Povežimo se

Gradnja

Zašto su hladni podovi u prizemlju? Knauf insulation ima rješenje 

Izolacija podrumskih prostora iznimno je važna, osobito u ove hladne dane kad bez obzira na zagrijanost prostora, podovi ostaju hladni i izazivaju osjećaj hladnoće. Knauf insulation stručnjaci pomogli su nam riješiti taj problem. 

Izolacija stropova podruma i garaža

Izolacija stropova podruma i garaža obiteljskih kuća često je zapostavljena iako je izravno povezana s ugodnošću stavanja u prizemlju. Hladni podovi izazivaju osjećaj hladnoće u prizemnim prostorijama, iako prostor grijemo i više nego što je potrebno. Ukoliko imamo 5 cm ugrađene izolacije u podu u prizemlju, s donje strane na strop podruma ili garaže treba dodati još najmanje 10 do 15 cm izolacije koja temperaturu na podnoj površini podiže za minimalno 5 stupnjeva C! 

Različita rješenja izolacije

Izolacijske kombi-ploče od drvene vune Tektalan HS, jednostavno se postavljaju mehaničkim pričvršćivanjem vijcima, a njihova  jezgra ispunjena kamenom mineralnom vunom visoke gustoće, osigurava veću toplinsku izolacija uz estetski privlačan strop. Osim njih, rješenje su i izolacijske lamele od kamene mineralne vune.

CLT-C1 Thermal su ustvari lamele kamene vune koje se puno plošno lijepe o stropnu ploču, znači u podgled, bez potrebe za dodatnom obradom završnog sloja, rekao je Silvio Novak iz Knauf Insulation. 

Negorive izolacijske lamele CLT-C1 s posebno obrađenim rubovima i dodatno nanesenim silikatnim premazom, na stropnu se površinu, odgovarajuće pripremljenu, lijepe građevinskim ljepilom. Nakon postavljanja, ova lamela ne zahtjeva dodatnu obradu jer njena vidljiva površina u podgledu, strukturom i izgledom doprinosi visokoj estetici izoliranog stropa garaže ili podruma.

Ovakva toplinska izolacija dovesti će do toplijih prostorija u prizemlju vašeg doma i manje potrošnje energenata.

Toplinska izolacija i zaštita stropova javnih garaža

I dok je kod obiteljskih kuća naglasak na toplinskoj izolaciji, kod stropova javnih garaža te garaža višestambenih zgrada, posebno se ističe druga vrsta zaštite. 

Projektanti znaju da garaže sa stanovišta proračuna tretiramo kao vanjski prostor što je vrlo interesantno i ako uistinu zađemo u garažu na prohladnom vremenu, vidjet ćemo da temperatura nije puno drugačija, što znači da itekako moramo računati i na toplinsku zaštitu takvih garaža, ako naravno iznad se nalaze grijani prostori. Međutim, ono što je još važnije to je zaštita od požara, objasnio je Novak za Dom na kvadrat. 

Važnost protupožarne zaštite

Zbog sadržavanja lako zapaljivih materijala, poput rezervoara za gorivo, protupožarna zaštita garaža je obavezna, osobito u višestambenim zgradama i javnim garažama. 

Podzemne javne garaže najčešće se prostiru na nekoliko etaža, a u posljednje vrijeme sadrže i punionice za električne automobile. To je dodatan izazov za siguran boravak u takvim prostorima, a u čemu je odgovarajuća izolacija ključna. 

Punionice predstavljaju latentnu opasnost od pojave požara i samim time moramo razmišljati o pasivnoj zaštiti od požara; nikako ne ugrađivati gorive materijale, materijale koji otpuštaju velike količine dima. U takvim slučajevima kamena vuna, odnosno lamele kamene vune takozvane CLT-C1 su idealno rješenje za izolaciju takvih stropova u garažama. One već imaju jedan određeni silikatni špric koji se opet može birati i različite boje, tako da su za arhitekte izuzetno atraktivne tako da su takvi prostori dojmljivi i ono što je najvažnije – funkcionalnost, odnosno zaštita od buke i zaštita od požara. 

Višestruka zaštita uz Knauf Insulation

Knauf Insulation izolacijska rješenja nude višestruku zaštitu, istovremeno osiguravajući zdraviji i ugodniji boravak u prostorima. 

Knauf insulation možemo reći da je na neki način već postao sinonim za tu toplinsku, zvučnu i protupožarnu zaštitu. Tvornica koja je od 1980. godine, na ovim prostorima i koja kontinuirano radi na novim tehnologijama, novim proizvodima, novim trendovima, tako da evo i ovaj trend i sunčanih elektrana i elektro punionica je nešto u čime odmah idemo u korak i sa samim materijalima i opet napominjem, tu paletu proizvoda u kojima se i oslobađamo fenolformaldehida, kemijskih veziva, što daje najviše ocijene i certifikate za sve izolacije koje se koriste u unutarnjim prostorima, objasnio je Novak. 

Oglas

Gradnja

Porez na promet nekretnina – koliko iznosi, tko ga je i kada dužan platiti?

Kupnja nekretnine jedna je od najvažnijih odluka u životu

Bez obzira jeste li prvi put kupac ili već iskusni investitor, pravilno informiranje i planiranje ključnih koraka najbolji su put do uspješne kupovine. edno od pitanja na koje sigurno želite točan odgovor je ono o plaćanju poreza na promet na nekretnina. Kako biste sve odgovore pronašli na jednom mjestu, pomoć smo potražili od stručnjakinje, mag.jur. Martine Naletilić, vlasnice Agencije Sky nekretnine.

Tko, kada i koliko plaća porez na promet nekretnina?

Obveznik poreza na promet nekretnina je stjecatelj nekretnine. Porezna obveza nastaje u trenutku sklapanja ugovora ili drugog pravnog posla na temelju kojeg se stječe nekretnina, bez obzira stječe li se nekretnina naplatnim pravnim poslom, nasljeđivanjem, darovanjem ili na drugi način. U slučaju da je prodavatelj u sustavu PDV-a, umjesto poreza na promet nekretnina stjecatelj nekretnine plaća PDV u visini od 25% koji je već uračunat u kupoprodajnu cijenu oglašenu na tržištu.

Mag. jur. Martina Naletilić

Tko je ipak oslobođen plaćanja poreza na nekretnine?

Zakonom o porezu na promet nekretnina regulirana su porezna oslobođenja koja su podijeljena u tri skupine: opća oslobođenja, oslobođenja pri unosu nekretnine u trgovačko društvo te oslobođenja pri nasljeđivanju, darovanju i drugom stjecanju bez naknade. Kao primjer poreznog oslobođenja možemo navesti slučaj kad bračni drug daruje nekretninu svom bračnom drugu, kada roditelj daruje nekretninu djetetu ili dijete roditelju.

Može li se plaćati na rate?

Porez na promet nekretnina plaća se na temelju rješenja Porezne uprave i to u roku od 15 dana od dana primitka rješenja. Porezna uprava daje mogućnost da se porez na promet nekretnina plati u obrocima (do maksimalno 24 obroka), ali uz zakonsku zateznu kamatu.

Kako pametno urediti apartman s četiri zvjezdice? Ove je savjete dobro slijediti

Porez na promet nekretnina, porez na nekretnine i porez na dodanu vrijednost (PDV) – što znače ovi pojmovi?

Porez na promet nekretnina obračunava se i plaća na temelju Zakona o porezu na promet nekretnina, a predmet oporezivanja je promet nekretnina. Promet nekretnina je svako stjecanje vlasništva nekretnine u Republici Hrvatskoj (kupoprodaja, zamjena, nasljeđivanje, darovanje itd). Prihod od poreza na promet nekretnina pripada jedinici lokalne samouprave na području koje se nekretnina nalazi.

Porez na dodanu vrijednost (PDV) po stopi od 25% plaća se na određene promete nekretnina u kojima se kao isporučitelji pojavljuju obveznici koji su u sustavu PDV-a. Bitno je naglasiti da promet nekretnina ne podliježe plaćanju poreza na promet nekretnina ako se na promet nekretnina plaća PDV, dakle nikad ne dolazi do dvostrukog oporezivanja.

Porez na nekretnine – u smislu periodičnog poreza na vlasništvo nekretnina Hrvatska ga još uvijek nema, izuzev određenih ekvivalenata tom porezu kao što su porez na kuće za odmor i komunalna naknada.

Postoje li posebna pravila za plaćanje poreza za kuće za odmor?

Porez na kuće za odmor utvrđuje se sukladno Zakonu o lokalnim porezima te odlukama o gradskim i općinskim porezima. Kuća za odmor je svaka zgrada ili dio zgrade ili stan koji se koriste povremeno ili sezonski. Visina poreza na kuće za odmor je od 0,60 do 5,00 eura/m2 korisne površine kuće za odmor (prema odluci predstavničkog tijela grada odnosno općine na čijem području se nalazi kuća za odmor).

Moderna klasika u predivnom stanu od samo 38 kvadrata – ključnu ulogu imaju boje

Prilikom kupovine nekretnine možemo se osloniti na agenta koji pruža sve informacije?

U agenciji Sky nekretnine našim klijentima nudimo kompletnu uslugu posredovanja u prometu nekretnina, što naravno uključuje i informiranje o bitnim poreznim aspektima prometa nekretnina. Također, u slučaju složenijih situacija koje zahtijevaju mišljenje stručnjaka, klijente upućujemo na naše kolege- porezne savjetnike, kako bi kao agencija pružili kompletnu, vrhunsku uslugu posredovanja.

Pri čemu moramo biti jako pažljivi?

Pri kupoprodaji nekretnine, savjetujem odabir pouzdane i kvalitetne agencije za nekretnine koja će vas voditi kroz cijeli postupak kupoprodaje te će odgovoriti na sva vaša pitanja pravne ili porezne naravi. U rukama stručnjaka, rizik od mogućih neželjenih situacija i iznenađenja tijekom kupoprodajnog procesa svodi se na minimum, a u svakom trenutku imate punu podršku i kroz taj često stresan process prolazite uz stručnjaka.

Nastavite čitati

Gradnja

Sjenila za staklene površine kao najbolja zaštita od sunca i neželjenih pogleda

Sjenila za staklene površine osim što štite od sunca, imaju veliki učinak na promjenu boje i svjetla u prostoriji i zato ih treba pažljivo odabrati. A dodate li im komarnike, cijelo ćete ljeto moći uživati u otvorenim prozorima bez straha od komaraca.

Moderna arhitektura voli velike staklene površine koje se od sunca i neželjenih pogleda štiti jednom od brojnih vrsta sjenila.

“Ako nije već definirano projektom, pokušavamo predložiti rješenja koja su prikladna za takav objekt. Recimo, ako je tradicionalni, onda od sjenila predlažemo grilje, ako je neki moderniji tip gradnje onda rolete, žaluzine ili zip screenove ili neko drugo rješenje.”, ističe direktor A.B.S. stolarije, Alen Stanišić.

Zip screen – moderna sjenila velikih dimenzija

Zip screen ili tekstilno sjenilo otporno je na UV zračenje, vodu i prljavštinu, a impresioniraju raznolikošću oblika i boja. Kako pojašnjava Stanišić, zip screenovi su novije rješenje sjenila, vrlo su modernog i lijepog izgleda, a prednost je što su u pitanju recimo platna vrlo čvrsto zategnuta koja podržavaju jako velike dimenzije. Šest metara puta dva i pol visine u jednom komadu bez problema će izdržati vjetar od sto kilometara na sat. Dolazi u više boja i više stupnja transparentnosti: npr. od propuštanja deset posto, pet posto ili jedan posto propuštanja svjetla.

Najčešći izbor sjenila su rolete koje zimi štite od vremenskih nepogoda, a ljeti od pretjeranog zagrijavanja prostora što ih čini jednostavnim rješenjem za energetski učinkovitu gradnju. Mogu biti nadprozorne i preprozorne, a zahvaljujući raznim oblicima i bojama mogu postati dio oblikovanja fasade. U zadnje vrijeme vrlo se često postavljaju rolete s električnim motorima.

Elegantna ljepotica usred Istre – kuća zanimljivog geometrijskog oblika i unutarnjeg dizajna

“Ako se radi adaptacija kuće ili poziciji koja nema provedene kablove za struju kako bi se spojili elektromotori, mogu se staviti elektromotori na solarno punjenje, odnosno na baterije koji isto tako funkcioniraju besprijekorno kao da su spojeni na stalno električno napajanje. Prednost motora je da se može spojiti na pametni sustav, odnosno da se može upravljati s jednog mjesta ili preko centralne jedinice u kući ili preko aplikacije, što je prednost”, navodi sugovornik.

Na jadranskoj obali prema tradiciji, češće se postavljaju škure ili grilje.

“Tu su sistemi koji idu u špaletu ili na rub ili na kamen u ertu. Grilje kao sjenilo mogu biti s pomičnim lamama ili kao škura tradicionalna, to je najčešće slučaj kad ide na kamen u ertu pa se radi estetskih i tradicionalnih razloga upravo tako najčešće i postavljaju. Isto tako mogu biti klizne grilje ili na motore. Puno je rješenja. Mi radimo samo od aluminija, na tome se bazira naša proizvodnja jer se to pokazalo kao najbolje i najdugotrajnije rješenje, a svakako najpraktičnije za korištenje odnosno za održavanje. Iako održavanje praktički nije potrebno, ako su izložene vremenskim uvjetima kao što je posolica – kad je kuća blizu mora onda to ipak treba ispirat, više zbog okova nego zbog samih okvira.”, pojasnio je Stanišić.

Glamping u Istri – savršen odmor pun luksuza i udobnosti

Grilje s komarnicima

ABS Stolarija nudi grilje s integriranim komarnicima, no oni se mogu postaviti i naknadno, na postojeću stolariju.

Komarnici su općenito napravljeni tako da se ugrađuju naknadno, mogu se postaviti na postojeće prozore, na klizne stijene, bitno je samo prostor od nekih dva do četiri centimetra u otvoru kako bi se postavio komarnik – vertikalni, horizontalni ili fiksni. Puno je rješenja, a među njima i električni na motor.”, zaključio je sugovornik.

Sva sjenila postavljaju se s vanjske strane prozora i vrlo učinkovito doprinose privatnosti te zaštiti od sunca.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice