Povežimo se

Gradnja

Zašto odabrati aluminij

Aluminij je jedan od najzelenijih materijala u građevinarstvu. Za njegovo recikliranje potrebno samo 5 posto ukupne energije utrošene u proizvodnji. Tržište nudi veliki izbor materijala za prozore i vrata, no evo zašto odabrati aluminij.

Inovativni sistemi

Grčka tvrtka Alumil sudjelovala je na BAU 2023 u München izloživši svoje inovativne proizvode koji odgovaraju na suvremene izazove industrije.

“Ove godine izašli smo na BAU s velikim brojem inovativnih sistema u pogledu dizajna i konstrukcija. Prije svega, iz oblasti kliznih sistema, kao i iz oblasti klasičnih okretno nagibnih sistema i sistema outdoor programa”, rekla je Ivana Petronijević.

“Naš primarni posao je dizajnirati ovakve inovativne sustave s namjerom poboljšanja kvalitete života ljudi koji žive u tim zgradama. To je naša misija, to je naš fokus, zato postojimo kao kompanija u ovom sektoru”, naglasio je Panaqiotis Chatzidimitriou.

“Želimo i da naši partneri prihvate ovakve prakse”

Nadodaje kako žele promovirati u isto vrijeme i zelene prakse, ne samo u njihovoj proizvodnji u tvornicama, nego također žele i da njihovi partneri prihvate ovakve prakse i prenose taj duh korisnicima i da zajedno idu prema zelenijim i održivijem okruženju.

Napredni klizni sustavi s minimalnim dimenzijama vidljivog aluminija, namijenjeni izazovnim arhitektonskim projektima koji traže široke i transparentne otvore, omogućavaju povezivanje interijera i eksterijera.

“Ono što je posebno važno jest da inovativni klizni sistemi mogu zatvoriti velike dimenzije otvora u pogledu visine, što se odnosi također i na veliku težinu samih staklenih krila. Također, tu su sistemi sklopivih vrata koji isto odgovaraju velikim otvorima u smislu visine i širine i posebno interesantan dio je da klizni sistemi mogu biti izvedeni kao sferne pozicije što također odgovara najzahtjevnijim arhitektonskim projektima”, kazala je Ivana Petronijević.

Estetski privlačno i funkcionalno

Alumil nudi visoku estetiku modernog stambenog objekta kombinirajući minimalistički dizajn s visokim toplinskim svojstvima.

Phos na grčkom znači svjetlost, odnosno sistem koji ima toliko svedene linije vidljivog aluminija da pruža više svjetlosti koja ulazi u interijer. Ono što ga odlikuje je potpuno skriveno krilo i kada se pogleda iz određenog ugla, ako npr. stojimo s vanjske strane, vidimo samo štok. Ne vidimo i krilo i štok.

To je također jedan lijep odabir kako u estetskom pogledu, što je arhitektima jako važno, ali i korisnicima, tako i u pogledu samih performansi sistema jer prihvaća vrlo složene, čak i troslojne staklo pakete.

Pergola se može obojati u bilo koju boju

Bar code zidna obloga od aluminijskog lima može se koristiti u interijeru, ali i u vanjskom prostoru za vrata ili ograde, dok se pozicioniranjem LED kanalica unutar profila postižu se različiti efekti.

Predstavljen program za zaštitu od sunca, moguće je integrirati u bilo kojoj arhitektonskoj sredini.

Velika prednost pergola je što se može obojati u bilo koju boju i kao takva ne traži dodatno održavanje. Može biti sa pokretnim i fiksnim lamelicama i sa dodatnom opremom u vidu LED osvjetljenja, audio opreme, opreme za grijanje, opreme za hlađenje, a daje mogućnost stavljanja kliznog sistema ili sistema za shading sa strane. Može ići za natkrivanje bazena, za natkrivanje nekog relax lounga.

Pokretni ili fiksni brisoleji u elipsastom ili pravokutnom presjeku, obojani ili obloženi imitacijom drveta, poseban su dodatak svakom eksterijeru.

Aluminij kao materijal odgovara zahtjevnim konstrukcijama i podnosi veliku težinu stakala s minimalističkim efektom, zbog čega je odličan odabir.

Oglas

Gradnja

Moderne montažne kuće su hit

Dok klasični energenti sve više poskupljuju, a tržište građevinarstva se suočava s manjkom radne snage, montažne niskoenergetske kuće sve su traženije i rješavaju oba problema. Kraća gradnja, moderna arhitektura i certificirani materijali samo su neki od razloga zašto odabrati Domus plus.

Brojni benefiti

Montažna niskoenergetska gradnja u Hrvatskoj je etablirana kao kvalitetna i dugoročna gradnja koja donosi uštede u svim segmentima.

“Uz sve ove probleme sa radnicima, cijenom materijala i sa ostalim problemima koje tržište trenutno ima, modularna, montažna niskoenergetska gradnja daje rješenje kako se može održivo graditi, kako se može energetski graditi, kako se može efikasno graditi i riješiti gorući problem nedostatka kvalitetnog stambenog prostora u Hrvatskoj i u Europi”, kazuje Grga Mrkonjić iz Domus plusa.

Želje investitora su dobrodošle

Osim tipskih i standardiziranih montažnih kuća, na tržištu su ponuđeni i potpuno individualizirani projekti prema željama investitora.

“Domus plus kao vodeća firma u Hrvatskoj, te kao jedan značajan izvoznik ovih proizvoda na području Europe, nudi kvalitetan proizvod koji nadopunjuje nišu srednjeg i više srednjeg kvalitativnog ranga obiteljskih kuća, vila, kuća za odmor koje su jako interesantne za naše područje.”

Otpornije na potres od klasičnih kuća

Montažne kuće imaju površinsku masu manju od zidanih kuća što ih čini otpornijima na potres, a za gradnju se koriste isključivo takozvani suhi, zdravi materijali čime se u potpunosti eliminira mogućnost pojave vlage i plijesni.

Domus plus koristi najnoviju tehnologiju u projektiranju, razradi, proizvodnji i montaži svojih objekata, a rok izrade samo je jedna od prednosti. 

“Sve ono što su inženjeri i arhitekti zaista i nacrtali, isprojektirali zajedno sa vama kao investitorom, mi u roku od dva tri dana na poluautomatskim ili automatskim stanicama izrađujemo precizno i točno onako kako je zaista i zamišljeno samim projektom”, govori Grga Mrkonjić.

Brzo su gotove

“Kad dođemo na teren, pod uvjetom da je betonska ploča gotova ili podrumski dio, ovisno o samome projektu, mi u roku od deset dana kompletno kuću izvana završavamo, i to je ono što mi zovemo naš visoki roh bau. Domus plus visoki roh bau sadrži kompletno gotovu kuću izvana, ovojnica je završena sa finalnim slojem boje, završna je stolarija, crijep, limarija i sve ono što je potrebno da je kuća izvana gotova.”

Stigma oko montažnih kuća kao privremenog rješenja odavno je razriješena. Montažna gradnja je moderna arhitektura s ekološki prihvatljivijim rješenjima i velikim energetskim uštedama.

Dugoročno rješenje

“Iz godine u godinu tržište raste kao i naš projekt, a to vidimo po broju izlagača da postoji sve više i više zainteresiranih firmi koje se žele baviti tim poslom. Tržište jako dobro prihvaća ovakve proizvode i oni kroz svoju dugoročnost dokazuju da zaista jesu prvo rješenje za rješavanje stambeno obiteljskog pitanja, ali definitivno i za rješavanje drugih pitanja kao što su višestambeni objekti, vrtići…”

Montažne kuće Domus plus mogu biti prizemnice ili višekatnice različitih kvadratura, a svaka je u tlocrtu maksimalno iskorištena.

Nastavite čitati

Gradnja

Izolacijom potkrovlja do 20 posto uštede

Lana Klingor Mihić prije nekoliko je godina uređivala potkrovlje obiteljske kuće te ga pretvorila u predivan prostor za druženje i kuhanje. Jedna od najvažnijih stavki bila joj je dobra izolacija. Evo kako je to postigla.

Tavan kao mjesto za život

Mogu li tavanski prostori, koji često završe kao pretrpana spremišta za stvari kojih se ne želimo riješiti, a koje vjerojatno više nikada nećemo koristiti, postati vaš omiljen kutak?

Za ugodan i siguran boravak u potkrovlju, toplinska, zvučna i protupožarna izolacija je ključna, a toga je itekako bila svjesna i Lana Klingor Mihić kada je uređivala svoje potkrovlje.

Kako izbjeći vrućinu u potkrovlju?

Lana je htjela svjetlost, odnosno puno krovnih prozora. Osim toga, bila je svjesna činjenice da su potkrovlja jako vruća pa je često jedino rješenje klima uređaj, više njih.

Istražujući što im sve treba od materijala, Lana je došla do Knauf Insulationa koji se pokazao kao idealno rješenje jer pruža toplinsku i protupožarnu izolaciju.

Prilikom planiranja debljine izolacije, građevinska razvedenost prostora predstavljala je veliki izazov. Na kraju, svaki se trud višestruko isplatio.

“Tu smo kombinirali zaista različite debljine izolacije, trudili smo se da ukupna izolacija bude što veća zato što je to preduvjet za uštedu energije i za zaštitu od velikih vrućina. Bilo je jako izazovno, ali i super zabavno i na kraju krajeva mislim da je postignut super rezultat”, prisjeća se Lana.

Klima im nije trebala

U nekoliko godina klimu su palili svega tri puta jer je izolacija savršeno funkcionirala.

Nije svaka izolacija ista i ulaganje u kvalitetnu izolaciju znači dugotrajno rješenje uz brojne benefite, od kojih je ušteda energije za grijanje i hlađenje samo jedan od njih.

“Dobrom izolacijom potkrovlja uštedjet ćete na energiji, kako na energiji grijanja, tako i na energiji hlađenja. Naravno, sve ovisi o konstrukciji samog potkrovlja, ovisi kako vam je izoliran i drugi dio kuće, kakva vam je stolarija. Međutim, egzaktni izračuni su da sigurno možete uštedjeti 20 % ovakvom izolacijom.”

Što je mineralna vuna?

Knauf Insulation mineralna vuna napravljena je po takozvanoj ECOSE® tehnologiji veziva gdje se umjesto formaldehida koriste materijali iz prirode koji se kombiniraju s visokim postotkom recikliranog materijala, a kako bi se dobili potpuno održivi proizvodi.

Brojni certifikati potvrđuju njenu izvrsnost, među kojima se ističe zlatni certifikat ‘Indoor Air Comfort Gold’ koji jamči visoku kvalitetu zraka u prostoru gdje je ova izolacija ugrađena.

Višestruki benefiti

Knauf Insulation folije vrlo su važan dio sustava izolacije potkrovlja zato što štite prostor od kondenzacije, reguliraju mikroklimu i vlažnost zraka. Ono što je bitno jest da materijal bude prirodan, a Knauf Insulation ECOSE proizvodi vrlo su specifični i unikatni po tom pitanju.

Knauf Insulation izolacija od mineralne vune zbog svoje vlaknaste strukture je i izvrsna zvučna izolacija, negoriva je pa sprječava širenje požara. Proizvodi od kamene i staklene mineralne vune nemaju rok trajanja i kroz vrijeme ne gube svoja svojstva, što znači da će Lanino potkrovlje biti savršeno izolirano sve dok građevina postoji.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice