Povežimo se

Gradnja

VELIKA MLAKA Kat kuće od CLT ploče niče za jedan dan

‘Riječ je o pločama koje su dobivene lijepljenjem više elemenata u jedan veliki blok’

Drvene su kuće posljednjih godina sve popularnije, a za mnoge, kad su gotove, ni ne znate da su drvene. Nedavno se i kod nas počelo graditi takozvanim CLT pločama. Otišli smo na gradilište provjeriti o čemu je riječ.

Ovako će izgledati naselje u Velikoj Mlaci u blizini Velike Gorice kada bude gotovo. Riječ je o stambenom naselju građenom takozvanim CLT pločama.

‘Riječ je o pločama koje su dobivene lijepljenjem više elemenata u jedan veliki blok, odnosno, tim lijepljenjem se dobije jedan zid. CLT ploče dolaze u raznim debljinama, minimalna debljina je 60mm, a maksimalna debljina je 400 mm’, kaže Josip Šebalj. J.U.A. Frischeis.

Beton budućnosti

U ovom su slučaju CLT ploče su od smreke. Riječ je o križnom lameliranom drvu, često zvanom i betonom budućnosti. Vrlo je otporan s jedne strane, a istovremeno i jako fleksibilan. Za razliku od betona, mora proći velike deformacije da bi se slomio i srušio. CLT ploče u svojoj ponudi ima Fricheis. I dok je u Hrvatskoj ovo naselje prvo veće stambeno naselje građeno CLT materijalima, u svijetu se taj materijal već koristi i za veće poslovne zgrade.

montažne-kuće-dom-na-kvadrat

‘Najviše se koriste u Zapadnoj Europi, u istočnoj manje-više nepoznati proizvod, ali probija se na tržište i to rapidno, Austrija, Švicarska, čak se i u Aziji pokazao kao novi tip gradnje gdje znamo kakva je klima i kolika je vlaga, i apsolutno nema nikakvih problema’, dodaje.

Za kuću je potreban gotov projekt

Naime, drvo je prije montaže suho u potpunosti. ‘Na to dolazi još stiropor i izolacija, te fasada, klasični način gradnje, samo što je kostur CLT ploča, koja je izolacijski veoma dobro rješenje zato što u konačnici dobijemo uštedu pri plaćanju režija’, tvrdi.

Ploče dolaze u maksimalnoj dužini od 20 metara, širine 3,2 metra. ‘Za napraviti ovakvu kuću je potrebno imati gotov, razrađen projekt gdje se jasno vide apsolutno sve dimenzije zidova, radionički nacrti pripremljene za proizvođača i samim time poslije toga ide potvrda istih i projekt ide u razradu i vrlo vrlo brzo je gotov’, nadovezuje se.

montažne-kuće-dom-na-kvadrat

Ove se montažne kuće posebnim profilima montiraju na klasične temelje, objašnjavaju nam u Frischeisu. ‘CLT ploče su jako sretan način građenja upravo zato što vrlo vrlo brzo bude objekt izgrađen, od temelja pa do krova. Veoma, veoma brzo. Doslovno, u jednom danu možete dići kat kuće’, tvrde.

Kat nikne u jednom danu

A koliko je to brzo provjerili smo na gradilištu koje smo nekoliko dana nadzirali kamerom. Kat zaista nikne u jednom danu. Za drugi kat treba još jedan dan. Ostaje još samo izolacija krova i njegovo postavljanje i konstrukcija je gotova.

Kad je gradnja gotova, kuće se izgledom ne razlikuju previše od uobičajene gradnje. Interijer prilagodite svojim potrebama, a u osjećaju koji pruža prirodan materijal možete samo uživati.

montažne-kuće-dom-na-kvadrat

‘Kada uđete u kuću napravljenu od CLT ploča, vrlo je drugačija klima unutra, samim time ugodnije ljeti je hladnije, zimi je toplije, zato što drvo zadržava toplinu’, kaže Josip.

montažne-kuće-dom-na-kvadrat

Gradnja je protupotresna, energetskog razreda A+, materijal prirodan i ekološki prihvatljiv. A nije ni na odmet što je kuća u svega nekoliko dana pod krovom. Zato vjerujemo da će gradnja CLT pločama koje u svojoj ponudi ima tvrtka Frischeis vrlo brzo zavladati i našim tržištem. Pa čak i za zahtjevnije projekte.

Oglas

Gradnja

Moderne montažne kuće su hit

Dok klasični energenti sve više poskupljuju, a tržište građevinarstva se suočava s manjkom radne snage, montažne niskoenergetske kuće sve su traženije i rješavaju oba problema. Kraća gradnja, moderna arhitektura i certificirani materijali samo su neki od razloga zašto odabrati Domus plus.

Brojni benefiti

Montažna niskoenergetska gradnja u Hrvatskoj je etablirana kao kvalitetna i dugoročna gradnja koja donosi uštede u svim segmentima.

“Uz sve ove probleme sa radnicima, cijenom materijala i sa ostalim problemima koje tržište trenutno ima, modularna, montažna niskoenergetska gradnja daje rješenje kako se može održivo graditi, kako se može energetski graditi, kako se može efikasno graditi i riješiti gorući problem nedostatka kvalitetnog stambenog prostora u Hrvatskoj i u Europi”, kazuje Grga Mrkonjić iz Domus plusa.

Želje investitora su dobrodošle

Osim tipskih i standardiziranih montažnih kuća, na tržištu su ponuđeni i potpuno individualizirani projekti prema željama investitora.

“Domus plus kao vodeća firma u Hrvatskoj, te kao jedan značajan izvoznik ovih proizvoda na području Europe, nudi kvalitetan proizvod koji nadopunjuje nišu srednjeg i više srednjeg kvalitativnog ranga obiteljskih kuća, vila, kuća za odmor koje su jako interesantne za naše područje.”

Otpornije na potres od klasičnih kuća

Montažne kuće imaju površinsku masu manju od zidanih kuća što ih čini otpornijima na potres, a za gradnju se koriste isključivo takozvani suhi, zdravi materijali čime se u potpunosti eliminira mogućnost pojave vlage i plijesni.

Domus plus koristi najnoviju tehnologiju u projektiranju, razradi, proizvodnji i montaži svojih objekata, a rok izrade samo je jedna od prednosti. 

“Sve ono što su inženjeri i arhitekti zaista i nacrtali, isprojektirali zajedno sa vama kao investitorom, mi u roku od dva tri dana na poluautomatskim ili automatskim stanicama izrađujemo precizno i točno onako kako je zaista i zamišljeno samim projektom”, govori Grga Mrkonjić.

Brzo su gotove

“Kad dođemo na teren, pod uvjetom da je betonska ploča gotova ili podrumski dio, ovisno o samome projektu, mi u roku od deset dana kompletno kuću izvana završavamo, i to je ono što mi zovemo naš visoki roh bau. Domus plus visoki roh bau sadrži kompletno gotovu kuću izvana, ovojnica je završena sa finalnim slojem boje, završna je stolarija, crijep, limarija i sve ono što je potrebno da je kuća izvana gotova.”

Stigma oko montažnih kuća kao privremenog rješenja odavno je razriješena. Montažna gradnja je moderna arhitektura s ekološki prihvatljivijim rješenjima i velikim energetskim uštedama.

Dugoročno rješenje

“Iz godine u godinu tržište raste kao i naš projekt, a to vidimo po broju izlagača da postoji sve više i više zainteresiranih firmi koje se žele baviti tim poslom. Tržište jako dobro prihvaća ovakve proizvode i oni kroz svoju dugoročnost dokazuju da zaista jesu prvo rješenje za rješavanje stambeno obiteljskog pitanja, ali definitivno i za rješavanje drugih pitanja kao što su višestambeni objekti, vrtići…”

Montažne kuće Domus plus mogu biti prizemnice ili višekatnice različitih kvadratura, a svaka je u tlocrtu maksimalno iskorištena.

Nastavite čitati

Gradnja

Izolacijom potkrovlja do 20 posto uštede

Lana Klingor Mihić prije nekoliko je godina uređivala potkrovlje obiteljske kuće te ga pretvorila u predivan prostor za druženje i kuhanje. Jedna od najvažnijih stavki bila joj je dobra izolacija. Evo kako je to postigla.

Tavan kao mjesto za život

Mogu li tavanski prostori, koji često završe kao pretrpana spremišta za stvari kojih se ne želimo riješiti, a koje vjerojatno više nikada nećemo koristiti, postati vaš omiljen kutak?

Za ugodan i siguran boravak u potkrovlju, toplinska, zvučna i protupožarna izolacija je ključna, a toga je itekako bila svjesna i Lana Klingor Mihić kada je uređivala svoje potkrovlje.

Kako izbjeći vrućinu u potkrovlju?

Lana je htjela svjetlost, odnosno puno krovnih prozora. Osim toga, bila je svjesna činjenice da su potkrovlja jako vruća pa je često jedino rješenje klima uređaj, više njih.

Istražujući što im sve treba od materijala, Lana je došla do Knauf Insulationa koji se pokazao kao idealno rješenje jer pruža toplinsku i protupožarnu izolaciju.

Prilikom planiranja debljine izolacije, građevinska razvedenost prostora predstavljala je veliki izazov. Na kraju, svaki se trud višestruko isplatio.

“Tu smo kombinirali zaista različite debljine izolacije, trudili smo se da ukupna izolacija bude što veća zato što je to preduvjet za uštedu energije i za zaštitu od velikih vrućina. Bilo je jako izazovno, ali i super zabavno i na kraju krajeva mislim da je postignut super rezultat”, prisjeća se Lana.

Klima im nije trebala

U nekoliko godina klimu su palili svega tri puta jer je izolacija savršeno funkcionirala.

Nije svaka izolacija ista i ulaganje u kvalitetnu izolaciju znači dugotrajno rješenje uz brojne benefite, od kojih je ušteda energije za grijanje i hlađenje samo jedan od njih.

“Dobrom izolacijom potkrovlja uštedjet ćete na energiji, kako na energiji grijanja, tako i na energiji hlađenja. Naravno, sve ovisi o konstrukciji samog potkrovlja, ovisi kako vam je izoliran i drugi dio kuće, kakva vam je stolarija. Međutim, egzaktni izračuni su da sigurno možete uštedjeti 20 % ovakvom izolacijom.”

Što je mineralna vuna?

Knauf Insulation mineralna vuna napravljena je po takozvanoj ECOSE® tehnologiji veziva gdje se umjesto formaldehida koriste materijali iz prirode koji se kombiniraju s visokim postotkom recikliranog materijala, a kako bi se dobili potpuno održivi proizvodi.

Brojni certifikati potvrđuju njenu izvrsnost, među kojima se ističe zlatni certifikat ‘Indoor Air Comfort Gold’ koji jamči visoku kvalitetu zraka u prostoru gdje je ova izolacija ugrađena.

Višestruki benefiti

Knauf Insulation folije vrlo su važan dio sustava izolacije potkrovlja zato što štite prostor od kondenzacije, reguliraju mikroklimu i vlažnost zraka. Ono što je bitno jest da materijal bude prirodan, a Knauf Insulation ECOSE proizvodi vrlo su specifični i unikatni po tom pitanju.

Knauf Insulation izolacija od mineralne vune zbog svoje vlaknaste strukture je i izvrsna zvučna izolacija, negoriva je pa sprječava širenje požara. Proizvodi od kamene i staklene mineralne vune nemaju rok trajanja i kroz vrijeme ne gube svoja svojstva, što znači da će Lanino potkrovlje biti savršeno izolirano sve dok građevina postoji.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice