Povežimo se

Gradnja

Zašto su hladni podovi u prizemlju? Knauf insulation ima rješenje 

Izolacija podrumskih prostora iznimno je važna, osobito u ove hladne dane kad bez obzira na zagrijanost prostora, podovi ostaju hladni i izazivaju osjećaj hladnoće. Knauf insulation stručnjaci pomogli su nam riješiti taj problem. 

Izolacija stropova podruma i garaža

Izolacija stropova podruma i garaža obiteljskih kuća često je zapostavljena iako je izravno povezana s ugodnošću stavanja u prizemlju. Hladni podovi izazivaju osjećaj hladnoće u prizemnim prostorijama, iako prostor grijemo i više nego što je potrebno. Ukoliko imamo 5 cm ugrađene izolacije u podu u prizemlju, s donje strane na strop podruma ili garaže treba dodati još najmanje 10 do 15 cm izolacije koja temperaturu na podnoj površini podiže za minimalno 5 stupnjeva C! 

Različita rješenja izolacije

Izolacijske kombi-ploče od drvene vune Tektalan HS, jednostavno se postavljaju mehaničkim pričvršćivanjem vijcima, a njihova  jezgra ispunjena kamenom mineralnom vunom visoke gustoće, osigurava veću toplinsku izolacija uz estetski privlačan strop. Osim njih, rješenje su i izolacijske lamele od kamene mineralne vune.

CLT-C1 Thermal su ustvari lamele kamene vune koje se puno plošno lijepe o stropnu ploču, znači u podgled, bez potrebe za dodatnom obradom završnog sloja, rekao je Silvio Novak iz Knauf Insulation. 

Negorive izolacijske lamele CLT-C1 s posebno obrađenim rubovima i dodatno nanesenim silikatnim premazom, na stropnu se površinu, odgovarajuće pripremljenu, lijepe građevinskim ljepilom. Nakon postavljanja, ova lamela ne zahtjeva dodatnu obradu jer njena vidljiva površina u podgledu, strukturom i izgledom doprinosi visokoj estetici izoliranog stropa garaže ili podruma.

Ovakva toplinska izolacija dovesti će do toplijih prostorija u prizemlju vašeg doma i manje potrošnje energenata.

Toplinska izolacija i zaštita stropova javnih garaža

I dok je kod obiteljskih kuća naglasak na toplinskoj izolaciji, kod stropova javnih garaža te garaža višestambenih zgrada, posebno se ističe druga vrsta zaštite. 

Projektanti znaju da garaže sa stanovišta proračuna tretiramo kao vanjski prostor što je vrlo interesantno i ako uistinu zađemo u garažu na prohladnom vremenu, vidjet ćemo da temperatura nije puno drugačija, što znači da itekako moramo računati i na toplinsku zaštitu takvih garaža, ako naravno iznad se nalaze grijani prostori. Međutim, ono što je još važnije to je zaštita od požara, objasnio je Novak za Dom na kvadrat. 

Važnost protupožarne zaštite

Zbog sadržavanja lako zapaljivih materijala, poput rezervoara za gorivo, protupožarna zaštita garaža je obavezna, osobito u višestambenim zgradama i javnim garažama. 

Podzemne javne garaže najčešće se prostiru na nekoliko etaža, a u posljednje vrijeme sadrže i punionice za električne automobile. To je dodatan izazov za siguran boravak u takvim prostorima, a u čemu je odgovarajuća izolacija ključna. 

Punionice predstavljaju latentnu opasnost od pojave požara i samim time moramo razmišljati o pasivnoj zaštiti od požara; nikako ne ugrađivati gorive materijale, materijale koji otpuštaju velike količine dima. U takvim slučajevima kamena vuna, odnosno lamele kamene vune takozvane CLT-C1 su idealno rješenje za izolaciju takvih stropova u garažama. One već imaju jedan određeni silikatni špric koji se opet može birati i različite boje, tako da su za arhitekte izuzetno atraktivne tako da su takvi prostori dojmljivi i ono što je najvažnije – funkcionalnost, odnosno zaštita od buke i zaštita od požara. 

Višestruka zaštita uz Knauf Insulation

Knauf Insulation izolacijska rješenja nude višestruku zaštitu, istovremeno osiguravajući zdraviji i ugodniji boravak u prostorima. 

Knauf insulation možemo reći da je na neki način već postao sinonim za tu toplinsku, zvučnu i protupožarnu zaštitu. Tvornica koja je od 1980. godine, na ovim prostorima i koja kontinuirano radi na novim tehnologijama, novim proizvodima, novim trendovima, tako da evo i ovaj trend i sunčanih elektrana i elektro punionica je nešto u čime odmah idemo u korak i sa samim materijalima i opet napominjem, tu paletu proizvoda u kojima se i oslobađamo fenolformaldehida, kemijskih veziva, što daje najviše ocijene i certifikate za sve izolacije koje se koriste u unutarnjim prostorima, objasnio je Novak. 

Oglas

Gradnja

Želite uštedjeti na energentima? Ovo su stvari na koje morate obratiti pažnju

Procjenjuje se da kućanski uređaji troše 20 posto ukupne električne energije potrebne za jedno kućanstvo, a najveći potrošači su hladnjaci i perilice rublja.

Procjenjuje se da kućanski uređaji troše najviše električne energije u jednom kućanstvu, a smanjiti ih možemo, a i uštedjeti, malim promjenama u svakodnevnim navikama. 

U vrijeme kad se suočavamo s izazovima održivosti, često tražimo način kako smanjiti potrošnju energenata, što pomaže u očuvanju okoliša i omogućuje znatne uštede u kućanstvu.

Energetska obnova

Razmišljate li o energetskoj obnovi, sad je idealno vrijeme za prikupljanje potrebne dokumentacije za dobivanje bespovratnih sredstava od države, jer natječaj će biti raspisan već idući mjesec. Ovakva je investicija dugoročno isplativa i donosi značajne financijske uštede. 

No, želite li smanjiti režije, to možete učiniti minimalnim promjenama životnih navika. 

Potrošnja kućanskih uređaja

Procjenjuje se da kućanski uređaji troše 20 posto ukupne električne energije potrebne za jedno kućanstvo, a najveći potrošači su hladnjaci i perilice rublja. Zato prilikom kupnje, pripazite na energetski razred. 

Viši energetski razredi su skuplji, ali učinkovitiji i troše čak 50 posto manje energije od onih starije proizvodnje. 

Kako do uštede?

Perilicu rublja punite do dopuštene količine, ne manje i koristite ekonomične programe. 

Odlučite li glačati samo jednom tjedno, umjesto svaki dan manje količine rublja, smanjit ćete potrošnju električne energije. A kad ste završili, svakako isključite glačalo iz struje. 

Hladnjak držite dalje od izvora topline, održavajte čistoću unutrašnjosti, a na potrošnju električne energije utjecat će i prevelika količina namirnica. 

Isključivanjem uređaja koji nisu u upotrebi, poput punjača za mobitel, televizora ili računala možete spriječiti potrošnju u takozvanom stanju pripravnosti. 

Temperatura u domu

Racionalnije upravljanje temperaturom u dom može značajno utjecati na potrošnju energenata. Programibilni termostati olakšavaju prilagodbu temperature, a sustavi za pametno upravljanje kućom koji će automatski zatvarati prozore kad se uključi grijanje, omogućiti će još veće uštede. 

Svjesne promjene u ponašanju uz praktične savjete doprinose globalnom naporu za očuvanje energije, ali i vlastitim financijama. 

Nastavite čitati

Gradnja

Svi koraci renovacije 

Renovacija stana je izazovan proces koji zahtjeva pažljivo planiranje ciljeva i budžeta. Ako obuhvaća i konstruktivne radove, onda iziskuje i  usklađivanje glavnog projekta. 

S čim krenuti kod renovacije doma

Kada sam proučila situaciju postojeću, ako vidim da zakonski ostajemo u gabaritima, onda dalje nastavljamo sa izradom planova, u slučaju da više nije samo renovacija ili adaptacija, nego da se radi o rekonstrukciji, onda uključujem i svoje kolege, projektante drugih struka, zato što moramo ići na potvrde glavnih projekata, objasnila je Anđela Mijić, mag. ing. aedif.

Idejno rješenje uključuje dizajn interijera i strukturne promjene poput proširenja prostora koje pak ovise o stanju građevine. 

U starim, ovakvim objektima, ne može se postupati kao u novogradnji. Zato što ovi zidovi, iako su tanji, oni imaju svoju funkciju, oni su takozvani ukrutni zidovi. Tako da se ne smiju uklanjati tek tako, potrebno je na proračunati otvor, naravno, koji će se napraviti u njemu i adekvatno ga ojačati, najčešće nosivom gredom po statičkom proračunu, rekla je Mijić.  

Prije početka radova, obavijestite susjede o potencijalnoj buci i neugodnostima, osobito u starijim zgradama. 

I uz temeljito planiranje nailazimo na probleme

Ovo su osjetljive konstrukcije i treba drugačije pristupati njima nego armirano betonskim konstrukcijama pa se znalo na primjer dogoditi da u donjem stanu pri jačim vibracijama, pošto je ovo gore trstika i na njoj samo boja, da otpadne strop, odnosno ta trstika s bojom, ispričala je Mijić za Dom na kvadrat. 

Dobro planiranje pak ne može utjecati na nepredviđene situacije koje se događaju na terenu. 

Ne možete predvidjeti dosta toga, zato se i znaju radovi i odužiti. Tako da se na primjer, pretpostavi se da imamo, jednu situaciju u podu, nekakve slojeve, pa kada se krene sa demontažom, shvatite da zapravo nije dovoljno čvrsta možda međukatna konstrukcija, pa treba ići na ojačanje, treba izolaciju i to će odužiti radove i dodati novi trošak, rekla je Mijić. 

Zato je posao planiranja i vođenja renovacija najbolje prepustiti stručnjacima koji će okupiti sve potrebne izvođače radova i nadzirati tijek izvođenja. 

Tako je i u ovom slučaju, gdje će se renovacija izvoditi u dvije faze. Prvi kat pa potkrovlje koji će na kraju biti povezani u jedan prostor. 

Renovacija stana na zagrebačkoj Trešnjevci

Veličina ovog stana je 65 kvadrata i imamo na tavanu još 67 i odlučio sam se za stan jer mi se Trešnjevka sviđa, a renovacija je počela u travnju 2023. i nadam se da će do ljeta ove godine biti gotova, rekao je investitor Josip Horvat. 

Investitoru nije odgovaralo zatečeno stanje pa su srušeni pregradni zidovi, zatim će se raditi konstrukcija za knauf, postavljati nove instalacije i nakon toga počinju završni radovi; obloge poda, zidova i zatim opremanje, rekla je Mijić. 

Najzahtjevniji dio renovacije je to sve planiranje i da kao manje-više stranac  shvatim kakav je sistem ovdje, pogotovo papirologija jer što nisam znao, ono što stoji u gruntovnici ne vrijedi onako kako na primjer vrijedi u Njemačkoj ili u Americi. I tu imamo još nekakve probleme, pa ne možemo nastaviti sa gradnjom i to me već gnjavi, da tako kažem, godinu dana, rekao je Horvat. 

Cilj renovacije obično je poboljšanje funkcionalnosti prostora. Zato prvo razmislite o promjenama koje želite vidjeti u svakoj prostoriji, a savjet stručnjaka pomoći će vam da dobijete baš onakav prostor kakav trebate.  

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice