Povežimo se

Interijeri

Čarolija Božićnih kolačića

Ima li išta bolje od mirisa božićnih kolačića? Danas postoji mnoštvo zanimljivih kućanskih uređaja koji će vam pomoći u njihovoj pripremi, a možete ih pronaći u Pevexu.

Učinkoviti kuhinjski roboti

Božićno vrijeme uvijek je ispunjeno radosti, toplinom i neodoljivim mirisom kolača koji ispunjavaju dom klasičnim božićnim aromama. Izrada božićnih kolača obično znači i nered u kuhinji, ali ove godine to ne mora biti tako.

Robotski mikser je kuhinjsko pomagalo korisno u svim kućanstvima. Kombinacija više nastavaka i multifunkcionalnost njegove su glavne prednosti. Na njega se mogu postaviti nastavci za ribež, sjeckalice i slično, tako da jednim uređajem dobivate više uređaja u jednom i zauzima manje prostora, rekao je Tomislav Kromar iz Pevexa.

Praktičnost i raznolikost kuhinjskih pomagala

Tradicionalni božićni keksići i kolači pridonose stvaranju blagdanske atmosfere koja ujedinjuje obitelj, a kuhinjski robot može vam olakšati njihovu izradu. Za tipične božićne kolače, kao što su mađarica ili medena pita, jako je važno dobro skuhati kreme i odvagnuti baš svaki sastojak. Kuhinjski roboti imaju integriranu vagu tako da odmah stavljate sve u posudu tako da jednostavno prljate si manje posuđa dok radite jelo.

Neki robotski mikseri imaju i tajmer tako da ako neka tijesta, kreme morate određeni vremenski period miješati, to si možete namjestiti tako da jednostavno ne morate paziti na to, objasnio je Kromar.

Raznovrsnost kuhinjskih uređaja

U Pevexu nudimo jako veliki asortiman kuhinjskih robota, tako da imate jako veliki izbor; od nekih najnovijih, najsuvremenijih do nekih nižeg ranga, jednostavno sve, nastavio je.

Uz robotski mikser, ručni mikser vrlo je koristan za izradu božićnih kolačića, a ne treba zaboraviti niti štapni mikser. Štapni mikseri također dolaze sa više nastavaka tako da jednim štapnim mikserom možete dobiti i sjeckalicu za orašaste plodove, pa čak pjenjaču, rekao je Kromar.

Inovacije u izradi tjestenine

Želite li koristiti kekse umjesto biskvita ili napraviti preljev od voća za svoj kolač, trebat će vam sjeckalica ili multipraktik. Kad se bira multipraktik ili sjeckalica treba obratiti pažnju na jačinu tog aparata jer slabiji aparati neće moći usitniti orašate plodove, objasnio je Kromar.

Okrepljujuća, božićna juha s domaćim rezancima više ne zahtjeva ručnu izradu tjestenine. Novi uređaj koji imamo za izradu domaće tjestenine je Pasta maker, odnosno Philips je izbacio jedan jako pogodan uređaj za ljubitelje tjestenine. Dolazi sa nekih 10 nastavaka, integriranom vagom u sebi, posudama gdje vi postavite namirnice odnosno možete jednostavno sve staviti u njega i on će postepeno to dodavati i izradit će vam tjesteninu, rekao je Kromar.

Božićni kolači više su od poslastica. Oni su simbol tradicije i pridonose toj posebnoj blagdanskoj atmosferi, a u njihovu izradu uključite cijelu obitelj.

pevex.hr

Interijeri

Kako odabrati bezvremenske komade namještaja? Arhitektica otkriva vrijedne trikove

lesnina bezvremenski namještaj intervju sunčica mastelić ivić i jasmina franjic

Trendove u uređenju interijera najviše prate javni objekti, poput restorana i hotela. A za uređenje stambenih objekata, stručnjaci preporučuju birati bezvremenske komade namještaja. Arhitekticu Sunčicu Mastelić Ivić pitali smo za smjernice kako ih odabrati. 

Prva tema kojom ćemo se baviti u ovoj sezoni je bezvremenski namještaj, za početak, objasni nam što zapravo znači bezvremenski namještaj? 

Bezvremenski namještaj kao što mu samo ime kaže, označava nešto što traje za sva vremena. To nam je jako interesantno i pokazat ćemo neke primjere, što to točno zapravo znači. To znači da kad uređujete sebi neki interijer vlastiti, da ćete imati komade namještaja koji će biti takvi po svojem dizajnu i obliku da vam uvijek traju, bez obzira na trendove kakvi vladaju, a onda ćete vi uskočiti u taj trendovski vlak na način da ćete to rješavati sa detaljima koji će se isplesti oko tog bezvremenskog namještaja. 

Kad sa nalazimo u dnevnoj sobi, pokaži nam što bi to točno značilo…

Ja uvijek predlažem da to budu veliki, voluminozni komadi zato jer to ujedno predstavlja i najveću investiciju u našem interijeru pa jedan od osnovnih primjera kojim se možemo pozabaviti su sjedeće garniture. Bilo da se radi o kutnoj garnituri ili da se radi o kombinaciji trosjeda i dvosjeda. 

Ako želimo da su bezvremenski, onda moraju biti neutralni. Šta znači, neutralni, da ne odskaču nikakvim specijalnim dizajnerskim elementima od onog svog osnovnog volumena?

Na ovom primjeru vidimo da imamo vrlo jednostavan oblik, imamo ravni rukonaslon koji nije zaobljen, nema dodatnih ukrasa, nemamo dodatnih prošitaka, niti na jastucima niti na djelu za sjedenje, boja je stopljena ili sa podom u ovom slučaju ili sa zidom, zašto zato da bi taj veliki komad namještaj se bolje utopio u prostor. I onda kao što na ovom primjeru vidimo, onda sa nekim malim detaljima uvijek možemo svake sezone ako želimo osvježiti i ubaciti se u trend. 

Spomenula si da, znači boje to su obično nekakve neutralne boje, kakvi su to oblici kakve preferiramo za bezvremenski namještaj?

Ovdje je jedan primjer koji je interesantan, zašto, jer ima malo drugačiji rukonaslon ali ga navodim zato što nas podsjeća na dizajn trosjeda još od prije 300 godina, to je oblik Chesterfield koji je vezan i za način šivanja i za način oblika samog trosjeda i tipično za taj Chesterfield trosjed su ovakva forma rukonaslona, pa premda je malo neuobičajenija od ostalih komada neutralnog namještaja, ipak možemo i ovu formu odabrati kao jednog kandidata za ono što bismo zvali bezvremenski namještaj. 

Rekla si znači mogu biti svijetle boje, neki neutralniji tonovi ali da može biti i neka tamna varijanta?

Možemo se odlučiti za neke tamnije modele pa onda predlažem u nekim konkretnijim tonovima sive. Kao što ovaj primjer govori. 

To uvijek moraju biti tonovi u skali sivih boja, u skali bež boja, u skali bijelih boja, u nekim rjeđim slučajevima, antracit i crna boja, ali to uvijek moraju biti neutralni tonovi to je važno. Možeš li nam još pokazati u blagovaonici, što bi to bio bezvremenski namještaj.

Što jednostavnije, to bolje. Uložite u komade i sad ćemo objasniti na kakvu vrstu jednostavnosti treba obratiti pažnju.  

Mislim da je dobro koncentrirati se na to da stol ima vrlo jednostavne noge, one mogu biti nešto deblje ili tanje, ovisno o finoći izvedbe, dobro je da su na rubovima, premda nije zabranjeno imati niti centralnu nogu ali onda treba biti jednostavna. Međutim, kod centralne noge onda imate situaciji da morate imati pozamašnu ploču koja će držati taj balast. 

A stolac?

A kod stolca, ponovit ćemo pravilo, on po svom obliku naravno mora imati i mora zadovoljiti puno više zahtjeva nego što to treba zadovoljiti stol, jer svi sjedite u tom stolcu, dakle, velika je tema da li taj stolac treba imati rukonaslon ili ne, važno je primijetiti da ukoliko uzmete stolac sa rukonaslonom da morate znati da li je taj rukonaslon takvog tipa da vi možete ga podvući pod stol ili je to nešto više, pa ne možete podvući pod ploču stola. 

Po svom oblikovanju, mora biti jednostavan bez suvišnih detalja, bez suvišnih prošitaka, noge također moraju biti jednostavne. Čuvajte se, ukoliko možete, zlatnih i srebrnih detalja jer vam to vrlo brzo može dosaditi. 

Intervju: Jasmina Franjić

Nastavite čitati

Josipa Dumančić

Četiri ključna pravila koja treba slijediti kada dizajniramo kuhinju iz snova

Dizajniranje kuhinje za mene je uvijek poseban projekt, jer spaja sve aspekte dizajna – od estetike i funkcionalnosti, do odabira pravih materijala i detalja. Kuhinja je prostor u kojem se osjećam najugodnije, jer tu mogu izraziti svoju ljubav prema detaljima, klasičnom stilu i svakodnevnoj praktičnosti.

Svaka kuhinja koju dizajniram nosi sa sobom osobni pečat vlasnika, ali i moju posvećenost stvaranju prostora koji je topao, funkcionalan i prepun detalja koji ostavljaju trajan dojam.

Kao dizajnerica interijera, smatram da je ključ uspješnog dizajna u balansiranju svih tih elemenata, a kuhinja je savršen primjer prostora gdje taj balans postaje stvarnost. Kuhinja je za mene srce svakog doma i prostor gdje se susreću estetika, praktičnost, funkcionalnost i intimnost. Kuhinja nije samo mjesto gdje se kuha- to je prostor za okupljanje, razgovor i stvaranje uspomena, bilo da se radi o obiteljskom doručku ili opuštenoj večeri s prijateljima. Dizajnirati kuhinju znači uskladiti sve ove elemente na način koji izražava osobnost domaćina.

Dizajn kupaonice: Samo su male promjene dovoljne za veliki dojam

Kuhinja je moj teritorij

To je prostor u kojem se najviše osjećam slobodno, gdje se detalji spajaju s funkcionalnošću kako bi stvorili atmosferu koja potiče kreativnost i okuplja ljude. Bez obzira na stil kuhinje – bila ona klasična, moderna ili rustikalna njezin dizajn mora zadovoljiti različite potrebe ukućana. Pravi karakter kuhinje leži u detaljima. Raskošan luster nad kuhinjskim otokom može biti središnji element koji odmah privuče pažnju i unese dozu elegancije. Ručno izrađeni detalji i ukrasne letvice na kuhinjskim elementima također su nešto što rado koristim. To su mali, ali vrlo važni elementi koji prostoru daju karakter i osjećaj da je svaka kuhinja posebna- jedinstvena.

Detalji poput porculanskih ručkica, ukrasni vijenci, ručno izrezbareni drveni detalji na kuhinjskim elementima ili ukrasne nožice koje su izvrstan detalj i ključni element za dodavanje luksuza ili klasične pločice s uzorkom, koje unose osobnost u svaki kutak. U svojim projektima uvijek nastojim stvoriti kuhinje koje pozivaju na okupljanje. Detalji poput ukrasnih tanjurića, vaze s cvijećem na stolu, otoku ili prozoru, ukrasni okviri sa slikama, svijećnjaci – sve su to dodaci koji stvaraju ugodan i privlačan ambijent. Ovakvi elementi ne samo da unose toplinu u prostor, nego i stvaraju osjećaj luksuza i elegancije.

Svaka kuhinja treba imati svoj specifičan stil, a taj stil treba odgovarati kako osobnosti vlasnika, tako i prostoru u kojem se kuhinja nalazi. Klasične kuhinje imaju bezvremensku ljepotu. No, kako bi se zadovoljile potrebe suvremenog života, uvijek uključujem i moderne elemente, od najsuvremenijih kuhinjskih aparata do ergonomskih rješenja koja olakšavaju svakodnevne aktivnosti. Međutim, ispod te klasične površine postoji moderan sustav organizacije prostora, s pametno osmišljenim ladicama, skrivenim odlagalištima i inovativnim rješenjima za ugradbene aparate.

1. Kuhinjski otok

Kuhinjski otok nije samo praktičan, već je simbol zajedništva gdje se priprema hrana, ali i sjedi s kavom i razgovara. Ne mogu zamisliti kuhinju bez otoka. Kuhinjski otok nije samo komad namještaja – to je središnje mjesto u kuhinji, prostor koji spaja funkcionalnost i društveni život.

Boje imaju moć transformacije prostora – evo koje odabrati prema stilu uređenja

Otok omogućava dodatni prostor za radnu površinu, dodatne elemente ili ladice za pohranu, ali također služi i kao mjesto za neformalne obroke ili druženja. Njegova uloga u kuhinji je toliko značajna da ga gotovo uvijek uključujem u svoje projekte, bilo da se radi o velikom prostranom prostoru ili o nešto manjim kuhinjama gdje je svaki centimetar važan.
U manjim kuhinjama, koristi se fleksibilni i multifunkcionalni otok – oni mogu biti mobilni ili sklopivi, čime se omogućava optimalno korištenje prostora. S druge strane, u većim prostorima volim dodati otoke koji postaju pravi ukras kuhinje, s mramornim pločama, ukrasnim nogama i luksuznim lusterom iznad. Takvi otoci postaju fokusne točke koje definiraju stil čitave kuhinje.

2. Rasvjeta

Za mene je rasvjeta jedan od ključnih elemenata. Ne samo da je važno imati dobru radnu rasvjetu, već volim uključiti i ukrasne rasvjetne elemente poput lustera, zidnih lampi ili led traka koje stvaraju atmosferu. Također, volim koristiti skrivene LED trake ispod kuhinjskih elemenata i u radnim zonama. Ta suptilna rasvjeta ne samo da olakšava rad, već stvara ugodnu atmosferu navečer.

Suptilna, topla svjetlost ispod gornjih kuhinjskih elemenata ( ormarića ) ili unutar otvorenih polica stvara osjećaj intimnosti i ugode, dok veliki, raskošni lusteri iznad otoka ili blagovaonskog stola unose dašak luksuza u prostor. Isto tako, pločice u kuhinji mogu biti odličan način da unesete boju, teksturu i uzorak u prostor.

3. Kuhinja i praktičnost

Dok detalji i estetika igraju ključnu ulogu u mom dizajnu, nikada ne zaboravljam na funkcionalnost i praktičnost. Kuhinja, kao radni prostor, mora biti praktična i lako održiva. To znači da uvijek biram materijale i uređaje koji olakšavaju svakodnevno kuhanje i čišćenje. Također, organizacija prostora u kuhinji je ključna. Svaka ladica, ormarić i polica mora imati svoju funkciju. Volim koristiti organizatore i skrivene sustave za odlaganje otpada i reciklažu, jer omogućuju da kuhinja uvijek izgleda uredno i skladno.

4. Materijali

Kada govorimo o materijalima, moj favorit je uvijek drvo. Drvo unosi toplinu, prirodnost i autentičnost u prostor, no također zahtijeva redovito održavanje, pogotovo u kuhinji. Zbog toga često koristim kombinaciju drveta s modernijim materijalima poput kvarca ili mramora za radne ploče. Ovi materijali nisu samo estetski privlačni, već su i iznimno otporni na habanje i lako se čiste, što je ključno u svakodnevnom životu.

Moderna klasika u predivnom stanu od samo 38 kvadrata – ključnu ulogu imaju boje

Medijapan je još jedan materijal koji volim koristiti, pogotovo za fronte. Iako nije prirodni materijal poput drveta, ima mnoge prednosti – lako se može prilagoditi različitim stilovima i bojama. U klasičnim kuhinjama medijapan može izgledati jednako elegantno i luksuzno kao i drvo, ali bez zahtjeva za čestim održavanjem.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice