kako im se 15 godina neće ništa dogoditi. Lako se postavljaju, ali nisu tapete koje se lako skidaju za razliku od lanenih. To je sustav koji se veže za zidove. Mogu se staviti preko postojećih pločica s tim da je potrebno nanijeti jednu masu koja je hidroizolacija te u isto vrijeme zaglađuje površinu. To je veliki plus u slučaju renovacija, objasnila je Maras.

Kako odabrati tapetu za interijer

Tapete u interijerima variraju u veličini, stilu i bojama, ovisno o preferencijama, a mogu se postaviti na svim vertikalnim zidovima bez straha. Osobito ako su stilski povezane. Mi s jednim zidom možemo biti neumjereni, a možemo sa svim zidovima biti umjereni. Pitanje je tko želi što i kakav je prostor. Ako se radi o javnoj kupaonici, tu se može onda više poigrati jer su to u principu mjesta koja bismo očima trebali ponijeti sa sobom. No, ako se radi o kupaonici u kući ili stanu, tu se ljudi vole držati mirnijih tonova, ali nije pravilo, kaže Maras.

Tako će se tamni tonovi i motivi na tapetama fantastično stopiti s crnim zidovima i pružiti intimno ozračje, dok je za postizanje višestrukog povećanja prostora idealna kombinacija što svjetlija, hladna boja zida s tapetom toplih tonova. Postoje ti neki motivi u dizajnu koji daju na dubini i visini uz pomoć vizualnih varki. Poznato je da u interijerima tamne boje zatvaraju, ali ne bih se složila jer sam dosta puta vidjela male i tamne prostore koji su izgledali fantastično. Sve je stvar ukusa i želja, želi li netko dobiti na intimi, svjetlini ili slično.

Otporne, dugotrajne i estetski privlačne tapete

Odabir tapeta pitanje je osobnog stila i udobnosti, ali postoje određeni aspekti koje treba uzeti u obzir za postizanje funkcionalne, udobne i estetski privlačne prostorije. Oblaganje vodokotlića nije se pokazalo dobro, kao ni savijanje tapeta na vanjske kuteve. Tapete su krute i žilave pa se prilikom sušenja znaju podignuti. Na to naše klijente, dizajnere i arhitekte uvijek upozoravamo prilikom projektiranja, a održavanje je kao da imate keramiku.

Kada se nanesu ti završni slojevi, dobivate spoj otporan na vodu, vlagu i kemikalije, objasnila je Maras. Reputacija tapeta u kupaonicama još je uvijek ponegdje usko vezana uz mišljenje da tapete uz vodu nisu dobra ideja. Ipak, kombinacija pravilne pripreme zida, obrade i redovitog održavanja postavljenih tapeta učinit ovaj materijal u kupaonici idealnom mogućnošću i gotovo nepogrešivim izborom za svaki ukus.

Oglas

Uređenje i opremanje

Evo kako odabrati najbolji namještaj za mali prostor

Odabirom pametnih rješenja i prilagođenih komada namještaja možete stvoriti udoban i funkcionalan prostor čak i u malim prostorima – evo kako

Samo zato što možete unijeti kauč kroz vrata, ne znači da je prave veličine za vaš prostor. Pronaći namještaj za mali prostor može biti izazovan zadatak, ali uz nekoliko smjernica možete postići funkcionalan i estetski ugodan ambijent.

Ovih nekoliko trikova o pronalaženju najboljeg namještaja za male prostore u bilo kojoj sobi uštedjet će vam puno stresa.

Tri mala stana kao odličan primjer pametnog i kreativnog uređenja

Pripazite da ne pretrpate prostor

Kada je riječ o strateškom odabiru veličine namještaja, dizajnerica Marlaina Teich kaže da uvijek trebate paziti da ne pretrpate prostor. Birajte više većih komada namještaja, umjesto da ga ispunjavate raznim malim stvarima. U ovom slučaju manje je više.

Dajte namještaju prostora za disanje,” kaže Teich. “Znam da može izgledati teško dok pokušavate sve uklopiti, ali trebate ostaviti dovoljno praznog prostora između.”

Mali stan uređen emocijama

Iskoristite visinu prostorije postavljanjem visokih ormara ili polica koje će pružiti dodatni prostor za pohranu bez zauzimanja puno poda.

Pobrinite se da svaki komad ima svrhu

Ako je prostor skučen, maksimalno iskoristite svoj budžet i kvadraturu tražeći višenamjenski namještaj. Korištenje višenamjenskog namještaja ima nekoliko prednosti, posebno u malim prostorima. Višenamjenski namještaj može se lako prilagoditi promjenama u vašim potrebama ili rasporedu prostorije. Na primjer, kauč na razvlačenje može služiti kao mjesto za sjedenje tijekom dana i kao krevet noću. Mnogi višenamjenski komadi namještaja uključuju dodatne mogućnosti za pohranu, što može pomoći u održavanju reda i organizacije u domu.

Transformacija životnog prostora kroz višenamjenski namještaj

Odaberite jednostavan i funkcionalan namještaj kako bi ostavili prostora za dekoraciju

Odabir jednostavnog i funkcionalnog namještaja omogućuje vam da maksimalno iskoristite vaš mali prostor, ostavljajući dovoljno prostora za dekorativne elemente. Jednostavan namještaj obično ima čist i elegantan dizajn koji se lako uklapa s različitim stilovima dekoracije. To stvara neutralnu osnovu na koju možete dodati dekorativne elemente poput slika, ukrasnih jastuka ili tepiha, što doprinosi estetskoj privlačnosti prostora. Manje kompleksni komadi namještaja mogu doprinijeti općem dojmu čistoće i organiziranosti prostora, čineći ga ugodnijim za boravak i lakšim za održavanje.

Obratite pozornost na proporcije

Pažljivo promišljanje o proporcijama pomoći će vam da maksimalno iskoristite svoj mali prostor, stvarajući funkcionalan i ugodan ambijent koji odgovara vašim potrebama i estetskim preferencijama.

Namještaj za mali prostor treba biti pravilnih proporcija u odnosu na veličinu prostorije. Veliki komadi namještaja mogu pretrpavati prostor, dok premali mogu djelovati neprimjereno. Na primjer, umjesto velikog kauča, razmislite o manjoj ljubavnoj sofi koja bolje odgovara dimenzijama prostorije.

Različite visine namještaja mogu stvoriti dinamičan izgled i iskoristiti vertikalni prostor. Visoki ormari ili police mogu pomoći u pohrani bez zauzimanja puno podne površine, dok niži komadi namještaja otvaraju prostor prema gore.

Kada kombinirate različite komade namještaja u prostoriji, važno je da njihove proporcije međusobno funkcioniraju. Na primjer, ako imate veći kauč, možda je bolje odabrati manji stolić za kavu kako bi se očuvala ravnoteža.

Slijedite “pravilo broja tri” koje će vam osigurati savršeno uređen dom

Nastavite čitati

Dizajn i trendovi

Kako urediti interijer u boho stilu? Koristite plavu boju, prigušen sjaj, puno dekora…

Nikad dovoljno jastuka, prekrivača i tepiha…

S arhitekticom Sunčicom Mastelić Ivić bili smo u Lesnini te uz jednu kutnu garnituru lude boje i naučili što je boho stil i koje su njegove glavne karakteristike. A da bi ga u potpunosti razumjeli, važno je znati zašto nosi baš taj naziv. Srećom, Sunčica sve to zna pa nam je demonstrirala slojevit, lepršav i interesantan stil uređenja interijera – boho.

“Naziv boho, naziv bohemijan, naziv la bohem se koristi još u 19. stoljeću i jedan od najpopularnijih primjera tog naziva je sigurno poznata opera velikog talijanskog skladatelja Giacomo Puccinija, njegova opera La Bohem sigurno znate sadržaj, dešava se u Parizu, dešava se među društvom umjetnika, slikara, pisaca koji žive vrlo siromašnim životom, tako je zapravo u to doba u nekim dijelovima Pariza i bilo. I u ono doba, u 19. stoljeću, u siromašnim četvrtima Pariza nastaje naziv la Bohem, nastaje, naziv boemski, nastaje naziv koji koristimo danas i kažemo da su takva vrsta umjetnika i stanovnika da su boemi.”, pojasnila je Sunčica Mastelić Ivić, dipl. ing. arh., koja vam u nastavku teksta otkriva sve što trebate znati o, i danas omiljenom, boho stilu!

Naziv boho veže se uz doseljavanje romskog naroda iz povijesne regije Bohemije u Francusku

Već samim time možemo se prisjetiti i razmotriti koji su to elementi koji raspolažu i koji vladaju boemskim, boho stilom uređenja. To znači da je taj stil raznorodan, ima određenu povijest i vezujemo ga nerijetko i uz intelektualce koji često putuju; po Orijentu, po bliskom, dalekom istoku, Africi i sa sobom donose doma predmete lijepe, ručne, umjetničke izrade.

Boho stil života i uređenja interijera znači da sjedite sa svojim prijateljima zavaljeni u sofe, niskoga sjedišta, da s njima vodite razgovore u sitne noćne sate, poduprti čašom nekog dobrog vina, obavijeni dimom cigare, boho stil vas uvodi u određena prisjećanja dalekih putovanja, prisjećanja iz knjiga… Boho stil ćemo vam pokušati približiti uz veliku kutnu garnituru, kakve se danas često nalaze u našim domovima.

Kutnoj garnituri dodani su zanimljivi orijentalne tepihe, prekrivači i puno jastuka

Uz tu kutnu garnituru postavit ćete primjerice jednu do dvije manje fotelje od ratana koje također podsjećaju na daleka putovanja, na bliski, daleki istok i Afriku i dobro se uklapa u ovaj boho stil kojega danas opisujemo.

Na ovom primjeru danas smo kutnu garnituru jedne intenzivno žute boje povezali s tamno plavom bojom koja je jedna od osnovnih boja boho stila, dakle, ja bih rekla da u boho stilu možete razgovarati o nijansama tamno plave boje pa sve do tirkizne boje uz nešto malo tamno crvene ili možete imati boho stil uređenja koji prevladava u tamno crvenim tonovima, ali i uz jednu i uz drugu skalu, uvijek lijepo možete kombinirati prirodnu boju lana i boju prirodnih vlati iz suhoga cvijeća, pletenih košara ili boju lana kakav je u prirodi, a to je boja pijeska.

Nikad dovoljno jastuka, nikad dovoljno prekrivača i nikad dovoljno tepiha u boho stilu. Ako birate tepihe, onda svakako neka sadrže skalu boja koja u sebi ima nijanse tamno plave ili tamno crvene, ali vodite računa da ti tepisi imaju dekor, da imaju orijentalan pristup i to s etno motivima.

Od sjajnih elemenata, boho stil voli prigušeni sjaj. To znači, kada govorimo o srebrnoj, zlatnoj boji koje se u nekim situacijama može miješati, vodite računa da srebrna i zlatna boja svakako budu prigušene; koristiti elemente koji su brušeni jer tako se postiže prigušeni sjaj. Od elemenata kojima dalje barata boho stil koje možete čak izvući iz nekih svojih davnih sjećanja ili nekih svojih spremišta iz 70-ih godina je svakako upotreba makramea.

Boho stil teži stvaranju udobne i opuštene atmosfere, a njegova ključna karakteristika je spajanje različitih stilova i kultura u harmoničnu cjelinu.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice