Povežimo se

Interijeri

Dizajnerske ideje za dekoriranje zidova u domu!

Toplinu domu daju različite dekoracije, a gdje ih bolje postaviti nego na naše zidove. Imamo nekoliko dizajnerskih ideja kako dekorirati originalan zid u domu.

Pravila dekoriranja zidova

Dekoriranje zidova može biti izazovno, ali tko kaže da ne mora biti zabavno? Kroz par primjera upoznat čemo vas sa pravilima dekoriranja zidova i prostorija, kako biste i vi mogli obogatiti svoj dom.

Prilikom dekoracije, svakako trebamo pripaziti da ne prenatrpamo zid, da ne stvorimo neku konfuziju unutar cijelog prostora.

Koja je tajna osmišljavanja dobrog interijera?

dekoracija zida sat

“Za dekoriranje ovog zida koristili smo se sa dva različita elementa, to su sat i instalacija. Oni su oblikom sasvim različiti, ali ih povezuje jedna stvar, to je korištenje istog materijala”, objašnjava nam dizajner interijera Matej Kušević.

Oni koji nisu veliki ljubitelji dinamike u prostoru birat će dekoraciju istog oblika i materijala kao i sat. U ovom je slučaju dekoracija malo manjih dimenzija, upravo zato da se zid ne prenatrpa.

dekoracija prostora
lesnina dizajn prostor

Elegancija uz pomoć ogledala

dekorativna ogledala

A ovo je primjer kako samo sa dvije dekoracije možete promijeniti stil čitavog prostora.

U ovoj kombinaciji odlučili smo se za ogledala kako bi vizualno povećali prostor. Ogledala su zlatna kako bi dali na eleganciji cijeloga prostora.

Kombinacija dekoracija na zidovima

blagovaonica dekoracija

Kod dekoriranja zidova treba svakako pripaziti na već postojeće elemente u prostoru. Jedan takav primjer je ova blagovaonica. Izraženi marokanski stil žarkim bojama traži jednostavne zidne dekoracije.

Jedna od njih svakako je ogledalo pravilnih linija. S druge strane slika se ističe na zidu, ali boje na njoj prate već postojeće boje interijera, pa cijeli prostor ne djeluje konfuzno.

Zaigranost sa tapetama

Oni malo hrabriji odlučit će se za tapete. Primjer modernijeg dizajna je realistična fototapeta koja predstavlja prirodu.

tapete dizajn dekoracija prostorije

Postoje različiti uzorci tapeta, od nekih jednostavnijih geometrijskih do nekih puno složenijih koji u današnje vrijeme djeluju puno modernije i atraktivnije u prostoru.

“Zbog čega? Zato što se nalazimo u gradu, gdje nemamo puno zelenila. Unutar zgrada smo okruženi, a vlasnici stana žele postići zelenilo u svom prostoru, zbog toga smo posegnuli za takvom tapetom i stvorili, ajmo reći, zelenu oazu unutar stana”, pojasnio je dizajner Kušević.

A da bi naglasak bio upravo na toj zelenoj oazi, u interijeru treba postići ravnotežu između tapete i namještaja koji se na njoj nalazi.

tapete namještaj uređenje

Ako imamo tapetu koja je bogata i dinamična, trebali bi posegnuti za minimalističkim ukrasima i što prozračnijim namještajem kako bi se tapeta istaknula u prostoru.

Kreativnost kroz police

Treća dizajnerska ideja za dekoriranje zidova u domu su police.

police dekoriranje

Jedan od načina dekoriranja zidova je korištenje polica. Osim estetske uloge, one su i funkcionalne. Kao primjer napravili smo mali ured u kojem smo police napunili, ali ujedno i ukrasili knjigama i ostalim elementima potrebnim za funkcioniranje ureda.

police dekoracija
police prostorno uređenje

Prednost polica je što u bilo kojem trenutku možemo u potpunosti zamijeniti njihov sadržaj te dobiti dojam sasvim novog prostora

Odlučili se za sitne dekoracije na zidovima, tapete ili police, trebate zapamtiti samo jednu stvar – u kombinaciji dekoracija budite umjereni i stvorite idealnu ravnotežu kako bi prostor djelovao opušteno.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Interijeri

Kuhinje po mjeri najbolji su izbor

Do unazad nekoliko godina, za kupnju kuhinje bila  su važna tri osnovna parametra – budžet, mjere i rok izrade. 

Bilo je bitno koliko novaca imate za to, kada vam to treba i koje su dimenzije. Naravno, kao i sve ostalo i kod kuhinja se to uvelike promijenilo. Sada su dosta su u to sve uključene emocije, a kuhinja se predstavlja kao centralni dio doma, kupcima se to pokušava predočit kao nekakvo mjesto za druženje, za provođenje vrijeme s obitelji, zajedničko uz kuhanje, a naravno kuhinje su sad povezane s dnevnim boravkom, nisu više izolirane u nekakvim prostorijama, rekla je Lovorka Bogdanović, voditeljica odjela kuhinja u Lesnini. 

Kuhinje – centralno mjesto doma

Davno su prošli dani kad su kuhinje bile samo sumoran radni prostor. Postavši centralno mjesto doma, kuhinje su dobile boju, veću funkcionalnost i naravno, zanimljiv dizajn. 

Pravo je vrijeme za oslobađanje kreativnosti i stvaranje kuhinje iz snova

Sve više toga se polaže na dizajn i brojne su mogućnosti što se tiče i dekora i elemenata. Kako se sve razvija i napreduje, tako i kuhinjski dodaci. Sve u smislu ugodnijeg provođenja vremena u kuhinji, a opet da bi taj dio koji otpada na rad ostao što kraći, kako bi što više vremena ostalo za druženje, dodala je Bogdanović. 

Pet elemenata na koje treba obratiti pažnju

Pet elemenata tvore kamen temeljac svake kuhinje – stil, raspored, radna ploča, uređaji i napa.  Stil ovisi o kompletnom uređenju interijera, osobito ako se radi o otvorenom tlocrtu, dok se raspored prilagođava veličini i obliku prostora. Ako niste sigurni koji stil i raspored želite, izložbeni prostor u Lesnini pruža odličan pregled  mogućnosti. Njihovi savjetnici napraviti će vam 3D prikaz potencijalne kuhinje u vašem prostoru.

Organizacija kuhinje

Kupac dođe s nekim osnovnim mjerama i onda se prema tim dimenzijama složi ono što se kupcu sviđa. 

Nacrta se nešto što je kupcu interesantno, iskombinira se da je i ta nekakva cijena bude u okvirima koje si je zadao i uplaćuje se akontacija za tu kuhinju. Mi nakon toga nudimo i uslugu naše izmjere, onda naša stručna osoba dolazi u prostor, mjeri kompletan prostor i instalacije,  zatim se onda taj prvo napravljeni nacrt prilagođava tim instalacijama, tom prostoru, objasnila je Bogdanović proces naručivanja kuhinje u Lesnini. 

Kuhinje po mjeri

Tako prilagođene kuhinje, odnosno modularne kuhinje po mjeri, najbolje su rješenje za potpuno iskorištavanje prostora. 

Mi ih nazivamo kuhinje po mjeri, možda neki put krajnji kupac ne doživi to na taj način nego zamišlja da su to elementi po mjeri. Mi ne radimo kao što to rade stolari, to je ipak industrijska proizvodnja ali naravno to se od nekakvih gotovih elemenata u nekakvim određenim dimenzijama, s tim da su sad mogućnosti zaista ogromne i usudila bi se reći da gotovo da nema prostora koji mi ne možemo opremiti kuhinjom, a sama ta industrijska proizvodnja ulijeva kupcima povjerenje, rekla je Bogdanović za Dom na kvadrat. 

Kuhinje po mjeri

Suvremene kuhinje odlikuju pametna rješenja za pohranu, iznimna funkcionalnost i privlačan dizajn, a sve to lako se prilagođava bilo kojoj veličini prostora. 

Nastavite čitati

Dizajn i trendovi

Minimalistički stil uređenje interijera

Minimalistički stil uređenja interijera inspiraciju pronalazi u estetici dalekog Istoka, osobito Japana. On njeguje jednostavnost i ima nekoliko osnovnih principa. 

Jedna od važnih karakteristika minimalističkog stila uređenja je nedostatak dekoracija. Točnije rečeno, ako i ima detalja onda su oni u vrlo kontroliranoj količini, to se radi o jednom do dva predmeta. Nemojte se plašiti takvih prostora, mislim da baš nedostatak dekoracija je nešto što vas navodi na razmišljanje. Ta praznina, ta pauza koju minimalizam ima je nešto što daje napetost prostoru. U ostalom, kao i u najpoznatijem dijelu japanske književnosti i poezije, Haiku pjesme govore koje su sklop vrlo kratkih rečenica kojima definirate esenciju života. Japanska poezija, taj Haiku, uvijek ima u svojoj konstrukciji određenu pauzu. Vi sa pauzom u recitiranju takve poezije definirate vrhunac i definirate rješenje, na istom principu funkcionira i estetika minimalističkog stila uređenja, ispričala je Sunčica Mastelić Ivić dipl. ing. arh.

Multi funkcionalnost – važan element minimalizma

Minimalizam potiče pohranjivanje uspomena u srce i time omogućuje oslobađanje prostora od nepotrebnih stvari. 

Ne smijemo zaboraviti važan element minimalističkog stila uređenja interijera funkcionalnost i da podcrtam, multi funkcionalnost. To znači da minimalistički stil voli prostore, oblike, predmete koji imaju višeznačno korištenje. Evo, jedan jednostavni primjer. U minimalističkom stilu interijera ormar postaje zid, zid postaje ormar. To znači da ćete predmete koje koristite, staviti, sakriti, odložiti u ormar. Taj ormar ujedno može biti dobra pregrada između dva prostora, dodala je Mastelić Ivić. 

Nedostatak dekoracija u prostoru omogućuje uživanje u ljepoti površina, materijala i tekstura. 

Ujednačena skala boja bez jakih dekoracija na tkaninama

Minimalizam ne mora određivati jesu li materijali prirodni ili su imitacija, što više, vrlo vjerna i fina imitacija. Dakle, vi možete koristiti prave drvene furnire, isto tako možete koristiti i imitacije furnira drvenih, možete imati pravu kožu, kao tapecirung materijal za sofe i fotelje, a isto tako da koža može biti eko koža, umjetna koža koja će biti fino obrađena i sa svojom teksturom, bojom, dizajnom će davati onaj pravi moment koji trebamo, rekla je Mastelić Ivić. 

Minimalistički stil uređenja interijera ne trpi jake dekoracije na tkaninama, a skala boja mora biti ujednačena, bez obzira radi li se o svijetlim ili tamnim tonovima. 

Kako je minimalistički stil zavodljiv na jedan vrlo spor način očekuje se da su svi elementi međusobno jako usklađeni i da prostor teče. Da nemate velikih skokova, jakih akcenata, čak i kad imate pauzu, ona nije šokantna i to znači da ćete morati uskladiti elemente sa njihovom teksturom, bojom, tonalitetom, volumenom i načinom kako su organizirani u prostoru, dodala je. 

Filozofija dalekog istoka

Mogli bismo reći da je namještaj dalekog istoka nizak, što proističe iz kulture hrane, funkcioniranja unutrašnjeg prostora i vanjskog prostora, kretanja kroz prostor i naravno da minimalistički namještaj u dobrom dijelu zna biti nizak. Minimalizam nije princip života dalekog istoka prihvatio u svoje oblikovanje, međutim, mogli bismo reći da kod jako velikih, voluminoznih komada namještaja poput sofa, se primjećuje ta usmjerenost prema tlu i primjećujem da namještaj koji je jako voluminozan da je obično i nizak, objasnila je Mastelić Ivić. 

Posebna pažnja rasvjeti

Minimalistički stil uređenja voli puno prirodnog svjetla i specifično postavljenu rasvjetu. 

Naravno da sa rasvjetom ćete obratiti pažnju na površine za koje želite da se posebno osvijetle. Sa rasvjetom morate kreirati atmosferu. Ipak minimalistički stil nije hladan, to mora biti zadatak rasvjete koja mora utopliti prostor. Znači da ga nećete osvijetliti na način da on bljesne nego da fokusirano se označe predmeti koji su bitni, rekla je Mastelić Ivić. 

Haiku poezija prožeta je zenom, baš kao i ovaj stil uređenja interijera koji potiče na uživanje u jednostavnosti. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice