Gradnja doma
Pasivna kuća
Kuća koja štedi energiju!
Kuća koja ima strojarnicu
Pasivna kuća je dosljedno izvedena vrlo nisko-energetska zgrada u kojoj nema aktivnog sustava grijanja već odgovarajući termotehnički sustav u kojem nema kotla.
„Nema proizvodnje plamena i posljedičnih emisija. Pasivna kuća ima strojarnicu u kojoj su strojevi dizalica topline, jedan sjajan visokoučinkoviti strojarski element i protustrujni zračni izmjenjivač koji je 95 posto učinkovitosti. Pasivni sklop, bez trunke energije nešto radi. Možemo si zamisliti snop slamčica za pića, gdje u svakoj drugoj cjevčici ulazi hladan vanjski svježi zrak, a u svakoj susjednoj drugoj izlazi topli, zagrijani, iskorišteni, smrdljivi zrak“, objašnjava profesor Ljubomir Miščević, voditelj Konzorcija pasivna kuća Hrvatska.
U tom protstrujnom pasivnom, strojarskom elementu dolazi do izmjene topline, a filtracija zraka ne rješava se otvaranjem prozora. „Nema rješavanja pregrijavanja bacanjem topline u okoliš, nego čak i toplinu takvog zraka na taj način vrlo, vrlo učinkovito koristimo“, ističe profesor Miščević.
Sustav pasivne kuće filtrirani svježi zrak u odnosu na termostat diže do projektom zahtjevane temperature unutarnjeg prostora. Osnovni zahtjev koncepta pasivne kuće je smanjivanje toplinskih gubitaka pa sukladno tome postoje još neki nužni uvjeti da bi se neku kuću moglo nazvati pasivnom.
„Povećana toplinska izolacija, u odnosu na klimatske uvjete u pojedinoj klimatskoj zoni. Ostakljenje, standardno, već 30 godina definirano, trostruko ostakljenje. Prekinuti svi toplinski mostovi, zrakotjesnost ili zrakonepropusnost jer i najmanje pukotine su zapravo gubitci hladnoće ljeti i topline zimi. Mi ne govorimo samo o grijanju, govorimo o ovojnici koja treba udovoljiti uvjetima hlađenja“, objašnjava Miščević.
Zato se prozori na pasivnoj kući ugrađuju RAL metodom koja onemogućava gubitak energije, ali i pojavu vlage. Pasivna kuća tvrde stručnjaci osigurava bolje zdravlje i više ugodnosti.
„Toplinsku, akustičku i vidljivu, dakle daylight, svjetlosnu ugodnost“, kaže profesor.
Jednolitarska kuća – ne zagađuje okoliš i proizvodi energiju
Za pasivne kuće iznimno su važni i energetski dobici. Oni od sunčevog zračenja, unutarnjih izvora poput električnih uređaja koji pri radu oslobađaju toplinu, ali i ljudi. Zbog male energetske potrošnje pasivna kuća popularno je nazvana i jednolitarska. „Što znači potrošnja po jednom kvadratnom metru grijanog prostora u cijeloj sezoni grijanja je energetski ekvivalent od jedne litre loživog ulja. Dakle 100 kvadrata prostora, 100 litara loživog ulja u cijeloj sezoni grijanja“, objašnjava voditelj Konzorcija pasivna kuća Hrvatska.
Pasivna kuća čini se kao odličan izbor u situaciji kada kontinuirani rast cijene energenata mijenja našu budućnost. „Pa čak i bez potpora koje se daju naprednoj energetski učinkovitoj gradnji isplativost je definitivno sve kraća i kraća, ali možemo reći 10-tak godina uz otprilike 10-tak posto višu startnu investiciju“, ističe profesor Miščević.
U Hrvatskoj ih trenutno ima oko 300, a primjerice u Njemačkoj u kojoj je pred 30 godina osmišljen ovakav model kuća, ima preko 150 tisuća pasivnih kuća. Prednosti su im minimalni energetski troškovi, zdravo življenje i nemjerljiv doprinos smanjenu klimatskih promjena.
Standard pasivne kuće odgovara od A+ do A+++ energetskom razredu.
Kontinuirano povećanje cijena energenata Hrvatsku nije zaobišlo niti ove godine, a prema najavama neće niti sljedećih deset. U zemlji ovisnoj o uvozu 60 posto plina i 30 posto električne energije, valjalo bi stoga ozbiljno razmotriti opciju pasivnih kuća.
Arhitektura i dizajn
Uz nekoliko svjetskih nagrada, Vinarija Tomac odraz je načela prirodne proizvodnje vina
Arhitektova zaljubljenost u prirodna vina pridonijela je stvaranju ove impresivne građevine
Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić dizajnirali su vinariju koja svojom arhitekturom odražava biodinamički način proizvodnje vina, a za taj su projekt dobili i nekoliko svjetskih nagradi.
Gradnja vinarije u mjestu Donja Reka pored Jastrebarskog počela je iz potrebe za povećanjem prostornih kapaciteta.
“Bavimo se proizvodnjom pjenušaca, a to zahtjeva dosta velike prostore za odležavanje tih boca jer svaka boca odleži godinu, dvije, tri pa se nakupe i dvije- tri berbe. Uvijek smo znali da želimo da to ovoga izgleda, rekli bi mi “kak spada”, da ima estetsku i funkcionalnu vrijednost.”, navodi vlasnik vinarije, Tomislav Tomac.
Vinarija kao omaž gospodarskim štagljevima
Inspiraciju arhitekti nisu trebali tražiti daleko. Priroda koja okružuju parcelu bila je sasvim dovoljna.
“To je omaž ovim gospodarskim štagljevima koje možete naći na ovom lokalitetu pa čak i nekoliko kilometara udaljeno od ove vinarije i malo dalje, i ta atmosfera, ali ne samo atmosfera u smislu vizualnosti nego i taj miris. Ta nekakva sinestezija koja vas okružuje kada dođete u taj prostor, je bila nama izuzetno važna i ja se nadam da smo uspjeli to postići. Naravno, napraviti neku našu interpretaciju nekog tog starog štaglja. “, dodaje dipl. ing. arh. Tomislav Ćurković.
Prirodni materijali dio održivog razvoja
Nije slučajnost da su na gotovom objektu vidljivi svi korišteni materijali već je to odraz filozofije proizvodnje prirodnih vina.
“Željeli smo da svi materijali koje koristimo budu što prirodniji, upravo radi toga da ova naša vinarija sudjeluje u održivom razvoju, da se ona integrira u taj biljni i životinjski svijet koji ju okružuje i tako djeluje pozitivno na biodiverzitet, a hvala Bogu imamo i potok i livadu, imamo i šumu…
A što se tiče same organizacije prostora, ona je napravljena po vertikali i zapravo vi kada se krećete kroz kuću od podruma pa do krovne terase, vi imate niz različitih senzacija upravo zbog promijene materijala koji se događaju kad krećemo odozdola, od betona pa preko jednog kubusa kojeg smo obukli u potpunosti u opeku da bi došla nakon toga jedna drvena kapa i konstrukcija i na kraju najprirodniji materijal koji imamo na kući, a to je slama.”, dodaje.
Opeka korištena na inovativan način
Na prvi pogled, za vinariju biste mogli pomisliti da je drvena građevina, iako je veći dio napravljen od opeke.
“Ta opeka možda se iz daljine ne doživljava zbog kojih kanelura i nije to onaj doživljaj klasični opeke kakvu mi zapravo koristimo. Mi smo je koristili, ja si to umišljam malo, na jedan inovativan način. Opeku koja je inače skrivena, na koju se obično stavljaju neki slojevi drugi, najčešće žbuka, mi smo ogolili i pokazali u njenom izvornom, industrijskom obliku. “, dodaje Ćurković.
Investitor prati načela biodinamičke poljoprivrede zbog čega nije imao posebne strojarske zahtjeve za svoj podrum.
“Zahtjevi su bili najviše za manipulaciju kako ćemo se kretat u tom podrumu, gdje će biti bačve, gdje će biti boce na odležavanju i svi drugi dijelovi podruma. Tako da smo to uspjeli posloži na način da nismo nigdje fulali i da naš podrum jako dobro funkcionira i mi smo mogu reći, prezadovoljni.”, ističe Tomac.
Podrum je povezan sa starim dijelom koji više nije bio dostatan, a otprilike na pola puta između njih nalazi se arhiva kružnog tlocrta i posebne atmosfere, čija vrata odaju dojam ulaska u dobro čuvanu kriptu.
“Pa to jest kripta, ja bi bio sretan da ljudi kada ulaze u taj prostor osjećaju neku atmosferu tišine, mira, da ima možda nekih sakralnih elemenata od rituala pa nadalje. Ja sam si nekako tako zamišljao, odnosno ne samo ja nego cijeli moj tim, mi koji smo radili na tom projektu smo tako zamišljali taj prostor. “, pojašnjava Ćurković.
Ispod drvene kape ispunjene slamom nalazi se kušaonica, a izlaskom na veliku terasu, dobije se jasan dojam da je građevina u potpunosti uklopljena u svoj okoliš. Iako relativno male površine, oko 600 četvornih metara, mnoge su se struke morale udružiti za savršenu izvedbu.
“Ovo je mala kuća, znači to je mali projekt, ali zapravo bez vrlo, vrlo jasne i organizirane sheme od projektiranja pa do izvođenja, ne bi to ovo moglo nikad zaživjet. Tako da su svi sudionici od nas projektanata do nadzornih inženjera i na kraju izvođača, bili jako važi i investitora posebno spominjem.”, ističe Ćurković.
Arhitektova zaljubljenost u prirodna vina pridonijela je stvaranju ove impresivne građevine
“Da Tomo nije u svijetu vina i da ne poznaje srž proizvodnje vina, ne bi nikad naš podrum ovako izgledao.
On je pretpostavio da bi filozofija arhitekture ovog podruma trebala biti jednaka kao i filozofija našeg pristupa vinima, to znači da se vina ne zamaskiravaju sa nekim nepotrebnim stvarima, nego se pušta prirodi da iznese tu svoju energiju koju mi onda iz grožđa pretvorimo u tekućinu koju punimo u bocu.
Stvarno je ispalo da je podrum refleksija onoga što mi razmišljamo o vinima. “, zaključio je Tomac.
A bez dobrog investitora, ništa od ovoga ne bi bilo moguće.
Gradnja doma
Evo kako spriječiti smrzavanje cijevi i što učiniti ako se to dogodi
Smrznute vodovodne cijevi ozbiljan su rizik tijekom vrlo hladnog zimskog vremena
Smrznuta cijev može biti tempirana bomba, jer curenje možda neće biti vidljivo – sve dok se smrznuta voda koja blokira cijev ne počne otapati. Ako se ostavi bez nadzora, otapanje leda u smrznutim cijevima može uzrokovati velike poplave, štetu od vode te uništenje zidova, stropova i podova, što može prouzročiti troškove od nekoliko desetaka tisuća eura, ako cijev ne pukne dok led raste.
Zašto se cijevi smrzavaju?
Cijevi su najosjetljivije na smrzavanje kad temperature padnu na -7 °C ili niže, posebno ako su temperature ispod nule više dana zaredom. Također su sklone smrzavanju ako se nalaze:
- U vanjskom zidu izloženom hladnom vanjskom zraku.
- U ormariću ispod sudopera (posebno blizu vanjskog zida).
- U negrijanom podrumu ili prostoru ispod kuće.
- Blizu vanjskih slavina (za vrtno crijevo).
Ako je vaša cijev smrznuta, ali još nije pukla, potrebno ju je odmah odmrznuti. Postoji nekoliko tehnika za odmrzavanje, ovisno o tome gdje se cijev nalazi.
Kako pronaći smrznutu cijev
Smrznuta cijev koja još nije pukla često se prepoznaje po slavinama. Ako otvorite slavinu tijekom vrlo hladnog vremena, a voda ne teče ili teče vrlo sporo, vjerojatno je cijev blokirana ledom. Odmah poduzmite sljedeće korake:
- Zatvorite vodu: Pronađite ventil za zatvaranje vode slavine ili glavni ventil kuće.
- Otvorite slavinu: Oslobodite pritisak otvaranjem slavine povezane sa smrznutom cijevi.
- Identificirajte smrznutu cijev: Pratite cijev od slavine prema hladnim područjima, kao što su vanjski zidovi ili negrijani prostori.
- Pronađite smrznuti dio: Potražite dijelove cijevi s mrazom ili ledom; možda će izgledati ispupčeno ili oštećeno.
Gdje se nalazi glavni ventil za vodu i kako ga zatvorit
Kako odmrznuti cijev unutar zida
Ako otkrijete smrznutu cijev iza zida ili stropa koja još nije pukla, odmah poduzmite korake kako biste spriječili oštećenje konstrukcije vašeg doma.
- Pojačajte grijanje: Pojačajte grijanje u kući i pričekajte. Ako se očekuje hladno vrijeme, održavajte toplinu u kući kako biste spriječili smrzavanje cijevi.
- Otvorite ormariće: Ako je cijev unutar zida kupaonice ili kuhinje, otvorite vrata ormarića kako bi toplina doprijela do zida.
- Otvorite zid: Ako je puknuće neizbježno, uklonite dio zida kako biste došli do smrznutog dijela cijevi i zatim ju odmrznuli kao da je izložena.
Kako odmrznuti izloženu cijev
Ako je smrznuta cijev izložena, primjerice u podrumu ili garaži, možete koristiti nekoliko tehnika. Uvijek počnite s grijanjem cijevi bliže slavini, krećući se prema smrznutom dijelu. To omogućuje vodi da izlazi dok se led topi.
Upozorenje:
Nikada nemojte koristiti plamenik ili otvoreni plamen za odmrzavanje cijevi zbog opasnosti od požara i oštećenja cijevi.
- Sušilo za kosu: Koristite sušilo za kosu, usmjeravajući toplinu na smrznuti dio. Stavite lim za pečenje iza cijevi kako biste reflektirali toplinu.
- Prijenosni grijač: Usmjerite grijač prema smrznutoj cijevi, posebno ispod sudopera.
- Električna grijaća traka: Zamotajte traku oko cijevi i uključite ju u struju.
- Grijaća podloga: Omotajte grijaću podlogu oko cijevi i polako pomičite prema smrznutom dijelu dok voda ne počne teći.
Kako spriječiti smrzavanje cijevi
- Ostavite slavinu da kapa: Protok vode sprječava smrzavanje.
- Održavajte toplinu: Grijanje u kući treba biti minimalno 13°C .
- Otvorite ormariće: Topli zrak iz prostorije doprijet će do cijevi.
- Izolirajte cijevi: Koristite izolacijske materijale za zaštitu cijevi u hladnim područjima.
- Zaštitite vanjske slavine: Uklonite crijeva i pokrijte slavine zaštitnim poklopcima.
- Zatvorite pukotine: Zatvorite sve pukotine oko cijevi kako hladan zrak ne bi ulazio.
- Redovito pregledavajte: Pozovite vodoinstalatera za pregled cijevi i zamjenu oštećenih dijelova.
Preventivne mjere su ključne kako biste izbjegli skupe popravke i štetu od smrzavanja.
You must be logged in to post a comment Login