Povežimo se

Bez kategorije

Dizajn i funkcionalnost modernih slavina

Slavine su nezaobilazni element svake kuhinje i kupaonice. Osim što reguliraju željenu temperaturu i količinu vode, svojim će modernim ili retro dizajnom estetski obogatiti prostor.

Slavine se najčešće izrađuju od metalnih legura otpornih na koroziju, a kako bi se stilski uskladile s ostalim elementima u kupaonici i kuhinji, nadopunjuju se dijelovima izrađenima od stakla, kamena, keramike, pa čak i drva.

U modernom interijeru, pozornost privlače svojim futurističkim dizajnom i brojnim funkcijama poput aktivacije crvenog LED svjetla kada teče topla voda, odnosno plavog za hladnu. Osim atraktivnog svjetlosnog efekta, promjenom boje smanjuje se mogućnost da svoje tijelo izložimo neželjenoj temperaturi vode.

Moderne slavine Dom2

Ljubitelji starijih stilova svoju kupaonicu mogu opremiti retro elementima, stilom prilagođenim vlastitim očekivanjima, no znatno kvalitenijim od modela koje izgledom oponašaju.

Visoke iznose računa za vodu smanjit ćemo termostatskim slavinama koje reguliraju željenu temperaturu i protok vode, kao i onim elektronskim, najčešće postavljenim u javnim objektima, a koje funkcioniraju po principu detekcije pokreta.

Moderne slavine Dom2

Visoke slavine karakteristične su za kuhinje, jer oslobađaju više prostora u sudoperu čime je pranje velikih posuda olakšano. Sve su traženije i slavine s elastičnom cijevi čijom se uporabom mlaz vode može usmjeriti po potrebi te nam dopušta veću mobilnost u kuhinji.

Slavine su bitan element uređenja svake kupaonice i kuhinje, a neobičnim dizajnom i brojnim funkcijama uvelike olakšavaju svakodnevni život te pridonose estetici prostora.

Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Bez kategorije

Danas je Badnjak, dan kojeg krase brojni običaji

Dio običaja je pao u zaborava, a dio ih se još uvijek njeguje.

božićna-trpeza-domnakvadrat

Badnjak je dan uoči Božića kada se najčešće obavljaju posljednje pripreme za Božić. Čisti se kuća, kiti božićno drvce, peku kolači, radi francuska salata, jede bakalar. U ponoć se tradicionalno ide na polnoćku, a nakon na druženje. Ove godine morat ćemo bez toga kao i velikih obiteljskih okupljanja. No, pitanje je znamo li uopće što je Badnjak? I kakvi se običaji uz njega vežu?

Badnjak je posljednji dan Došašća. Sama riječ dolazi od riječi bdijeti, bdijeti čekajući rođenje Isusa Krista. Nekada se bdjelo uz svijeće u miru i tišini. Vjernici na ovaj dan poste, a na jelovniku je najčešće bakalar. Trpeza na stolu bi trebala biti bogata kako bi i naredna godina bila takva. Žene su na taj dan tradicionalno pekle kruh koji bi krasio stol sve do Sveta tri kralja.

Pred večer domaćin bi unio badnjak i slamu u kuću. Slama se tumači kao sjećanje, da se Isus rodio na slami, čime je simbol jasli u betlehemskoj spilji. U prošlosti se večeralo na slami na kućnom podu, pa se zato i danas, ispod stola za kojim se večera na Badnjak, stavi malo slame. Dok se ispod okićenog božićnog drvca stavljalo, a neki to još uvijek rade, žito. Na blagdanski stol stavlja se pšenica posijana na blagdan Svete Lucije.

Odlazak na polnoćku nije se propuštao. Nakon nje, običaj je bio da si ljudi međusobno čestitaju Božić. U nekim krajevima Hrvatske Božić su pjesmom po domovima čestitali koledari. Običaj koledovanja očuvan je u Dubrovniku.

Nastavite čitati

Bez kategorije

Najšarmantnije kolibe u kojima bismo rado proveli zimu

Male su, simpatične i vrlo ugodne za boravak.

koliba-u-šumi-domnakvadrat

Iako nema zime, kolibe u planinama vrlo su atraktivno i poželjno mjesto za provesti zimske dane. Malo mira i tišine bez stresa i gradske vreve mnogima je lijek, a mi smo na Pinterestu pronašli baš takva mjesta. Možda dobijete inspiraciju i odlučite se na pothvat gradnje baš takve kolibe.

Naravno da moraju biti drvene i okružene drvećem.

Kako izvana, tako drvo dominira i iznutra. Rustikalni stil savršen je za ovakve kolibe jer im daje potrebnu toplinu i ugođaj.

A za još bolji ugođaj pobrinut će se i kamin koji je nezaobilazan u ovakvim kućicama. Ili pak peć na drva.

Tepisi i krzno utoplit će i najhladnije zimske dane i noći.

A u ovo vrijeme ne smiju se zaboraviti ni božićni ukrasi.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice